3.angeli.so.truba

Скопје,2406.2020 год.- Соборен храм на св. Климент Охридски

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 На 24ти јуни 2020 година, кога МПЦ-ОА молитвено го прослави празникот на Светиот апостол Вартоломеј,Светиот апостол Варнава, Празнување на чудотворната икона Достојно ест., во Соборниот храмна св.КлиментОхридски  во Скопје,  професор на Православна Богословија Тино Стефковски  отслужи Божествена Литургија на која верниот народ се причести со Светите Христови Тајни.

  ФОТО ГАЛЕРИЈА

 

 • DSC_0675
 • DSC_0680
 • DSC_0687
 • DSC_0692
 • DSC_0693
 • DSC_0695
 • DSC_0700
 • DSC_0703
 • DSC_0704
 • DSC_0705
 • DSC_0707
 • DSC_0712
 • DSC_0719
 • DSC_0721

 

 3.angeli.so.truba

 Поука на денот: Старец Ефрем Филотејски


За да стане некој доволно опитен во разликувањето на добрата совест од лошата, мора да мине низ послушанието. Доколку не помине низ послушанието, ќе биде неопитен. Тој може да има благодатни дарови, може да има добра душа, може да прави разни добри дела, но ќе видиш дека секогаш “куца“ во поглед на расудувањето и смирението. Прва и превасходна добродетел што ја дава потчинетоста на Старецот е расудувањето, коешто доаѓа преку смирението. Со други зборови, послушанието го кали карактерот на човекот и најпрво му дава расудување и смирение.

3.angeli.so.truba

3.angeli.so.truba

  3.angeli.so.truba

 

 Преминпортал (к.т.)

 

Друго:

 

Божествена Литургија во Соборен храм, Скопје (10.06.2020)

 Јуни 2020 лето Господово