логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

 

Цару небесен, Утешителу, Духу на вистината, Кој Си насекаде и се исполнуваш, Ризницо на блага и на живот Подателу, дојди, всели се во нас, очисти не од секаква скверност и спаси ги Благи, душите наши.

 
ГОСПОДОВА МОЛИТВА

Оче наш, Кој си на Небесата, да се свети името Твое, да дојде Царството Твое, да биде волјата Твоја, како на небото така и на земјата. Лебот наш насушен дај ни го денес и прости ни ги долговите наши, како што им ги проштеваме и ние на нашите должници и не воведувај не во искушение, туку избави не од лукавиот.

СИМВОЛ НА ВЕРАТА

Верувам во Единиот Бог Отец, Седржител, Творец на небото и на земјата, и на се видливо и невидливо;
И во Единиот Господ Исус Христос, Син Божји, Единороден, Кој е роден од Отецот пред сите векови; Светлина од Светлина, вистински Бог од вистинскиот Бог, роден, нестворен, единосуштен на Отецот, преку Кого се станало;
Кој заради нас луѓето и заради нашето спасение, слезе од небесата и се воплоти од Светиот Дух и Марија Дева, и стана човек;
И Кој беше распнат заради нас во времето на Понтиј Пилат, и страдаше и беше погребeн;
И Кој воскресна во третиот ден, според Писмото;
И Кој се вознесе на небесата, и седи оддесно на Отецот;
И Кој пак ќе дојде со слава, за да им суди на живите и на мртвите, и Неговото царство не ќе има крај;
И во Светиот Дух, Господ, Кој живот твори, Кој исходи од Отецот, Kому Му се поклонувамеи Го славиме заедно со Отецот и синот, и Кој говорел преку пророците;
Во една света, соборна, и апостолска Црква;
Исповедам едно крштение, за простување  на гревовите;
Го чекам воскресението на мртвите;
И животот во  идниот век. Амин. ПСАЛМ 50-ти:

Смилувај се на мене, Боже, по Твојата голема милост, и по мноштвото на штедроста Твоја, очисти ме од безаконието мое. Најнапред измиј ме од моето безаконие и од гревот мој очисти ме. Зашто јас го знам моето безаконие и гревот мој секогаш е пред мене. Тебе единствено Ти згрешив и зло пред Тебе сторив, за да се оправдаш во зборовите Свои и да победиш кога ќе судиш. Ете, во безаконие сум зачнат и во грев ме роди мојата мајка. Ете, вистината си ја возљубил, и надумната и тајна премудрост си ми ја јавил. Пороси ме со исоп и ќе се очистам, измиј ме и побел од снег ќе бидам. Дај ми да слушам радост и веселба, да се зарадуваат коските скрушени. Одврати го лицето Твое од гревовите мои и сите мои безаконија избриши ги. Срце чисто, соѕидај во мене Боже и дух вистински обнови во утробата моја. Не отфрлај ме од лицето Твое и Духот Твој Свет не одземај Го од мене. Дај ми ја радоста на спасението Твое и со Дух Владичествен утврди ме. Ќе ги научам беззакониците на патиштата Твои, и нечестивите кон Тебе ќе се обратат. Избави ме од крв, Боже, Боже на моето спасение, ќе се зарадува јазикот мој на правдата Твоја. Господи, усните мои отвори ги и устата моја ќе ја објавува пофалбата Твоја. Зашто, да сакаше жртва ќе Ти ја принесев, сепаленици не благоволиш. Жртва за Бога е духот скрушен, срцето скрушено и смирено Бог не ќе го презре. По благоволението Свое, Господи, чини му добро на Сиона и нека се возвишат ѕидините ерусалимски. Тогаш ќе Ти бидат угодни жртвите на правдата, приносите и сепалениците, тогаш на олтарот Твој ќе се полагаат телци.

  УТРИНСКА МОЛИТВА на преподобен Филарет, митрополит московски, Чудотворец


           Господи, дај ми мирно да го примам она што денешниов ден ми го носи и целосно да и се предадам на Твојата света волја. Упати ме и помогни ми во секој час од денов. Било каков глас да добијам, научи ме мирно да го примам и со цврста вера дека се е по Твојата света волја. Управувај со моите мисли, со моите сетила и со сите мои дела и зборови. Не допуштај во непредвиден случај да заборавам, дека се од Тебе доаѓа. Научи ме добро да се однесувам кон родителите и кон ближните, никого да не разгневам или оскрбам. Господи, дај ми сили да ја поднесам тежината на денешниов ден и се што во него ќе ми се случи. Управувај со мојата волја и научи ме да се молам, да верувам, да се надевам, да поднесувам, да проштевам и да љубам. Господи, дај ми да бидам орудие на Твојот мир, та таму каде што има омраза – да сеам љубов, каде што има осуда – проштевање, каде што има раздор – слога, каде што има очај – надеж, каде што има темнина – светлост, каде што има жалост – радост.
О, Божествен Учителу, нека не бидам утешуван, туку јас други да тешам. Нека не ме трпат мене, туку јас да имам трпение за сите. Не мене да ме љубат, туку јас сите да ги љубам. Зашто кога проштеваме, тогаш и нам ни се проштева; кога даваме, тогаш добиваме; а кога умираме, тогаш се раѓаме за вечен живот.
            Свет Духу, помошник биди ми денешниов ден да Му Го посветам на мојот Господ и Спасител.
            Господи Исусе, Сине Божји, поарно е да не се живее, отколку да се живее без Тебе и против Тебе. Ти благодарам Боже, за дарот на овој ден, и за секое добро кое ќе ми помогнеш денес да го сторам. Избави ме, милостив Боже, од желбата за самоугодување и удостој ме во секој миг да бидам подготвен, заради Тебе и заради ближниот свој, да се откажам од себеси, зашто за таа служба и си ми го дал животот. Помогни ми од себе да го отфрлам сето она што не е Твое, а она што е Твое да го примам во длабока вера, надеж и љубов. Дај ми ревност со која постојано ќе Ти служам; да ја поставам правдата над користа, да го поставам чинењето на благочестиви дела над минливите задоволства, да ги поставам другите  над себеси, за да ја исполнам Твојата заповед на љубовта. Стори светлоста на Твојата убавина, добрина и љубов да заблескаат во мојава душа. Амин!

  МОЛИТВА пред работа:

Господи, Исусе Христе, единороден Сину на беспочетниот Отец, Ти си рекол со Својата пречиста уста: “Без Мене не можете ништо да правите“.
Господи мој, Господи, верувам со сета своја душа и срце во она што си го рекол и и припаѓам на благоста Твоја. Помогни ми мене грешниот и ова дело од мене започнато, Сам Ти заврши го, во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Амин!

  МОЛИТВА по работа:

Ти си исполнување на сите добрини, Христе мој, - исполни ја со радост и веселие мојата душа и спаси ме, зашто си единствен Многумилостив.

 
МОЛИТВИ пред и по јадење:

пред ручек:

Оче наш, Кој си на Небесата, да се свети името Твое, да дојде Царството Твое, да биде волјата Твоја, како на небото така и на земјата. Лебот наш насушен дај ни го денес и прости ни ги долговите наши, како што им ги проштеваме и ние на нашите должници и не воведувај не во искушение, туку избави не од лукавиот.
Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух; и сега, и секогаш и во сите векови. Амин!  Господи помилуј! (три пати)

По молитвите на светите отци наши, Господи, Исусе Христе, Боже наш, помилуј не. Амин!

по ручек:

Ти благодариме Христе Боже наш, што не насити со Твоите земни блага; не лишувај не и од Твоето Небесно Царство, туку како што си дошол меѓу Своите ученици, Спасе, дарувајќи им мир, дојди и при нас и спаси не.
Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух; и сега, и секогаш и во сите векови. Амин!  Господи помилуј! (три пати)

По молитвите на светите отци наши, Господи, Исусе Христе, Боже наш, помилуј не. Амин!

пред вечера:

Ќе јадат бедните и ќе се наситат, и ќе го прослават Господа Кого Го бараат; и живи ќе им бидат срцата во сите векови.

Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух; и сега, и секогаш и во сите векови. Амин!  Господи помилуј! (три пати)

По молитвите на светите отци наши, Господи, Исусе Христе, Боже наш, помилуј не. Амин!

по вечера:

Утробата Твоја, Богородице, света трпеза стана на Лебот Небесен – Христос нашиот Бог. Секој што од Него јаде не умира, како што рече Хранителот на се.

Почесна од Херувимите и неспоредливо пославна од Серафимите, Бога Словото девствено што Го роди, Тебе вистинската Богородица, ние Те величаме.

Не развесели, Господи, со созданијата Свои и на делата на рацете Твои се зарадувавме. Светлоста на лицето Твое стана знак за нас, Господи. Во срцето веселие ни даде. Плодот на пченицата, виното и елејот ги умножи. Во мир ќе легнам и ќе заспијам зашто Сам Ти, Господи, во надеж ме засолни.

Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух; и сега, и секогаш и во сите векови. Амин!  Господи помилуј! (три пати)

По молитвите на светите отци наши, Господи, Исусе Христе, Боже наш, помилуј не. Амин!

+++jovan.bitolski.jpgСв.Јован Битолски

О голем угоднику Божји, Јоване Архиепископу Шангајски и Санфранциски! Уште додека си бил на земјата, си пројавил дар на чудотворство од Бога даден, заради помош на оние кои се во болест, неволја и тага, во умно растројство и телесна слабост.
Со огнената своја вера си ги восхитувал иноверците, со подвигот на постот и молитвата си ги истерувал силите демонски, ревнувајќи заради Христа си ја разобличувал лажната мудрост на овој свет, со своето смирение си достигнал висина на созерцание на Боженствените тајни, недостапни на страсното срце и умот. Стекнувајќи го Светиот Дух во Царството Небеско си влегол од каде и денес им помагаш на оние кои го бараат твоето молитвено застапништво.
Знаејќи за неискажливите дарови од Господа поверени заради твојата ревност и смирение, сесрдно ти се обраќаме како деца на својот драг и добар родител. Помоли се на Христа Спасителот наш да ни подари вера надеж и љубов: вера, за да веруваме цврсто и непоколебливо на преданието на Светите Отци откриено од Светиот Дух; надеж, за да се надеваме на победата на Царството Божјо над царството на злото и гревот; љубов, за да Го возљубиме Бога и ближниот свој со сето свое срце и сета своја душа, да не бидеме лицемерни, саможиви и самољубиви. Свети оче Јоване, помоли се на Христа Спасителот наш, да ни подари смирение и трпение: смирение, за да се смириме под силната рака Божја и да не си угодуваме себеси туку на Творецот и Промислителот наш; трпение, за да ги претрпиме до крај искушенијата и неволјите и така да се спасиме и да влеземе во Царството Божјо. Помоли се, свети архипастиру за сите болни, немоќни, раслабени и намачени. За сиромасите, вдовиците, децата без родители. Спомни ги во молитвите сите некрстени, за да се крстат, а сите заблудени и отпаднати од Црквата Православна да се вратат од туѓата земја на ересите и безбожјето, во домот на Отецот Небесен. Спомни си и за наркоманите, блудниците и пијаниците - нека и нив Господ по своето неизмерно човекољубие ги обрати на патот на правдата и спасението, на вистинскиот пат кон Животот вечен. Незаборавај ги и неродените деца кои мајките ги убија во утробите свои и не им дадоа да ја видат светлината на денот Божји; помоли се и за сите оние жени кои во своето безумие наумиле плодот свој да го пометнат - Преблагиот Господ да ги вразуми и од нивната злобна намера да ги одврати!
О свети Јоване, добар и мил наш владико, на крајот сети се и на нас недостојните и грешните, измоли ни од Царот Небесен време за покајание, нас неплодните и окаменетите да не не порази гневот Негов праведен, туку да се очистиме од гревот и страстите, да се измиеме со скрушеност и солзи и заедно со тебе да ја прославуваме Пресветата Троица, Отецот, Синот и Светиот Дух, сега и секогаш и во вечни векови. Амин!

Превод: З.П.


 

  Молитви по светата Причест

Слава Ти, Боже! Слава Ти, Боже! Слава Ти, Боже!
 МОЛИТВА ПРВА
Ти благодарам, Господи Боже мој, што не си ме отфрлил мене грешниот, но ме удостои да бидам учесник во Твоите свети тајни. Ти благодарам што ме удостои мене недостојниот, да се причестам со Твоите пречисти и небесни дарови. Но, Владико, Човекољубив, Кој заради нас си умрел и воскреснал и си ни ги подарил овие страшни и животтворни Тајни, за добро и осветување на нашите души и тела, дај и овие да ми бидат за исцеление на душата и телото, за одгонување на секој противник, за просветување на очите на оето срце, за мир на моите душевни сили, за непосрамена вера, за љубов нелицемерна, за исполнување со премудрост, за зачувување на Твоите Заповеди, за умножување на Твојата Божествена благодат и придобивање на Твоето Царство; та, со нив сочуван во Твојата светиња, да ја спомнувам секогаш, Твојата благодат, и да не живеам веќе за себе, но за Тебе, нашиот Владика и Добротвор. И така, излегувајќи од овој живот со надеж на вечен живот, да достигнам вечен мир, каде што радоста на оние што празнуваат е непрестајна и бескрајна е насладата на оние што ја гледаат неискажаната убавина на Твоето лице. Зашто Ти си вистинска желба и неискажана желба на оние, кои Те сакаат, Христе Боже наш, и Тебе Ти пее сета твар во векови. Амин!
 МОЛИТВА ВТОРА
Владико, Христе Боже, Цару на вековите и Создателу на сè, ти благодарам за сè, што си ми дал, за добрата и за причестувањето со пречистите и животворни твои Тајни. затоа Те молам, Добар и Човекољубив чувај ме под Твојот покров и во сенката на Твоите Крилја. Дарувај ми со чиста совест дури до последниот мој здив достојно да се причестувам со Твоите светињи за отпуштање на гревовите и за живот вечен. Зашто Ти си Леб на животот, Извор на светињата, дарител на добрата и тебе слава Ти вознесуваме со Отецот и Светиот Дух, сега и секогаш и во сите векови. Амин!
 МОЛИТВА ТРЕТА
Давајќи ми го Твоето Тело доброволно за храна, Создателу мој, Ти, Кој си оган што ги спалува недостојните, да не ме спалиш и мене, туку продри во сите мои делови, во сите состави, во утробата, во срцето. Изгори ги трњата на сите мои прегрешенија, душата очисти ја, мислите освети ги; составите утврди ги заедно со коските, чувствата на петте прости сетила просвети ги, целиот приковај ме кон Твојот страв. Секогаш покривај ме, заштити и сочувај од секакво душегубно дело и збор; очисти ме, измиј и украси ме, разубави ме, вразуми и просвети ме. Покажи ме како Твое живеалиште на единиот Дух, а никогаш живеалиште на гревот. Та како од Твој дом по примањето на светата Причест да бега од мене секој злотвор, секоја страст. за молитвеници Ти ги приведувам сите светии, чиноначалствата на бесплотните сили, Твојот Претеча, мудрите Апостоли, а со нив, и Твојата Непорочна, чиста Мајка, со чии молби, милосрден, прими ме, Христе мој, и син на светлината, Твојот служител, направи го. Зашто Ти Единствен Си Светлина и осветување на нашите души, Благи и Тебе, како што прилега, слава сите Ти вознесуваме секој ден како на Бог и Владика.
 МОЛИТВА ЧЕТВРТА
Твоето свето Тело, Господи Исусе Христе Боже наш, да ми биде за вечен живот, и Твојата чесна Крв за отпуштање на гревовите, светата Причест да ми биде за радост, здравје и веселба; а на страшното и Второ Твое пришествие удостој ме грешниот, да застанам оддесно во Твојата слава, по молитвите на Твојата Пречиста Мајка и на сите Светии.


МОЛИТВА ПЕТТА
(КОН ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА)

Пресвета Владичице Богородице, светлино на мојата помрачена душа; надеж, покров, прибежиште, утеха и моја радост, Ти благодарам што ме удостои мене недостојниот да бидам причесник на пречистото Тело и чесната Крв на Твојот Син. Но, Ти, Која си ја родила вистинската светлина просвети ги умствените очи на моето срце; Ти, Која си го родила Изворот на бесмртноста, оживотвори ме мене умртвениот од грев; Ти, милосрдна Мајко на милостивиот Бог, помилуј ме и дај ми во моето срце умилност искрушеност и смирение моите мисли и отповикување од ропство на моите помисли и удостој ме до последната воздишка неосудно да го примам од пречистите Тајни осветувањето за исцеление на душата и телото и дај ми покајни и исповедни солзи, за да Ти пеам и да Те славам во сите денови од мојот живот. Зашто си благословена и препрославена во сите векови. Амин!

  Молитви за покојните

Боже на духовите и на секоја плот, Којшто си ја урнал власта на смртта и владееш над живите и мртвите, извор на привремениот и на вечниот живот, Којшто не ги лишуваш од милоста ни живите ниту мртвите, Христе Спасителу, слушни го молитвениот плач на моето срце и помилуј ја според своето безгранично милосрдие, душата на преселениот од овај свет во невидливиот Твој слуга (или: слугинка) (името), за кого (за која) да се молам ме поттикнува љубовта и, благодарноста за она што ми направиле во во нивниот живот.

Помилуј го (ја), зашто заспа во смртниот сон со спасителна вера во Тебе и надеж во вечниот живот, помилуј го поради раните и страданијата што Си ги претрпел за сиот човечки род, поради крвта пролеана и поради Твоето понижување… Ти си вечна љубов и благост, Ти си Спасител на човечкиот род и си ветил дека ќе исполниш се што ќе побараме со вера. Со оваа надеж и јас, грешник недостоен за Твое помилување, се осудувам да Те молам, се осмелувам од длабочината на својата душа да викам кон Тебе. Сожали се, Господи, и помилуј го починатиот во смртен сон Твој слуга (слугинка). Можеби и поради моја вина сеуште не стигнал до вечното пристаниште на блажените. Можеби поради моите гревови го отфрлаш од Твоето лице и учеството во нив овде на земјава. Поради.Твојата благост и крстните страданија, не земај му ги во предвид тие гревови. Помилуј го, ако по немоќта на грешната прироДа се отклонил од Твоите патишта и блудел по стрмината на порокот, вовлечен од соблазните на светот. Искупи ги со Твојата крв неговите заблуди и слабости, не споменувај ги гревовите, заборави му ги беззаконијата, награди му ги добродетелите, не оставај ја без возврат ни најмалата усилба да Ти благоугоди. Врачунај му ги, место дела, неговите добри намери през животот, згасни му ја жедта за соединување со Тебе, засити му ја гладта за Твојата правда од плодовите на Твојот дом. Збогати му ја неговата беда од сокровиштата на твоите заслуги. Покриј му ја голотијата со облеката на Твоето оправдание. Овенчај ја неговата желба да се насладува со гледањето на Твоето лице и воведи го во Твоето вечно царство.

Оче на Господа наш Исуса Христа, Оче на шчедростите и на секое милосрдие! Прими ја за задоволување на Твоето правосудие на починатиот од времениов живот со надежта на Твоето милосрдие, жртвата на Твојот единороден Син, човечкиот Спасител. Послушај ги можтвите и прозбите на светата Црква стекната со неговата крв. Прими ја за негово очистување бескрвната умилостителна жртва, принесувана од Црквата врз олтарите подигнати во слава на Твоето име.

Единосуштен на Отецот и Синот, Сесвети Душе, изгори ја со Твојата љубов греовната мртвост на починатиот, отстрани од него секој квасец на земните склоности и навики, разреши го од греовните врвки, очисти го од секоја нечистотија на беззаконието, оживотвори ја наговата смртност со надежта на вечното милосрдие, освежи го со росата на Твојата милост жешкиот пламен на застарените навики, растерај го стравот и ужасите што го збунуваат, смири ги лутите грижи на совеста, утеши го со Твојата благост, и избави го од власта на адот, за да не го проголта преисподната бездна, да не го потопи и не го проголта геената во неизгасливиот оган.

Најмилосрден троичен Боже, упокој ја душата на починатиот во смртниот сон со вера и надеж на Твоето безгранично милосрдие. Направи го учесник на вечното блаженство, упокој го во небеското семејство, кајшто нема тага, солзи, воздишки, за да го опфати радост и вечна веселост. Отвори му ја рајската врата, присоедини го во соборот на Твоите избрани, вдвори го во Твоите светии, да ја види Твојата вечна светлина, да се насладува од гледањето на Твоето лице. Исполни ја врз него Својата милост, јави му го Твојот благослов, та помилван да ја измолува твојата благост и за мое помилување, за и јас да бидам придружен со него во Твоето царство каде што нема тага, ни болест, ни солзи, за и јас да го прославам Твоето безгранично милосрдие, Оче, Сине и Свети Душе. Амин.

МОЛИТВА ЗА УМРЕНИТЕ ЧЕДА

Господи Исусе Христе, Боже наш, Владико на животот и смртта, Утешителу на неволните, со скрушено и смирено срце прибегнувам при Тебе и Ти се молам: Спомни Го, Господи, во Твоето царство Твојот понинат слуга (слугинка), моето чедо (името) и направи го неговиот спомен вечен. Ти, Владико на животот и смртта, Си ми го дал тоа чедо, и спрема Твојата блага и премудра волја било угодно и да ми го земеш. Да биде благословено Твоето име, Господи! Ти се молам, Судијо на небото и на земјата, спрема Твојата бескрајна љубов кон нас грешните, прости му ги на починатиот твој слуга, моето чедо, сите гревови направени со умисла или безумисла, со дело, свесно или несвесно. Прости ни ги, Господи, и нашите родителски согрешенија, тие да не се пренесуваат на чедата. Знам дека многу згрешивме пред Тебе. Многупати не го запазивме, ниту го направивме тоа што си ни го заповедал. Ако нашето починато чедо, по наша или по сопствена вина, му служеше повеќе на светот и плотта, а не на Тебе, Господа и Бога, Ти се молам, преблаг Оче, прости му ги и ослаби ги таквите прегрешенија или друго лошо што направил во овој живот. Христе Исусе, Ти си ја воскреснал ќерката на Јаира спрема верата на татко и, Ти си ја исцелил ќерката на хананејката спрема верата и прозбата  на мајка и, послушај ја и мојава молба: Не презирај ја молбава за моето чедо. Прости му ги, Господи, еите негови согрешенија и очисти му ја душата, избави ја од вечните маки и насели ја со сите Твои светии, коишто од века Ти угодиле, таму кајшто нема ни болест, ни тага, ни воздшики, туку е бескрајниот живот. Зашто нема човек којшто не поживеал, а не згрешил, само Ти единствениот си без грев, та кога ќе го судиш светот, моето чедо да го чуе Твојот сладок глас: Елате вие, благословени од мојот Отец, и наследете го царо твото за вас припремено од почетокот на светот. Зашто Ти си Отец на шчедрости и милости, Ти си нашиот живот и нашето воскресение и Тебе Те прославуваме со Отецот и Светиот Дух, сега, секогаш, и во вечни векови. Амин.

МОЛИТВА ЗА УМРЕНИ РОДИТЕЛИ

Господи Исусе, Боже наш, Ти си пазител на сираците, прибежиште на неволните и утешител на онке коишто плачат. Јас, сирак, прибегнувам при Тебе, стенкам и плачам и Ти се молам: Послушај ја мојата молба и не одвраќај го лицето од воздишките на моето срце и од солзите на моите очи. Ти се молам, милостив Господи, намали ја тагата поради разделбата со мојот родишел (родителка) (името). Неговаша душа почината со вистинска вера во Тебе и со цврста надеж на Твоето човекољубие и милост, прими ја во Твоето небеско царство. Се приклонувам пред Твојата света волја и Те молам да не ја отстраниш од него Твојата милост и добросрдечност. Знам, Господи, дека Ти, Судијата на целиот свет, гревовите и неделата од родителите ги накажуваш врз децата, но и дека ги помилувуваш родителите поради молитвите и добродетелите на нивните чеда. Со скрушеност и умилност Ти се молам, милостив Судијо, не казнувај го со вечна казна Твојот слуга (или: слугинка), мој татко (или: мајка) и прости му ги сите гревови намерни или ненамерни што ги сторил со збор, дело, свесно или несвесно во овој живот, со Твоето милосрдие, поради молитвите на Пречистата Богоордица и на сите светии, помилуј го и избави го од вечните маки. Ти, милосрден Оче на родителите и чедата, дај ми во сите дни на мојот живот се до мојата последна воздишка да не престанам да го споменувам во молитвите мојот починат татко (мајка, или: родители), и да Те молам, праведен Судијо, да ш населиш во место светло, место свежо и спокојно, со сите светии, кајшто нема болест, ниту тага, ни воздишка. Прими ја денес, Госиоди, оваа шоила молитва за покојниот (покојната) поради неговиот труд и грижи за моето воспитување во верата и христијанското благочестие, зашто тој ме научи побожно да Ти се молам, само на Тебе да се надевам во неволјите, тагите и болестите и да ги пазам Твоите заповеди. За сите добри работи што тој ги испросил од Тебе, возврати му со Својата милост, со Своите небески бла-га и радостите во Твоето вечно царство. Зашто Ти си Бог на милостите, шчедростите и човекољубието, Ти Си упокоение и радост на Твоите верни раби, и Тебе Те прославуваме со Отецот и Светиот Дух, сега, секогаш и во вечни векови. Амин.

МОЛИТВА ЗА УМРЕНА СОПРУГА

Господи Седржителу, Исусе Христе, со срдечно скрушение и умилност, Ти се молам: Упокој ја, Господи, душата на починатата Твоја слугинка (името) во Твоето небеско царство. Владико Седржителу, Ти си го благословил сопружниот сојуз помеѓу мажот и жената, кога си рекол: Не е добор човекот да биде сам на земјата, да му направам помошник подобен на него, Ти си го осветил тој сојуз спрема примерот на Христа со Црквата. Верувам, Господи, и исиоведувам, дека Ти си благословил и јас да се сретнам со една од Твоите слугинки во еден таков сојуз. Но и било благоугодно на Твојата блага и премудра волја да ми ја одземеш слугинката што си ми ја дал за помошничка и сопатница во мојто живот. Се приклонувам пред Твојата волја и Ти се молам од се срце: прими ја оваа молба за Твојата слугинка (името) и прости и се што согрешила, со збор, со дело, со помисла, свесно или несвесно. Ако го засакала повеќе земното од небеското или, ако ги занемарила недата, или го огорнила некого со збор или со дело, ако роптала во своето срце против ближниот, или осудила некого, или било какво друго лошо направила, сите грешки прости и ги, како благ и човекољубив, зашто нема новек којшто поживеал и не согрешил. Не влегувај во суд со својата слугинка, како со свое создание, не осудувај ја поради гревовите на вечни маки, туку сожалија и помилуј ја според Твојата голема милост. Ти се молам и просам од Теб, Господа на силите, да не престанувам през сите денови на мојот живот да Ти се молам за починатата слушнка и до крајот на животот да и измолувам од Тебе, Судијата на сиот свет, опростување на нејзините согрешенија. Ти, Боже, овенчај ја со Својата слава во Твоето небеско царсшво со сише свешии коишшо шаму се радуваат и заедно со нив вечно да го воспева Твоето најсвето име со Отецот и со Светиот Дух. Амин.

МОЛИТВА ЗА УМРЕНИОТ СОПРУГ

Господи Седржителу, Исусе Христе, Ти си утеха на оние коишто плачат, заштита на сираците и вдовиците. Ти Си рекол: Повикај ме во денот на неволјата и Јас ќе те избавам. Во деновите на неволјата прибегнувам при Тебе и Ти се молам: Не одвраќај го Своето лице од мене и слушни ја молитвата што Ти ја принесувам со солзи. Ти, Господи и Владико, на се си благоволил да ме сретнеш со еден од Твоите слуги за да бидеме едно тело и еден дух. Ти си ми го дал тој Твој слуга како сожител и заштитник. Но, на Твојата блага и премудра волја и беше благоугодно да го одземеш од мене Својот слуга и да ме оставиш сама. Се приклонувам пред Твојата волја и при Тебе прибегнувам во деновите на мојата тага. Отстрани ја тагата од разделбата со Твојот слуга, а мој другар. Кога него си го одзел од мене, не одземај ја од мене и Својата милост. Како што некогаш си ги примил двете лепти од вдовицата, така прими ја и оваа моја  молба.  Спомени ја, Госиоди, душаша на Твојош иочинаш слуга (името), прости му ги сите согрешенија што ги направил намерно или ненамерно, со збор или со дело, свесно или несвесно, не погубувај го со беззаконијата, туку спрема Својата голема милост и големите шчедрости ослаби ги и прости му ги сите согрешенија и насели го со сите светии, кајшто нема ниту болест, ниту тага, ниту воздишки, туку е бескрајниот живот. Ти се молам и просам, Господи, дај ми во сите дни на мојот живот да не престаќувам да се молам за починатиот Твој слуга и до последната воздишка да измолувам од Тебе, Судијата на целиот свет, прошка на сите согрешенија и населување во небеските станови што си ги приготвил за оние коишто Те љубат. Зашгџо нема човек, којшто не поживеал и не згрешил. Само Ти си единствениот без грев. Амин.


 Посети: {moshits}

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Духовност

Септември 03, 2021
Default Image

Беседа за Успение на Пресвета Богородица oд Викарниот Епископ Јаков Стобиски

Беседа за Успение на Пресвета Богородица изречена од Викарниот Епископ Јаков Стобиски во манастирот Успение на Пресвета Богородица - Берово
Февруари 23, 2020
ih3387

Свети свештеномаченик Харалампиј

Секој човек со своето раѓање добива лично име по кое го препознаваат во текот на целиот живот. Името е наша сопствена карактеристика, но малкумина го знаат вистинското потекло на своето име и неговото вистинско значење. Секое православно име има своја суштина…

Живот во служба на Бога и на луѓето

Јан 29, 2020 Беседи 3231
3.angeli.so.truba
Неговите слова зрачат со силна нагласеност на светиклиментовиот образец и претставуваат…

Почитување на Пресветата Мајка Божја

Дек 09, 2019 Полезно и Потребно 3073
7.Vselenski.sobor
Таа е заштитничка и покров на христијанскиот род. Како Мајка на Синот Божји, таа има…

Свети Антониј Велики: Кој е ѓаволот и кога напаѓа...?

А кога ќе се всели Божјиот Дух, Он ги успокојува, им дава да го вкусуваат спокојот во…