логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Свети Климент, архиепископ Охридски

Vovedenie.Presveta Глас четврти:

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја; со делата си се издигнал, преблажени; кон божествен и блажен живот. Со чудеса си ги просветлил оние што пристапуваат верно кон тебе, со знаменија си ја осветлил темнината. Поради тоа го славиме твојот божествен спомен Клименте.  Повеќе...

 

 Програма за манифестацијата „Јустинијанови денови 2014“
09.12.2014 (вторник)
Претпладневна сесија (предавач: Ристо Солунчев)
09.00 ч. – Пријавување на учесниците од Отсекот за традиционална музика и игра при ДМБУЦ Илија Николовски-Луј (место: ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)
09.30-11.00 ч. – Византиска црковна музика и нотација, воведно предавање (ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)
11.00-12.30 ч. – Практично изучување на невматската нотација (ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)

  • Попладневна сесија: Семинар по Источно-црковно пеење (предавач: Георгиј Секулоски)

17.30 ч. – Пријавување на учесниците (место: МКЦ)
18.00-19.30 ч. – Византиската певница како чувар на богослужбениот живот на Православната Црква, за мелодиската фразеологија и типика во осмогласниот систем на источното пеење, компаративна анализа на осумте гласови (место: МКЦ)
19.30-21.00 ч. – Пејачка работилница: вокална техника за развивање на црковен глас, работа со невматски партитури. (место МКЦ)

10.12.2014 (среда)
Претпладневна сесија (предавач: Ристо Солунчев)
09.00-10.30 ч. – Практично изучување на невматската нотација (ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)
10.30-12.00 ч. – Пејачка работилница (ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)

  • Попладневна сесија: Семинар по Источно-црковно пеење (предавач: Георгиј Секулоски)

18.00-19.30 ч. – Предизвиците при процесот на новата музикографија во источното пеење- основни поставки при создавањето на источно-црковна мелодија во однос на ортографијата и фразеологијата во секој глас (место: МКЦ)
19.30-21.00 ч. – Пејачка работилница: вокална техника за развивање на црковен глас, работа со невматски партитури (место: МКЦ)

11.12.2014 (четврток)
Претпладневна сесија (предавач: Ристо Солунчев)
09.00-10.30 ч. – Организација и структура на византиски хор (ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)
10.30-12.00 ч. – Пејачка работилница (ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)


13.00 ч. - Промоција на ЦД „Химни на Рождество Христово“ на протопсалт Георгиј Секулоски. Промотор: Р. Солунчев (место: Богословски факултет Св. Климент Охридски)
13.45 ч. - Трибина: Односот на византиско црковно пеење и српското народно пеење на Мокрањац и нивните корени во македонската култура (место: Богословски факултет Св. Климент Охридски)

  • Попладневна сесија: Семинар по Источно-црковно пеење (предавач: Георгиј Секулоски)

18.00-19.30 ч. – Практична певница – современите предизвици при запазувањето на типикот во склад со богослужбените потреби на Македонската православна црква (место: МКЦ)
19.30-21.00 ч. – Пејачка работилница: вокална техника за развивање на црковен глас, работа со невматски партитури (место: МКЦ)

12.12.2014 (петок)
Претпладневна сесија (предавач: Ристо Солунчев)
09.00-10.30 ч – Пејачка работилница (ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)
10.30-12.00 ч. – Пејачка работилница (ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)

20.00 ч. Концерт
- Завршен настап на учениците од Отсекот за традиционална музика и игра при ДМБУЦ Илија Николовски-Луј како учесници на семинарот и ансамблот „Македонија„
- Настап на хорот при црквата Рождество на Пресвета Богородица
- Настап на хорот Пелагонитиса (Академија Кукузелијана)

Поуки од Светите Отци

krusevoexport