3.angeli.so.truba

с.Љубанци,8ми декември 2020 лето Господово- манастир на св.Никола

 3.angeli.so.truba

3.angeli.so.truba

 На 8ми декември.2020 година, во  нашата света, соборна и апостолска  Цркви се прослави споменот на :

  • Свети Климент, архиепископ Охридски    

  • Светиот свештеномаченик Климент, епископ Римски   

3.angeli.so.truba 

 Во манастирската црква на св.Никола,во с.Љубанци, во вдаесет и шестата  недела по  Педесетница, кога Македонската православна црква- Охридска архиепископија молитвено  го прослави споменот на свети Климент,архиепископ Охридски,светиот свештеномаченик Климент, епископ Римски,  свештеникот Звонко Аговски oтслужи Заупокоена Литургија по повод четриесетиот ден од упокојувањето на Божјото чедо Јорданчо, „Нека Семилостивиот Бог ја упокои неговата  душа таму каде што почиваат праведниците. Вечен нека му  е споменот!“

3.angeli.so.truba

3.angeli.so.truba

 „Но, состојбата на починатите, кои се на оној свет, не е конечна. Ако Господ ни вели дека секој исповедан и покајан грев ќе ни биде простен, ние веруваме дека семилостивиот Господ, за кого сите се живи, може да ги прости гревовите и на возљубените од нас, покојници.
Како можат да бидат простени тие гревови? Молитвите, милостињата и помените правени во чест на покојните, можат да покријат многу гревови. Молитвата за упокоените е воведена уште во Литургијата составена од св.апостол Јаков, а св. Василиј вели дека Господ ги прима од нас молитвите и жртвите за оние, кои се во адот.“

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

3.angeli.so.truba

3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 .Пред неколку години беа доделени  средста за изградба на манастирскиот конак, но уште е во почетна фаза неговата реконструкција.

Се надеваме дека овој значаен манастир наскоро ќе го обнови својот поранешен архитектонски лик.

3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 27ми ноември 2013  лето Господово

3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

Преминпортал (к.т.)

3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

  3.angeli.so.truba

Друго:

 Преминпортал (к.т.)