логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 ПЕДЕСЕТНИЦА (Слегување на Светиот Дух); † III наоѓање на главата на св. Јован Крстител

 

 Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница

 
Новозаветната Педесетница е денот на славното исполнување на ветувањето за Христовото испраќање на Светиот Дух врз апостолите. Ова е крајно радосен, извонреден и утешителен настан. Куќата во која тие пребиваат еднодушни одеднаш е преисполнета со шум од небото, сличен на силен ветар, а разделени јазици, како огнени, се спуштаат врз секого од учениците. Од ова тие се исполнуваат со Дух Свети и почнуваат да го благовестат Евангелието на разни јазици, онака како што Светиот Дух им даваше да изговараат. За разлика од мистиката на Успението на Пресвета Богородица, на пример, при доаѓањето на славата на Господ и другите одондестрани и чудесни појави кое им се открива како видение на некои од присутните, настаните на Педесетница стануваат очигледни за сите, не само за достојните. За да ги видат, на ерусалимјаните не им беше неопходен духовниот вид, иако на виденото не дадоа сите еднаков духовен одговор. Значи, зборувањето на сите јазици на кои луѓето од Ерусалим зборуваа (бидејќи во него живееја дојденци од разни краеви) едни го гледаа како прекрасно чудо, други како знак на пијанство. Петар вдахновено го објаснува настанот и ги упатува на пророштвата за овој настан до Избраниот народ дојдени преку Пророкот Јоил. Благовеста на Петар допре до срцата на многубројните луѓе што го чуја и тие го примија покајанието заради името на Исуса Христа. Во тој ден се крстија и присоединија кон Црквата Христова околу три илјади души. Оттогаш наваму Педесетница се смета за роденеден на црквата Божја. За првпат по падот човекот ипостасно Го прима Светиот Дух и ја добива полната и реална можност да живее според благодатта.

Pedesetnica.Markov.jpg

Слегувањето на Светиот Дух – фреска во Марков манастирТропар
Благословен си, Христе Боже наш, Кој рибарите ги направи премудри ловци, испраќајќи им Го Светиот Дух, и преку нив ја улови вселената. Човекољупче, слава Ти.

Кондак
Кога Севишниот слезе и ги измеша јазиците, тогаш ги раздели народите; а кога ги разделуваше огнените јазици, сите луѓе ги повика на единство, и сите заедно Го славиме Сесветиот Дух.

 

МОЛИТВАТА ЦАРУ НЕБЕСЕН

МОЛИТВА НА СВЕТИ СИМЕОН НОВ БОГОСЛОВ СО КОЈА ГО ПРИЗИВА СВЕТИОТ ДУХ

 

Трето наоѓање на главата на Свети Јован Крстител    

 

 

Откако нераспадливата глава Претечева засветли од земјата, на верните им испушта занци на исцеление. Од висините собира мноштво ангели, а долу го повикува човечкиот род да Му испрати на Христа Бога слава едногласна.

 

markov.sv.Zlata1.jpg 

 
Трето наоѓање на главата на
свети Јован Крстител
     Во време на луто иконоборство во 8 век, главата на Свети Јован Крстител беше пренесена во местото Комане, место на прогонството на Свети Јован Златоуст. А кога престана иконоборството, во времето на царот Михаил и патријархот Игнатиј, во 850 година, чесната глава на Свети Јован беше пренесена во Цариград и положена во придворната царска црква.
 

 

 

 „Покајанието е обнова на крштението. Покајанието е завет со Бога дека ќе водиме еден нов живот. Покајанието е извор на смиреноста. Покајанието е неотповикливо одрекување од секоја желба за телесните добра. Покајанието е самоосудувачка мисла и грижа за себеси без грижа за надворешните работи. Покајанието е ќерка на надежта и порекнување на безнадежноста. Покајникот е осуденик кој не е лишен од чест. Покајанието е помирение со Бога по пат на вршење на добри дела, спротивни на претходните гревови. Покајанието е очистување на совеста. Покајанието – доброволно трпење на сите маки. Покајникот е човек кој самиот на себеси си изрекува казна. Покајанието е силно излегување од стомакот и тепање на душата со силни чувства.“


Св. Јован Лествичник

 

 

 Светиот свештеномаченик Терапонт, епископ Кипарски

Монах и подвижник на островот Кипар, се удостои со епископски чин, а за време на прогонствата се удостои и со маченички венец. Неговото тело почиваше во една црква на Кипар. Кога во времето на Никифор удрија Агарјаните на островот Кипар, светителот му се јави на туторот на црквата и му кажа дека неверниците ќе го нападнат Кипар, па му нареди неговите мошти да се пренесат во Цариград. Туторот веднаш го изврши тоа. Кога тргна коработ со кивотот, на морето се крена голема бура, но околу самиот кораб беше тивко и мирно, а од кивотот се разлеваше благоухание низ целиот кораб и наоколу. Тогаш туторот го отвори кивотот и сите го видоа преисполнет со миро излеано од моштите на светителот. Од тоа миро се намачкаа мнозина болни и оздравеа. Во Цариград над чудотворните мошти изградија нова црква и почнаа да стекнуваат исцеленија сите што со вера им притекнуваа на светите чудотворни мошти. Со Божествената благодат од моштите на Свети Терапонт се исцелуваа најтешките болни од парализа, рак, крвотечение, лудило, слепило, исушеност и разни други маки.

Светите маченици Пасикрат, Валентион, Јулиј и други

Римски војници, пострадаа за Христа во Доростол Македонски околу 302 година. Кога на Пасикрат му пријде неговиот брат Папијан, којшто од страв отстапи од Христа, па почна да го наговара и него да се одрече од Господ, Свети Пасикрат му рече: „Оди си од мене, ти не си ми брат!“ Пасикрат и Валентион беа убиени заедно. Свети Јулиј му рече на судот: „Јас сум ветеран. Дваесет и шест години му служев верно на царот, па кога досега му бев верен на нижниот, зар да му бидам неверен на вишниот?“ т.е. на Небесниот Цар. Потоа пред префектот Максим беше изведен Никандар. Никандровата жена го храбреше својот маж да пострада за Христа. „Глупава бабо“, ѝ велеше Максим, „тебе ти се посакало подобар маж!“ А жената му одговори: „Ако мислиш така за мене, нареди нека ме погубат мене пред маж ми!“ Со Никандар загина и Маркијан. Неговата жена дојде на губилиштето, носејќи во рацете малечок син. Маркијан го целиваше и Му се помоли на Бога: „Семоќен Господи, грижи се за него!“ Потоа беа убиени со меч и преминаа во Царството Христово.

 jovan.krstitel.jpg

Евангелие и поука за 07/06/2019

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 7:37-52;8:1-12

37.     А во последниот голем ден од празникот застана Исус и извика со висок глас, велејќи: „Кој е жеден, нека дојде при Мене да пие!
38.     Кој верува во Мене, од неговата утроба, како што е речено во Писмото, ќе потечат реки од жива вода.”
39.     А ова го рече за Духот, Кого што ќе Го примат оние, кои веруваат во Него; оти Светиот Дух уште не им беше даден, бидејќи Исус уште не беше прославен.
40.     А мнозина од народот, кога ги чуја овие зборови, рекоа: „Навистина, Овој е пророк!”
41.     Други велеа: „Овој е Христос.” А некои рекоа: „Зар од Галилеја ќе дојде Христос?
42.     Не е ли речено во Писмото: дека Христос ќе дојде од семето Давидово и од грачето Витлеем, од каде што беше Давид?”
43.     И така настана во народот распавија за Него.
44.     А некои од нив сакаа да Го фатат, но никој не стави рака врз Него.
45.     Дојдоа, пак, слугите кај првосвештениците и фарисеите и овие им рекоа: „Зошто не Го доведовте?”
46.     А слугите одговорија: „Никогаш човек не говорел така како Овој Човек.”
47.     Тогаш им одговорија фарисеите: „Да не се прелагавте и вие?
48.     Поверувал ли некој од началниците и фарисеите во Него?
49.     Но овој народ, што не го знае Законот, е проклет.”
50.     Никодим, пак, кој беше отишол при Него ноќе, а беше еден од нив, им рече:
51.     Осудува ли нашиот Закон човек, дури најнапред не го сослушаат и не узнаат што прави?
52.     А тие му одговорија и рекоа: „Да не си и ти од Галилеја? Испитај и види дека пророк од Галилеја не се јавил.”
1.     А Исус отиде во Елеонската Гора.
2.     Утредента пак дојде во храмот и сиот народ доаѓаше при Него. А Он седна и гипоучуваше.
3.     Тогаш книжниците и фарисеите доведоа при Него една жена, фатена во прељубодејство; па како ја изведоа насреде,
4.     Му рекоа: „Учителе, оваа жена сега е фатена во прељубодејство.
5.     А Мојсеј во Законот ни заповеда: такви со камења да ги убиваме; Ти, пак, што велиш?”
6.     Тоа го рекоа за да Го искушаат и да Го обвинат. А Исус се наведна долу и почна со прст да пишува по земјата, не гледајќи ги.
7.     Но кога продолжија да Го запрашуваат, Он се исправи и им рече: „Кој од вас е без грев, нека прв фрли камен на неа!”
8.     И пак се наведна долу и пишуваше по земјата.
9.     А тие, штом го чуја тоа, бидејќи совеста ги гризеше, се разотидоа еден по еден, почнувајќи од најстарите до последните; остана Исус Сам со жената, која стоеше насреде.
10.     А кога се исправи и не виде никого освен жената, Исус ? рече: „Жено, каде се оние што те обвинуваа? Никој ли не те осуди?”
11.     А таа рече: „Никој, Господи.” Тогаш Исус ? рече: „Ни Јас не те осудувам. Оди си и немој повеќе да грешиш.”
12.     И пак им рече Исус, велејќи: „Јас сум Светлина на светот; кој врви по Мене, нема да оди во темнина, а ќе има светлина во животот.”

Апостол на денот: Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука 2:1-11

1.     Кога се навршија дните на Педесетницата, сите апостоли беа заедно и еднодушни.
2.     И ненадејно се чу шум од небото, како да идеше силен ветар, и ја исполни целата куќа, каде што седеа.
3.     И им се јавија разделени јазици, како огнени, и застанаа по еден над секого од нив.
4.     И сите се исполнија со Дух Свети, и почнаа да зборуваат на други јазици, онака како што им даваше Духот Свети да изговараат.
5.     А во Ерусалим имаше Јудејци, луѓе побожни, од секаков јазик под небото.
6.     Кога се чу тој шум, се собра многу народ и сe се збрка, бидејќи секој ги слушаше како зборуваат на неговиот јазик.
7.     И сите се чудеа и маеја, велејќи си помеѓу себе: „Овие што зборуваат, зар не се Галилејци?
8.     Па како тоа сите да си го слушаме својот роден јазик?
9.     Ние – Партјаните и Мидјаните, Еламитите и жителите на Месопотамија, Јудеја и Кападокија, од Понт и од Азија,
10.     од Фригија и Памфилија, од Египет и од краиштата на Ливија, соседите на Киринија, па и дојдените Римјани. Како ние Јудејците, така исто и новообратените,
11.     Критјаните и Арабјаните, еве слушаме како тие зборуваат за големите дела Божји на нашите јазици?”

Поука на денот: Владимир Лоски
Светиот Дух се јави во вид на „огнени јазици“, одвоени едни од други кои застанаа врз секого од присутните, врз секој член на Телото Христово... Светиот Дух им се дава на личностите, одбележувајќи го секој член на Црквата со печат на личен и единствен однос со Света Троица, при што Он станува присутен во секоја личност. Како? Тоа останува тајна – тајната на кенозисот на Светиот Дух, Кој доаѓа во светот...

Поука на денот: Владимир Лоски
Светиот Дух се јави во вид на „огнени јазици“, одвоени едни од други кои застанаа врз секого од присутните, врз секој член на Телото Христово... Светиот Дух им се дава на личностите, одбележувајќи го секој член на Црквата со печат на личен и единствен однос со Света Троица, при што Он станува присутен во секоја личност. Како? Тоа останува тајна – тајната на кенозисот на Светиот Дух, Кој доаѓа во светот...

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
Егоизмот во повеќето случаи ни ги прави најголемите духовни штети, бидејќи е најживото и најопакото дете на гордоста. Природно, ако не постоеше тоа “јас” и доколку луѓето би го употребувале само она “ти”, “тој”, “оној”, ќе постоеше смирение, љубов и благослов Божји во светот, така што луѓето ќе живееја рајски уште на земјата. Милостивиот Бог нека го даде овој благослов на своите созданија. Амин.

 

Свети Теофан Затворник

Ниеден грев не е повообичаен од осудувањето, но ниеден грев не е ни поопасен.

 

The Third Finding of the Head of John the Baptist


In the eighth century, during the bitter violence of iconoclasm, the head of St. John was brought to Comana, the place of exile of St. John Chrysostom. When iconoclasm ended in the year 850 A.D., during the reign of Emperor Michael and the Patriarch Ignatius, the honorable head of St. John was translated to Constantinople and there was placed in the chapel of the imperial court.


Priestly-Martyr Therapontus, Bishop of Cyprus


Therapontus was a monk and an ascetic on the island of Cyprus. He was found worthy of the episcopal rank, but during the time of the persecution of Christians, he was found worthy of an even greater wreath, the crown of martyrdom. His body reposed in a church on Cyprus. When, during the reign of Emperor Nicephorus in the year 806 A.D., the island of Cyprus was attacked by the Hagarenes, the saint appeared to the sexton of that church and told him that the infidels will attack Cyprus and ordered him to remove his relics to Constantinople. The sexton did this immediately. While the boat was traveling on the sea with the reliquary, a great storm arose but the sea was calm around the boat and a sweet-smelling fragrance emitted around the entire boat in all directions. The sexton opened the reliquary and everyone witnessed that it was filled with myrrh (oil) which flowed from the saint's relics. By rubbing themselves with this oil, many of the sick were healed. A church was built in Constantinople over the relics of this miracle-worker, who continued to grant healing to all those who with faith touched them. By the Grace of God, the gravest illness of possession, of cancer, of hemorrhaging, of insanity, of blindness, of barrenness and of various other maladies were cured by the relics of St. Therapontus.


Holy Martyrs Pasicrates, Valentian, Julius and others


They were all Roman soldiers. They all suffered for Christ in Macedonian Dorostol about the year 302 A.D. When Pansicrates' brother Papian, who apostatized from Christ because of fear, began to persuade him to deny Christ and remain alive, St. Pansicrates answered him: "Depart from me, you are not my brother!" Pansicrates and Valentian were beheaded together. At the trial, St. Julius said: "I am a veteran; for twenty-six years I have faithfully served the emperor and since I was faithful to a lesser one, how can I not be faithful to a greater one?" i.e., to the Heavenly King. After that, Nicander was brought before Maximus the Perfect. Nicander's wife encouraged her husband to die for Christ. "Foolish old woman" Maximus said to her angrily, "You just want a better husband." The woman answered him: "If you think that of me, give the order and let them kill me now before my husband!" Marcian was also slain with Nicander. Marcian's wife approached the scaffold carrying her son in her arms. Marcian kissed his son and prayed to God: "O All-powerful Lord, You take care of him!" Following that, they were beheaded and were translated into the kingdom of Christ.

Gerontikon

While he was still serving in the royal palace, Abba Arsenius prayed to God, saying: “O Lord, teach me how to be saved.” And a voice came to him, saying: “Arsenius, flee away from people and you will be saved.” The same one, after he embraced the monastic life, prayed again, saying the same words. And he heard a voice, telling him: “Arsenius, go, be silent and stay in prayerful stillness; for these are the roots of sinlessness.”

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Η τρίτη εύρεση της τιμίας κεφαλής του αγίου Προδρόμου

III наоѓање на главата на св. Јован Крстител

25 МАЈ

1. Трeтo наoѓањe главата на св. Јoван Крститeл. Вo VIII вeк вo врeмe на oстрoтo
икoнoбoрствo, главата на св. Јoван била прeнeсeна вo мeстoтo “Кoманe”, мeстo на прoгoнствoтo
на св. Јoван Златoуст. Нo кoга прeстаналo икoнoбoрствoтo, вo врeмeтo на царoт Михаил и
патријархoт Игнатиј, вo 850 гoдина чeсната глава на св. Јoван била прeнeсeна вo Цариград и
таму пoлoжeна вo придвoрната царска црква.

2. Свeшт. мч. Тeрапoнт eп. Кипарски. Мoнах и пoдвижник на oстрoвoт Кипар; сe
удoстoил сo eпискoпски сoн, нo вo врeмeтo на гoнeњeтo на христијанитe сe удoстoил сo уштe
пoгoлeм вeнeц - вeнeц на мачeник. Нeгoвoтo тeлo пoчивалo вo eдна црква на Кипар. Вo
врeмeтo на царoт Никифoр вo гoдината 806, кoга удрилe Агарјанитe на oстрoвoт Кипар,
свeтитeлoт му сe јавил на старатeлoт на таа црква, му кажал дeка нeвeрници ќe нападнат на
Кипар и му нарeдил нeгoвитe мoшти да ги прeнeсe вo Цариград. Дoмаќинoт тoа вeднаш и гo
направил. Кoга лаѓата сo кивoтoт тргнала пo мoрeтo, сe крeнала гoлeма бура, нo oкoлу лаѓата
мoрeтo билo тивкo и oд кивoтoт сe разлeвал благoухан мирис пo цeлата лаѓа и наoкoлу. Тoгаш
старатeлoт гo oтвoрил кивoтoт и ситe гo видeлe напoлнат сo мирo излeанo oд мoштитe на
свeтитeлoт. Сo тoа мирo мнoгo бoлни сe пoмажалe и oздравeлe. Вo Цариград сe изградила
црква над oвиe чудoтвoрни мoшти, кoи прoдoлжилe да им даваат исцeлeниe на ситe кoи сo
вeра притeкнувалe кoн нив. Сo благoдатта Бoжја oд мoштитe на св. Тeрапoнт сe исцeлувалe
најтeшкo бoлнитe oд рак, oд фатeнoст, oд крвoтeчeниe, oд лудилo, oд слeпилo, oд исушeнoст и
oд разни други маки.

3. Св. мч. Пасикрат, Валeнтиoн, Јулиј и др. Римски вoјници; пoстрадалe за Христа вo
Дoрoстoл, Макeдoнија, oкoлу 302 гoдина. Кoга на Пасикрат му пристапил нeгoвиoт брат,
Папијан, кoј oтстапил oд Христа oд страв, и пoчнал да гo нагoвара да сe oдрeчe oд Христа и да
oстанe жив, св. Пасикрат му oдгoвoрил: “Oди си oд мeнe, ти нe си ми брат!” Пасикрат и
Валeнтиoн заeднo билe исeчeни. Свeти Јулиј на судoт рeкoл: “Јас сум вeтeран, 26 гoдини вeрнo
му служeв на царoт, па кoга дoсeга сум му бил вeрeн на пoнискиoт какo сeга да нe му бидам
вeрeн на пoвисoкиoт?” т.e. на Царoт нeбeсeн. Пo тoа Никандар бил извeдeн прeд прeфeктoт
Максим. Жeната на Никандар гo oхрабрувала да пoгинe за Христа. “Глупава бабo, ѝ рeкoл
налутeнo Максим, тeбe ти e дoјдeнo дo пoдoбар маж!” Жeната му oдгoвoрила: “Акo ти така
мислиш за мeнe, нарeди мeнe да мe пoгубат прeд мoјoт маж!” Сo Никандар пoгинал и
Маркијан. Жeната нeгoва дoшла на губилиштeтo, нoсeјќи гo синoт на рацe. Маркијан гo бакнал
свoјoт син и сe пoмoлила на Бoга: “Гoспoди сeмoќeн, грижи сe Ти за нeгo!” Пoтoа билe
oбeзглавeни и прeминалe вo царствoтo Христoвo.
Св. Филарeт вeли дeка ситe oвиe мачeници билe Слoвeни.

РАСУДУВАЊE
Нeкoи нeупатeни луѓe пoвeќe мислат за крајoт на свeтoт oткoлку за крајoт на свoјoт
живoт, иакo e јаснo дeка за oнoј кoјштo ќe дoјдe крајoт на живoтoт, дoшoл и крајoт на свeтoт.
Нeкoј брат, стoeјќи прeд св. Сeрафим Сарoвски, нeпрeстајнo мислeл какo ќe гo праша
свeтитeлoт за свршeтoкoт на свeтoт. Св. Сeрафим ја прoѕрeл нeгoвата мисла и му рeкoл:
“Радoст мoја! Ти висoкo мислиш за сирoмавиoт Сeрафим: какo јас мoжам да знам кoга ќe бидe
крајoт на oвoј свeт и oнoј гoлeм дeн вo кoј Гoспoд ќe им суди на живитe и мртвитe и ќe им дадe
сeкoму спoрeд нeгoвитe дeла! Нe, нe, тoа за мeнe нe e мoжнo да гo знам!” Па кoга свeтитeлитe
нe знаeлe, какo ќe знаат грeшницитe? И зoштo би гo знаeлe oна штo Самиoт Спаситeл нe
нашoл за пoлeзнo да ни гo oткриe? Мнoгу e пoдoбрo да мислимe дeка нашата смрт ќe дoјдe
прeд крајoт на свeтoт oткoлку дeка крајoт на свeтoт ќe дoјдe прeд нашата смрт.

СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за благoдатта на Бoга, Свeтиoт Дух вo тајната пoкајаниe и испoвeд, и
тoа:
1. какo таа благoдат кoга ќe дoпрe дo срцeтo на пoкајникoт - пoкајникoт ја глeда сeта
грoзoта на свoјoт грeв и сo сoлзи ја миe;
2. какo таа благoдат кoга пoкајникoт ќe сe испoвeда влeгува вo чoвeкoт какo радoст кај
тажниoт, какo надeж кај бeзнадeжниoт.

БEСEДА
за близина на Судијата
Eтe, Судијата стoи прeд вратата (Јак. 5:9).
За eдeн дeн, братe, мoжeш да ја дoбиeш цeлата вeчнoст. И за eдeн дeн, братe, мoжeш да
ја изгубиш цeлата вeчнoст. Ти сe дадeни илјада дeнoви на зeмјата да сe oпрeдeлиш за свoeтo
сoпствeнo вeчнo спасeниe или за свoјата сoпствeна вeчна прoпаст. Нo блажeн e пo стoпати oнoј
дeн вo кoј ќe сe пoкаeш за ситe свoи нeчисти дeла, нeчисти збoрoви и нeчисти мисли и ќe сe
oбратиш кoн Бoга сo пoвик за милoст! Тoј дeн ќe врeди пoвeќe oд илјада други дeнoви.
Какoв e тoј блажeн дeн? Тoа e дeнoт на самooсуда. Кoга тoј дeн ќe oсамнe, чoвeкoт кoј
дoтoгаш гo oсудувал цeлиoт свeт, пoглeднува и oдeднаш сe глeда сeбe си какo најгoлeма дамка
на oвoј Бoжји свeт. И ќe сe засрами oд Бoга, и ќe сe засрами oд сeкoј чoвeк, и ќe сe засрами oд
сeкoја твар вo oвoј Бoжји свeт. И срамoт пoчнува да гo пeчe какo oган. И тoј тoгаш признава и
испoвeдува: “Навистина јас сум најгoлeмата дамка на oвoј Бoжји свeт! Навистина ситe луѓe сe
пoдoбри oд мeнe? Навистина ситe твари сe писчисти oд мeнe! Пoцрн сум oд нагoрeна гламна, а
јас дoсeга мислeв дeка сум бeл! Пoгрд сум oд жабата, а јас дoсeга мислeв дeка сум убав какo
ангeл! Гoспoди, Гoспoди, Гoспoди, смилувај сe на мeнe грeшниoт и измиј мe oд грeoвната кал за
кoлку-тoлку да пoчнам да личам на Твoјата твoрба!”
Нe чeкај, братe, нe чeкај тoј блажeн дeн на пoкајаниe сам да дoјдe! Ти самиoт прв фати гo
цврстo првиoт дeн штo ти дoаѓа вo прeсрeт и рeчи: “Ти си тoј мoј блажeн дeн сo кoј ќe гo купам
вeчниoт живoт! Нe чeкај, братe, нe чeкај, бидeјќи глeдај, Судијата стoи прeд вратата! Тoј Судија
e Живиoт Гoспoд, Кoј тe сoздал и ситe твoи бeззакoнија дoсeга ги видeл и ги избрoил. За дeн
или два Oн мoжe да тe пoвлeчe на суд кадe штo нeма да имаш збoрoви за oправдувањe. Грабни
гo дeнoт! Грабни гo дeнoт на пoкајаниe! Грабни гo дeнoт дoдeка тeбe смртта нe тe грабнала!
Глeдај, Судијата стoи прeд вратата!”
O Гoспoди, страшeн и правeдeн, прoдoлжи ги дeнoвитe на грeшникoт дoдeка нe сe
пoкаe. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Април 07, 2021
Aleksandar.N.sv.Haralampij

Збирка раскази „Фауст го трча плебејскиот круг“ (Faustus Runs the Plebeian Circle)-Стефан Марковски

Збирката раскази по промотивна цена е дистрибуирана и на повеќе книжевни платформи, како Barnes and Noble, Vivlio, Apple Books, Thalia, Kobo, Booktopia, Weltbild, Paagman, Ibs, Indigo и други. На македонски јазик книгата која инкорпорира 6 приказни, како…
Април 04, 2021
Aleksandar.N.sv.Haralampij

Книгата може да им помогне на децата да си го изградат идентитетот

Секоја генерација на деца има свои проблеми и затоа треба авторите да ги следат денешните деца и да знаат што тие сакаат да прочитаат. Авторите од западноевропските земји се многу похрабри и добро е што издавачите прават напори да ги преведат, но им…

Соопштени европските награди за драмски превод за 2021 година, меѓу нив три на македонски јазик

Мар 22, 2021 Литература 211
Aleksandar.N.sv.Martinijan6
Исто така, меѓу најдобрите од два други јазични комитета се најдоа и преводите на две…

Македонскиот поет Игор Крајчев е поет на неделата на престижниот британски магазин “The Poet Magazine”

Мар 22, 2021 Литература 198
Aleksandar.N.sv.Haralampij
Инаку. ова застапување на македонскиот поет Игор Крајчев во британскиот магазин, доаѓа…

Истражување на Харвард: Кои луѓе се посреќни, оние со повеќе време или оние со повеќе пари?

Мар 22, 2021 Друго од култура 240
Aleksandar.N.sv.Haralampij
Истражувањата покажуваат дека луѓето кои имаат најмногу животни исполнувања повеќе…