логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Погрешно е мислењето дека човекот се „понижува“ во христијанството.
Што е тоа човек во очите на атеистот? Мајмун, само со поразвиени способности.
Што е тоа човек во очите на будистот? Едно од превоплотувањата на душата која пред да се всели во човекот таа постоела во тело на куче или свиња, а по смртта на човечкото тело пак може да се најде во тело на животно. Притоа претставата за „личност“ тука воопшто не постои: човекот, самиот по себе не е ништо повеќе од некоја меѓусостојба во патувањето на душата од едно тело во друго.
И само христијанството дава навистина возвишен образ на човекот. во христијанството човекот е личност, персона, создадена според образот на Бога, односно претставува икона на Творецот.
- Митрополит Иларион (Алфеев)Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie