Зошто денешните луѓе се несреќни?


Старче, кога треба да решам некој проблем , не можам да заспијам ,се мачам .


- Кај тебе главниот проблем е што имаш премногу мисли .Еве , ќе ти кажам еден пример како да не мислиш премногу : Кога ќе се сетиш на нешто што треба да го направиш наредниот ден , одговори и на помислата : "Таа работа не е за денес , ќе мислам за неа утре ". Исто така , кога треба да донесеш одлука за нешто , не размислувај како да го најдеш најдоброто решение и постојано да ја одложуваш конечната одлука. Избери нешто и оди понатаму . Остави Бог да се погрижи понатаму . Во денешно  време  , најтешка болест  преставуваат празните мисли на луѓето во светот. Луѓето денес  , можеби , имаат се освен добри мисли . Несреќни се затоа што не се соочуваат со проблемите на духовен начин .

3.angeli.so.truba
                               Старец Пајсиј Светогорец

 

 

Јануари 2021 лето Господово

 

 Избор од фб прифил на

Православно секојдневие - Daily Orthodox