логоFacebookTwitterYouTubeeMail

„Миграцијата и предизвикот на интеграцијата преку дијалог помеѓу религиите и културите“

(3 - 5 ноември 2016 - Битола, Република Македонија)

Локација: Хотел „Епинал“

ЧЕТВРТОК  3.11.2016 год.

Пристигнување на учесниците

- организирање превоз и нивно сместување

- акредитација на учесниците

ПЛЕНАРНА ДИСКУСИЈА
16:30 - 17:30

Отворање на Конференцијата од страна на претседавачот,

д-р  Ва­лентина Божиновска, директор на Комисијата за

 односи со вер­ските заедници и рели­ги­озни групи

Официјални обраќања:

 • Н.Е. д-рЃорге Иванов, претседател на Република Македонија
 • д-р Елизабета Канческа - Милевска, министер за култура и претседател на Меѓународниот комитет за организирање на  Четвртата светска конференција
 • Обраќања на претставници на верските заедници

-       Н.Е. Петар, Митрополит Преспанско-Пелагониски и Администратор Австралиски и Новозеландски

-       Монс. д-р Киро Стојанов, Бискуп Скопски и Апостолски Егзарх во Македонија

-       г. Вилфред Науснер, суперинтендент на Евангелско методистичката црква за Македонија

-       г-ѓа Берта Романо Николиќ, претседател на Еврејската заедница во Република Македонија           

17:30 - 17:45

Заедничка фотографија на учесниците

17:45 - 18:15

Кафе пауза и билатерални средби

18:15 - 19:30

ПЛЕНАРАНА СЕСИЈА

„Миграцијата и предизвикот на интеграцијата преку дијалог помеѓу религиите и културите“

Модератори:

 • д-р Зоран Илиевски, претседавач на Бордот на фондацијата „Алијанса на цивилизациите“
 • проф. Пол Мојзес, професор за религиски студии на Розмонт Колеџ, Пенсилванија, САД и член на Меѓународниот комитет за организирање на 4-та Светска конференција

Воведничари:

 • г. Јован Ковачиќ, организација „Мост Исток Запад“, Белград, Србија
 • г.  Нелсон Лаге, Фондација Алијанса на цивилизациите, Лисабон, Португалија

20:00 - 20:30 Отворање на изложбата „Мајка Терезасветица од Скопје, светица на светот“ - отворена во Рим, на 4.09.2016 год. по повод нејзината канонизација за светица
20:30

ПРИЕМ / ВЕЧЕРА

Приредува д-р Елизабета Канческа - Милевска, министер за култура и претседател на Меѓународниот комитет за организирање на Четвртата светска конференција

Место: Хотел „Епинал“

ПЕТОК  4.11.2016 год.

09:30 – 11:00

ПЛЕНАРНА СЕСИЈА

„Миграцијата и предизвикот на интеграцијата преку дијалог помеѓу религиите и културите“

(Продолжување со дискусијата)

ПАНЕЛ СЕСИЈА I

 „Семејството – извор и простор за градење и чување на достоинството на човекот и место за раст во верата“

Модератори:

 • проф. д-р Зоран Матевски, Филозофски факултет, Катедра  на УНЕСКО за интеркултурни студии и истражувања - Универзитет „Св. Кирил и Методиј“,  Скопје
 • г. Мохамед Латиф, раководител на странската програма на УСАИД во американските училишта и болници во Вашингтон, САД и член на Меѓународниот комитет за организирање на 4-та Светска конференција

Воведничар:

 • Монс. д-р Киро Стојанов, Бискуп Скопски и Апостолски Егзарх во Македонија

Форум на Катедрите на УНЕСКО

„Погледите на Катедрите на УНЕСКО од ЈИЕ кон миграциите, бегалските кризи и тероризмот како предизвици за интеркултурниот и меѓурелигискиот дијалог”

Модератор:

 • проф. д-р Ратко Дуев, продекан на Филозофскиот факултет, Катедра  на УНЕСКО за интеркултурни студии и истражувања – Универзитет „Св. Кирил и Методиј“,  Скопје

Воведничар:

 • проф. д-р Патрик Пастур, заменик директор на Центарот за европски студии, Универзитет во Лувен, Белгија
11:00 - 11:30 Кафе-пауза и билатерални средби

11:30 - 12:30

ПЛЕНАРНА СЕСИЈА

„Миграцијата и предизвикот на интеграцијата преку дијалог помеѓу религиите и културите“

(Продолжување со дискусијата)

Форум на Катедрите на УНЕСКО

„Погледите на Катедрите на УНЕСКО од ЈИЕ кон миграциите, бегалските кризи и тероризмот како предизвици за интеркултурниот и меѓурелигискиот дијалог”

(Продолжување со дискусијата)

ПАНЕЛ  СЕСИЈА II

Употребата и злоупотребата на современите начини за електронска комуникација и на социјалните мрежи (религиски поглед)

Модератор:

 • г.  Ларс Рисе,  поранешен член на Парламент, Фондација Абрахам, Осло, Норвешка и член на Меѓународниот комитет за организирање на 4-та Светска конференција
12:30 - 14:00 РУЧЕК                                                                                                                          Место: Хотел „Епинал“
14:00 - 18:00

 • Свечено одбележување на јубилејот „1100 години од упокојувањето на сесловенскиот просветител                    Св. Климент Охридски (830-916)

eсто: Дом на културата - Битола)

 • Посета на археолошкиот локалитет Хераклеја Линкестис                      (со автобус)
 • Споменик „Руски крст“ и црквата „Св. Троица“ позната како Руска црква
 • Посета на Еврејските гробишта
 • Враќање во Битола
 • Посета на Заводот за заштита на спомениците на културата и музеј – Битола
 • Прошетка на старото јадро на градот – Широк сокак

(Градскиот часовник, Црква „Св. Димитриј“, Јени Џамија, Исаак Џамија, Безистенот, Католичка црква)

18:00 - 20:00

Слободно време

20:00

Вечера

(Место: Ресторант„Шумски фенери“ - Битола)

САБОТА 5.11.2016 год.

8:30 - 10:30

Разгледување на Нацрт-декларацијата на Четвртата светска конфе­ренција од страна на Координативното тело и Меѓународниот комитет на конференцијата

Модератори:

 • Проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски, декан на Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“, Скопје
 • г. Серџим Мухамед, Директорат за мултилатерална соработка во Министерството за надворешни  работи
10:30 - 12:30 ПЛЕНАРНА ДИСКУСИЈА
10:30 - 11:15 Извештаи на модераторите од пленарната сесија, панел сесиите и Форумот на Катедрите на УНЕСКО
11:15 - 11:30 Избор на Меѓународен организационен комитет за Петата   свет­ска конференција
11:30 - 12:00 Разгледување и усвојување на Нацрт-декларацијата на Четвртата светска конфе­ренција
12:00 - 12:30 Завршни обраќања и официјално затворање на Четвртата светска конференција
 • г-ѓа Елена Кузмановска, државен секретар во Министерството за надворешни работи на Република Македонија
 • д-р Елизабета Канческа - Милевска, министер за култура и претседател на Меѓународниот комитет за организирање на  Четвртата светска конференција
13:00 РУЧЕК                                                                                                                            Место: Хотел „Епинал“
Заминување  на учесниците


Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie