Што ќе Ти принесам, Христе? Ти си ни дарувал да се поклониме на Твојот Чесен Крст, на кој е пролеана Твојата пресвета Крв, на кој Твоето Тело со клинци беше приковано. Со љубов го целиваме и Ти благодариме.
Утрена, Крстопоклнона Недела

crkva.zime2.jpg
 

Поуки на светите отци: Да не чекаме до утре, зашто не знаеме што ни носи утрешниот ден, ниту да велиме дека ќе ја победиме гревовната навика постепено, зашто тоа „постепено“ никогаш нема да се соврши...
 Свети Јован Златоуст

 Молитва:
 Господи Исусе, ветивме дека ќе Ти служиме до крајот. Помогни ни, Господи, да го разбереме вистинското значење и духот на пожртвуваноста, зашто го предаваме своето тело, ум и срце, Тебе да Ти служат. Твојот Чесен крст секогаш нека ни биде укрепување и вдахновување наше. Амин.

 Читање од Светото Писмо:
 Исаија 11, 10-16; 12, 1-12
 Битие 7, 11-24; 8, 1-3
 Соломонови Изреки 10, 1-22

 Послание до Римјаните 8, 28-29
 Свето Евангелие по Лука 4, 16-22

 Созерцание: А знаеме дека на оние кои Го љубат Бога, Он на сите им помага на добро.
Послание до Римјаните 8, 28

Подготви:А.Л.

Посети:{moshits}