chudo.freski.jpg

chudo.freski.jpg

Скопје, 8 април 2012 год.- На празникот на Влегувањето на Исус Христос во Ерусалим

 chudo.freski.jpg

Во црквата Св. Димитрија денес на денот на влегувањето на Христос во Ерусалим (Цветници) се случи настан кој ја затрепери секоја човечка душа, верна и неверна, православна или не, кој настан видливо ни го покажа Неговото присуство, настан кој како исход има многу радосни солзи,будење, покајание, и заради тоа восхит, радост и благодарност заради  Неговата милост...

chudo.freski.jpg

Почнувајќи од утринските часови, па во текот на целиот ден, свештениците во храмот како и мноштвото граѓани беа сведоци на необјаснивото, за рацоиналниот човечки разум, заживување на фреските кои што небаре само што беа реставрирани, а сепак човечка рака ги нема допрено. Особено беа впечатливи чистите и јасни бои на ореолите на светиите, како и блескавите крилја на ангелите на фреските. Дури и многуте новински и ТВ екипи кои веднаш по првичната вест за самообновувањето на фреските беа во храмот, беа сведоци на моментите кога разни детали од сцените на фреските ги добиваат своите старо-нови бои.
Храмот го посети и архиепископот охридски и македонски г.г. Стефан, кој исто така беше еден од сведоците на настанот за кој се зборува дека е втор од ваков вид во православниот свет (иста ваква појава претходно е забележана во храм во Русија), а веста од Скопје стана една од ударните на повеќе агенции и медиуми од Балканот.

chudo.freski.jpg

chudo.freski.jpg

8 април 2012 година/ 17:30 ч.- Во вечерните часови во храмот, спонтано се собра народот , вчудоневидени од настанот кој пред нив се одвиваше. Трансформацијата на одделни фрески се случување од минута во минута.

На прашањето на еден присутен верниик  во храмот, „колку се стари фреските во оваа црква?“, другиот  верници одговори: „три часа!“.

     chudo.freski.jpg

 chudo.freski.jpgchudo.freski11.jpg

Не помина  еден  час и половина, фреската полека се исчитува... се осветлува  ореолот на светителот.  Чудото пред нас се случува.И не само фреските, и иконите од иконостасот  се исчистуваат...една по една , дел по дел на нив  се случува промената.

Господе Исусе Христе помилуј не... 

chudo.freski.jpg

 

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://www.preminportal.com.mk/images/SVD1

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://www.preminportal.com.mk/images/SVD2

 

Во вечерните часови тивко и многу спонтано цркватаи ја наполни насобраниот народ. Верниците почнаа благодарноста да ја искажуваат низ молитвен песнослов. Повторно спонтаноста се повторува... дојде и свештеникот кој ја започна вечерната богослужба во која учествуваше целиот насобран народ, и која вечерна богослузхба заврши околу 22 часот. Свештеникот Горан му се обрати на народот со мала беседа која навистина , тие што ја слушнаа, не останаа рамнодушни..

chudo.freski.jpg

Видео-Беседа

chudo.freski11.jpg

Ти благодариме Христе Кој ја покажа и на нас, такви какви што сме, Твојата навистина со зборови неискажлива милост..да и на нас...ова е само милост...           

    По молитвите на Твојата Пречиста Мајка и на Светиот Велик маченик Димитриј Господи Исусе Христе помилј не.

  chudo.freski.jpg

  За Преминпортал:

Наташа, Петар, Ана, Сузана, Антонио...

 

Друго:

http://mpc.org.mk/vest.asp?id=4905