Во царството Твое, спомни не, Господи, кога ќе дојдеш во царството Твое.

Блажени се бедните по дух, зашто е нивно Царството небесно.
Блажение се тие што плачат, зашто ќе се утешат.
Блажени се кротките, зашто тие ќе ја наследат земјата.
Блажени се гладните и жедните за правда, зашто тие ќе се наситат.

 

Скопје, 9-ти април 2015 год.- храм на св. Петка

На 9-ти  април 2015 година, во навечерието на Велик Петок, во храмот на св. Петка (во скопската населба Црниче). старешината на храмот, отец Томе Велјановски,  во сослужение на свештенството н хрмот,  отслужи Утрената богослужба за Велик Петок, на која се читаа 12-те свети и страдални Евангелија. Во текот  на службата беше изнесен Чесниот Крст на кој се поклони свештенство и верниот народ.

 

Преминпортал (к.т.)