martin.izlozba.jpg

Во Велехрад поставена краснописна изложба на македонски ракописи во чест на Св.Кирил и Методиј

  martin.izlozba.jpg


Велехрад-Моравија, Чешка Република

Црква Св.Богојавление – Кирилка

  martin.izlozba.jpg

Во рамките на прославување на 1150 годишнината од доаѓањето на Св. Кирил и Методиј во Моравија, во црквата Св. Богојавление - Кирилка во Велехрад е поставена калиграфската изложба Manuscripta Glagolitica од авторот Гоце Дуртаноски која изложба ги претставува македонските национални заедници од Европа во прославата на овој значаен јубилеј, во кој судејќи според програмата за оваа година се застапени земји од скоро сите континенти.

  martin.izlozba.jpg

Оваа 2013 година Велехрад е „центар за културен дијалог меѓу Источна и Западна Европа„ врз основа на историскиот договор на Православната и Римо-католичката црква за прославување на Св.Кирил и Методиј  – патроните на Европа.

  martin.izlozba.jpg

  martin.izlozba.jpg

За Преминпортал: ГГ Дуртаноски

 martin.izlozba.jpg

  25.06.2013 год.