лого FacebookTwitterYouTubeeMail

Излегоа од печат „Житијата на Светиите“ за месец јули

Во издание на црквата посветена на свети Григориј Палама и свети Димитриј Мироточив во  Струмица, излезе од печат нов том од Житијата на Светиите за месец јули, како и четврто издание на Православниот молитвеник во тврд повез.

e-mail- pravoslavniknigi@gmail.com 

или:  о. Боро Милчев тел. 071 213 000

Повеќе...


Утеха на целиот свет

Во својот ум или срце не би требало да имаме дури ниту една помисла, ниту добра, ниту лоша, зашто тоа место во нас ѝ припаѓа на божествената благодат. Наша обврска е срцето да го сочуваме чисто, не само од помисли, туку и од најблагото и најнедоловливото колебање на духот. Тоа можеме да го постигнеме само ако огнено Го љубиме Христос и непоколебливо веруваме во Него. Со тоа ќе стекнеме смиреноумие и божествената благодат ќе се обнови во нас, зашто таа им се дава само на смирените: „Бог им се противи на гордите, а на смирените им дава благодат“ –  преподобен Паисиј Светогорец.

Повеќе...

  • Most Views
  • Recently Added

Сè што е соединето со Бог, спасено е

Whatever is united to God, it is saved

Во продажба е нов број на Премин (107/108)

Да се види Бог каков што Он е

За дистрибуција на книгите можете да се информирате на:

s.haritina@yahoo.com или тел. 078 384 867

во Струмица:  тел. 075 490 655

во Скопје: тел.  070 276 721

Повеќе...

Православен календар

10/02/2016 -  среда
 Преподобен Ефрем Сирин; Преподобен Исаак Сирин;
 Преподобен Паладиј; Преподобен Ефрем Печерски (+1096);

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Св. Тајна Евхаристија, храм св. Георгиј

Од Верскиот календар на МПЦ

Преподобен Ефрем Сирин

Роден е во Сирија од бедни родители во времето на царот Константин Велики. Раната младост ја помина прилично бурно, но одеднаш во неговата душа настана пресврт и тој почна сиот да гори од љубов кон Господ Исус.

Последни коментари

За малите работи во животот

И така луѓето не прават ништо за Бога ниту за своите души! Тоа е многу чудно – колку повеќе човекот е посветен на малите работи во животот, тој помалку сака да биде искрен или чист, или верен на Бога во тие исти мали работи.. Повеќе...

Архимандрит Георгиј Капсанис

Личноста на архимандритот Георгиј ќе остане во вечно паметење во срцата на оние што го запознале, но генерално и во целата Православна Црква, затоа што преголеми се неговите заслуги за чистотата на верата и за автентичното живеење според неа. . Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Заклучоци од животот

Дали, кога го гледаме нашиот живот, можеме во него да го препознаеме одекнувањето на она моќно ѕвоно коешто нè повикува во живот? Повеќе...

Затоа, трпи брате!

Уште, о. Василиј велел: „Најлошо од сè, е кога христијанинот се превознесува во своето срце над друг човек, се смета себеси поумен, поправеден, подобар. Тајната на спасението се состои во тоа да се сметаме полоши, понедостојни од сета твар. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

За Моето име

Взбранной Воеводе победительная

Cevitana