логоFacebookTwitterYouTubeeMail

МАКЕДОНСКАТА АКАДЕМИЈА
НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ
ИНСТИТУТОТ ЗА НАЦИОНАЛНА
ИСТОРИЈА
имаат чест да Ве поканат на
СВЕЧЕН СОБИР И ТРКАЛЕЗНА МАСА
ПО ПОВОД ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА
1000 ГОДИНИ ОД БИТКАТА НА БЕЛАСИЦА И
СМРТТА НА ЦАР САМУИЛ
МАНУ, 6 ноември 2014 година (четврток),
11.00 часот

СВЕЧЕН СОБИР
11.00 часот, во Амфитеатарот на МАНУ
На собирот ќе се обрати акад. Владо Камбовски, претседател
на Македонската академија на науките и уметностите
Милан Бошкоски
Цар Самуил во историјата и традицијата
12.00 часот – кафе пауза
ТРКАЛЕЗНА МАСА
12.30 часот, во малите сали на МАНУ
Блаже Ристовски
Царот Самуил во народната меморија, во публицистиката
и во литературата до Ослободувањето
Цветан Грозданов
Белешки за уметноста и културата на самуиловото
владеење во Македонија и соседните краишта
Вера Битракова Грозданова
Античките населби на Аил и Голем Град
во самуиловото време и потоа
Сашо Цветковски
Портретите на Св. Јован Владимир во живописот на
Охридската архиепископија од XVII и XVIII век
Ирена Стефоска
За некои методолошки проблеми при проучувањето
на Самуиловото царство
Стојко Стојков
Царство, етничности, наследства и интерпретации
Митко Б. Панов
(Де)конструирање на идентитетот на Самуиловата држава во
Византија: Василиј II и создавањето на „Бугариja“ и „Бугарите“
Тони Филиповски
Престолнините на Самуиловата држава:
критички историографски осврт
Бобан Петровски
Самуил по Самуил: компромисите на Василиј II
Јован Белчовски
Правната положба на Црквата во Самуиловата држава
Драган Зајковски
Ерархијата на црковната организација
во Самуиловата држава


Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie