логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 

Еве како ќе знаеш дали си жртва на неправда, на другите луѓе, на зависта, на околностите или на било што друго. Ако си вистинска жртва ќе имаш радост, голема и непоматена радост и мир во себе. Ако се гушиш во „неправдата“ која луѓето и животот ти ја нанесуваат, запамти добро, ти си жртва, но жртва на својот карактер, на својата суета, на себељубието и саможивоста.

Вистинската жртва не се чувствува како жртва, не чувствува дека таа е онаа која трпи неправда. Жртвата на својот карактер и егоизам секогаш чувствува болка, неа секогаш нешто ја повредува. Повредливоста е параметар на големото „его“.

Да престанеме себеси да се заробуваме со себеизмамата дека ние страдаме праведно пред Бога!

Умислените жртви никогаш нема да имаат радост во животот!

Старец Гервасиј Агиорит

 

Извор: https://crkvaveles.wordpress.com/2017/10/24/povredl-ego/#more-1576

13.06.2018 г.Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie