Ѓаволот е подготвен десетпати повеќе да ни додаде здрав разум илјада пати да ги намножи нашите практични знаења, само за да ни го украде корисното знаење, со помош на кое можеме да застанеме оддесно на Бога. Оној кој себе си си го припишува знаењето и здравиот разум станува сличен на ѓаволот, кој себе си сака да се прогласи за извор на светлината.

Но, тој е извор на замислената светлина - телесно мудрување кое не се покорува на умот Божји, и го носи на себе печатот на гордоста, и во себе ја крие причината за секој пад, и притоа Евангелието ќе ни остане само за да осудуваме, а не да се поучуваме, а нам секако ќе ни се суди според Евангелието.„

- св. Игнатиј Брајнчанинов

 

Избор од фб профил на

Горан Стојчевски