Паралели

Една религија:

Кога ќе поминат светите месеци, убивајте ги многубошците каде и да ги најдете, заробувајте ги, опсадете и на секој премин дочекувајте ги! — Кур’ан сура Ет-Тевба или Покајание, ајет 5

Живата вера:

Браќа, иако во тело одиме, телесно не се бориме. Оружјето на нашето војување не е телесно, но со помошта Божја е силно да се разрушува тврдини; со него ние уништуваме мудрувања и секое превознесување, што се крева против познавањето на Бога и поробуваме секој разум, за да Му биде покорен на Христа. — 2Кор. 10, 4-5

Додека сите религии се борат за превласт врз земја и луѓе, предмет на освојување за живата Вера е човечкото срце. Зашто, војуваме против плотските желби на нашето сопствено битисување, а не против желбите на нашите браќа луѓе.  

 Извор: http://romaia.blog.mk/

 

 

 

Лето Господово 2012