3.angeli.so.truba

Скопје, 12.04.2020г..- Соборен храм на св. Климент Охридски, на празникот на Цветници – Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим

 3.angeli.so.truba

3.angeli.so.truba

3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

О, неизмерна е длабочината на Божјата добрина и долготрпение! Покрај сите зла кои се вршат, Бог трпи и не се одмаздува. Тоа се случува не оти не може да Го открие Својот гнев и да нe казни за секое зло веднаш, туку затоа што, како Татко, носи болка во срцето за Своите чеда, Го чека нивното вразумување и ја простира сe пошироко Својата милост, за преку неа да се посрамиме како блудниот син во туѓата земја и спокојно да се вратиме во домот на својот Отец.- Поука на денот: Свети Ефрем Сирин

3.angeli.so.truba

3.angeli.so.truba

 

 1.     На шест дни пред Пасха дојде Исус во Витанија, каде што беше умрениот Лазар, кого го воскресна од мртвите.
2.     Таму Му приготвија вечера и Марта послужуваше, а Лазар беше еден од оние што седеа на трпезата.
3.     А Марија, како зеде литар чисто скапоцено миро, ги помаза нозете Исусови, и ги избриша со косата своја нозете Негови; и куќата се исполни со мирис од мирото.
4.     Еден од учениците Негови, Јуда Симонов Искариот, кој што подоцна Го предаде, рече:
5.     Зошто не се продаде ова миро за триста динарии, и да се раздадеше на сиромаси?
6.     Ова тој го рече не дека се грижеше за сиромасите, туку зашто беше крадец. Тој го чуваше ковчежето и крадеше од она, што пуштаа во него.
7.     А Исус рече: „Оставете ја! Таа го запазила тоа за денот на Моето погребение;
8.     оти сиромасите ги имате секогаш покрај себе, а Мене Ме немате секогаш.”- (извадок од Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 12:1-18

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 На 12ти април. 2020 кога Светата Црква молитвено го празнува споменот на Цветници – Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим, во Соборниот храм на св.Климент Охридски во Скопје, свештеникот  Зоран Копчаревски во солужение на  ѓаконот Јован Паченски отслужи Божествена Литургија, и принесувајќи молитви кон Бог за избавување на народот од корона вирусот кој ја опфати нашата држава. Верен народ се причести со Светите Христови Тајни.

3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

Преминпортал (к.т.)

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

 3.angeli.so.truba

Април 2020 лето Господово