TVITer11


Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец


И затоа брате мој, не барај ништо друго во молитвата, освен покајание. Ниту светлини, ниту чуда, ниту пророштва, ниту благодатни дарови, туку само покајание. Покајанието ќе ти донесе смирение. Смирението - благодат Божја. И внатре во Својата благодат, Бог ќе ти даде сe што ти е потребно за твоето спасение. И сe што е потребно, ако треба да и  помогнеш на некоја друга душа.


Поука на денот: Свети Исихиј Ерусалимски


Оној кој нема молитва чиста од помисли, нема оружје за одбрана.

Зборувам за молитвата што постојано дејствува во внатрешноста на душата,

за молитвата во која со повикување на Христос

се поразува и се спалува непријателот кој тајно војува.

 

 Февруали 2021 лето Господово