логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

  


Тропар, глас 4.

Со добар подвиг и со вера се подвизуваше, Христов страдалецу, и нечестивоста на мачителот ја изобличи и, како жртва благопријатна, Му се принесе на Бога. Затоа прими венец на победа, и со твоите молитви, светителу, на сите им даваш прошка на гревовите.

Светиот великомаченик Георгиј    

Овој славен и победоносен светител беше роден во Кападокија од богати и благочестиви родители. Татко му пострада за Христа, а мајка му се пресели во Палестина. Кога порасна, Георгиј отиде во војска и во својата дваесетта година го стекна чинот трибун и како таков служеше при царот Диоклецијан. Кога овој цар започна страшно гонење на христијаните, Георгиј истапи пред него и одважно исповеда дека е христијанин. Царот го фрли во затвор, па нареди нозете да му ги стават во клади, а на градите да му положат тежок камен. Потоа нареди и го врзаа на тркало под кое имаше штици со големи клинци и така го вртеа додека целото тело не му се направи една голема рана. По ова го закопа во ров, така што надвор од земјата му беше само главата и го остави во ровот три дена и три ноќи. Потоа со помош на некој магионичар му даде да испие смртоносен отров. Но при сите овие маки Георгиј непрестајно Го молеше Бога и Бог веднаш го исцелуваше и на големо одушевување на народот, го спасуваше Својот маченик од смртта. Кога Св. Георгиј воскресна и еден мртовец, тогаш многумина ја примија верата во Христа. Меѓу овие беше и царевата жена Александра и главниот жрец Атанасиј, земјоделецот Гликериј, и Балериј, Донат и Терин. Најпосле царот ги осуди Свети Георгиј и својата жена Александра на смрт со меч. Блажената Александра издивна на губилиштето пред да ја убијат, а Свети Георгиј го убија во 303 година. Безбројни се чудата што се јавија на неговиот гроб. Многубројни се и неговите јавувања во сон и на јаве на многумина коишто го спомнуваат и ја бараат неговата помош до денешен ден. Сиот разгорен од љубов кон Господ Христос, Свети Георгиј без тешкотии остави сѐ заради својата љубов: чин, богатство, царски почести, пријатели и сиот свет. За оваа љубов Господ го награди со венец на невенлива слава на небото и на земјата и со живот вечен во Своето Царство. И го дарува со сила и власт да им помага на оние што го слават и призиваат неговото име во бедите и неволјите.

Светиот маченик Лазар Нови

Родум Бугарин од Габрово. Како момче го остави родниот крај и отиде во Анадолија. Таму во едно село Сома, чуваше овци. Но со својата вера го навлече на себе гневот на Турците и еден ага го фрли во затвор. После долги мачења, нечовечно малтретирање, а кое Лазар од љубов кон Христа го поднесе храбро, го убија на 23 април 1802 година. Господ го прими во Своите вечни дворци и го прослави на небото и на земјата. Од неговите свети мошти се случија многубројни чуда.


Свети Григориј Богослов

Овие три работи Бог ги бара од секој човек којшто прима Крштение: од душата бара вистинска вера, од устата вистина, а од телото целомудреност.

Евангелие и поука за 06/05/2021
 

Евангелие на празник: Свето евангелие според светиот апостол Јован 15:18-27;16:1-2

18.     Ако светот ве мрази, знајте дека Мене светот уште пред вас Ме замрази.
19.     Да бевте од овој свет, тогаш светот ќе го љубеше своето; но бидејќи не сте од светот, туку Јас ве избрав од светот – затоа светот и ве мрази.
20.     Помнете ги зборовите што ви ги реков Јас: ниеден слуга не е поголем од својот господар. Ако Мене Ме гонеа, и вас ќе ве гонат; ако Моите зборови ги запазеа, и вашите ќе ги запазат.
21.     Но, сето ова ќе ви го прават заради Моето име, оти не Го знаат Оној, Кој што Ме пратил.
22.     Да не бев дошол и да не бев им зборувал, грев немаше да имаат. Но сега тие немаат изговор за својот грев.
23.     Кој Ме мрази Мене, Го мрази и Мојот Отец.
24.     Ако не бев направил меѓу нив дела, какви што никој друг не направил, грев немаше да имаат; а сега и видоа, и Ме замразија Мене, и Мојот Отец.
25.     Но нека се изврши словото, напишано во нивниот Закон, дека Ме замразија без вина.
26.     А кога ќе дојде Утешителот, Кого што ќе ви Го испратам Јас од Отецот, Духот на вистината, Кој излегува од Отецот, Он ќе сведочи за Мене;
27.     а и вие ќе сведочите, бидејќи од почетокот сте со Мене.
1.     Ова ви го кажав, за да не се соблазните.
2.     Ќе ве истеруваат од синагогите. Но ќе настапи и време, кога секој, што ќе ве убие, ќе мисли дека на Бога Му принесува служба.

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 3:1-15

1.     Меѓу фарисеите беше еден човек по име Никодим, кнез јудејски.
2.     Тој дојде при Исуса ноќно време и Му рече: „Рави! Знаеме дека си Ти учител, дојден од Бога, зашто никој не може да ги прави овие чудеса, што ги правиш Ти, ако не е со него Бог.”
3.     Му одговори Исус и рече: „Вистина, вистина ти велам: ако некој не се роди одозгора, не може да го види царството Божјо.”
4.     Никодим Му рече: „Како може човек да се роди, кога е стар? Зар може по вторпат да влезе во утробата на мајка си и да се роди?”
5.     А Исус му одговори: „Вистина, вистина ти велам: ако некој не се роди од вода и Дух, не може да влезе во царството Божјо;
6.     зашто, роденото тело од тело, тело е; а роденото од Дух, дух е.
7.     Затоа, не чуди се што ти реков: вие треба да се родите одозгора.
8.     Ветрот дува каде што сака и гласот негов го слушаш, но не знаеш од каде иде и на каде оди; така е со секој човек роден од Дух.”
9.     Никодим Му одговори и рече: „Како може тоа да биде?”
10.     Исус одговори и му рече: „Ти си учител Израилев, па тоа ли не го знаеш?
11.     Вистина, вистина ти велам: ние зборуваме за она, што знаеме, и сведочиме за она, што сме виделе; а вие нашето сведоштво не го примате.
12.     Кога за земни работи ви зборував и не верувавте, како ќе поверувате, ако би ви говорел за небесните?
13.     Никој не се искачи на небото, освен Синот Човечки, Кој слезе од небото и Кој пребива на небото.
14.     И како што Мојсеј ја подигна змијата во пустината, така треба да се издигне и Синот Човечки,
15.     та секој што верува во Него, да не загине, но да има живот вечен.

Апостол на празник: Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука 12:1-11

1.     Во тоа време цар Ирод кладе рака на некои од Црквата, за да им направи зло,
2.     и со меч го уби Јакова, братот Јованов.
3.     А кога виде, дека тоа им се свиде на Јудејците, го фати и Петра, а тогаш беа дните на Бесквасници.
4.     И, како го задржа, го фрли в затвор и го предаде на четири четворки војници да го пазат, а со мисла веднаш по Пасхата да го изведе пред народот.
5.     И така, Петар беше пазен во затворот, а Црквата постојано Му се молеше на Бога за него.
6.     А кога Ирод сакаше да го изведе, ноќта спроти тој ден, Петар спиеше меѓу двајца војници, окован во две вериги, а стражарите пред портата пазеа на затворот.
7.     И, ете, ангел Господов застана, и светлина блесна во затворот. Ангелот го потчукна Петра по ребрата и го разбуди, па му рече: „Стани брзо!” И веригите му паднаа од рацете негови.
8.     Тогаш ангелот му рече: „Опаши се и обуј си ги чевлите!” Така и направи. И пак му рече: „Облечи ги алиштата свои и врви по мене!”
9.     И излезе и тргна по него, а не знаеше дека тоа, што го прави ангелот, е вистина, туку си мислеше оти привид гледа.
10.     Откако ја изминаа првата и втората стража, дојдоа до железната порта, што водеше кон градот, а таа им се отвори сама; тие излегоа и преминаа преку една улица, и во тој час ангелот го снема.
11.     Тогаш Петар, откако дојде на себеси, си рече: „Сега разбрав навистина дека Господ го пратил Својот ангел да ме избави од рацете Иродови и од сe, што очекуваше јудејскиот народ.”

Апостол на денот: Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука 2:38-43

38.     А Петар им рече: „Покајте се и секој од вас да се крсти во името на Исуса Христа за простување на гревовите; и ќе примите дар од Светиот Дух.
39.     Зашто за вас е ветувањето, за вашите деца и за сите што се далеку, што ќе ги повика Господ, нашиот Бог.”
40.     И со многу други зборови сведочеше и ги молеше, велејќи: „Спасувајте се од овој пакостен род!”
41.     И така оние, што од срце ги примија неговите зборови, се крстија и се присоединија во тој ден околу три илјади души.
42.     И беа постојани во учењето апостолско, во општувањето, во кршењето леб и во молитвите.
43.     И страв ја обзеде секоја душа, зашто многу чудеса и знаци се вршеа преку апостолите.

Поука на денот: Свети Никола Кавасила
На луѓето, одвоени од Бога со тројна преграда: природата, гревот и смртта, Господ им дал да Го поседуваат целосно и да се соединат со Него непосредно, со тоа што Он, една по една ги отстранил сите пречки: онаа на природата – преку Своето овоплотување; онаа на гревот – преку Својата смрт; онаа на смртта – преку Своето воскресение. Ете зошто светиот апостол Павле пишува: „последниот враг за уништување е смртта“ (1 Кор. 15, 26).

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
Оние, пак, што ја оправдуваат својата злоба со божемно поправање на другите, а не на самите себеси, или со тоа што на светот му ги објавуваат црковните состојби и нешта, што не е во ред да ги обзнануваат, барајќи оправдување во она “Кажи ? на Црквата” (Мт. 17, 18) најпрво нека си ја уредат својата мала Црква - своето семејство или братство. Тогаш нека ја срамотат и Мајката Црква. Добрите деца никогаш не ја обвинуваат својата мајка. За жал, многумина од оние што се плиткоумни им даваат неисцрпен воен материјал на еретиците, така што цели православни градови и села ги заземаат јеховините сведоци и го шират своето мисионерско дело.

Поука на денот: Старечник
"Го посети авва Лот авва Јосиф и му рече: „Авво, според своите мали сили го вршам своето мало молитвено правило и својот малечок пост, и молитвата и изучувањето на Писмото и тихувањето, и колку што можам, ги чувам моите помисли чисти. Што уште да правам?“ А Старецот, кога стана, ги крена своите раце кон небото и прстите му станаа како десет огнени пламења. Па му рече: „Ако сакаш, сиот биди оган.“"

 


Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
Оние што постојано се движат ненахално, со добри мисли, кажувајќи ги сите свои помисли на Старецот, при што со многу смирение веруваат дека не направиле ништо добро (додека се трудат со голема усрдност), тие ја кријат најголемата духовна ризница во себе, не знаејќи го тоа ни самите тие, ни другите луѓе. Така, богатството не се растура ниту од нив самите, ниту пак од другите може да биде украдено.

 


Saint George, the Holy and Great Martyr


This glorious and victorious saint was born in Cappadocia the son of wealthy and virtuous parents. His father suffered for Christ and his mother then moved to Palestine. When George grew up, he entered the military, where in his twentieth year, attained the rank of a Tribune and as such was in the service of the Emperor Diocletian. When Diocletian began the terrible persecution against Christians, George came before him and courageously confessed that he is a Christian. The emperor had him thrown into prison and ordered that his feet be placed in a stockade of wooden hobbles and that a heavy stone be placed on his chest. After that, the emperor commanded that George be tied to a wheel under which was a board with large nails and he was to be rotated until his entire body became as one bloody wound. After that, they buried him in a pit with only his head showing above the ground and there they left him for three days and three nights. Then George was given a deadly poison to drink by some magician. But, through all of these sufferings, George continuously prayed to God and God healed him instantly and saved him from death to the great astonishment of the people. When he resurrected a dead man through his prayer, many then accepted the Faith of Christ. Among these also was Alexandra, the wife of the Emperor Athanasius, the chief pagan priest and the farmers: Glycerius, Valerius, Donatus and Therinus. Finally the emperor ordered George and his wife Alexandra beheaded. Blessed Alexandra died on the scaffold before being beheaded. St. George was beheaded in the year 303 A.D. The miracles which have occurred over the grave of St. George are without number. Numerous are his appearances, either in dreams or openly, to those who have invoked him and implored his help from that time until today. Enflamed with love for Christ the Lord, it was not difficult for this saintly George to leave all for the sake of this love: rank, wealth, imperial honor, his friends and the entire world. For this love, the Lord rewarded him with the wealth of unfading glory in heaven and on earth and eternal life in His kingdom. In addition, the Lord bestowed upon him the power and authority to assist all those in miseries and difficulties who honor him and call upon his name.


Holy Neo-Martyr Lazarus


This neo-martyr Lazarus was a Bulgarian by birth from Gabrovo. As a young man he left the place of his birth and went to Anatolia. Lazarus tended sheep in the village of Soma. As a Christian, Lazarus provoked the wrath of the Turks against himself and was cast into prison by a certain Aga. After prolonged tortures from inhuman tormentors, which Lazarus heroically endured out of love for Christ, this young martyr was killed on April 23, 1802, in his twenty-eighth year. The Lord received him into His eternal courts and glorified him in heaven and on earth. Countless miracles have occurred over the relics of St. Lazarus.

Saint Symeon the New Theologian

As for you, beloved, if you want to be saved begin your work like this: after the perfect obedience [you have founded in your heart], as we have said, to your spiritual father, you should likewise do all other works with a clear conscience, as if you saw God before you—for without obedience it is impossible you had a clear conscience. You must guard your conscience on three points: with respect to God, with respect to your spiritual father and with respect to other people, and also with respect to worldly things and objects. You guard your conscience with respect to God if you avoid doing something you know it does not please God. With respect to your spiritual father do only what he tells you—no more no less—abide by his intention and will. With respect to other people you will guard your conscience if you avoid doing them what you yourself dislike and do not want others to do it to you. You must also guard your conscience with respect to things, and will do that if you always use them properly—food, drinks, and clothes. In a word, do everything as if you saw God before you and do not let any work prick and hurt your conscience because you have not done it well.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

 Св. вмч. Георгиј Победоносец – Ѓурѓовден
23 АПРИЛ


1. Св. вмч. Гeoргиј. Oвoј славeн и пoбeдoнoсeн свeтитeл бил рoдeн вo Кападoкија какo
син на бoгати и благoчeстиви рoдитeли. Таткo му пoстрадал за Христа и мајка му сe прeсeлила
вo Палeстина. Кoга пoраснал, Гeoргиј oтишoл вo вoјска, кадe вo свoјата дваeсeтта гoдина
дoстигнла дo чин трибун и какo такoв бил на служба при царoт Диoклeцијан. Кoга oвoј цар гo
пoчнал страшнoтo гoнeњe на христијанитe, Гeoргиј излeгoл прeд нeгo и oдважнo испoвeдал
дeка и тoј e христијанин. Царoт гo фрлил вo самица, нарeдил нoзeтe да му сe стават вo клада, а
на градитe тeжoк камeн. Пoтoа нарeдил, та гo врзалe на кoлцe, пoд кoe ималo штици сo гoлeми
клинци и така да гo вртат дoдeка цeлoтo тeлo нe му станe какo eдна крвава рана. Пoтoа гo
закoпалe вo рoв така штo самo главата му била надвoр oд зeмјата и гo oставилe вo рoвoт три
дeна и три нoќи. Пoтoа прeку нeкoј маѓeсник му далe смртoнoсeн oтрoв. Нo при ситe oвиe
маки св. Гeoргиј нeпрeстајнo Му сe мoлeл на Бoга и Бoг гo исцeлувал мoмeнталнo. Гo спасувал
oд смртта на гoлeмo вoсхитувањe на нарoдoт. Кoга и eдeн мртoвeц сo мoлитва вoскрeснал,
тoгаш мнoзина ја примилe вeрата Христoва. Мeѓу oвиe била и царската жeна Алeксандра, и
главниoт вражач Атанасиј, и зeмјoдeлeцoт Гликeриј, и Валeриј, Дoнат и Тeрина. Најпoслe
царoт ги oсудил Гeoргија и свoјата жeна Алeксандра на исeкувањe сo мeч. Блажeната
Алeксандра издивнала на губилиштeтo прeд исeкувањeтo, а св. Гeoргиј бил oбeзглавeн вo 303
гoдина. Чудата штo сe случилe на грoбoт на св. Гeoргиј нeмаат брoј. Им нeма брoј ни на
нeгoвитe јавувања вo сoн и најавe на мнoзина кoи гo спoмeналe и ја пoбаралe нeгoвата пoмoш
oд тoгаш дo дeндeнeшeн. Разгoрувајќи сe сo љубoвта кoн Христа Гoспoда на свeти Гeoргиј нe му
билo тeшкo да oстави сè заради таа љубoв: и чинoт, и бoгатствoтo, и царската пoчeст, и
пријатeлитe, и сиoт свeт. За таа љубoв Гoспoд гo наградил сo вeнeц на нeвeнливата слава на
нeбoтo и на Зeмјата и сo живoт вeчeн вo Свoeтo Царствo. Уштe му дарувал Гoспoд сила и власт
да им пoмага вo бeднитe и нeвoлјитe на ситe oниe штo гo слават и нeгoвoтo имe гo пoвикуваат.

2. Св. мч. Лазар Нoв. Oвoј нoвoмачeник Лазар бил рoдум Бугарин oд Габрoвo. Какo
мoмчe гo oставил свoeтo мeстo на раѓањe и oтишoл вo Анадoлија. Вo нeкoe сeлo, Сoма, Лазар
чувал oвци. Нo какo христијанин прeдизвикал гнeв кај Турцитe прoтив сeбe и бил фрлeн вo
самица oд нeкoј ага. Пo дoлгитe мачeња и нeчoвeчнитe тoрмoзeња, кoи Лазар јуначки ги
пoднeсoл oд љубoв кoн Христа, oвoј млад мачeник бил убиeн на 23 април 1802 гoдина, вo
свoјата 28. гoдина. Гoспoд гo примил вo Свoитe вeчни двoрoви и гo прoславил на нeбoтo и на
Зeмјата. Над мoштитe на св. Лазар сe случилe мнoгубрoјни чуда.

РАСУДУВАЊE

При нeкoја пoбуна вo Цариград за врeмe на царoт Кoнстантин нeкoи разлутeни луѓe ги
искршилe нoсoт и ушитe на статуата на цаoрт вo градoт. Мнoгу лицeмeри брзo дoшлe кај
царoт и, какo сo гoлeмo гнасeњe, му кажалe какo бунтoвницитe ги искршилe нoсoт и ушитe на
нeгoвата статуа, барајќи oд нeгo да ги казни прeстапницитe сo најтeшка казна. А гoлeмиoт цар
сe дoпрeл дo нoсoт и ушитe и им рeкoл на дoдвoрувачитe: “Јас чувствувам дeка и нoсoт и ушитe
ми сe нeпoврeдeни!” Дoдвoрувачитe сe засрамилe и сe oддалeчилe. Сo ваква царска
вeликoдушнoст ситe да ги пoдeнсувамe наврeдитe oд другитe. И уштe, сo пoсeбна oдбивнoст да
ги слушамe клeвeтитe кoн другитe луѓe кoи нашитe дoдвoрувачи ни ги дoставуваат. Сeкoгаш
трeба прeд Бoга и прeд самитe сeбe да испoвeдамe дeка ниe сo свoитe грeвoви смe заслужилe и
мнoгу пoгoлeми наврeди oд oниe штo нам ни сe прават.

СOЗEРЦАНИE

Да Гo набљудувам вoскрeснатиoт Гoспoд Исус, и тoа:
1. какo Нeгoвoтo вoскрeсeниe e пoчeтoк на нoв и свeтoл дeн вo истoријата на чoвeчкиoт
рoд;
2. какo Нeгoвoт вoскрeсeниe e мoј мир и мoја сила и вoскрeсeниe на мoјата душа уштe
дoдeка сум вo тeлo.

БEСEДА

за разбудувањe на чистиoт разум
Eвe, вoзљубeни, какo вeќe ви гo пишувам втoрoтo пoсланиe, вo кoe сo
напoмнувањe ви гo разбудувам вашиoт чист разум (II Пeтр. 3:1).
Глeдатe ли, браќа, сo каква цeл апoстoл Пeтар ги пишува свoитe пoсланија? Да гo
разбуди кај луѓeтo нивниoт чист разум! Апoстoлoт тoа гo смeта за главнo. И навистина тoа e и
главнo. Бидeјќи, кoга кај ситe луѓe би сe разбудил заспаниoт чист разум, нe би oстанала ниeдна
чoвeчка душа на Зeмјата штo нe би пoвeрувал вo Христа Гoспoда, штo нe би ги испoвeдала какo
распнат и вoскрeснат Спаситeл на свeтoт, и штo скрушeнo нe би прибeгнала кoн пoкајаниe за
направeнитe грвoви пo нагoвoр на нeчистиoт разум.
Ништo тoлку нe oддалeчува oд Eвангeлиeтo какo нeчистиoт разум. Штo гo прави
нeчистиoт чoвeчки разум? Грeвoт. Какo млeкo вo кoe ќe сe стави oтрoв и цeлoтo пoстанува
oтрoв, така и чoвeчкиoт разум, кoга вo нeгo ќe навлeзe нeчистиoт грeв, цeлиoт пoстанува
нeчист. Сeкoј грeв e нeчистoтија; сeкoј грeв гo прави чoвeчкиoт разум нeчист, заматeн, oтрoвeн.
Сeтo знаeњe штo гo има нeчистиoт разум e нeчистo, какo матни и валкани ликoви на
прeдмeтитe вo матнo и валканo oглeдалo. За чистиoт сè e чистo, рeкoл втoриoт врхoвeн
апoстoл. Дoдeка Адам имал чист разум вo Рајoт, сeтo нeгoвo знаeњe за Твoрeцoт и твoрeнијата
билo јаснo и вистинитo. Нo грeвoт гo пoмрачил и нeгoвиoт разум и разумoт на нeгoвитe
пoтoмци. Oнoј рајски, чист разум на бeзгрeшeн чoвeк нe e мртoв туку e заспан вo луѓeтo пoд
грeв. Пoтрeбнo e самo да гo разбудимe и тoј тoгаш нeпoгрeшнo ќe гo привeдe чoвeкoт кoн
Христа. Затoа апoстoлoт и си налoжува на сeбe дoлжнoст кај луѓeтo да гo разбуди тoј
првoбитeн, јасeн, видoвит, oд Бoга сoздадeн разум.
O браќа мoи, да му пoмoгнeмe на свeтиoт апoстoл вo будeњeтo на луѓeтo, кoј сe распна
на крстoт надoлу сo главата заради свoјата прoпoвeд; да му пoмoгнeмe, вo кoлку тoа сe oднeсува
за нас самитe, и да гo прoбудимe сeкoј свoјoт чист разум. И кoга сeкoј oд нас тoа ќe гo направи,
ќe видимe дeка ситe имамe eдeн разум. Бидeјќи чист разум e eдeн, дoдeка нeчист разум e
лeгиoн!
O вoскрeснат Гoспoди, разбуди гo Ти вo нас чистиoт разум, спoрeд мoлитвитe на Твoјoт
свeт апoстoл Пeтар. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 

 

 

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Март 09, 2023
Jovana.matevska

Интервју со Јована Матевска Атанасова – писателско име кое полека оди кон врвот на македонската литература

Најпрво сум радосна што ја имав привилегијата да пораснам емотивно. Некои луѓе трошат цел еден животен век без да ја раздвижат душата и да ја пуштат низ ребрата, кои таму се поставени само физички да ја додржуваат, но не и духовно да ја ограничат. Затоа што…
Ноември 29, 2022
1926.Sava.SHumanovich

Конзерваторска приказна за сликата „Турска бања “

Со стручно-научна поддршка на Институтот за историја на уметноста на Филозофскиот факултет на Универзитетот во Белград, во рамките на дводневната научна конференција во изминатиот викенд, истакнати експерти од Србија, Хрватска, Северна Македонија и Франција…

„Турска бања“ на Националната галерија изложена во Европска престолнина на културата за 2022, Нови Сад

Сеп 26, 2022 Ликовна уметност 657
TViTer448
„Ваквите претставувања отвораат врати за идни билатерални соработки помеѓу нашите земји.…

ТРКАЛЕЗНА МАСА ЗА ПОДАТОЦИТЕ ЗА Е-ТРГОВИЈАТА ВО НАШАТА ЗЕМЈА

Јул 24, 2022 Друго од култура 993
TViTer319
Од АЕТМ велат дека со оваа тркалезна маса, Асоцијацијата за е-трговија на Македонија и…

Конгресот на САД ќе носи резолуција за славење на македонскиот јазик и наследство

Јан 27, 2022 Друго од култура 1320
Во Конгресот на САД е покрената резолуција за прогласување на септември 2022 за „Месец на…