логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Почитувани,
Од 13 до 17 мај 2019 година, во МАНУ ќе се одржат повеќе настани во рамките на „Денови на ЦЕРН во Северна Македонија’’ (“CERN DAYS IN NORTH MACEDONIA”) во организација на Природно-математичкиот Факултет, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј’’во Скопје, Фондот за Иновации и Технолошки Развој (ФИТР) а под покровителство на МАНУ.
Ни претставува чест да Ве поканиме да присуствувате на следниве настани:
ПОНЕДЕЛНИК (13.05.2019)
11:00-16:00 Отворање на изложбата “ ИСТРАЖУВАЊАТА ВО ЦЕРН” од авторите Лудвиг Добжински и Даниел Денегри (Ludwik Dorbrzynski & Daniel Denegri) и атомската игротека за деца (автор Мимоза Ристова)
ВТОРНИК (14.05.2019)
10:00 – 13:00 Научен семинар “ДЕНОВИ НА ЦЕРН ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА” со предавања од:
1. Christoph Schaefer (CERN): “CERN - Accelerating Science - Short introduction of CERN: The organization, its mission and its impact on society”
2. Ludwik Dobrzynski (CERN and LLR at Ecole polytechnique): “Unveiling Universe ORIGIN with LHC detectors” 3. Daniel Denegri (CEA Saclay and sent to work at CERN since 1986; Directeur de Recherche au CNRS, Emerite): “Elementary particle physics, some recent results and LHC plans for next 15 years”
4. Angela Gligorova (Austrian Academy of Sciences and CERN): “Antimatter studies at AEgIS and ASACUSA experiments at CERN”
5. Sanja Damjanovic (GSI-FAIR, CERN, SEEIIST and Gov. of Montenegro): “South East European International Institute for Sustainable Technologies (SEEIIST)”
6. Mimoza Ristova (SEEIIST and UKIM): “Fundamentals of proton and heavier ion therapy and the SEEIIST research prospective”
(подробностите за предавачитете и нивните биографии можат да се видат во документот МАNU-SEMINAR-CERN)
13:00 – 16:00 Посета на изложбата “ ИСТРАЖУВАЊАТА ВО ЦЕРН” од авторите Лудвиг Добжински и Даниел Денегри (Ludwik Dorbrzynski & Daniel Denegri) и атомската игротека за деца (автор Мимоза Ристова)
СРЕДА (15.05.2019)
13:00 – 16:00 Посета на изложбата “ ИСТРАЖУВАЊАТА ВО ЦЕРН” од авторите Лудвиг Добжински и Даниел Денегри (Ludwik Dorbrzynski & Daniel Denegri) и атомската игротека за деца (автор Мимоза Ристова)
ЧЕТВРТОК (16.05.2019)
15:00 – 18:00 Посета на изложбата “ ИСТРАЖУВАЊАТА ВО ЦЕРН” од авторите Лудвиг Добжински и Даниел Денегри (Ludwik Dorbrzynski & Daniel Denegri) и атомската игротека за деца (автор Мимоза Ристова)
ПЕТОК (17.05.2019)
10:00 – 16:00 Посета на изложбата “ ИСТРАЖУВАЊАТА ВО ЦЕРН” од авторите Лудвиг Добжински и Даниел Денегри (Ludwik Dorbrzynski & Daniel Denegri) и атомската игротека за деца (автор Мимоза Ристова)Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie