TViTer40
Нема сеќавање на минатото, нема соништа за иднината. Помогнете ми да бидам тука и сега и да го прифатам овој момент како најважен

Молитвата, која ќе ви ја пренесеме во целост, потекнува од еден од најтешките периоди од животот на Антоан де Сент-Егзипери, кога полека го кршеше болеста, возраста и виорот на војната. Напишана е во авион. Најдобриот писател меѓу пилотите и најдобриот пилот меѓу писателите починал во авион, од срцев удар, летајќи за време на задача. Претходно, тој го напиша омилениот на мнгу луѓе „Малиот принц“.

TViTer44

Научи ме уметност за мали чекори - Антоан де Сент-Егзипери

Господи, не се молам за чуда или привиди, туку за секојдневна сила. Научи ме на уметност за мали чекори.

Направи ме повеќе внимателен и снаодлив, така што во разновидноста на секојдневниот живот да можам да се задржам на откритијата и искуствата што ме возбудуваат.

Научи ме правилно да управувам со животот. Дај ми убав подарок за да ги разликувам основните од средните.

Се молам за силата на воздржаност и мерка, за да не треперам и да се лизгам низ животот, но разумно да го испланирам текот на денот. Дека можам да ги видам врвовите и пространствата и дека понекогаш дури наоѓам време да уживам во уметноста.

Помогни ми да разберам дека илузиите не се корисни. Нема сеќавање на минатото, нема соништа за иднината. Помогни ми да бидам тука и сега да го прифатам овој момент како најважен.

Спаси ме од наивното верување дека сè во мојот живот треба да биде мазно.

Дај ми јасно разбирање дека тешкотиите, поразите, падовите и неуспесите се само природен, составен дел од животот, благодарение на кои растеме и созреваме.

Потсети ме дека срцето честопати протестира со причина.

Испрати ми во вистинско време некој што има храброст да ми ја каже вистината, но да ми ја каже со љубов!

Знам дека многу проблеми се решаваат ако ништо не се преземе, затоа научи ме на трпеливост.

Знаеш колку е силна мојата потреба за пријателство. Дозволи ми да бидам достоен за тој најубав и нежен подарок на судбината.

Дај ми богата фантазија, така што во вистинско време, во вистински момент, на вистинско место, во тишина или зборување, некому да му ја дадам потребната топлина.

Направи ме човек кој знае како да допре до оние што се навистина на дното.

Спаси ме од стравот да не пропуштам нешто во животот. Не ми давај што сакам, туку она што навистина ми треба.

Научи ме на уметност за мали чекори ...Можеби ќе ве интересира:

Моќта на нафората: Вистинска приказна што ќе ве остави во неверување

 

 

Извор:

https://zenskimagazin.mk/ajubavata-molitva-gospodi-isprati-mi-nekoj-shto-ima-hrabrost-da-mi-ja-kaze-vistinata-no-da-mi-ja-kaze-so-ljubov-

Друго:

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%D0%9D%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%B8+%D0%BC%D0%B5+%D1%83%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%87%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8+-+%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B0%D0%BD+%D0%B4%D0%B5+%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%95%D0%B3%D0%B7%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8

Март 2022 лето Господово