Отче Свети, слушајќи го гласот на Евангелието Господово, ти се одрече од светот сметајќи го богатството и славата негова за невредна и затоа на сите им воскликнуваше: »Љуби Го Бога и ќе најдеш голема милост. Ништо не ставај пред Неговата љубов, за кога ќе дојде во слава, можеш да најдеш покој со сите светии.« По неговите молитви, Христе Боже, сочувај ги и спаси ги нашите души.
Утрена, четврта седмица од постот
(Химна на Светиот Јован Лествичник)

 Поуки на светите отци: Задржи го јазикот, кој беснее, да не би се впуштил во препирка. Седумдесет пати на ден фаќај се во борба со овој тиранин.
 Свети Јован Лествичник

 Молитва:
 Помогни ни, Боже благи, секој ден да се држиме до животните начела на Господа наш Исуса Христа и да ги твориме делата кои се со Твој благослов. Господи, научи нè секогаш да се угледуваме на Твоите светители со длабоко почитување и вдахновување, та и ние да пребиваме во идното Твое Царство. Амин.

 Читање од Светото Писмо:
 Послание до Евреите 6, 9-12
 Свето Евангелие по Марко 7, 31-37

 Созерцание: Зашто Бог не е неправеден па да го заборави вашето дело и трудот на љубовта која ја покажавте за Името Негово, послужувајќи и служејќи на светите.
Послание до Евреите 6, 10

Подготви: А.Л.

Посети:{moshits}