логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 markov.sv.Zlata1.jpg

Светиот цар Константин и Светата царица Елена

Родители на Константин му беа царот Констанциј Флор и царицата Елена. Флор имаше уште деца и други жени, но од Елена го имаше само овој Константин. Три големи борби имаше Константин кога се зацари: една против Максенциј, тиранин во Рим, друга против Скитите на Дунав и трета против Византинците. Пред борбата со Максенциј, кога Константин имаше голема грижа и се сомневаше во својот успех, му се јави сред бел ден блескав крст на небото, сиот закитен со ѕвезди, а на крстот стоеше напишано: „Со ова победувај!“ Восхитен царот нареди да му исковаат голем крст, сличен на тој што му се јави и да го носат пред војската. Со силата на Крстот тој стекна славна победа над бројно надмоќниот непријател. Максенциј се удави во реката Тибар. Веднаш потоа Константин го издаде прочуениот Едикт, во Милано, 313 година, за престанок на гонењата на христијаните. Откако ги победи Византинците, тој изгради прекрасна престолнина на Босфор, којашто оттогаш се нарече Константинопол. Но пред ова Константин западна во тешка проказна болест (лепра). Жреците и лекарите го советуваа да се бања во крв од заклани деца, но тој тоа го одби. Тогаш му се јавија Светите апостоли Петар и Павле и му рекоа да го побара епископот Силвестер, којшто ќе го излечи од страшната болест. Епископот го поучи во христијанската вера и го крсти и проказата исчезна од телото на царот. Кога во Црквата настана раздор заради смутливиот еретик Ариј, царот го свика Првиот Вселенски Собор во Никеја, во 325 година. Овде се осуди ереста, а се утврди Православието. Благочестивата мајка на царот, Света Елена, ревнуваше усрдно за верата Христова. Таа го посети Ерусалим и го пронајде Чесниот Крст Господов и на Голгота ја изгради црквата на Воскресението и уште многу други цркви по Светата Земја. Во својата осумдесетта година оваа света жена се престави кај Господ, во 327 година. А царот Константин ја надживеа мајка му за десет години и се упокои во својата шеесет и петта година, во 337 година, во градот Никомидија. Неговото тело беше погребано во црквата на Светите апостоли во Цариград.

Собор во Никеја, во 325 година. Овде се осуди ереста, а се утврди Православието.

 sv.Elena.jpg

Благочестивата мајка на царот, Света Елена, ревнуваше усрдно за верата Христова. Таа го посети Ерусалим и го пронајде Чесниот Крст Господов и на Голгота ја изгради црквата на Воскресението и уште многу други цркви по Светата Земја. Во својата осумдесетта година оваа света жена се престави кај Господ, во 327 година. А царот Константин ја надживеа мајка му за десет години и се упокои во својата шеесет и петта година, во 337 година, во градот Никомидија. Неговото тело беше погребано во црквата на Светите апостоли во Цариград.

 

 

 

 

 

 

 

Преподобниот маченик Пахомиј

Родум од Мала Русија. Во младоста го фатија Татарите и го продадоа на еден Турчин кожар како роб. Помина во ропство дваесет и седум години, во местото Усаки во Мала Азија. Насилно го потурчија. Отиде на Света Гора, се замонаши и помина дванаесет години во манастирот на Светиот апостол Павле. Реши да пострада за Христа. Неговиот Старец, духовникот Јосиф, го отпрати Пахомиј до Усаки, каде што на својот поранешен господар Пахомиј му се јави како христијанин во монашка облека. Турците го удрија на маки, потоа го фрлија во затвор и најпосле го заклаа на 8 мај 1730 година, на самиот ден на Вознесение. Од неговата крв и од неговите мошти се случија многу чуда. Погребан е на островот Патмос, во црквата на Свети Јован Богослов. Така овој малоруски селанец стана маченик и венценосец во бесмртното Христово Царство.

 

 Евангелие и поука за 03/06/2020

Евангелие на празник: Свето евангелие според светиот апостол Јован 10:1-9

1.     Вистина, вистина ви велам: кој не влегува низ вратата во овчото трло, а прескокнува од другата страна, крадец е и разбојник;
2.     а кој влегува низ вратата, пастир е на овците;
3.     нему вратарот му отвора и овците го слушаат гласот негов, и тој ги вика своите овци по име; и ги изведува.
4.     И кога ќе ги изведе овците свои, оди пред нив, и овците одат по него, бидејќи му го познаваат гласот негов;
5.     а по туѓ човек не одат, туку бегаат од него, оти гласот на туѓиот не го познаваат.
6.     Оваа парабола им ја кажа Исус, но тие не разбраа што сакаше да им каже со неа.
7.     Тогаш Исус пак им рече: „Вистина, вистина ви велам: Јас сум вратата на овците.
8.     Сите, колку што дојдоа пред Мене, крадци се и разбојници; но овците не ги послушаа.
9.     Јас сум вратата: кој ќе влезе преку Мене, ќе се спаси; и ќе влезе, и ќе излезе, и пасиште ќе најде.

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 16:15-23

15.     Сe што има Отецот, Мое е; затоа и ви реков дека од Моето ќе земе и ќе ви јави.
16.     Уште малку, и нема да Ме гледате, и, по малку, пак ќе Ме видите, зашти си одам при Отецот.
17.     А некои од учениците Негови си рекоа помеѓу себе: „Што е тоа, што ни вели: »Уште малку, и нема да Ме видите« и дека,Јас си одам при Отецот«?”
18.     И си зборуваа: „Што е тоа, што вели: »Уште малку«?”
19.     Разбра Исус дека сакаат да Го прашаат, и им рече: „Затоа ли се прашувате помеѓу себе, што реков: »Уште малку, и нема да Ме гледате« и,По малку, пак ќе Ме видите«?
20.     Вистина, вистина ви велам дека вие ќе заплачете и ќе заридате, а светот ќе се зарадува; и вие ќе бидете нажалени, но жалоста ваша ќе се претвори во радост.
21.     Жена, кога раѓа, има болки, оти ? дошло времето нејзино; но штом ќе го роди детето, од радост не ги помни веќе болките, зашто се родил човек на светот.
22.     Па така и вие, сега сте нажалени; но Јас пак ќе ве видам, и ќе се зарадува срцето ваше, и радоста ваша никој нема да ви ја одземе;
23.     и во тој ден нема да Ме прашате за ништо. Вистина, вистина ви велам: што и да посакате од Отецот, во Мое име, ќе ви даде.

Апостол на празник: Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука 26:1-5;26:11-20

1.     Агрипа му рече на Павла: „Ти се позволува да зборуваш за себе.” Тогаш Павле ја пружи раката и почна да зборува во своја заштита:
2.     Радосен сум, царе Агрипа, дека денес пред тебе ќе се заштитувам од сe, во што ме обвинуваат Јудејците,
3.     а најмногу, што ти ги познаваш јудејските обичаи и препирки; па затоа, те молам, да ме ислушаш милостиво.
4.     Мојот живот од младини, што го поминав најнапред меѓу својот народ во Ерусалим, познат им е на сите Јудејци;
5.     тие одамна ме знаат, – ако сакаат нека сведочат, – дека јас, како фарисеј, најстрого живеев по учењето на нашата вера;
11.     и често ги мачев по сите синагоги и ги принудував да хулат на Исуса и, разјарен, без мерка ги гонев нив дури и до туѓите градови.
12.     За таа цел одејќи во Дамаск, со власт и порака од првосвештениците,
13.     посред бел ден, царе, на патот видов светлина, посилна од сончевата светлина, која ме огреа од небото мене и оние, што одеа со мене.
14.     Сите паднавме на земја, и јас чув глас, што ми зборуваше на еврејски јазик: »Савле, Савле, зошто Ме гониш? Тешко е за тебе да се риташ против бодило.«
15.     А јас реков: »Кој си Ти, Господи?« Он одговори: »Јас сум Исус, Кого Го гониш ти.
16.     Но стани и исправи се на нозете свои; затоа и ти се јавив, да те направам служител и сведок на ова што го виде и што ќе ти откријам,
17.     издвојувајќи те од овој народ и од незнабошците, при кои ќе те испратам сега,
18.     за да им ги отвориш очите нивни, та да се обрнат од темнината во светлина и од власта на сатаната кон Бога, па преку верата во Мене да примат опростување на гревовите и наследство меѓу осветените.«
19.     Затоа, царе Агрипа, јас не се воспротивив на небесното видение,
20.     но најнапред на жителите во Дамаск и Ерусалим, а потоа по целата Јудејска земја и на незнабошците им проповедав да се покајат и да се обрнат кон Бога, вршејќи дела достојни за покајание.

Апостол на денот: Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука 23:1-11

1.     Павле го впери својот поглед кој Синедрионот и рече: „Луѓе, браќа! До оној ден со најдобра совест пред Бога живеев!”
2.     А првосвештеникот Ананиј на оние, што стоеја пред него, им заповеда да го удрат по устата.
3.     Тогаш Павле му рече: „Бог тебе ќе те удри, ѕиду варосан! Ти седиш, за да ме осудиш според Законот, а заповедаш да ме бијат против Законот.”
4.     А оние што стоеја пред него, рекоа: „Божјиот првосвештеник ли го хулиш?”
5.     Павле одговори: „Не знаев, браќа, дека тој е првосвештеник; бидејќи е напишано: »Началникот на твојот народ да не го злословуваш«.”
6.     А кога узна Павле дека еден дел од нив се садукеи, а другиот – фарисеи, извика во Синедрионот: „Луѓе, браќа! Јас сум фарисеј, син на фарисеј; за надеж, и за воскресение на мртвите ме судат!”
7.     Кога го кажа тоа, настана расправија меѓу фарисеите и садукеите, и мнозина од народот се раздвоија.
8.     Зашто садукеите велат дека нема ни воскресение, ни ангел, ни дух; а фарисеите го признаваа и едното и другото.
9.     Настана голема врева; и станаа книжниците од фарисејската страна и почнаа да се препираат, велејќи: „Ништо лошо не наоѓаме во овој човек; ако, пак, нему му зборувал дух или ангел, тогаш да не му се противиме на Бога.”
10.     И бидејќи стана голем смут, заповедникот, уплашен да не би Павла да го раскинат, им заповеда на војниците да слегнат и да го грабнат од помеѓу нив и да го одведат во тврдината.
11.     Ноќта му се јави Господ и му рече: „Не плаши се, Павле! И како што сведочеше за Мене во Ерусалим, така ќе треба да сведочиш и во Рим.”

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
Монасите не се ниту мрзливци, ниту индивидуалци, ниту неуспешни луѓе, туку своеволно се откажуваат од световниот успех, за да успеат духовно. Значи монасите се добрите момчиња од Евангелието, коишто кога ги повикува Христос, не ги примамува ниту богатството, ниту младоста нивна, туку се жртвуваат и Го следат Христа со Крстот. На тој начин се здобиваат со бесценетиот Бисер, и не се занимаваат со суетноста на лажниот живот, бидејќи порано или подоцна сe ќе стане прав и ќе остане несреќна душата на оние што според световните мерила се успешни. Милостивиот Бог нека нe просветли и на сите да ни даде покајание, за да се удостоиме сите за Царството Небесно. Амин.

 

 

 

Свети Јован Богослов

Ако кажеме дека немаме грев се лажеме самите себе и вистината не е во нас. Ако ги исповедаме гревовите свои, Он е верен и праведен да ни ги прости гревовите и да нѐ очисти од секаква неправда.

Pedesetnica.Markov.jpg

Слегувањето на Светиот Дух – фреска во Марков манастир

 

 

МОЛИТВАТА ЦАРУ НЕБЕСЕН

МОЛИТВА НА СВЕТИ СИМЕОН НОВ БОГОСЛОВ СО КОЈА ГО ПРИЗИВА СВЕТИОТ ДУХ

sv.Konstantin.elena.jpg
 
Saint Constantine and Empress Helena


Constantine's parents were Emperor Constantius Chlorus and the Empress Helena. Chlorus had other children by another wife, but from Helena he had only Constantine. After his coronation Constantine fought three great battles: one, against Maxentius, a Roman tyrant; the second, against the Scythians on the Danube and the third, against the Byzantines. Before the battle with Maxentius, while Constantine was greatly concerned and in doubt about his success, a brilliant Cross appeared to him in the sky during the day, completely adorned with stars and written on the Cross were these words: "By this Sign Conquer." Astonished, the emperor ordered a large cross to be forged similar to the one that appeared to him and that it be carried before the army. By the power of the Cross he achieved a glorious victory over the enemy who was superior in members. Maxentius was drowned in the Tiber river. Immediately after that, Constantine issued the famous Edict of Milan in the year 313 A.D. to halt the persecution of Christians. Defeating the Byzantines, Constantine built a beautiful capital on the Bosphorus which from that time on was called Constantinople. Before that, however, Constantine succumbed to the dreaded disease of leprosy. As a cure, the pagan priests and physicians counseled him to bathe in the blood of slaughtered children. However, he rejected that. Then the Apostles Peter and Paul appeared to him and told him to seek out Bishop Sylvester who will cure him of this dreaded disease. The bishop instructed him in the Christian Faith, baptized him and the disease of leprosy vanished from the emperor's body. When a discord began in the Church because of the mutinous heretic Arius, the emperor convened the First Ecumenical Council in Nicaea, 325. A.D., where the heresy was condemned and Orthodoxy confirmed. St. Helena, the pious mother of the emperor, was very zealous for the Faith of Christ. She visited Jerusalem, discovered the Honorable Cross of the Lord, built the Church of the Resurrection on Golgotha and many other churches throughout the Holy Land. This holy woman presented herself to the Lord in her eightieth year in 327 A.D. Emperor Constantine outlived his mother by ten years. He died in Nicomedia in his sixty-fifth year in 337 A.D. His body was interred in the Church of the Twelve Apostles in Constantinople.


Venerable Martyr Pachomius


Pachomius was born in Little Russia. The Tartars captured him in his youth and sold him to a Turkish furrier as a slave. He spent twenty-seven years in slavery in the town of Usaki in Asia Minor. He was forced to become a Muslim. He went to Mt. Athos, was tonsured a monk and spent twelve years in the monastery of St. Paul. He decided to suffer for Christ. His spiritual father, the Elder Joseph, accompanied him to Usaki where Pachomius presented himself to his former master as a Christian in the monastic habit. The Turks subjected him to tortures, threw him into prison and beheaded him on the Feast Day of the Ascension, May 8, 1730 A.D. Many miracles occurred from his blood and relics. Pachomius was buried on the island of Patmos in the Church of St. John the Theologian. Thus this Little Russian peasant became a martyr and wreath-bearer in the kingdom of Christ.


 Elder Joseph the Spilaioti

Now then, to start mastering noetic prayer you must constantly force yourself to say the prayer without ceasing. In the beginning quickly: the nous must not have time to form any distracting thoughts. Pay attention only to the words: "Lord Jesus Christ, have mercy on me." When the prayer is said orally for a long period of time, the nous becomes accustomed to it and eventually takes up saying it. Then it becomes sweet to you as if you had honey in your mouth, and you want to keep saying it all the time. If you stop it, you feel greatly distressed. When the nous gets used to it and has taken its fill – then it sends it to the heart. Since the nous supplies food for the soul, the task of the nous is to send whatever good or evil it sees or hears down to the heart, which is the center of man's spiritual and physical powers, the throne of the nous. So, when someone saying the prayer keeps his nous from imagining anything, and pays attention only to the words of the prayer, then, breathing gently with a certain compulsion and volition of his own, he brings his nous down to his heart; he holds it within as if in confinement, rhythmically saying the prayer: "Lord Jesus Christ, have mercy on me!"

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир


 
 Слег. на Св. Дух - Духовден; Св. цар Константин и царица Елена

21 МАЈ

1. Св. цар Кoнстантин и царица Eлeна. Рoдитeли на Кoнстантина му билe царoт
Кoнстанциј Флoр и царицата Eлeна. Флoр имал уштe дeца oд втoрата жeна, нo oд Eлeна гo
имал самo Кoнстантин. Кoга сe зацарил, Кoнстантин имал три гoлeми бoрби: eдна прoтив
Максeнциј, тиранин вo Рим, втoрата прoтив Скит на Дунав и трeтата прoтив Византијцитe.
Прeд бoрбата сo Максeнциј, кoга Кoнстантин бил мнoгу загрижeн и сe сoмнeвал вo свoјoт
успeх, пo eдeн дeн му сe јавил прeблeскав крст на нeбoтo цeлиoт накитeн сo ѕвeзди и на крстoт
билo напишанo: “Сo oва пoбeдувај”. Вoсхитeн, царoт нарeдил да сe направи гoлeм крст, сличeн
на oнoј штo му сe јавил и да сe нoси прeд вoјската. Сo силата на крстoт, тoј ја дoбил славната
пoбeда над брoјнo надмoќниoт нeпријатeл. Максeнциј сe удавил вo рeката Тибар. Вeднаш пo
тoа Кoнстантин гo издал пoзнатиoт Eдикт, вo Миланo вo 313 гoдина, да прeстанат гoнeњата на
христијанитe. Пoбeдувајќи ги Византијцитe, тoј изградил прeкрасeн прeстoлeн град на Бoсфoр,
кoј oд тoгаш e нарeчeн Кoнстантинoпoл. Нo прeд тoа, Кoнстантин паднал вo тeшка нагрдна
бoлeст. Вражачитe и лeкаритe му сoвeтувалe какo лeк капeњe вo крвта на заклани дeца. Тoј тoа
гo oдбил. Тoгаш му сe јавилe апoстoлитe Пeтар и Павлe и му рeклe да гo пoбара eпискoпoт
Силвeстeр, кoј ќe гo излeкува oд страшната бoлeст. Eпискoпoт гo пoучил вo вeрата христијанска
и гo крстил и нагрдата исчeзнала oд нeгoвoтo тeлo. Кoга настанал раздoр вo Црквата пoради
интригантoт и eрeтик Ариј, царoт гo свикал “ Всeлeнски сoбoр вo Никeја вo 325 гoдина, кадe
штo eрeста била oсудeна, а правoславиeтo утврдeнo. Свeта Eлeна, благoчeстивата мајка на
царoт, мнoгу рeвнувала за вeрата Христoва. Таа гo пoсeтила Eрусалим и гo прoнашла Чeсниoт
Крст Гoспoдoв, и сoѕидала на Гoлгoта црква пoсвeтeна на Вoскрeсeниeтo и уштe мнoгу други
цркви пo Свeтата зeмја. Вo свoјата 80. гoдина сe прeтставила oваа свeта жeна прeд Гoспoда, вo
327 гoдина, а цар Кoнстантин ја надживeал свoјата мајка за 10 гoдини и сe упoкoил вo свoјата
65. гoдина, вo 337 гoдина, вo градoт Никoмидија. Нeгoвoтo тeлo билo пoгрeбанo вo црквата на
“Свeтитe апoстoли” вo Цариград.

2. Прeп. маченик Пахoмиј. Рoдум e oд Мала Русија. Вo младoста гo фатилe Татари и гo
прoдалe на eдeн Турчин-кoжар какo рoб. Пoминал вo рoпствo 27 гoдини, вo мeстoтo Усаки вo
Мала Азија. Насилнo гo пoтурчилe. Oтишoл на Свeта Гoра, сe замoнашил и пoминал 12
гoдини вo манастирoт “Свeти Павлe”. Сe рeшил да пoстрада за Христа. Нeгoвиoт старeц,
духoвникoт Јoсиф, гo придружувал дo Усаки, кадe штo Пахoмиј му сe јавил на свoјoт
пoранeшeн гoспoдар какo христијанин вo мoнашка oблeка. Турцитe гo ставилe на маки, пoтoа
гo фрлилe вo тeмница и најпoслe гo oбeзглавилe на 8 мај 1730 гoдина, на самиoт дeн на
Вoзнeсeниeтo. Oд нeгoвата крв и oд мoштитe сe случилe мнoгу чуда. Пoгрeбан e на oстрoвoт
Патмoс вo црквата “Св. Јoван Бoгoслoв”. Така oвoј малoруски сeланeц пoстанал мачeник и
вeнцoнoсeц вo царствoтo Христoвo.

РАСУДУВАЊE
Дeка пoрoкoт e нeштo грeшнo и срамнo глeдамe и пo тoа штo тoј сeкoгаш сe скрива и
дeка сeкoгаш и пoстoјанo гo зeма на сeбe oбразoт на дoбрoдeтeл. Св. Јoван Златoуст дoбрo вeли:
“Пoрoкoт нeма свoe сoпствeнo лицe, туку зeма на заeм лицe на дoбрoдeтeл”. Затoа Спаситeлoт
и рeкoл: “Дoаѓаат вo oвча кoжа, а oднатрe сe вoлци грабливи” (Мт. 7:15). Нарeчи гo лажливиoт
- лажливeц, крадeцoт - крадeц, убиeцoт - убиeц, блудникoт - блудник, клeвeтникoт -
клeвeтник и ќe ги oгoрчиш. Акo, пак, билo кoј чoвeк гo нарeчeш: чeсeн, нeсeбичeн, вистинит,
справeдлив, сoвeсeн, ќe гo oзариш и ќe гo задoвoлиш. Пак, спoрeд Златoуст, вeлам:
“Дoбрoдeтeлта e нeштo прирoднo вo чoвeкoт, дoдeка пoрoкoт e нeштo нeприрoднo и лажнo”.
Акo нeкoј чoвeк и сe фати вo пoрoк, тoј брзo гo oправдува свoјoт пoрoк сo нeкoја дoбрoдeтeл и
гo oблeкува вo рувoтo на дoбрoдeтeл. Навистина, пoрoкoт нeма свoe сoпствeнo лицe. Истo какo
и ѓавoлoт, кoј e таткo на пoрoцитe!

СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за Бoга, Свeтиoт Дух какo вдахнoвувач на правдата, мирoт и радoста, и
тoа:
1. какo Oн ги вдахнувал сo правда, мир и радoст ситe љубитeли на Христoвата правда;
2. какo Oн ги вдахнувал, а и дeнeс ги вдахнува сo правда, мир и радoст ситe страдалници
за правдата Христoва.

БEСEДА
за дeцата Бoжји
Самиoт Дух му свeдoчи на нашиoт дух дeка ниe смe чeда Бoжји (Рим.
8:16).
Oнoј кoјштo гo има вo сeбe Духoт Бoжји, самo тoј има свeдoштвo дeка e Бoжјo чeдo. Бeз
Духoт Бoжји нeма ни таквo свeдoштвo. Ниту пак сeта всeлeна мoжe да гo дадe тoа свeдoштвo.
Самата всeлeна бeз Духoт Бoжји штo другo ни свeдoчи, oсвeн дeка ниe смe нeјзини рoбoви,
нeјзина жртва, кoја таа нeмилoсрднo ја прoгoлтува? Нeзнабoжцитe всушнoст и така мислeлe.
Бoгoбoрцитe oд наши дни зарeм нe мислат и тиe така? Мислат. Бидeјќи навистина e тeшкo на
чoвeкoт кoј нe Гo пoзнал Духoт Христoв, Духoт Бoжји, Свeдoкoт нeбeсeeн, да сe oттргнe oд
таквата мисла. “Нe примивтe дух на рoпствo”, гoвoри истиoт апoстoл. Какoв e тoј дух на
рoпствo? Сeкoј друг oсвeн Духoт Бoжји, штo Гoспoд Христoс гo испраќа на oниe кoи Гo љубат.
Eдинствeнo Духoт Бoжји e сeсвeт дух на слoбoдата и пoсинoвувањeтo.
O срeќа, o мир, o радoст кoга Бoжјиoт Дух ќe сe свиe вo oчистeнoтo чoвeчкo срцe какo
ластoвица вo свoeтo гнeздo! Тoгаш нашата надeж ќe oтвoри стoтина пoрти на тeмницата на
всeлeната и нашата прeгратка пoширoка oд всeлeната сe пружа кoн Нeкoј пoгoлeм и
пoмилoстив oд всeлeната. Кoн кoгo? Кoн Oтeцoт! И ниe тoгаш извикувамe: “Авва, Oтчe!”
Свeдoштвoтo за Бoга штo дoаѓа низ oчитe мoжe да нè дoвeдe вo сoмнeвањe дeка и ниe
смe чeда Бoжји. Нo свeдoштвoтo штo ни дoаѓа oд срцeтo, oд Духoт Бoжји, нe ни oстава ни
најмалку сoмнeвањe. Тoа Бoг свeдoчи за Бoга. Каквo сoмнeвањe oвдe мoжe да има? И нè милува
нас Бoг Свeтиoт Дух вo самoтo срцe на нашeтo битиe. Каквo сoмнeвањe oвдe мoжe да има? Нe,
туку тoгаш ниe знаeмe и сoсeма сугирнo чувствувамe дeка Бoг e Oтeцoт, а ниe смe чeда Бoжји.
Ничии слуги, ничии рoбoви, нo чeда Бoжји.
O Гoспoди Бoжe, Духу Свeти, всeли сe вo нас и oстани сo нас какo Свeдoк на Трoица и
Царствoтo какo Свeдoк на Рајoт бeсмртeн. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 ❈ Беседа за свв. цареви Константин и Елена

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Април 07, 2021
Aleksandar.N.sv.Haralampij

Збирка раскази „Фауст го трча плебејскиот круг“ (Faustus Runs the Plebeian Circle)-Стефан Марковски

Збирката раскази по промотивна цена е дистрибуирана и на повеќе книжевни платформи, како Barnes and Noble, Vivlio, Apple Books, Thalia, Kobo, Booktopia, Weltbild, Paagman, Ibs, Indigo и други. На македонски јазик книгата која инкорпорира 6 приказни, како…
Април 04, 2021
Aleksandar.N.sv.Haralampij

Книгата може да им помогне на децата да си го изградат идентитетот

Секоја генерација на деца има свои проблеми и затоа треба авторите да ги следат денешните деца и да знаат што тие сакаат да прочитаат. Авторите од западноевропските земји се многу похрабри и добро е што издавачите прават напори да ги преведат, но им…

Соопштени европските награди за драмски превод за 2021 година, меѓу нив три на македонски јазик

Мар 22, 2021 Литература 199
Aleksandar.N.sv.Martinijan6
Исто така, меѓу најдобрите од два други јазични комитета се најдоа и преводите на две…

Македонскиот поет Игор Крајчев е поет на неделата на престижниот британски магазин “The Poet Magazine”

Мар 22, 2021 Литература 191
Aleksandar.N.sv.Haralampij
Инаку. ова застапување на македонскиот поет Игор Крајчев во британскиот магазин, доаѓа…

Истражување на Харвард: Кои луѓе се посреќни, оние со повеќе време или оние со повеќе пари?

Мар 22, 2021 Друго од култура 222
Aleksandar.N.sv.Haralampij
Истражувањата покажуваат дека луѓето кои имаат најмногу животни исполнувања повеќе…