логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Кожувчанка

 

Големо нешто е да го живееш животот коj ти се допаѓа
АНДРЕЈ КОНАНОС

 Не барајте веднаш резултати. Живејте го вашиот семеен живот-детето е потоа, вие сте сопружничка двојка, маж и жена, детето е ваше дете, но, тоа не е твој аксесоар или скрин, кој го местиш ваму или таму. Остави си го детето на мир. Занимавај се со твојот сопруг или сопруга. Но, затоа се занимавам со детето, затоа што маж ми не се разбираме, малку сме дистанцирани и целиот интерес ми е насочен  кон детето. Да, но така ќе му ги испиеш сите животни сокови! Остави го да ги отвори крилјата! Ти се потврдуваш преку детето, бидејќи неможеш да кажеш: Јас и мојот маж сме среќни сопрузи! И затоа ги истакнуваш децата и велиш: Го гледаш син ми, тој е втора година на факултет! Цел ден со него се бавам. И за што се фалиш? Дека се занимаваш со него цел ден?
Не знам дали сте мислеле на тоа, што грешката на блудниот син не била во тоа, што го напуштил домот, туку што ја повредил душата на татко си, затоа што не  е ништо толку чудно младиот човек да започне да води самостоен живот. Да не е порнормално да  биде со татко си, додека умре?Да не е тоа природно? Не. Но, треба да го направи тоа, запазувајќи добри односи со татко си, да каже благодарам за тоа, што ми го даде, добив ресурси да го водам мојот живот. Во противен случај тоа се нарекува паразитски живот, живеам како паразит во тебе. Има и среќни родители, чии деца ја задржале својата пресоналност, пат, избор во студиите, во нивните решенија, во сè што сакаат. Го разбирате ли тоа? Големо нешто е син да стане таксист, аптекар, учител по математика, лекар, затоа што самиот го сака тоа.

Eдна 30-40 годишна жена ми кажа: Оче, не го живеев животот, кој го сакав. Јас и реков: Не ја прави истата грешка кон децата. Таа кажа: Оче, го живеев животот на другиот. Го правев тоа, кое родителите го сакаа: да бидам доброто дете. Татко ми сакаше да влезам на философскиот факултет, влегов, сакаше да ја работам таа работа, ја работев, она што го сакаше татако ми, јас го правав! Тогаш, кога сите млади луѓе живееа свој живот, јас го правав она кое што го сакаа мајка ми и татко ми. Тоа ми остана како мака, како желба, зашто не се порадував на мојот живот.
Големо нешто е да го живееш животот, кои ти се допаѓа. Големо нешто е, што дојдов денес тука, затоа што сакав. Ако дојдев без да сакам, претставете си каква беседа ќе искажев? Така станува и со детето. Не го терајте да прави работи кои не ги сака. Нема смисол. Да се причести насила, да отиде в Црква насила, да отиде да се исповеда насила. Некои мајки, го туркаат детето низ вратата на исповедалната: Ела влези, оче ти го доведов! Мајката ја затвара вратата како Ное, кои го изградил ковчегот. То ест влегувајте внатре! Таа си мисли, дека детето е спасено, кога веќе го внела внатре. Спасено е!, но, после тоа, детето излегува и вревата започнува. Каде ме доведе! Не сакав! Ми ги скина нервите! Дете мое, не прави така! Божјата благодата ќе си отиде. Но, кои ти кажа дека дошла, па да си оди? Онака, како што ги направи нештата...

Уште многу пат треба да изврвиме и незнам дали ќе испревариме во овој живот да ги разбереме правилно нештата. Кога ќе разбереме?
 Вие доаѓате на предавања и после тоа велите-треба сето ова да му го кажам на маж ми! Да се поправи! Треба да го чуе ова! Уште не разбрал! Ви велам на сите вас, дека прашњето не е едниот да му го каже тоа на другиот, туку јас да си го кажам на себеси, вие на себе си и никој на другиот. Мнозина се прават учители. Христос знаел што зборува, кога рекол: Не станувајте учители. Не се правете умни, нема ти да кажеш што да прави другиот. Ти си ти и затоа остави го другиот. Сега ќе си одиш дома, да те види маж ти, жена ти, дека си нормален, природен, балансиран човек и така и детето ќе ја види вашата среќа. Ќе види, дека приготвуваш на мажо ти една шницла за вечера. Но, сега се пости, оче! Да не заборави? Не не сум заборавил, памтам. Големи пости се, но, маж ти не сака да јаде леќа. Кога ставаш леќа, во домот настанува бркотија. Разбирате ли? Што е поважно? Да се разруши семејството, за да кажеме ура! Постевме! Или да го задржиме домот, имајќи расудливост? Детето всушност ќе види, дека мајка му јадела леќа и го сака татко му, кој јадел месо, ќе види дека мајка му го сака татко му, затоа што постот го смекнал нејзиното срце. А пак ние низ постите, стануваме помрачни, мрзоволни, пост со строги физиономии, со слични изрази и сето тоа се смета за духовност.

Имам дете во пубертет. Ако си духовен човек во Христос, детето ќе го види, ќе му се допаде и ќе си каже колку е убаво! И јас сакам да бидам како моите родители. Тоа ми го кажа едно дете, млад човек, кој ќе се жени скоро. Тој ми кажа: Оче, се радувам за татко ми! Не сум го слушал ова често. А зошто, дете мое? Што прави тој? Тој е убав човек. Што имаш предвид? Кога дома имаме некоја тешкотија, го гледам и црпам сили од него. Неговите очи ми кажуваат да не се плашам. Дека ќе успеам! Исто како и на мајка  ми. Кога имаме тешкотија дома, таа е ладнокрвна, се бори, ја гледам, дека сака да заплаче, но, се бори и двајцата се соединети. Затоа таа младеж сега ќе се ожени. Знаете ли на колку години е ?На 22. Тој е многу среќен. Зошто ли? Затоа што ја почувствувал среќата дома. Тоа што го жвиееш, сакаш да го повториш. Тоа, кое не го живееш го отстрануваш далеку. Затоа не велете: Детето! Детето! Имам лошо дете.

Нашиот однос кон децата има огромно значење. Вие сте многу добри луѓе, но, начинот, според кој се однесувате кон децата, не е најсоодветен. Мајката сака да ја види својата 15-годишна ќерка како 100% домаќинка. Но, не бидува. 15-16-17 годишно девојче ќе си ја живее својата лудост. Ама оче-вели-не знае да готви! Ништо не знае! Се буди доцна. Кога не оди на училиште, спие постојано. Музика, компјутер, фејсбук, по 100 часа на ден, ништо не прави! Како ќе создаде свој дом? Една таква девојка создаде дом. Старецот Паисиј и кажал на мајка ѝ: Бре, дете мое, успокој се! Не брзај! И денес ја садиш лозовата прачка и утре сакаш вино да пиеш. Не бидува така, туку ќе чекаш. Нужно е време. Таа се омажи за човек кого го засака и веднаш штом роди дете, се промени наполно, а мајка ѝ ја беше запечатила: Мојата ќерка неможе да се промени! Имам мрзлива ќерка, за која нема напредок! Стој, дете мое, поверувај малку во промената на твојот човек. Види го во молитвата. Што ќе рече молитвата?

Ќе рече ти посакувм нешто, т.е. верувам во тебе, дека тоа што го посакувам, коешто излегува од мене, е добро нешто, следствено,  мислам нешто добро за тебе. Тоа значи се молам за тебе-те гледам во доброто, во светлината, во промената. А ние велиме: Крај! Не се менува! Маж ми е тој и тој. Воопшто неможе да се промени. Но, стануваат промени и тоа сериозни промени. Затоа, светителите кажуваат дека молитвата треба да се извршува на тој начин. Незнам колку часа денес се помоливте-интересно ми е некој да каже колку часа се молеше за детето. Јас имам впечаток, дека повеќето луѓе се молат многу малку. Во истото време сакаме да видиме големи резултати во животот. Сакаме чудо со молитва, која не трае дури ни 5 минути! Е па, госпоѓо, што сакаш, т.е. извини, колку време се молеше? Вие оче, вие! Т.е. ми ласка за да се избави од топката, да ми ја префрли, но, прашањето е колку ти се помоли, која си мајка на детето? Оче, ако вие се помолите, ќе стане нешто! А госпоѓата, не прави нешто, а само гледа телевизија и затоа велам: ако ништо друго, барем во паузите по телевизијата кои траат 5 минути, намалете го звукот и помолете се, зашто кога ѝ кажав на една госпоѓа да не гледа телевизија, а таа: Аа-а-а, неможам! Не можам да запрам! Постојано гледам! Во истото време синот ѝ имаше проблем, кои и носеше неспокојство. Но, не сакаше да се помоли, затоа што тогаш сериите ѝ беа поважни.

 Во  краен случај, животот ни го дава она, кое го заслужуваме. Неправда не постои. Она кое го заслужуваме, си го добиваме и не треба да се жалиме. Бог знае што прави. Нашите жалби се детски работи. Знак за зрелост кај човекот е кога тој престанува да се жали. Ако се жалиш тогаш наликуваш на дете во пубертет. Ние остаруваме и не запираме да се жалиме, како деца сме. Да ама на мене не ми направи којзнае што! Да, ама Бог мене не ме сака!
За да го разбереш сето тоа, што го зборувам и да го покажеш на детето, важно е да го почувствуваш прво во тебе, дека си обично Божјо дете и во тоа е тајната. Ако не почувствуваш, дека си бил возљубен-верувам, дека Господ при Второто Пришествие ќе нѐ праша само едно нешто, како што кажува херојот на еден филм-дете мое, дали поверува дека многу силно те возљубив? Ако го поверуваш тоа, ќе се успокоиш. После тоа нема да ти биде виновна ни жена ти, ниту, мажот ти, ниту соседот, ниту детето, ниту ништо. Во нашата душа има празнина, рана, но, затоа што не се исполнуваме со божествена љубов, затоа сѐ и сешто нѝ е виновно. Затоа, кога ќе отидеш кај свети луѓе, затоа што тие се исполенти со духовна среќа од Бог, забораваш за што си отишол. На многу луѓе им се случувало тоа. Ќе отидат со куп недоумици. Веднаш штом отидат таму и ја видат љубовта, која старецот ја пројавува кон нив, велат: Оче, имав многу работи, но ги заборавив!

Бидејќи, кога ќе почувствуваш љубов, недоумиците се решаваат, празнотиите и проблемите исчезнуваат, детенцето ти е добро, како на Рождество Христово кога поставуват врз елката некаков златест прав, кој прави сѐ да биде уште поубаво, така и за тебе сите луѓе се убави. Ја гледаш жена си и велиш, дека е добра! Како и мажот си-прави ронки? Добар е! Ама, како е добар кога завчера ги кажуваше најлошите нешта за него! Се променив! Нешто во мене променив и тоа ме тера да го гледам на друг начин. Тоа нешто е тоа, кое во определени моменти го чувствуваме на света Литургија, една-две минути, во кои кажуваме; Сега ги прегрнав сите луѓе! Дури и свекрва ми! Доведете ја! Доведете ги сите! Ги прегрнувам сите! Кога ќе исчезне тоа чувство, тогаш ни самиот себе не се поднесуваш и си велиш, дека никого не сакаш. Една жена го кажала тоа на својот маж. Не те сакам! Проблемот е што не сакам никого, остави ме на мир, неможам да те засакам. Тој и рекол: Што ти направив! Ништо. Јас дури незнам што ми е. Ајде најди го крајот! Таа е мајка и му вели на мажот си : Не знам дали те сакам, не знам што ми е, незнам што сакам! Децата го слушаат тоа и се обидуваат да разберат каков е тој живот, кој го живееме? Каков тој свет без љубов, во кој живееме?...
 
Подготви: М.Б.

22.07.2015

Друго:

Архимандрит Андреј (Конанос): ЗАДУШУВАЧКАТА РОДИТЕЛСКА ЉУБОВ

архим. Андреј (Конанос): Живот без стрес

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Духовност

Јуни 10, 2023
TVIT602

Проскомидија

·Што е Проскомидија? Еретиците немаат Проскомидија. Проскомидијата е уводниот дел на Литургијата, нејзин пролог. Таа е нашиот допир со Небесното Царство и Небесното жителство.
Септември 13, 2021

Јован Дебарски Архиепископ Охридски (30 август/12 септември)

Овој свет и богоносен отец наш Јован Дебранин, Архиепископ Охридски и прв ктитор на Бигорската Обител, засветлил како светлозарна ѕвезда на богопрославениот светителски небосклон на Црквата Христова, во првата половина на ΧΙ век. За неговото родословие,…

Беседа за Успение на Пресвета Богородица oд Викарниот Епископ Јаков Стобиски

Сеп 03, 2021 Беседи 3865
Default Image
Беседа за Успение на Пресвета Богородица изречена од Викарниот Епископ Јаков Стобиски во…

Свети свештеномаченик Харалампиј

Фев 23, 2020 Житија 4746
ih3387
Секој човек со своето раѓање добива лично име по кое го препознаваат во текот на целиот…

Живот во служба на Бога и на луѓето

Јан 29, 2020 Беседи 4523
3.angeli.so.truba
Неговите слова зрачат со силна нагласеност на светиклиментовиот образец и претставуваат…

Почитување на Пресветата Мајка Божја

Дек 09, 2019 Полезно и Потребно 3931
7.Vselenski.sobor
Таа е заштитничка и покров на христијанскиот род. Како Мајка на Синот Божји, таа има…

Беседи

Митрополит Софрониј - ПРОПОВЕД ЗА РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Митрополит Софрониј - ПРОПОВЕД ЗА РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Во Ветената земја - Палестина, дадена на израилскиот народ од Бога, во планините на Галилеја се наоѓа градот Назарет. Во тоа време тој бил толку непознат и малку важен, што...

Митрополит Струмички Наум – Рождество на Пресвета Богородица (2022)

Митрополит Струмички Наум – Рождество на Пресвета Богородица (2022)

Освен ова благодатно проникнување, проземање, друг начин на постоење и спасение за нас, христијаните, е невозможен, и незамислив. Ние не сме етичко тело, ние сме Тело Христово – еден со...

 Митрополит Струмички Наум Отсекување на главата на свети Јован Крстител (10.09.2022 15:45)

Митрополит Струмички Наум Отсекување на главата на свети Јован Крстител (10.09.2022 15:45)

Во Ирод четворовласникот го препознаваме самољубието во сите три негови пројави или потстрасти: сластољубие (желба за телесни задоволства), среброљубие (желба за пари и имот) и славољубие (желба за овоземна власт...

Порака на српскиот патријарх Порфириј до учениците на почетокот на учебната година

Порака на српскиот патријарх Порфириј до учениците на почетокот на учебната година

Да си помагаме меѓусебно за подобро да ги научиме лекциите, бидејќи сме си потребни еден на друг, сите зависиме еден од друг. Затоа треба да ги негуваме другарството и заедништвото....

Свети Лука (Војно - Јасеницки): СЛОВО ЗА УСПЕНИЕТО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Свети Лука (Војно - Јасеницки): СЛОВО ЗА УСПЕНИЕТО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Многу е важно правилно да разбереме и да ги запомниме зборовите на тропарот на великиот празник на Успението на Пресвета Богородица: „... По Успението не си го оставила светот, Богородице...’’.Нејзината...

Викарен Епископ Јаков Стобиски: Бог го бара нашето срце и нашиот чист живот

Викарен Епископ Јаков Стобиски: Бог го бара нашето срце и нашиот чист живот

Бог нема потреба од зејтин, лепење пари по иконите и нема потреба од ништо од нас материјално.Да одиме кај бајачи и гледачи кои ќе ни кажат да носиме зејтин, или...

Викарен Епископ Јаков Стобиски: Самите имаме потреба од простување

Викарен Епископ Јаков Стобиски: Самите имаме потреба од простување

Секоја молитва што ќе ја изговориме е крик за простување: „Господи Исусе Христе, помилуј ме, грешниот!“ Еве што вели Бог: „Ако им ги простите на луѓето гревовите нивни и вам...

Митрополит Струмички Наум: Преображение Господово (18.08.2023)

Митрополит Струмички Наум: Преображение Господово (18.08.2023)

Кога би ги прашале луѓето во црква, кои го празнуваат денешниот празник, зошто сме собрани овде, тие веднаш би одговориле дека денес е Преображение Господово. Не велам дека одговорот не...

Како бесот се крие (13.08.2023 11:33)

Како бесот се крие (13.08.2023 11:33)

Богочовекот Христос не е сега меѓу нас, но затоа ги остави Своите наследници, Епископите, чиј глас, кој повикува на лично покајание, треба да го послушаме, ако сакаме да се исцелиме....

« »

Најново од духовност

Православен календар

 

21/09/2023 - четрток

Рождество на Пресвета Богородица

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Кожувчанка

Молитви кон Пресвета Богородица за секој ден во седмицата

 Радувај се, Ти Која од ангелот ја прими радоста на добрата вест дека Бог Слово ќе прими тело од Тебе! Радувај се оти го носеше Создателот во Твојата утроба! Радувај се Ти Која го роди Бога во тело, Спасителот на светот! Повеќе...

Тропар

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Раѓањето твое, Богородице Дево,радост ѝ јави на целата вселена,зашто од тебе засветли Сонцето на правдата

Тропар на чудата на св. Божји архангел Михаил 6 септември / 19 септември 2023

Тропар на чудата на св. Божји архангел Михаил 6 септември / 19 септември 2023

Сину на послушноста, вонмен од твојата уста секогаш ќе одекнува,о сило побрза од молњата,

Тропар на полагање на ризата на Пресвета Богородица 31 август / 13 септември 2023

Тропар на полагање на ризата на Пресвета Богородица 31 август / 13 септември 2023

Богородице Приснодево, заштитнице на луѓето,ризата и појасот на твоето пречисто телоси ги дарила на твојот град како моќна ограда,

Духовната убавина на Богородица се пројавува и во моментот на Распнувањето на Нејзиниот Син

Тебе, Богородице поборнице – војвотко, ние слугите Твои, откако се избавивме од зло, Ти пееме победни и благодарствени песни. Ти имаш сила непобедна, од секакви опасности ослободи не за да Ти пееме : Радуј се, Невесто Неневесна! Повеќе...

Болестите според светоотечкото учење

Значи, не се надевај на лекарска вештина без благодат и не ја отфрлај своеволно, туку моли Го Бога да ја спознаеш причината за казната, а потоа моли за избавување од немоќта, трпејќи сечење, горење, горчливи лекови и сите лекарски казни Повеќе...

Свети Лука Симтерополски: Архиепископ и хирург

Едноставно е да се претпостави дека професорот – епископ, соединувајќи го во своите раце крстот и скалпелот, ги порази современиците токму со тоа необично соединување на двете разновидни сфери на активност.  Повеќе...

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Живот без стрес

Ако разбереме што се крие зад стресот, ако ја видиме лагата, која што се крие зад него, на крајот ќе увидиме дека не постои причина за да бидеме во стрес.. Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

ГОЛЕМАТА ТАЈНА НА ДИВЕЕВО - Кој ќе доживее, ќе види

Како дополнување на оваа тајна, еве што слушнав од устата на 84-годишната игуманија на манастирот Дивеево, Марија. Бев кај неа во почетокот на 1903 година веднаш по канонизирањето на преподобниот Серафим и заминувањето на царското семејство од Дивеево. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

За Моето име

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Взбранной Воеводе победительная