логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Дипломатскиот клуб – Скопје
со поддршка од Македонската академија на науките и уметностите
имаат чест да Ве поканат на

Научната конференција
УЛОГАТА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ КИРО ГЛИГОРОВ ВО МЕЃУНАРОДНОТО ЕТАБЛИРАЊЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
(по повод 100 години од раѓањето на Киро Глигоров,
прв претседател на Република Македонија)
МАНУ, 16 мај 2017 (вторник), 11 часот
___________________________________________________________________
П Р О Г Р А М А
11 часот – отворање на Конференцијата и поздравни обраќања:
акад. Таки Фити, претседател на МАНУ
Данчо Марковски, претседател на Дипломатскиот клуб
11,15 – 12,30 часот Прв дел на Конференцијата
(модератор Живко Кондев)
Ахил Тунтев / Душан Бојчев
Претседателот Киро Глигоров и меѓународното етаблирање
на Република Македонија
Луан Старова
Оригиналноста на дипломатските потези на претседателот Киро Глигоров
Тодор Чепреганов
Киро Глигоров меѓу „сепаратизмот“ и „антикомунизмот“
Пауза за кафе
***
12,45 – 14 часот Втор дел на Конференцијата
(модератор Сашко Тодоровски)
Виктор Габер
Мировната мисија на претседателот Глигоров за Македонија
Љупчо Арсовски
Киро Глигоров, државник со визија и посебен придонес во македонската дипломатија преку мудрост, трпение и кооперативност
14 часот – Дискусија и завршни согледувања
К о к т е лВидео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie