Markov.freska.jpg

 Христос, радоста на сите, вистина, светлина, живот и воскресение на светот, во Својата љубов се откри на оние на земјата и Сам постана образец на нашето воскресение, дарувајќи им на сите божествено проштение. 
Утрена, Лазарева сабота

sv.jovan.zlatoust.jpg 

 Поуки од светите отци: Помирувањето со непријателот го смилостивува Бога, го прави благонаклонет спрема нас и лесно не избавува од гревот...
Свети Јован Златоуст

Молитва:
 Боже, Отче наш, читајќи ги зборовите на љубениот Син Твој и Господ наш Исуса, „по плодовите нивни ќе ги познаете“, се молиме: прими го нашиот скромен труд на христијански живот и христијанска љубов и покажи ни го патот на Твојата љубов во сите наши дела, мали и големи. Амин.

 Читање од Светото Писмо:
 Исаија 48, 17-22; 49, 1-4
 Битие 27, 1-41
 Соломонови Изреки 19, 16-25
 
  Созерцание: Вака вели Господ, твојот Искупител, Светецот Израилев: Јас сум Господ, Бог твој, Кој те учи на добро, Кој те води по оној пат, по кој треба да одиш.
Исаија 48, 17

Подготви: А.Л.