логоFacebookTwitterYouTubeeMail


МНК ИКОМ   и  МНК СИН ШТИТ  организираат
                                                      Ф О Р У М
 ОТКУПНАТА ПОЛИТИКА НА МУЗЕИТЕ И ПРИВАТНОТО КОЛЕКЦИОНЕРСТВО 
                                        ВО   РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
                     01.07.2011,во 11:00 часот, Музеј на Македонија
______________________________________________________________________________
11:00 – 11:10       Значењето на откупот во егзистирањето на музеите
- Захаринка Алексоска Бачева (претседател на МНК ИКОМ)

11:10 – 11:20        Музеите и откупната политика во Република Македонија – 
                              Законската    регулатива и можности за алтернативно 
                              вонбуџетско финансирање
                                    -   Рубин Белчески (НУ Завод и Музеј – Прилеп)
11:20 – 11:30        Откупот и откупната политика во Охридскиот Завод и Музеј
                                   -   Јорданка Матова (НУ Завод и Музеј – Охрид)
11:30 – 11:40        Последици од  немање на задоволителна откупна политика  -
                             примери   од Тиквешкиот крај во минатото и денес
 -    Петре Камчевски (Локален музеј и Галерија – Кавадарци)
11:50 – 12:00          Законската подлога на приватното колекционерство
                                   -    Јован Ристов (Национален конзерваторски центар)
12:00 – 12:10          Искуства во приватното колекционерство во Македонија
 -    Симеон Златев (Најмал музеј во светот – Џепчиште, Тетово)
12:10 – 12:20          Етнолошкото културно наследство и приватното колекционирање   
                                   -    Крсте Богоески, претседател на МНК Син штит
12:20 – 12:50         Дискусија / заклучоci
                               КоктелВидео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie