a44aeee1-3b2e-4fea-83e1-953ddcbf69b4

06/01/2016   Богослужби

1756_447387318799518_7197204421354131369_n

Под покровителство на Градоначалникот на Општина Ресен д-р Ѓоко Стрезовски и неговото семејство, а во соорганизација на Општина Ресен и Ресенското Архиерејско намесништво на Македонската Православна Црква, денес по одржувањето на свечената Боженствена Литургија, во Храмот Св. Ѓорѓи во Ресен , 150 –на деца

од ресенските основни училишта и детската градинка носејќи ја во раце импровизираната пештера во која се родил Исус Христос, продефилираа низ градските улици, пеејќи ја свечената коледарска песна “Вечниот Бог”, со што за прв пат во Ресен и Преспа се одржа Свечена Коледарска Литија. Организаторите на овој настан и Ресенското Архиерејско Намесништво очекуваат овај настан да прерасне во традиционален.
На учесниците во Литијата , Во Малата сала на Општина Ресен Градоначалникот на Општина Ресен д-р Ѓоко Стрезовски им подари коледарски пакетчиња, аво ресторанот Две Лири за 150 деца беше организирана и посна коледарска трпеза.

 1003607_447387052132878_653749911833574854_n

 10473413_447387925466124_8747087237275965394_n

12510349_447388245466092_2345167088216014145_n

4

Повеќе:

http://www.pppe.mk/2016/%D0%BD%D0%B8%D0%B7-%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%80/?pid=1745