ЗА ПРОМОЦИЈА НА СРЕДНОВЕКОВЕН ПРИЛЕП

 


angelot-od-mariovo.jpgВо издание на центарот за визуелна уметност "Визант", се отпечатени осум од планираните 24 арт картички за промоција на културното наследство на средновековен Прилеп. "За почеток требаше да се дојде до неколку тешко пристапни места низ Мариово, далеку од цивилизацијата, па постепено да се истражува. Посебен аспект ставивме врз византискиот средновековен фреско-живопис, црвата Св.Никола - Мариово, низ Зрзе и "Св. Никола" во Варош", вели уметникот Златко Крстевски, чија иницијатива е проектот. Тој е автор и на фотографиите и дизајнот на картичките за промоција на средновековен Прилеп.

Тој открива и дека картичките ќе бидат промовирани и во "Галерија 21 век" во Москва - Русија, во рамките на меѓународен уметнички фестивал. Активностите на Визант, меѓу кои и избор на повеќе македонски стрипови, се наоѓаат на www.vizant.org.mk.

(Де.Т.)
  Извор:Вечер