Kumanovo.dr.Josif.jpg

Распоред за Богослужби на
Неговото Високопреосвештенство
Митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф,
 во Февруари, Март и Април 2014 година

 

  Царството небесно е овде, уште во текот на овој живот ни се дава можност да бидеме со Бога, на секоја света Литургија ние заедничариме – се соединуваме со Бога. Да ги отфрлиме старите навики кои не оддалечуваат од Господа.

 

 

 
12 февруари (среда)
Свети Три Светители     храм „Свето Благовештение“ – Прилеп
8:30 часот – Божествена Литургија
15 февруари (сабота)
Сретение Господово     храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија


16 февруари (недела)
Недела на блудниот син     храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
23 февруари (недела)
Недела месопусна     храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
24 февруари (понеделник)
Свети Ѓорѓи Кратовски     храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија


2 март (недела)

Недела сиропусна (Прочка)     храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
16 часот – Вечерна со чин на простување
3 март (понеделник)
Понеделник од првата седмица
на Великата Четириесетница     храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
4 март (вторник)
Вторник од првата седмица
на Великата Четириесетница     храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
5 март (среда)
Среда од првата седмица
на Великата Четириесетница     храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
6 март (четврток)
Четврток од првата седмица
на Великата Четириесетница     храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
7 март (петок)
Петок од првата седмица
на Великата Четириесетница     храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со Акатист
8 март (сабота)
Тодорова сабота     храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
9 март (I недела)
Недела на Православието     храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
12 март (среда)
Среда од втората седмица
на Великата Четириесетница     храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
14 март (петок)
Петок од втората седмица
на Великата Четириесетница     храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со Акатист
16 март (II недела)
Недела на св. Григориј Палама     храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
19 март (среда)
Среда од третата седмица
на Великата Четириесетница     храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
21 март (петок)
Петок од третата седмица
на Великата Четириесетница     храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
23 март (III недела)
Недела Крстопоклона     храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
26 март (среда)
Среда од четвртата седмица
на Великата Четириесетница     храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
28 март (петок)
Петок од четвртата седмица
на Великата Четириесетница     храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Света Троица“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
30 март (IV недела)
Недела на св. Јован Лествичник     храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија


2 април (среда)
Среда од петтата седмица
на Великата Четириесетница     храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
3 април (четврток)
Четврток од петтата седмица
на Великата Четириесетница     храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
4 април (петок)
Петок од петтата седмица
на Великата Четириесетница     храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
22 часот – Бдение
6 април (V недела)
Недела на св. Марија Египетска     храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
7 април (понеделник)
Благовештение на Пресвета Богородица     храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
9 април (среда)
Среда од шестата седмица
на Великата Четириесетница     храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
11 април (петок)
Петок од шестата седмица
на Великата Четириесетница     храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
12 април (сабота)
Лазарева сабота     храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
13 април (VI недела)
Цветна недела (Цветници)     храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
16 април (среда)
Велика среда     храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
17 април (четврток)
Велики четврток     храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Василиева Литургија
16 часот – 12 Страдални Евангелија
18 април (петок)
Велики петок     храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
16 часот – Чин на погребение со статии
20 април (Велигден)
Светло Христово Воскресение     храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
23:30 часот – Служба на Воскресение Христово
храм „Свети Никола“ – Куманово
9:30 часот – Пасхална Голема Вечерна
21 април (понеделник)
Светол Понеделник     храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
22 април (вторник)
Светол Вторник     храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
25 април (петок)
Источен петок – Балаклија     храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија

 

Куманово, 10-ти февруари, лето Господово 2014