логоFacebookTwitterYouTubeeMail

  ДЕНОВИ НА ЈУСТИНИЈАН I

 
ДЕНОВИ НА ЈУСТИНИЈАН I
ТРАДИЦИОНАЛНА КУЛТУРНО-ИСТОРИСКА МАНИФЕСТАЦИЈА
„ДЕНОВИ НА ЈУСТИНИЈАН ПРВИ”
13. - 18. мај, Скопје 2013
ДЕНОВИ НА ЈУСТИНИЈАН I

Програма:
понеделник, 13. мај - МКЦ
12:00 Регистрација на учесниците
15:00 Свечено отварање на фестивалот и Master class (мајсторскиот клас) по византиско-црковно пеење на Игор Зироевич (Институт „Симон Карас”, Атина, Грција). Поздравно слово на организаторот и предавачот.
15:20 Предавање: „Симон Карас и неговиот метод – смисла, принцип и начин на употреба.”
20:00 Претставување на книгата “Антологија на Божествената литургија” прв том, на Игор Зироевич. Говорат: проф. д-р Јане Коџабашија, м-р Димитри Кумбароски и Игор Зироевич.

вторник, 14. мај - МКЦ
14:00 Промоција на севкупниот творечки опус во областа на византиското црковно пеење на нашиот еминентен византолог проф. д-р Јане Коџабашија по повод јубилејот 71 година од неговото раѓање. Говори: м-р Мирјана Павловска – Шулајкова (СОКОМ)
15:00 Предавање: „Енергиите на карактерите за израз, по методот на Симон Карас.”
16:00 Пеачка работилница: Практична примена на методот на Симон Карас
20:00 Претставување на ЦД-та „Христос во градот Витлеем” на Српскиот византиски хор, Пеење на божиќниот богослужбен круг. Говорат: д-р Ристо Солунчев, м-р Димитри Кумбароски и Игор Зироевич.

среда, 15. мај - Универзитет Евро-Балкан
10:00 Лекција на Игор Зироевич на тема: “За принципите и проблемите при пренесување на невматските текстови од средновизантиска и нововизантиска нотација на петолиниски систем.”

среда, 15. мај - МКЦ
15:00 Пеачка работилница: Практична примена на методот на Симон Карас.
20:00 Разговор (онлајн) со д-р Георгиј Константину (Атински конзерваториум) за византиското црковно пеење. Разговорот го води Игор Зироевич.
20:00 Театарска претстава: “Последната ноќ на Јустинијан Први” – монодрама во изведба на Петар Темелковски

четврток, 16. мај - Универзитет Евро-Балкан
11. 00 Предавање на м-р Георгиј Секулоски на тема: “Некои аспекти на мелодиското акцентирање на црковните текстови и влијанието на истите врз ритмиката. Музикографијата и редакторскиот процес во источното црковно пеење.”
15.00 Пеачка работилница: Практична примена на методот на Симона Караса.
20.00 Пеачка работилница: Претставување на постигнувањата на учесниците во мајсторскиот клас. Затварање на мајсторскиот клас.

петок, 17. мај - соборен храм Пресвета Богородица
21:00 Свечено затварање на фестивалот со концерт на Македонскиот византиски хор „Хармосини”, хороводец: Ристо Солунчев. Специјален гостин на коцертот протопсалт Георгиј Секулоски.

 

 

 

 

 http://mail.on.net.mk/Session/46132-WRTIybGkwbbfM7d4Xz81/MIME/INBOX/11793-02-B/2013Justinijan_Final%2B3mmBleed.pdf

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie