логоFacebookTwitterYouTubeeMail

49 ГОДИНИ
МАКЕДОНСКА АКАДЕМИЈА
НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ
МАНУ, 10 октомври 2016, 10 часот

 


1967 /2016
МАКЕДОНСКА АКАДЕМИЈА НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТ Е
1967–2016
ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА 49-ГОДИШНИНАТА ОД ОСНОВАЊЕТО
НА МАКЕДОНСКАТА АКАДЕМИЈА НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ

Обраќање
академик Таки Фити, претседател на МАНУ


ПРОГЛАСУВАЊЕ НА ДОБИТНИЦИТЕ
НА МЕЃУНАРОДНОТО ПРИЗНАНИЕ „БЛАЖЕ КОНЕСКИ“


Суaд Енѓулу од Република Турција,
за посебен придонес во проучувањето и афирмацијата
на македонската современа книжевност и култура
на Балканот и во Република Турција


Душко Новаковиќ од Република Србија,
за посебен придонес
во афирмацијата
на македонската книжевност


НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА
ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА –
СОСТОЈБИ И ПЕРСПЕКТИВИ


Модератор: акад. Владо Камбовски

 Научна конференција
 „СОСТОЈБИ И ПЕРСПЕКТИВИ ВО ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА“ПРОГРАМА
11:00 - 11:10    Воведно излагање
Акад. Владо Камбовски – За науката и високото образование во Република Македонија во 21 век
11:10 – 12:30    Прв панел: ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА
    

Модератор:
Проф. д-р Никола Јанкуловски – Ректор на универзитет „Св. Кирил и Методиј“ -   Скопје

Говорници:
Акад. Георги Старделов – Чуму образованието?
Проф. д-р Илија Ацевски – Квалитетот на високото образование – поглед одвнатре


Проф. д-р Петре Георгиевски – Универзитетското образование меѓу тенденцијата на создавање интелектуалци и маркетиншката тенденција на создавање високо образована работна сила


Проф. д-р Маријан Ангелески – Критериуми за успех на студентите во високото образование од перспектива на академскиот кадар во Република Македонија
Проф. д-р Драгор Заревски – Општествената улога и одговорност на науката и високото образование


Проф. д-р Ристо Солунчев – Образование и моќ


Д-р Љубомир Гајдов – Трансмутација, а не трансформација на образованието – Филозофикација за интегрално образование


12:30 – 12:45    Кафе пауза


12:45 – 14:00    Втор панел: ИСТРАЖУВАЊЕ И ИНОВАЦИИ
    Модератор:
Акад. Љупчо Коцарев – МАНУ

Говорници:
Акад. Таки Фити – Иновациите и бизнисот
Проф. д-р Мирко Ѓошевски – Потребата од филозофија на науката во високото образование
Д-р Наташа Марковска – Пристап кон Европски истражувачки простор
Д-р Јордан Шишовски – Науката и образованието помеѓу етатизмот и пазарниот фундаментализам
Проф д-р Мирољуб Шукаров –Транзиција на науката во насока на поголема ефикасност и развој.


Дискусија

 


14:00    Коктел


К о к т е л
МАНУ, 10 октомври 2016 (понеделник), 10 часотВидео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie