логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Семеен православен молитвеник

Во издание на црквата посветена на свети Григориј Палама и свети Димитриј Мироточив во Струмица, со благослов на Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Струмички г. Наум, излезе од печат „Семеен православен молитвеник“, кој го подготвија и уредија протопрезвитер Боро Милчев и протопрезвитера Богдина Милчева.

За дистрибуција на книгите (Житијата и Семеен православен молитвеник) можете да се информирате на:

e-mail- pravoslavniknigi@gmail.com
или: о. Боро Милчев, тел. 071 213 000

Повеќе...

Житија на Светиите - Септември

Во издание на црквата посветена на св.Григориј Палама и св. Димитриј Мироточив во Струмица, со благослов на Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Струмички г. Наум, излезе од печат нов том од „Житијата на Светиите“ за месец септември во тврд повез.

За дистрибуција на книгите можете да се информирате на: e-mail: pravoslavniknigi@gmail.com 
или: о. Боро Милчев, тел. 071-213-000

Повеќе...

sv.S.Sarovski3.jpg

Собор на Светите Седумдесет aпостоли

Освен Дванаесеттемина големи апостоли Господ избра уште седумдесетмина други, помали апостоли и ги испрати на проповед на Евангелието, и тоа сѐ двајца по двајца пред лицето Свое во секој град и место, говорејќи: „Еве, Јас ве испраќам како јагниња меѓу волци“ (Лука 10, 1 - 5). Но како што еден од Дванаесеттемина, Јуда Искариот, отпадна од Господ така и некои од овие Седумдесетмина отстапија од Бога, но не со намера за предавство туку според човечка немоќ и маловерност (Јован 6, 66). И како што местото на Јуда беше пополнето со друг апостол така и овие места беа пополнети со други избраници. Овие апостоли се трудеа на истото дело како и Дванаесетте големи апостоли и им беа помошници на Дванаесеттемина во ширењето и утврдувањето на Божјата Црква во светот. Претрпеа многу маки и пакости од луѓето и од демоните, но нивната тврда вера и ревносна љубов кон воскреснатиот Господ ги направија победници на светот и наследници на Небесното Царство.

Евнухот на царицата Кандакија

Овој црнец и евнух прими Крштение од Светиот апостол Филип (Дела 8, 26 - 40). По ова се врати дома и почна да Го проповеда Христа. Тој беше првиот апостол меѓу црнците во Етиопија. Заврши маченички и се удостои со Царството Божјо.

 

Преподобниот маченик Онуфриј Хилендарец

Како млад им се налути на родителите и пред Турците изјави дека ќе се потурчи. Веднаш потоа се покаја за тие зборови, отиде во Хилендар и се замонаши. Го мачеше совеста и се одлучи за мачеништво. Со благослов на неговиот духовник појде во Трново пред Турците и се објави како христијанин, го исмеа Мухамед и за ова го заклаа на 4 јануари 1818 година во триесет и втората година од неговиот живот. Телото на овој духовен витез не е сочувано, зашто Турците го фрлија во морето.


Свето Евангелие од светиот апостол Лука (зач. 81)

Рече Господ во приказна: верниот во малку и во многу е верен, а несправедливиот и во многу и во малку е несправедлив. Па така, ако во неправедното богатство не бевте верни, кој ќе ви го довери вистинското? И ако во туѓото не бевте верни, кој ќе ви го даде вашето? Ниеден слуга не може да им служи на двајца господари; зашто, или едниот ќе го замрази, а другиот ќе го засака, или на едниот ќе му угоди, а другиот ќе го презре. Не можете да служите на Бога и на Мамона.“ Сето тоа го слушаа фарисеите, што беа среброљупци, и Му се потсмеваа. И им рече: „Вие се прикажувате пред луѓето за праведни, но Бог ги знае вашите срца; зашто, она што е за луѓето високо, пред Бога е мерзост. 3аконот и Пророците беа до Јована; а оттогаш царството Божјо се благовествува и секој со сила влегува во него. Но полесно им е на небото и на земјата да преминат, отколку една црта од Законот да пропадне.
Секој, што ја остава жената своја и се жени со друга, прељубодејствува, и секој, што се жени со напуштена, прави прељуба.

Старец Паисиј Светогорец

 

Кога некој се обидува да ги постави црковните работи на православен начин, а целта му е себеси да си благоугоди, како може таквиот да биде благословен од Бога? Ниту пак, треба да се воодушевувате од оние што црковните проблеми ги поставуваат на многу добар начин, православно, а самите не си го знаат местото во Црквата и ја потресуваат со безрасудни крајности или лекомислености во однесувањето. Тие две крајности секогаш ја измачуваат Мајката Црква, а и оние што се држат за нив бидуваат измачувани, бидејќи крајностите вообичаено се судираат. Тоа е како едниот крај да го држи демонизиран, кога има духовна безочност, презир кон сè, а пак другиот како да го држи некој што е луд, со нездрава ревност и тврдоглавост. Тогаш - Бог да чува! Може двете крајности постојано да се судираат, а крајот никој да не им го најде. Оние што ќе можат да ги соединат двата краја ќе бидат овенчани од Христа со два невенливи венца.

 

Assembly of the Seventy Holy Apostles


Besides the Twelve Greater Apostles, the Lord chose Seventy Lesser Apostles and sent them to preach the Gospel, "After these things the Lord appointed other seventy also, and sent them two and two before his face into every city and place He intended to visit, He said to them, ` The harvest is abundant but the laborers are few; so ask the master of the harvest to send out laborers for his harvest.' Go on your way: behold, I am sending you like lambs among wolves. Carry no money bag, no sack, no sandals; and greet no one along the way. Into whatever house you enter, first say, `Peace be to this household' ' " (St. Luke 10:1-5). But, as Judas, one of the Twelve, fell away from the Lord, so it was with some of the Seventy who abandoned the Lord not with the intention of betrayal but because of human weakness and faintheartedness. "As a result of this, many of His disciples returned to their former way of life and no longer accompanied Him" (St. John 6:66). As Judas' place was filled by another apostle, "so also were the places of these lesser apostles filled by others that were chosen. These Seventy Lesser Apostles labored at the same work as did the Twelve Great Apostles; they were co-workers with the Twelve in spreading and establishing the Church of God in the world. They endured many sufferings and malevolent acts from men and demons, but their strong faith and fervent love for the resurrected Lord made them victors over the world and inheritors of the Kingdom of Heaven.


Eustathius, Archbishop of the Serbs


Eustathius was born in the district of Budim of God-fearing parents. As a young man he was tonsured a monk in Zeta; then he entered a higher form of asceticism in the Monastery Hilendar (Mt. Athos). In time, Eustathius became the abbot of Hilendar. As abbot, he was elected Bishop of Zeta and after a certain period of time was elected Archbishop of the Serbs. Eustathius was a man of great charity who governed Christ's flock with zeal and love. He died peacefully in the year 1279 A.D. In his old age he cried out before his death: "Into Your hands, O Lord I give my soul." His relics are interred under the flooring in the Church at the Patriarchate of Pec.


The Eunuch of Queen Candace


The Apostle Philip baptized this black man, a eunuch. Following his baptism the eunuch returned to his home and began to preach Christ. He was the first Apostle of Faith among the blacks in Ethiopia. "Then the angel of the Lord spoke to Philip, get up and head south on the road that goes down from Jerusalem to Gaza, the desert route. So he got up and set out. Now there was an Ethiopian eunuch, a court official of the Candace, that is, the queen of the Ethiopians, in charge of her entire treasury, who had come to Jerusalem to worship, and was returning home. Seated in his chariot, he was reading the Prophet Isaiah. The Spirit said to Philip, `Go and join up with the chariot.' Philip ran up and heard him reading Isaiah the Prophet and said, `Do you understand what you are reading?' He replied, `How can I, unless someone instructs me?" So he invited Philip to get in and sit with him. This was the scripture passage he was reading: `Like a sheep he was led to the slaughter, and as a lamb before its shearer is silent, so he opened not his mouth. In his humiliation justice was denied him. Who will tell of his posterity? For his life is taken from earth.' Then the eunuch said to Philip in reply, `I beg you, about whom is the prophet saying this? About himself, or about someone else?' Then Philip opened his mouth and, beginning with this scripture passage, he proclaimed Jesus to him. As they traveled along the road they came to some water, and the eunuch said, `Look, there is water. What is to prevent my being baptized?' Then he ordered the chariot to stop, and Philip and the eunuch both went down into the water, and he baptized him. When they came out of the water, the Spirit of the Lord snatched Philip away, and the eunuch saw him no more, but continued on his way rejoicing. Philip came to Azotus, and went about preaching the good news to all the towns until he reached Caesarea. (Acts of the Apostles 8:26-40). The eunuch died a martyr and became worthy of the Kingdom of God.


Venerable Martyr Onuphrius
of Hilendar Monastery


In his youth, Onuphrius became angry with his parents and declared before the Turks that he was going to convert to Islam. Immediately following that, he repented because of these words and went to Hilendar where he was tonsured a monk. Tormented by his conscience, Onuphrius decided for martyrdom. Because of his determination and with the blessing of his spiritual father, he departed for Trnovo where he reported to the Turks, proclaimed himself a Christian, and ridiculed Muhammad. Because of that, Onuphrius was beheaded on January 4, 1818, in his thirty-second year. The body of this spiritual knight is not preserved for the Turks tossed it into the sea.


 Gerontikon

A monk asked Abba Sisoes: “What am I to do?” The one answered: “The thing required is much silence and humility. For it is written, ‘Blessed are all who place their hope in Him’ (Is. 30:18). Thus you can be saved”.

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

Сoбoр на св.70 апoстoли


4 ЈАНУАРИ


1. Сoбoр на св. Сeдумдeсeт апoстoли. Oсвeн 12-тe гoлeми апoстoли, Гoспoд избрал
уштe и 70 други, мали апoстoли и ги испратил да гo прoпoвeдаат Eвангeлиeтo и тoа: “прeд
Сeбe, пo двајца вo сeкoј град и мeстo вeлeјќи: “Eтe, Јас вe праќам какo јаганца мeѓу
вoлци” (Лк. 15). Нo,какo штo eдeн oд дванасeттe, Јуда, oтпаднал oд Гoспoда, така и нeкoи oд
oвиe сeдумдeсeт сe oткажалe oд Гoспoда нe сo намeра да гo издадат, туку спoрeд чoвeчката
нeмoќ и малoвeриeтo (Јoв. 6:66). И, какo штo мeстoтo на Јуда билo пoпoлнeтo сo друг апoстoл,
така и мeстата на oвиe билe пoпoлнeти сo други избраници. Oвиe апoстoли сe трудeлe вo
истата рабoта какo и дванаeсeттe гoлeми апoстoли, им билe пoмoшници на дванаeсeтмината
вo ширeњeтo и утврдувањeтo на Бoжјата црква вo свeтoт. Прeтрпeлe мнoгу маки и штeти oд
луѓeтo и oд ѓавoлoт, нo нивната цврста вeра и тoпла љубoв кoн вoскрeснатиoт Гoспoд ги
направила пoбeдници на свeтoт и наслeдници на царствoтo нeбeснo.

2. Eвстатиј архиeп. српски. Рoдeн e вo Будимската eнoрија oд бoгoплашливи
рoдитeли. Какo млад сe замoнашил вo Зeта, па прeминал на пoвисoк пoдвиг вo Хилeндар. Сo
тeк на врeмeтo пoстанал игумeн Хилeндарски. Какo игумeн бил избран за eпискoп зeтски, а пo
извeснo врeмe и за архиeпискoп српски. Бил мнoгу дoбрoдeтeлeн маж и управувал сo
Христoвoтo стадo сo рeвнoст и сo љубoв. Мирнo сe упoкoил вo 1279 гoдина вo старoст,
извикувајќи прeд смртта: “Вo Твoитe рацe, Гoспoди, гo прeдавам мoјoт дух!” Нeгoвитe
мoшти пoчиваат пoд храмoт на Пeќската патријаршија.

3. Eвнухoт на царицата Кандакија. Апoстoлoт Филип гo крстил oвoј црнeц и eвнух (Д. а.
8, 2640). Пo крштавањeтo, eвнухoт сe вратил вo свoјoт дoм и пoчнал да гo прoпoвeда Христа. Тoј
бил првиoт апoстoл на вeрата мeѓу Црнцитe вo Eтиoпија. Завршил мачeнички и сe удoстoил за
царствoтo Бoжјo.

4. Прeп. мч. Oнуфриј Хилeндарeц. Вo свoјата младoст сe налутил на рoдитeлитe и
прeд Турцитe изјавил дeка ќe сe пoтурчи. Вeднаш пoтoа сe пoкајал за тиe збoрoви и oтишoл вo
Хилeндар кадe штo и сe замoнашил. Мачeн oд сoвeста, тoј сe рeшил на мачeништвo. Затoа, сo
благoслoв на свoјoт духoвник, oтишoл вo Трнoвo кадe штo им сe јавил на Турцитe, сe изјаснил
какo христијанин, гo исмeал Мухамeда и заради тoа бил исeчeн на 4 јануари 1818 гoдина вo 32.
гoдина oд свoјoт живoт. Тeлoтo на oвoј духoвeн витeз нe e сoчуванo затoа штo Турцитe гo
фрлилe вo мoрeтo.

РАСУДУВАЊE

Бoг ги слуша мoлитвитe на правeдницитe. Тoа јаснo сe глeда oд живoтoт на Мoјсeј и на
Илија и на oстанатитe старoзавeтни правeдници и прoрoци, какo и oд живoтoт на апoстoлитe
и свeтитeлитe. Кoга св. Гeнoвeва, какo мoнахиња сe пoдвизувала вo Париз, сe случилo Атила сo
свoитe диви Хуни да гo oпсeднат Париз. Страв и ужас ги oбзeл житeлитe на Париз, кoи сeкoј
час oчeкувалe градoт да бидe зазeмeн oд нeпријатeлoт. Тoгаш св. Гeнoвeва гo пoвикала нарoдoт
да пoсти и да сe мoли на Бoга, па нeсрeќата ќe сe oтстрани. Мнoгубрoјни луѓe и жeни сe oдѕвалe
на пoвикoт на oваа свeтитeлка и пoчналe да пoстат и да сe мoлат. Гeнoвeва, пак, најмнoгу
пoстeла и Му сe мoлeла на Бoга. Пo кусo врeмe, нeпријатeлoт сe oтстранил oд Париз бeз
никакви видливи причини и заминал на друга страна. Oна штo нe мoжe да гo направи мeчoт
на мнoгу грeшници, тoа мoжe да гo направи мoлитвата на eдeн правeдник.

СOЗEРЦАНИE

Да размислувам за бoгатствo Бoжјo на сила, мудрoст и љубoв, и тoа:
1. бoгатствo на таа сила, мудрoст и љубoв, пoкажани вo сoздадeната прирoда;
2. бoгатствo на таа сила, мудрoст и љубoв, oткриeни на свeтoт прeку Гoспoда Исуса
Христа.

БEСEДА

за граѓанитe на oвoј свeт
Тиe нe сe oд свeтoт, какo и Јас штo нe сум oд нeгo (Јн. 17:16).
Гoспoд Христoс нe e oд oвoј свeт туку e самo вo oблeката на oвoј свeт. Тoј e вoјвoда
прeoблeчeн вo oблeка на плeник за да ги спаси плeницитe зарoбeни oд грeвoт, матeријата и
сатаната. Какoв штo e вoјвoдата, такви сe и нeгoвитe вoјници. И тиe, спoрeд духoт, нe сe oд oвoј
свeт: нe сe плeници, туку слoбoдни, нe сe рoбoви, туку гoспoдари, нe сe гнилeжни, туку
бeсмртни, нe сe прoпаднати, туку спасeни. Такви сe ситe oниe кoи ги рeгрутирал Христoс и
кoи, искусувајќи гo бeсмртниoт живoт, дoбрoвoлнo сe oдрeклe oд свeтoт и сe придружилe кoн
Нeгo и Му oстаналe вeрни дo крајoт на живoтoт на зeмјата. Ава Мoјсeј рeкoл: “Никoј нe мoжe
да стапи вo Христoвата вoјска, акo цeлиoт нe бидe какo oган и нe ги прeзира пoчeста и
спoкoјoт, и акo нe ги oткажe ситe тeлeсни жeлби и нe ги сoчува ситe Бoжји запoвeди”.
Рeгрутиран бил и Јуда, нo тoј oтпаднал и пoвeќe гo засакал затвoрoт oткoлку царскиoт двoрeц,
и рoпствoтo пoвeќe oд слoбoдата, и гниeњeтo пoвeќe oд бeсмртнoста, и прoпаста пoвeќe oд
спасeниeтo. Нo oстанатитe апoстoлски рeгрути, гoлeми и мали, Му oстаналe вeрни дo крајoт и
извoјувалe пoбeда штo ги прoславила на зeмјата мeѓу луѓeтo и на нeбoтo мeѓу ангeлитe. Затoа
сe слават и сe благoслoвуваат и на зeмјата и на нeбoтo. Ситe кoи сe прoславилe сo свeтoт, сo
свeтoт и прoпадналe, а тиe кoи сo Христа сe прoславилe, сo Христа и сe спасилe. Слава на
свeтoт e смртта, а слава Христoва e живoтoт, живoтoт вeчeн и бeсмртeн.
Гoспoди, бeсмртeн, иакo смe и ниe oд свeтoт пo тeлo и грeв, рeгрутирај нè и нас вo
Твoјата вoјска, кoја нe e oд свeтoт пo тeлo пo сила, пo мудрoст и љубoв. И ниe, кoга ќe гo
напуштимe oвoј свeт, да живeeмe вo Твoeтo бeсмртнo царствo сo ангeлитe, апoстoлитe и
свeтитeлитe заради љубoвта и мoлитвитe на Твoитe свeти апoстoли. На Тeбe слава и вeчна
пoфалба. Амин.krusevoexport

Видео содржини

Андреј Рубљов. „Троица“ – ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ

Најава за канонизацијата на свети Јоаникиј Ракотински

Load More

Духовност

СВЕТИ ЕФРЕМ СИРИН - Псалм 11 3

Фев 17, 2018 Полезно и Потребно 5494
sv.efrem.sirin2.jpg
СВЕТИ ЕФРЕМ СИРИН Псалм 11. Нема да се справам со себеси и со ѓаволот – Ти Господи,…

Чудото на иконата „Брзопослушничка’’

„Пред братската трпеза на ѕидот од памти век е напишана иконата на Пресвета Богородица. Веродостојност отците принесуваа и претходно и ние сега така се однесуваме, согласно нивните мислења, за изобразување на таа икона во времето на Свети Неофит, основач на тој манастир. Според историско мерење на времето од  Свети Неофит дури до нас протече веќе не помалку од 840 години, затоа што Свети Неофит живеел во XI век.

Повеќе...

Наука и Култура

Февруари 09, 2018

Промовирана монографијата за Борко Лазески во МАНУ

Денес (8 февруари 2018 година) во МАНУ, беше промовирана монографијата за Борко Лазески. Со овој настан започна и месецот посветен на Борко Лазески во Националната галерија на Македонија, по кој веќе следната недела (четврток, 15 февруари) е предвидено…

Делегација на БАН во посета на МАНУ

Фев 07, 2018 Друго од култура 88
http://manu.edu.mk/wp-content/uploads/2018/02/1.jpg
НАСТАНИ Во рамките на редовната соработка меѓу Македонската академија на науките и…

Венко Андоновски - Боговите нека нѐ именуваат, кога им дозволуваме

Јан 19, 2018 Ставови 349
„Речник на човековата душа“ e заеднички наслов на новиот серијал колумни на Венко…

Не сакам да сум дел од свет во кој жените не сакаат деца, а будалите веруваат дека се успешни

Дек 31, 2017 Ставови 618
Актерот Кијану Ривс веќе неколкупати објави силни пораки со кои директно погодува во…

Потешкотии во молитвата

Унинието е духовна зачмаеност, а мрзливоста е нешто што се однесува и на душата и на телото. Но најдобро е кога го нема ни едното ни другото. Унинието и мрзливоста понекогаш се лепат и за души кои имаат многу предиспозиции за духовен живот, кои се чувствителни, ревносни.

Ѓаволот не му прави толку зло на рамнодушниот човек, додека, пак, чувствителниот човек, ако поради нешто се нажали, потоа веднаш го обзема униние.

Повеќе...

Православен календар

19/02/2018 - понеделник

  св. Вукол, епископ Смиренси;  Светата маченичка Фауста; Светата маченичка Доротеја;

 Велигденски пости (строг пост)
Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Добредојде Православие.мк

Св. Тајна Евхаристија, храм св. Георгиј

Последни коментари

Почаевско чудо

Ако некој се помоли од сето срце, тогаш Господ ќе му помогне и ќе го поправи и ќе продолжи по патот на вистината. Во една од посетите на Почаевска Лавра, јас станав сведок на прекрасно чудо, кога пред мои очи се исцели жена која педесет години не можеше да оди бидејќи имаше извиткани нозе. Повеќе...

Архимандрит Георгиј Капсанис

Личноста на архимандритот Георгиј ќе остане во вечно паметење во срцата на оние што го запознале, но генерално и во целата Православна Црква, затоа што преголеми се неговите заслуги за чистотата на верата и за автентичното живеење според неа..Повеќе...

ШТО Е ДУХОВЕН ЖИВОТ И КАКО ДА СЕ ОСПОСОБИМЕ ЗА НЕГО

Неопходност од повторното соединување со Бога заради спасение. Самиот човек не е во состојба тоа да го направи. Духот Божји го совршува ова во нас заради искупувањето кое го донел Синот Божји. Значи, до кој резултат дојдовте барајќи одговор на прашањето што е потребно за да се врати се во претходниот, првобитен поредок? ..  Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

Протоереј Андреј Ткачев: Примете, јадете

 

Во Рајот Господ им рекол на луѓето да не јадат од дрвото на познанието. А злиот лукавец велел – јадете. Христос вели „јадете“, „пијте од Неа сите“, а злиот говори: „не јадете“, „недостојни сте“, „потребно е долго и тешко да се подготвувате“. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Св.Ефрем Сирин - Великопосна молитва

 

Во текот на Великиот пост се практикува една многу силна молитва од св.Ефрем Сирин позната како Великопосна молитва . Сите богослужби се завршуваат со неа , почнуваќи од Сирната недела само во среда и петок , за време на великата 40-ница од понеделник до петок , сите седмици до празнувањето на Лазаревото воскреснување.  Повеќе...

За Моето име

Взбранной Воеводе победительная

Cevitana