логоFacebookTwitterYouTubeeMail

По повод 25-годишнината од независноста на Република Македонија,
во организација на Центарот за стратегиски истражувања при Македонската
академија на науките и уметностите, Институтот за геостратегиски
истражувања и надворешна политика при Министерството за надворешни
работи на Република Македонија, Институтот за национална историја и
Институтот за духовно и културно наследство на Албанците во Република
Македонија,

на 7 септември 2016 год. (среда), во Македонската академија на науките и уметностите, со почеток во 10.00 часот,

ќе се одржи


К О Н Ф Е Р Е Н Ц И Ј А Т АМЕЃУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРИ ОД XIX ДО XXI ВЕКИ ЕВРОАТЛАНТСКИТЕ ИНТЕГРАЦИИНА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
Во прилог Ви ја доставуваме поканата и Програмата на Конференцијата.

 

П Р О Г Р А М АНа двата панела, говорниците ќе имаат свои излагања на теми и прашања поврзани со 25-годишнината од независноста на Република Македонија посветена на историскиот и правно-политичкиот субјективитет на Македонија во меѓународните договори, во контекст на евроатлантските интеграции на Република Македонија.
За време на одржување на конференцијата ќе се применува „non-attribution“ правилото (на академска слобода).
10:00 ؘ– 11:00     Официјално отворање    Воведни обраќања:
акад. Владо Камбовски, раководител на Центарот за стратегиски  истражувања                            при МАНУ
Aмбасадор, Абдулкадар Мемеди, директор на Институтот за геостратешки истражувања                   и надворешна политика при МНР
проф. д-р Драги Ѓоргиев, директор на Институтот за национална историја, УКИМ, Скопје
проф. д-р Скендер Асани, директор на Институтот за духовно и културно наследство                     на Албанците во Република Македонија    Поздравни обраќања:
акад. Таки Фити, претседател на Македонската академија на науките и уметностите
г-дин Арбер Адеми, вицепремиер за европски прашања во Владата на Република Македонија
    
11:00 – 11:15     Кафе пауза
11:15 – 13:00    Прв панел: „Македонија во меѓународните договори
од XIX век до Втората светска војна“Модератор:     проф. д-р Драги Ѓоргиев, директор на Институтот за национална историја, УКИМ, Скопје Панелисти:    проф. д-р Марјан Димитриевски, Институт за национална историја, УКИМ, Скопје
проф. д-р Владо Поповски, Правен факултет, УКИМ, Скопје
проф. д-р Мелина Гризо, Правен факултет, УКИМ, Скопје
проф. д-р Сефер Тахири, Секретар за Наука при ИКДНА, СкопјеДискусија13:00 – 13:15    Кафе пауза 13:15 – 15:00    Втор панел: „Македонија и меѓународните договори од АСНОМ до денес“Модератор:     акад. Владо Камбовски, раководител на Центарот за стратегиски  истражувања                                    при МАНУПанелисти:    проф. д-р Владимир Ортаковски, Факултет за безбедност – Скопје
проф. д-р Илбер Села, Државен универзитет – Тетово
проф. д-р Ветон Латифи, Универзитет на Југоисточна ЕвропаДискусија        
15:00 – 15:30    Заклучни согледувања од Конференцијата акад. Владо Камбовски, раководител на Центарот за стратегиски  истражувања при МАНУ
Амбасадор, Абдулкадар Мемеди, директор на Институтот за геостратешки истражувања                  и надворешна политика при МНР
проф. д-р  Драги Ѓоргиев, директор на Институтот за национална историја, УКИМ, Скопје
проф. д-р Скендер Асани, директор на Институтот за духовно и културно наследство                       на Албанците во Република Македонија
15:30         Коктел

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie