логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Симеон Стефковски


проф.во ДМБУЦ " Илија Николовски - Луј", преведувач, соработник водител во духовни емисии „Училиште за Животот“ и „Евангелска вистина“

 

 

3.angeli.so.trubaДуховен човек не е оној кој ја истражува и црпи од светската мудрост, ниту морален човек, туку оној кој расте во Љубовта.
Ако се осмелам да кажам кој е духовен човек, би рекол дека тоа е човекот кој љуби. Бидејќи бесконечноста, за која сите сме повикани е љубовта во Христа, односно искрената љубов, несебичната љубов, љубовта која може да ја достигне жртвата на Крстот без да крие злоба во себе.

3.angeli.so.trubaНашиот крст ќе стане наше Воскресение само тогаш кога ќе го прифатиме и кога смирението ќе влезе во нашето срце,смирение  кое ќе ни донесе покајание. И тоа повторно  ќе ни ја донесе  радоста во нашиот  живот наместо “смртта” што ја чувствуваме постојано.
Ако сето ова ви изгледа како празна теорија, не го читајте. Само излезете надвор и полека прошетајте... И тоа е нешто.


Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie