3.angeli.so.truba

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец


"Оној што постојано е горделив, постојано се онеправдува самиот себеси, бидејќи никогаш нема да има духовни подеми, туку постојано падови, сe додека не се скрши, бидејќи нема скрушено срце и смиреноумие.

Оние што немаат падови во овој свет, а ја имаат целата негова гордост, нивната горделивост всушност ги надминува границите (достигнува ѓаволски степен),

така што нивниот пад е од задната страна на високиот врв (ѓаволски пад)."