Aja.Sofija6

Јазикот наш треба да го пазиме од изговарања на празни зборови, очите наши - од гледање на неподобни работи, срцето наше да го запазуваме од нечисти помисли, а сите чувства - да ги скротуваме со стравот Божји; еден со друг треба да се однесуваме со смирена мудрост, взаемно да се обраќаме со здружена љубов; да водиме прилични разговори, да го гледаме она што е корисно, да го слушаме доброто, да бидеме скромни во допирот со другите, да мислиме за божествените работи, за да можеме така, радувајќи се и сорадувајќи се, да ги извршуваме Божјите заповеди и на тој начин спасително да го завршиме нашиот живот на земјава.


Светиот преподобен Теодор Студит

 

Избор од фб профил на

ПравославноСлово