Богослужбена програма за Марков манастир

(Велигденски период 2015 година)

04 април (Лазарева сабота), 09:00 часот: Златоустова литургија;
05 април (Цветници), 09:00 часот: Златоустова литургија;
07 април (Благовештение), 09:00 часот: Златоустова литургија;
09 април (Велики четврток), 09:00 часот: Вечерна со Василиева литургија; Со почеток во 17:00 часот: Утрена на Велики петок, со читање на 12 – те евангелски зачала поврзани со Христовите страдања.
10 април (Велики петок), 10:00 часот: Вечерна богослужба, со изнесување и положување на плаштаницата; Со почеток во 17:00 часот: Утрена на Велика сабота, со чинот на оплакување на Христос.
11 април (Велика сабота), 09:00 часот: Вечерна со Василиева литургија;
12 април (Христово Воскресение – Велигден): Во сабота во 23:30 часот започнува полуноќницата, по што следи литија и објавување на Христовото Воскресение. Во продолжение следат Утрената богослужба и Златоустова литургија.
13 април (Светол понеделник), 09:00 часот: Златоустова литургија;
14 април (Светол вторник), 09:00 часот: Златоустова литургија;