Petar.Saem1.jpg

 

Скопје, 12 април 2013 год.- На изложбена површина од 3.000 квадратни метри, во „Метрополис-арената“ на Скопскиот саем се одржува  јубилејниот 25. меѓународен Саем на книгата, кој на едно место  има најголема концентрација на дела од домашни и од странски автори, класична и современа, стручна, научна и белетристична литература, енциклопедии и друго.

 Petar.Saem.jpg

Меѓу 60-те изложувачи на саемот излага  и  Македонската православна црква. Митрополитот Преспанско- пелагониски г.Петар, на трет  ден од саемот го посети штандот на МПЦ-ОА, и  се запозна со презентираните изданија на Македонската православна црква, а во кусиот разговор (пред неговиот настап во емисија  на Македонската телевизија), не запозна со програмските зафати во издаваштвото на неговата епархија. Најнов, а за нашата црква многу значаен, заеднички проект на  Преспанско -пелагониската  и Астралиската  епархија се Минеите. На саемот е изложен  Минеј за месец Јануари, и  се преведуваат и подготвуваат за печатење другите месеци, и со Божја помош, до крајот на  2015 година, би требало овие богослужбени книги преведени на македонски јазик да станат дел од Литургискиот живот на МПЦ.

Petar.Saem8.jpg

Petar.Saem8.jpg

     Petar.Saem.jpg

 Petar.Saem.jpg

  Petar.Saem.jpg

   Petar.Saem.jpg

     Petar.Saem.jpg

   Petar.Saem.jpg

 

  Преминпортал (к.т.)

12-ти април, лето Господово 2013