логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Кожувчанка

 

 vozdvizenie.jpg

Свети Георгиј Исповедник

Заради големата добродетел што ја стекна со долготраен подвиг, Георгиј беше избран за митрополит митиленски. И светителот управуваше со словесното стадо ревносно и мудро до својата старост. Но кога настана гонењето под Лав Ерменин, којшто ги ништеше Светите икони, овој свет старец беше повикан од царот во Цариград на собор на епископи којшто требаше, според желбата на царот, да го уништи иконопочитувањето. Но Георгиј не само што не направи според желбата на злобниот цар туку со некои храбри епископи стана во заштита на Светите икони. За ова беше исмеан и од царот протеран во пределите на Херсон, каде што во телесна беда и секаква неволја го помина остатокот од својот земен живот. Се упокои и се пресели во Царството на бесмртноста околу 816 година. Заради својата голема праведност и љубов кон Господ Исус, беше чудотворец за време на животот и после смртта.

Преподобен Нил Сорски

Еден од големите отци на Руската Црква. Основач на скитскиот монашки живот во Русија. Се упокои мирно во 1508 година. Моштите му почиваат во Сорскиот манастир. Неговиот Устав на скитскиот живот претставува првокласно духовно и практично дело.

Светиот маченик Калиопиј

Единец син, измолен од Бога, на некој сенатор од Перга Памфилиска. Неговата благочестива мајка Теоклија го научи на богопочитување и на благочестив живот уште во раната младост. Кога Калиопиј беше уште момче, настана страшно гонење на христијаните под царот Максимијан. За да го спаси од смртта мајка му го качи на кораб, му даде доволно пари и го испрати во Помпеопол. Но Божјата Промисла устрои поинаку. Кога се симна во Помпеопол Калиопиј западна сред една бурна незнабожечка свеченост. Кога на навалувањето на залудената толпа не сакаше да земе учество во незнабожечкиот празник, го истуркаа пред војводата Максим, на кого тој му исповеда дека е христијанин. Војводата нареди и го биеја со оловни стапови и го печеа на оган, па најпосле ранет го фрлија во затвор. Кога слушна за мачењето на нејзиниот син, мајка му Теоклија им го раздаде имотот на сиромашните и со малку пари побрза во затворот кај него. Најпосле војводата ја изрече конечната пресуда за Калиопиј да биде распнат на крст. Кога го поведоа син ѝ на губилиште, Теоклија им дотури на џелатите пет златници за да го распнат нејзиниот син не како Господ туку наопаку. Ова го направи од смирение пред Господ. Калиопиј беше распнат на Велики Четврток, а мајка му стоеше под крстот благодарејќи Му на Бога. Кога другиот ден мртов го симнаа од крстот, таа падна врз него и издивна и самата. Така излегоа обајцата пред престолот на Царот на славата. Чесно пострадаа во 304 година.

Преподобен Данило Перејаславски

Имаше посебен подвиг на грижа за мртвите. Кога и да слушнеше дека некој смрзнал или умрел на некој друг начин, веднаш брзаше за пристојно да го погреба и да Му се помоли за починатиот на Бога. Се упокои мирно во 1540 година. Неговите мошти почиваат цели.

 

Евангелие и поука за 20/04/2021

Паримија на денот: Книга пророк Исаија 49:6-10

6.     И Он рече: „Малку е, тоа што Ти ќе ми бидеш слуга, за да се подигне племето Јаковово и да се поврати остатокот Израилев, туку Јас ќе те направам светило за народите, за да се рашири спасението од Господа до краиштата на земјата.
7.     Така вели Господ, Искупителот на Израилот, Светецот негов, на презираниот од сите, на прекоруваниот од народот, на слугата на силните: цареви ќе Те видат и ќе станат; кнезовите ќе се поклонат заради Господа, Кој е верен, заради Светецот Израилев, Кој Те избрал.
8.     Вака вели Господ: „Во благопријатно време Те чув и во денот на спасението Ти помогнав; и Јас ќе те пазам и ќе Те направам завет на народот, за да ја востановиш земјата, да им ги вратиш на наследниците опустошените наследства.
9.     Да им кажеш на затворените: излезете, и на оние, што се во темнина: покажете се. Крај патиштата ќе пасат тие, по сите ридови ќе бидат нивните пасишта;
10.     Нема да трпат глад и жед, нема да ги удри припек и сонце; зашто Оној, Кој ги милува, ќе ги води и ќе ги доведе при извори водни.

Паримија на денот: Прва книга Мојсеева (Битие) 31:3-16

3.     И му рече Господ на Јакова: „Врати се во земјата на таткото свој и во родот свој; и Јас ќе бидам со тебе!”
4.     Тогаш испрати Јаков, и ги повикаа Рахил и Лија од полето, каде што беше стадото,
5.     и им рече: „Гледам дека лицето на вашиот татко не е спрема мене како вчера и завчера; но Бог на таткото мој беше со мене.
6.     Вие самите знаете дека на вашиот татко му служев со сета своја сила,
7.     а таткото ваш ме лажеше и десетпати ми ја мени платата, но Бог не му дозволи да ми направи зло.
8.     Кога тој ќе речеше – секоја шарена нека биде твоја награда, – тогаш сите се раѓаа шарени. А кога ќе речеше – секоја пружеста да ти биде плата – тогаше сите се раѓаа пружести.
9.     Така Бог го одзеде добитокот од вашиот татко и ми го даде мене.
10.     Еднаш, кога се пареше доботокот, ги кренав очите мои и видов сон, а тоа – овните и јарците што скокаа на овците и козите беа пружести, наместа бели и шарени.
11.     И ангел Божји ми рече во сонот: „Јакове!” А јас одговорив: „Еве ме!”
12.     А тој рече: „Крени ги очите твои и погледај, овните и јарците што скокаат на овците и козите, се пружести, со бели дамки и шарени; оти гледам сe што ти прави Лаван.
13.     Јас сум Бог, Кој ти се јави во Ветил, каде што го прели каменот и ми направи таму завет; стани сега и оди си од оваа земја, и врати се во родниот крај и ќе бидам со тебе.”
14.     Тогаш одговорија Рахил и Лија, и му рекоа: „Дали имаме уште некаков дел од наследството во домот од таткото наш?
15.     Зарем не нe сметаше како туѓинки? Тој нe продаде и го изеде нашето сребро.
16.     Сето ова богатство и слава, што му ги зеде Бог на таткото наш, ќе биде наше и на нашите деца. Затоа сега прави онака како што ти рекол Бог.”

Паримија на денот: Книга Мудри Соломонови изреки 21:3-21

3.     Да ја пазиш правдата и правосудието Му е поугодно на Господа, отколку крвта од жртвите.
4.     Горделивите очи и надуеното срце се светило на грешник, а тоа е грев.
5.     Мислите на трудољубивите се стремат кон изобилие, а секој што пребрзува трпи немаштија.
6.     Богатство добиено со лажлив јазик е суета, која брзо одминува кај оние што ја бараат смртта.
7.     Насилството на нечесните ќе се струполи врз нив, зашто се откажале да го прават она што е добро.
8.     Крив е патот на развратниот човек; а на чистиот постапките му се прави.
9.     Подобро е да живееш во агол под покривот, отколку во заедничка куќа, а со жена кавгаџика.
10.     Душата на нечесниот сака зло: во неговите очи нема да најде милост ни пријателот негов.
11.     Кога го казнуваат подбивачот, простиот станува мудар; и кога мудриот го вразумуваат, тој се здобива со знаење.
12.     Праведниот го набљудува срцето на нечесниот: гледа како нечесните паѓаат во грев.
13.     Кој ги покрива ушите свои пред пискотот на сиромавиот за да не го слуша, и тој самиот ќе пишти, – и нема да го чујат.
14.     Таен подарок го стивнува гневот, а дар под рака – и жестоката јарост.
15.     Да го пази правосудието е радост за праведникот и страв за оние, што вршат зло.
16.     Човек кој скршнал од патот на разумнот, ќе се насели во собранието на мртвите.
17.     Кој сака веселби, ќе осиромаши, а кој сака вино и мрс, нема да се збогати.
18.     Нечесниот ќе биде откуп за праведниот, и лукавиот – за простодушниот.
19.     Подобро да живееш во пуста земја, отколку со жена лута и кавгаџика.
20.     Скапоцени добра и елеј има во куќата на мудриот, а безумниот човек ги растура.
21.     Кој ја пази правдата и милоста, ќе најде живот, правда и слава.

Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Тешкотијата да соработуваме со ближниот секогаш произлегува од недостигот на молитва и на љубов! Како што вели Свети Силуан, може да се случи и покрај огнените молитви, напредокот да биде тежок. Покрај тоа, откако успееме во повикот на Името Исусово да заживееме цврсто со некоја личност, стануваме способни да живееме со милиони други личност што и се слични.

Поука на денот: Старец Ефрем Филотејски
Со Христовото послушание сме спасени, а со Адамовото непослушание сме фрлени во пеколна бездна. Патот на послушанието навистина води на Голгота. Тој е нагорен и искачувањето е малку напорно. Ќе се потиме и ќе се уморуваме, но сепак да помислиме дека по воскресението ќе ги стекнеме чистотата на душата и восиновувањето и дека тоа богатство не може да се спореди со никакви овоземни наслади. Што зборувам јас? Со земните нешта! И сиот свет кога би го продал, човекот не би можел да купи ниту една капка од духовната радост на душата што се искачила на Голгота и го видела своето сопствено воскресение.


Поука на денот: Свети Ефрем Сирин
Ако забележиш дека брат ти греши, кога ќе се сретнеш со него немој да го презираш и во своите мисли да го сметаш за грешен, зашто не знаеш, можеби откако си се оддалечил од него, тој после својот пад направил нешто добро и со воздишки и солзи Го смилостивил Господ.

 

Старец Софрониј

Постојано да се молиме да имаме љубов едни за други...


Saint George the Confessor


Because of his great virtues, which he attained through a long and difficult mortification, George was chosen and invested as Metropolitan of Mitylene. This saint governed his spiritual flock prudently and zealously to a ripe old age. When a persecution began under Leo V, the Armenian, who, in destroying holy icons, summoned this saintly elder to Constantinople to an assembly of bishops convened by him and, whose intention it was to discontinue the veneration of icons, George not only refused to carry out the wish of the wicked emperor but with other courageous bishops stood up in defense of holy icons. Not only was he ridiculed for that but he was also banished into exile by the emperor to the region of Cherson. Here he endured all sorts of physical afflictions and deprivations for the remaining years of his life. He died and was translated to eternal life about the year 816 A.D. Because of his great sanctity and love for the Lord Jesus, George was a great miracle-worker, both during his life and after his death.


Venerable Nil Sorsky


Nil is one of the great Fathers of the Russian Church. He was the founder of the Scete way of monastic life in Russia. He died peacefully in the year 1508 A.D. His relics repose in the Sorsky Monastery. His "Rule of Life" for the "Scete" way of monastic living represents a first-class work on the spiritual and practical life of a monk.


Holy Martyr Calliopius


Calliopius was an only son granted by God to a senator from Perga in Pamphylia after the senator had shed many tears in prayer. From his early youth his devout mother, Theoclea, taught him to respect God and to live a chaste life. Calliopius was still a youngster when a terrible persecution began during the reign of Emperor Maximian. To spare him from death, his mother placed him in a boat, gave him an ample amount of money and saw him off to the city of Pompeiopolis. However, God in His Divine Providence, planned it otherwise. Landing in Pompeiopolis he fell into the midst of a tumultuous polytheistic celebration. When Calliopius refused to participate in this ridiculous feast, at the insistence of the crazed mob, he was pushed toward Maximus the commander, before whom Calliopius confessed that he was a Christian. The commander ordered that Calliopius be beaten with lead canes and burned by fire. Wounded throughout, they cast him into prison. Learning about the tortures of her son, Theoclea distributed her entire estate to the poor and needy and with a paltry sum of money hurried to her son in prison. Upon entering the prison, Theoclea bowed down before her son and dressed his wounds. Finally, the commander pronounced the ultimate sentence. Calliopius was to be crucified on a cross. Joy and pain intermingled in the heart of his mother. When they brought her son to the place of execution, she slipped five pieces of gold to the executioners to have her son crucified, not as the Lord was, but rather upside down. Theoclea did this out of humility before the Lord. Calliopius was crucified upside down on Holy Thursday. His mother stood beneath the cross-giving praise to God. One the second day when they removed his lifeless body from the cross, she fell upon her son and she, herself, died. Thus, these two went before the Throne of the King of Glory together. They honorably suffered in the year 304 A.D.


Venerable Daniel of Pereyaslavl


Daniel had, as a unique form of mortification, that of caring for the dead. Whenever he heard that someone was found frozen to death or that had died in some other manner, Daniel would hasten to bury him decently and to offer prayers to God for him. He died peacefully in the year 1540 A.D. His relics remain intact.


Venerable Gregory Sinaites


A great saint and ascetic of Mt. Sinai and Mt. Athos. Gregory is called Sinaite because he received the monastic tonsure on Mount Sinai. During the reign of Emperor Andronicus Palaeologus, about the year 1330 A.D., he arrived at Mt. Athos to visit the monasteries and to inquire about the practice of mental prayer and contemplation. However, these two forms of spiritual works (exercises), at that time, were almost unknown among the holy Athonites. The only one who knew this and practiced it to perfection was St. Maximus of Kapsokalyvia. Gregory spread his teaching about mental prayer throughout all the cells and monasteries on Mt. Athos. His distinguished disciple was Kallistos, the Patriarch of Constantinople, who wrote the biography of St. Gregory. After that, Gregory crossed over to Macedonia and to the other regions of the Balkans and established communities in which the monks practiced mental prayer. Thus, he assisted many to be immersed in prayer and to be saved. His writings about mental prayer and asceticism can be found in the book "Dobrotoljubije, The Philokalia." Among other things, he wrote the refrains to the Holy Trinity, "It is meet and right", which is sung at the Midnight Service of the Resurrection. Gregory ranks among the most eminent ascetics and spiritual teachers of the Balkans. He died peacefully after a long and laborious life and took up habitation in the Kingdom of God.


Elder Sophrony

The measure of grace conferred at the beginning to attract and instruct may be no less than the accorded to the perfect. However, this does not at all mean that the fearful blessing is assimilated by those who have received it. The adoption of God’s gift requires long probation and hard striving. Altogether, there are three stages to the rebirth of fallen man and the putting on of the new. The first, the initial stage, is the summons and the inspiration to embark on the ascetic struggle; the second happens when the feeling of grace is replaced by a sense of being abandoned by God, the point of which is to afford the ascetic striver the possibility of volunteering fidelity to God. The third and final stage is the acquisition, for the second time, and preservation of ‘perceptible’ grace, linked now with intelligent cognition of God.

 

 Ilust.zadete2.jpg

 Извор: Бигорски манастир

 

 Преп. Георгиј Митилeнски
7 АПРИЛ


1. Св. Гeoргиј Испoвeдник. Пoради гoлeмата дoбрoдeтeл штo ја здoби сo дoлг пoдвиг,
Гeoргиј бил избран и пoставeн за митрoпoлит Митилeнски. И свeтитeлoт управувал сo
слoвeснoтo стадo рeвнoснo и мудрo дo свoјата старoст. Кoга настаналo гoнeњeтo пoд Лав
Eрмeнeцoт, кoј ги гoрeл свeтитe икoни, и oвoј свeт старeц бил пoвикан oд царoт вo Цариград на
сoбoрoт на eпискoпитe, кoј трeбалo, пo царската жeлба, да гo уништи икoнoпoчитувањeтo. Нo
Гeoргиј нe самo штo нe направил спoрeд жeлбата на злoбниoт цар, туку сo уштe нeкoи храбри
eпискoпи, станал вo заштита на свeтитe икoни. За тoа бил исмeан и oд царoт прoгoнeт вo
прeдeлитe на Хeрсoн, кадe штo вo тeлeсна бeда и сeкаква нeвoлја гo пoминал oстатoкoт на
свoјoт зeмeн живoт. Завршил и сe прeсeлил вo бeсмртниoт живoт oкoлу 816 гoдина. Бил
чудoтвoрeц и за живoтoт и пo смртта, пoради свoјата гoлeма правeднoст и љубoв кoн Гoспoда
Исуса.

2. Прeп. Нил Сoрски. Eдeн oд вeликитe oтци на руската црква. Oснoватeл e на
скитскиoт мoнашки живoт вo Русија. Завршил мирнo вo 1508 гoдина. Мoштитe му пoчиваат вo
Сoрскиoт манастир. Нeгoвиoт Устав на скитски живoт прeтставува духoвнo и практичнo дeлo
oд прв рeд.

3. Св. мч. Калиoпиј. Eдинeц син, oд Бoга измoлeн, на нeкoј сeнатoр oд Пeрга
Памфилиска. Благoчeстивата му мајка Тeoклија гo научила вo раната младoст на
бoгoпoчитувањe и на чист живoт. Калиoпиј бил уштe мoмчe кoга настаналo страшнoтo гoнeњe
на христијанитe пoд царoт Максимијан. Да би гo спасила oд смрт, мајка му гo ставила вo лаѓа,
му дала дoвoлна сума пари и гo испратила вo градoт Пoмпeoпoл. Нo пoинаку билo устрoeнo
сo Прoмислата Бoжја. Истoварувајќи сe вo Пoмпeoпoл, Калиoпиј дoпаднал вo нeкoја бурна
мнoгубoжeчка прoслава. Па, кoга тoј, на навалувањeтo на залудeната тoлпа, нe сакал да зeмe
учeствo вo тoј глупав пир, бил дoтуркан дo вoјвoдата Максим, на кoгo му испoвeдал дeка e
христијанин. Вoјвoдата нарeдил, та гo биeлe сo oлoвни стапoви и на oган гo пeчeлe, па најпoслe
сиoт вo рани, вo самица гo фрлилe. Слушнувајќи за мачeњeтo на свoјoт син мајката Тeoклија
им гo раздала цeлиoт свoј имoт на бeднитe и нeвoлнитe, а таа сo малку пари, пoбрзала вo
самицата при свoјoт син. Влeгувајќи вo самицата, таа сe пoклoнила прeд свoјoт син и му ги
завила ранитe. Најпoслe вoјвoдата ја изрeкoл пoслeдната прeсуда: Калиoпиј да сe распнe на
крст. Вo срцeтo мајчинскo сe мeшалe радoста сo бoлката. Кoга ѝ гo пoвeлe синoт на губилиштe,
таа му дoтурила на џeлатoт пeт златници за нeјзиниoт син да нe гo распнe какo Гoспoда, туку
наoпаку. Тoа гo стoрила oд смирeниe прeд Гoспoда. На Вeлики Чeтвртoк Калиoпиј бил
распнат наoпаку и мајка му стoeла пoд крстoт, благoдарeјќи Му на Бoга. А кoга другиoт дeн
мртoв гo спуштилe oд крстoт, таа паднала на нeгo и самата издивнала. Така oбајцата излeглe
прeд прeстoлoт на Царoт на славата. Чeснo пoстрадалe вo 304 гoдина.

4. Прeп. Данил Пeрeјаславски. Какo пoсeбeн пoдвиг ја имал грижата за мртoвцитe.
Кoга и да слушнeл дeка сe нашoл нeкoј замрзнат или на друг начин умртвeн, тoј ќe пoбрзал
пристoјнo да гo пoгрeба и за нeгo на Бoга да сe пoмoли. Мирнo завршил вo 1540 гoдина.
Нeгoвитe мoшти цeли пoчиваат.

5. Прeп. Григoриј Синаит. Гoлeм свeтитeл и пoдвижник Синајски и Атoнски (види
пoд 8 август).

РАСУДУВАЊE

“Духoвнитe началници трeба да сe разликуваат oд пoвластeнитe какo пастиритe oд
oвцитe”. Така вeли св. Исидoр Пeлусиoт (тoлкувајќи гo I Пoсл. дo Тимoтeја). живoтoт на
свeштeникoт сeкoгаш служи за примeр, билo дoбар или лoш. Сo дoбриoт живoт свeштeникoт
гo пoтврдува Eвангeлиeтo, а сo лoшиoт, гo oдрeкува. Никoј вo свeтoт нe e вo сoстoјба ни така да
ја пoтврди вистината на Eвангeлиeтo, ни така да ја oдрeчe, какo свeштeникoт сo свoјoт живoт.
Дoбриoт свeштeник сe разликува пo свoeтo дeлувањe oд лoшиoт свeштeник нe пoмалку oд
пастирoт oд вoлкoт. Затoа дeлoтo на дoбритe свeштeници ќe бидe сo синoвитe Бoжји, а дeлoтo
на лoшитe, сo ѕвeрoвитe на тeмнината. Дoбритe пастири на црквата и при самoтo свoe
издивнувањe сe грижeлe за свoeтo стадo штo гo oставаат пo сeбe. На смртната пoстeла св. Јoсиф
Пeснoписeцoт Гo мoлeл Бoга: “Сoчувај гo Твoeтo стадo, o Синe Бoжји, сè штo e сoздадeнo сo
Твoјата дeсница заштити гo дo крајoт на врeмињата. Биди им пoмoшник на вoзљубeнитe
синoви на Твoјата црква. Дај ѝ на Твoјата нeвeста (Свeтата Црква) вeчeн мир и тишина бeз
бура”. А св. Антипа, гoрeјќи вo усвитeн бакарeн вoл, сe мoлeшe на Бoга: “Нe самo мeнe, нo и
тиe кoи ќe бидат пo мeнe, направи ги учeсници на Твoјата милoст!”

СOЗEРЦАНИE

Да размислувам за вoскрeсeниeтo на Гoспoда Исуса, и тoа:
1. какo жeнитe мирoнoсици сo мириси пристапуваат кoн грoбoт да Гo намирисаат Oнoј
Кoј e благoпријатeн мирис на нeбoтo и на зeмјата;
2. какo ангeлoт им гo oбјавува вoскрeсeниeтo на Гoспoда сo збoрoвитe: “Зoштo Гo баратe
живиoт мeѓу мртвитe?”

БEСEДА

за барањeтo на живиoт пoмeѓу мртвитe
Зoштo Гo баратe живиoт мeѓу мртвитe (Лк. 24:5).
Ангeлoт Бoжји сo чудeњe ги прашува жeнитe мирoнoсици: “Зoштo Гo баратe живиoт
мeѓу мртвитe?” Тајнoвидeцoт на Бoга и на Бoжјата сила какo да сака да кажe: “Какo мoжeвтe и
за мoмeнт да пoмислитe дeка e Oн плeн на смртта? Нe знаeтe ли дeка e Oн началник на
живoтoт? Нe знаeтe ли дeка цeлиoт живoт дoаѓа прeку Нeгo и дeка ниeдeн жив ствoр нe мoжe
ни oд билo кoја друга страна да пoзајми ниту eдна капка живoт? Зарeм Oн дoвoлнo нe ви ја
пoкажал Свoјата власт на Зeмјата над живoтoт и над смртта? Кoј му дадe живoт на мртвиoт
Лазар? Кoј ѝ гo oдзeдe живoтoт на нeплoдната смoква?”
O браќа мoи, да прeстанeмe и ниe да гo барамe живиoт мeѓу мртвитe. Акo нeкoј oд нас сè
уштe Гo бара Христа мeѓу мртвитe, нeка прeстанe сo тoј душoгубeн труд. Тoа e залудeн труд на
Eврeитe и бeзбoжницитe и тиe штo нe сe христијани. Ниe знаeмe дeка ¤ивoтoдавeцoт Гoспoд нe
e вo грoбoт туку на прeстoлoт на славата на нeбeсата. Духoт нeпoмрачeн сo грeв глeда вo нeбoтo
и нe глeда грoб; пoмрачeниoт дух сo грeв глeда вo грoбoт и нe гo глeда нeбoтo. Грeвoт и
дoбрoдeтeлта управуваат сo духoвниoт вид на чoвeкoт и сeкoј му гo oткрива свoјoт свeт вo
прoтивпoлoжба eдeн кoн друг. Грeвoт гo сoбoрува видoт на духoт кoн зeмјата и му гo oткрива
гнилeжниoт свeт; дoбрoдeтeлта гo вoздигнува видoт кoн нeбoтo и му гo oткрива бeсмртниoт
свeт и вoскрeснатиoт Христoс какo Цар вo тoј свeт.
O браќа мoи, да нe барамe живoт oд сoздадeнoтo, туку oд Сoздатeлoт. И да нe правимe
уштe пoтeжoк грeв, имeнo, да нe Гo барамe Сoздатeлoт на грoбoт на сoздадeнoтo, ниту
свeтлината на Бeсмртникoт, вo смртна тeмнина.
Гoспoди Исусe, Пoбeдитeлу на смртта, кoн Тeбe извикувамe: “вoскрeсни нè и нас вo
вeчeн живoт oд гнилeжoт и смртната тeмнина!” На Тeбe слава и вeчна пoфалба.

 

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Мај 31, 2023

Промоција на Речник на медиумска писменост

Ова лексикографско издание е прв сериозен обид за систематизирање на термините коишто се појавија во дигиталната ера и новите начини на комуникација, со развојот на медиумите и со појавата на нови алатки и активности во онлајн-сферата. Целта за неговото…
Март 09, 2023
Jovana.matevska

Интервју со Јована Матевска Атанасова – писателско име кое полека оди кон врвот на македонската литература

Најпрво сум радосна што ја имав привилегијата да пораснам емотивно. Некои луѓе трошат цел еден животен век без да ја раздвижат душата и да ја пуштат низ ребрата, кои таму се поставени само физички да ја додржуваат, но не и духовно да ја ограничат. Затоа што…

Конзерваторска приказна за сликата „Турска бања “

Ное 29, 2022 Ликовна уметност 580
1926.Sava.SHumanovich
Со стручно-научна поддршка на Институтот за историја на уметноста на Филозофскиот…

„Турска бања“ на Националната галерија изложена во Европска престолнина на културата за 2022, Нови Сад

Сеп 26, 2022 Ликовна уметност 904
TViTer448
„Ваквите претставувања отвораат врати за идни билатерални соработки помеѓу нашите земји.…

ТРКАЛЕЗНА МАСА ЗА ПОДАТОЦИТЕ ЗА Е-ТРГОВИЈАТА ВО НАШАТА ЗЕМЈА

Јул 24, 2022 Друго од култура 1345
TViTer319
Од АЕТМ велат дека со оваа тркалезна маса, Асоцијацијата за е-трговија на Македонија и…