Често се соочуваме со ставови:

"Баталете религија. Верата во срцето да си ја најдете.".

или

- „Повеќе вера помалце религија.“

- „.Религијата не е баш добар советник.“Мал одговор дава старец Софрониј, три работи не можам да разберам, вели тој во писмото "За православната догматска свест", а тоа е вера без догмати (недогматска вера), христијанство без Црква (нецрковно христијанство) и христијанство без подвиг (неаскетско христијанство).

Тоа е одговорот за сите видови "универзалности" и new age "мудрости".

Подготви: о. Горан Стојчевски