логоFacebookTwitterYouTubeeMail

ПРАВОСЛАВЕН БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ - СКОПЈЕ
FACULTY OF ORTHODOX THEOLOGY ST. CLEMENT OF OHRID IN SKOPJE

 

 На  24. јуни 2016 (петок) во 12:00 часот, Ве покануваме на претставувањето на изданието на црковнословенскиот превод на

Corpus Areopagiticum од монах Исаија Серски од 1371.

Изданието ќе го претстават приредувачот на изданието проф. д-р Гелиан Михајлович Прохоров од Институтот за руска литература од Руската академија на науките и членовите на неговиот научен тим: д-р Сабине Фал и Дитер Фал од Богословскиот факултет во Грајфсвалд (Германија) и проф. д-р Иван Христов од Богословскиот факултет во Софија (Бугарија).

Програма:

1. Гелиан Михайлович Прохоров: Автограф старца Исаии и его идентификация. Принципы издания.

2. Dieter Fahl: Was Isaija Sladkaja Beseda the translator of the Corpus Areopagiticum?

3. Иван Василиев Христов: Современные методы изучения философской терминологии перевода старца Исаии.

4. Sabine Fahl: Старец Исаия как филолог, переводивший непереводимое.

Настанот е во организација на Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје, а ќе се одржи во просториите на Македонската академија на науките и уметностите на 24. јуни 2016 (петок) во 12:00 часот.

Се надеваме дека ќе го збогатите овој редок настан со Вашето присуство.

Проф. д-р Ѓоко Ѓоргевски, Декан


St. Zagrepska 29 | 1000 Skopje | Republic of Macedonia |phone: +389 02 309 2875 | fax: +389 02 309 2872Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie