Goran.sv.Erotej.jpg

 

Свети Григориј Палама

Оние кои така чинат, кои со свештено тихување ги очистиле срцата и на неискажлив начин Му се приближиле на Оној Којшто Е над секое чувство и мисла, во себе како во огледало Го гледаат Бога. Тихувањето е значи брз и директен патеводител, успешен и соединувачки со Бога, особено за оние коишто во сè и потполно го практикуваат.

 Goran.sv.Erotej.jpgСвети Григориј Палама

Оние кои така чинат, кои со свештено тихување ги очистиле срцата и на неискажлив начин Му се приближиле на Оној Којшто Е над секое чувство и мисла, во себе како во огледало Го гледаат Бога. Тихувањето е значи брз и директен патеводител, успешен и соединувачки со Бога, особено за оние коишто во сè и потполно го практикуваат.

 

Goran.sv.Erotej.jpg

 

На  15 октомври   2010 година, во 21-та  недела по Педесетница, на празникот на  свети Андреј Јуродив, и светиот свештеномаченик Кипријан и девицата Јустина,    во храмот на св.Петка но населбата Црниче, во Скопје,се отслужи  Божествена Литургија. На Литургијата верниот народ се причести со Светите Христови Тајни.

Goran.sv.Erotej.jpg

Goran.sv.Erotej.jpg

Свето Евангелие од светиот апостол Лука (зач. 23)

 Во она време се искачи Исус на една гора, за да се помоли, и ја помина целата ноќ во молитва кон Бога. А кога настана ден, ги повика учениците Свои и од нив избра дванаесет, кои ги нарече и апостоли: Симона, кому што му даде и име Петар, и брата му Андреја, Јакова и Јована, Филипа и Вартоломеја, Матеја и Тома, Јакова Алфеев и Симона, наречен Зилот, Јуда Јаковов и Јуда Искариот, кој Го и предаде. Па како слезе заедно со нив, Он се задржа на едно рамно место; беа таму и мнозина Негови ученици и многу луѓе од цела Јудеја и Ерусалим, и од приморјето Тирско и Сидонско, кои беа дошле да Го чујат и да се исцелат од болестите свои, како и оние што страдаа од нечисти духови; и се излекуваа. И сиот народ сакаше да се допре до Него, зашто од Него излегуваше сила и ги лекуваше сите.

 Goran.sv.Erotej.jpg

Goran.sv.Erotej.jpg

Goran.sv.Erotej.jpg

Goran.sv.Erotej.jpg

Goran.sv.Erotej.jpg

Goran.sv.Erotej.jpg

Goran.sv.Erotej.jpg

Goran.sv.Erotej.jpg

 Преминпортал

Лето Господово 2010