логоFacebookTwitterYouTubeeMail


Место: Џебно кино, Младински културен центар, Скопје
Дата: 30 март 2017 год.
Време: 19 – 23 ч.
Уметници: Игор Грубиќ (Загреб), Ивана Драгшиќ (Скопје), Филип Јовановски (Скопје), Здружение КУРС (Белград)
Кураторка: Ивана Васева (Скопје)
*Поради изведбениот карактер на делата, настанот почнува на време!Распоред на прикажување на делата:
19:00ч./ перформанс – есеј „Предлог за споменик на комунистичката курва“/ Филип Јовановски
20:00ч./ перформанс на импресии „Сребрени соништа“/ Ивана Драгшиќ
21:10ч./ промоција на книга „Предавања за одбраната: прилози за анализа на културната дејност на Народноослободителното движење“/ Здружение КУРС (Милош Милетиќ и Мирјана Радовановиќ)
21:45ч./ проекција на филмот „Споменик“/ Игор Грубиќ„Во Преепанско сонце зајде
И мрак темен покров фрли,
a од мракот шум се дига
смрт лоша уста зина.„
(Спевал Васил Богоевски, с. Долно Дупени, Преспанско во „Од борбата народни песни“, Собирал и редактирал Блаже Конески, Државно книгоиздавателство на Македонија, 1947)                                      Јас сакам да станам поет-динамит,
поет на борбата
                       со рафал во душата,
устремен напред
                        кон утрешниот ден,
со душа прекалена во тешки борби
во кои само љубовта кон робот татни.
(Поет, Ацо Караманов)Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie