СРЕШТА


18/12/2019


7.Vselenski.sobor 

 
Низ прозорецот во ноќта,

низ двогледот на денот,

низ маглата на сонцето,

низ сенката на морето.Преку отворите на умот,

преку врвот на рамењата,

се барав себе самиот -

ги слушав туѓите лелекања.Тешко сфаќав и разбирав,

тешко гледав, а камоли прогледував,

постојано се вџашував,

само немо во себе пропаѓав.Се прашував и одговарав,

си шепотев и слушав,

се сакав и мразев

на ништо не пазев -

Се  додека не Те сретнав Тебе ...Од стихозбирката Манастирски води - Лебедот

сестринството од Слепченскиот Претеченски манастир

 

 

Друго:

 

 

 

Друго: