Тропар на светиот
Христов епископ и исповедник
Јаков
21 март / 3 април

Пример за подвижништво помеѓу епископите,
молитвенику кој Бога непрестајно го призиваше,
исповеднику на вистинската вера во Господа,
Јакове свети исповедниче, маките и страдањата
твојата душа ја прекалија и до небесните дворови ја донесоа,
моли се свет пастиру со Бога помирени
да бидеме по твоите свети молитви.


 

Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче

 

Тропар на светиот
епископ Христов
Серапион Тмуитски
21 март / 3 април

Боговдахновен пастиру Серапионе,
сотрудниче Антониев и Атанасиев,
ревнителу исповеднички на светата Вистина,
моли се за нас усто благоглаголива
на кого пустината му е дом предвечен,
а суетата човечка тесен кострет пропадлив,
пред Христа Бога да имаме милост голема.

 
Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче

 

Тропар на светиот
патријарх Цариградски
Тома
21 март / 3 април

„Очите мои судот да не го видат“,
се молеше о Томо пастиру ревносен,
срцето се кинеше од болка кога
отпадништвото меѓу луѓето го гледаше,
затоа измоли од Господарот на животот
милост да има за очите твои,
и поита при нозете Негови,
молејќи се и денес за спасение
на душите наши.

 
Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче 

 

 Тропар на светиот
отец Кирил
епископ Катански
21 март / 3 април

Од горката заблуда на незнаењето,
првоврховниот Апостол те приведе
во познание на сладоста во Христовото учење,
о Кириле епископе свети, мирно пасејќи го стадото Божјо,
мноштво чудеса сотвори благодатта која те крепеше.
Затоа од небесните дворови
моли се да се спасат нашите души.


 

Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче


Православен календар за 03/04/2019

ТРОПАР

Тропар (грч. τροπάριον, цсл. тропа́рь) е кратка црковна молитвена песна, настаната во доцниот стадиум на химнографијата. Тропарот ја содржи суштината на празникот за кој е напишан и во кој се прославува светителот; во Канонот, тропарот следи после ирмосот. Често се однесува и на аполитикион (грч. απολυτίκιον), или отпустителна химна преку која се опишува главната тема на богослужењето на денот, а со која се завршува Вечерната богослужба.

Богородичен (теотокион) е посебен вид на тропар, кој е посветен на Пресвета Богородица. Помали варијации во Богородичниот водат кон Крстобогородичен (ставротеотокион), посебен вид на тропар посветен на страдањето на Пресвета при распнувањето на Христос на Крстот, и како таков најчесто се користи во среда и петок, денови кога Црквата се сеќава на чесниот Крст Господов.

Понекогаш тропарот се користи како рефрен помеѓу читање на стихирите.од Псалмите, иако примарната функција во тој случај ја имаат стихирите.

Тропарник се нарекува една засебна целина во книга со тропари и кондаци, за секој ден на Црковната литургиска година.

ПреминПортал

2018 лето Господово

Од Верскиот календар: