логоFacebookTwitterYouTubeeMail

sv.Mojsej.Murin.jpg

Преподобен Мојсеј Мурин

Родум Етиопјанин, а најнапред по занимање беше разбојник и водач на разбојничка дружина. Потоа покајник и голем подвижник. Како роб на еден господар, Мојсеј побегна и се вброја меѓу разбојниците. Заради неговата голема телесна сила и безобѕирност, разбојниците го избраа за старешина. Одеднаш го навали грижа на совеста и покајание за злосторствата што ги имаше извршено. Ја остави дружината, стапи во еден манастир и се предаде на потполна послушност кон својот духовник и на манастирскиот типик. Многу се служеше со поуките на Светите Макариј, Арсениј и Исидор. Подоцна се повлече на безмолвие во една келија, каде што сиот се предаде на телесен труд, молитва, бдение и богомислие. Беше многу мачен од демонот на блудот. Кога му го исповеда ова на духовникот Исидор, доби совет да пости што повеќе и да не јаде до ситост. Но кога и тоа не му помогна, тој на совет од Старецот почна ноќе да бдее и да се моли стоејќи. Потоа си постави обичај по цела ноќ да им носи на Старците вода од бунарот. После шестгодишен страшен труд, најпосле Свети Исидор чудесно го исцели од блудните помисли, мечтаења и сништа, наведувани врз него од демоните. На старост беше ракоположен за свештеник. Основа свој манастир и имаше седумдесет и пет ученици. Во овој живот поживеа седумдесет и пет години. Својата смрт ја виде предвреме и еден ден им рече на учениците да бегаат, зашто на манастирот ќе навалат вараварите. Кога учениците почнаа и него да го викаат да бега, тој рече дека самиот треба да загине од насилство, како што некогаш и го вршел, според зборовите: „Кој се фаќа за нож, од нож ќе загине“ (Матеј 26, 52). Остана со шестмина од браќата: дојдоа варварите и ги заклаа. Еден од монасите на братството беше скриен во близина и гледаше како ги убиваат. Виде кога седум светли венци се спуштаа врз седумтемина маченици.

Преподобен Сава Псковски и Крипецки

По потекло Србин. Се подвизуваше најпрво во Псковскиот манастир на Пресвета Богородица, каде што беше игумен. Но бидејќи го славеа, тој бегаше од човечка слава. Се оддалечи на брегот на езерото Крипец и таму основа обител во име на Свети Јован Богослов. Сепак и овде не можеше да се скрие од славата и прочуеноста. Го посети и псковскиот кнез Јарослав со жената. Сава не ѝ дозволи на жената да влезе во манастирот, но ја благослови и Му се помоли на Бога за неа надвор од манастирот, при што ја исцели од некоја болест. Овој Божји светител се упокои во 1495 година. Неговите мошти тогаш беа и сега се чудотворни.

Собор на сите Печерски богоугодници

Свето Евангелие од светиот апостол Марко (зач. 19)

Во она време премина Исус отаде море, во страната Гадаринска. И кога излезе Он од коработ, веднаш Го сретна еден човек од гробиштата со нечист дух. Тој живееше во гробовите, и дури со вериги никој не можеше да го врзе; оти многупати беше во окови и во вериги врзан, ама ги кршеше веригите и ги раскинуваше оковите, и никој не можеше да го скроти; и секогаш, ноќе и дење, по гробиштата и по ридиштата викаше и се удираше со камења. Штом Го виде Исуса оддалеку, притрча и Му се поклони. Па, како извика со висок глас, рече: „Што имаш, Ти, со мене, Исусе, Сине на Севишниот Бог? Те заколнувам во Бога, не мачи ме!“ Зашто му беше рекол: „Дух нечисти, излези од човекот!“ И го праша: „Како те викаат?“ А тој одговори и рече: „Легион ми е името, оти сме многу.“ И Го молеа многу да не ги пади од тој крај. А таму, по ридот, пасеше голем број свињи. И сите бесови Го молеа и велеа: „Прати нè во свињине, да влеземе во нив.“ И Исус веднаш им позволи. Па, како излегоа, нечистите духови - влегоа во свињите; и се гргнаа свињите по стрмнината во морето, а беа околу две илјади; и се издавија во морето. А оние, што ги пасеа свињите, побегнаа и известија во градот и по околијата. И мнозина излегоа да видат што станало. И дојдоа при Исуса, и го видоа бесниот како седи облечен, и со здрав ум, во кого имаше легион, и се уплашија. А оние, кои беа виделе, раскажуваа што стана со бесниот и со свињите. И почнаа да Го молат да си отиде од нивните краишта. А кога влезе во коработ, оној, што беше порано бесен, Го помоли да биде со Него. Исус не му позволи, но му рече: „Оди дома при своите, па раскажи им што ти направи Господ и како те помилува.“ Си отиде, и почна да раскажува по Десетоградието што му направи Исус. И сите се чудеа.

Свети Ефрем Сирин

Ни во светот ни меѓу монасите никој не бива овенчан без борба. И никој без борба не може да стекне невенлив венец и живот вечен, зашто сегашниот живот сличен е на борилиште. Совршените борци радо и без приговор тргнуваат во борба, а плашливите и разгалените постојано ја одбегнуваат. Совршените борци и воздржливите подвижници пред очите секогаш го имаат рајот, и очекуваат во него да се насладуваат со неговите добра, во вечната светлина и бесмртниот живот. Сакаш ли да влезеш во оваа борба и да бидеш совршен? Постојано облекувај се во добродетелта, како во одежда. Или можеби веќе ја имаш на себе? Тогаш неизоставно и постојано на сите начини настојувај никогаш да не ја слечеш од себеси.

 

Venerable Moses the Black


Moses was an Ethiopian by birth and by profession, at first, a robber and leader of a band of robbers and, after that, a penitent and great ascetic. As the slave of a master, Moses escaped and joined the robbers. Because of his great physical strength and arrogance, the robbers chose him as their leader. Suddenly, Moses was overcome with pangs of conscience and repentance for the misdeeds, which he had committed. He left the group, entered a monastery and gave himself completely in obedience to his spiritual father and to the monastic rule. He benefited much from the teachings of Saints Macarius, Arsenius and Isidore. Later, he withdrew to solitude in a cell where he dedicated himself completely to physical labor, prayer, vigils and godly-thoughts. Tormented by the demon of fornication, Moses confessed to Isidore, his spiritual father, and from him, received counsel to fast even more and never to eat to full satisfaction. When even this did not help he, at the counsel of the elder, began to keep vigil at night and to pray standing; after that, he began the practice of bringing water to the elderly monks from a distant well all night long. After six years of terrible struggles, St. Isidore finally miraculously healed him of fornicating thoughts, fantasies and dreams brought about on him by demons. Moses was ordained a priest in old age. He founded his own monastery and had seventy-five disciples and lived in this life for seventy-five years. He foresaw his death and, one day, he told his disciples to flee for the barbarians were going to attack the monastery. When the disciples also urged him to flee with them, Moses said that he must die by violence for, at one time, he himself committed violence and, according to the words: "For all they that take the sword shall perish with the sword" (St. Matthew 26:52). He remained there with six brethren and the barbarians came and slew them. One of the brethren, hidden in the vicinity, beheld and saw seven shining wreaths as they descended upon the seven martyrs.


Venerable Sabbas of Pskov and Krypetsk


Sava was a Serb by descent. He lived a life of asceticism, at first, in the monastery of the Holy Birth-giver of God in Pskov and then was abbot of that monastery. But they praised him and he fled from the glory of men and withdrew to the shores of Lake Krypetsk where he founded a new community dedicated to St. John the Theologian. Nevertheless, even here, he was unable to conceal his fame and prominence. He was visited by Prince Yaroslav of Pskov and his wife. Sava would not allow his wife to enter the monastery but rather blessed her and prayed to God for her outside the monastery and healed her of a certain disease. This saint of God found rest in the year 1495 A.D. and his relics were and remained miracle-working.


The Beheading of Saint John the Baptist


Herod Antipas, son of the elder Herod, who was the slayer of the children of Bethlehem at the time of the birth of the Lord Jesus, was ruler of Galilee at the time when John the Baptist was preaching. This Herod was married to the daughter of Aretas, an Arabian prince. But Herod, an evil sprout of an evil root, put away his lawful wife and unlawfully took unto himself Herodias as his concubine, the wife of his brother Philip, who was still living. John the Baptist stood up against this lawlessness and strongly denounced Herod who then cast John into prison. At the time of a banquet in his court in Sebastia in Galilee Salome, the daughter of Herodias and Philip, danced before the guests. The drunken Herod was so taken by this dance that he promised Salome that he would give her whatever she asked of him, even though it be half of his kingdom. Being persuaded by her mother, Salome asked for the head of John the Baptist. Herod gave the order and John was beheaded in prison and his head brought to him on a platter. John's disciples took the body of their teacher by night and honorably buried it and Herodias pierced the tongue of John with a needle in many places and buried the head in an unclean place. What later happened to John the Baptist's head can be read on February 24. However, God's punishment quickly befell this group of evil doers. Prince Aretas, in order to cleanse his daughter's honor, attacked Herod with his army and defeated him. The defeated Herod was sentenced by the Roman Caesar, Caligula, to exile at first to Gaul and later to Spain. As exiles, Herod and Herodias lived in poverty and humiliation until the earth opened up and swallowed them. Salome died an evil death on the Sikaris (Sula) river. The death of St. John occurred before the Pascha (Passover) but its celebration on August 29 was established because, on that day, a church which had been built over his grave in Sebastia by Emperor Constantine and Empress Helena was consecrated. In this church the relics of John's disciples, Eliseus and Audius, were also placed.

Saint Theophanes the Recluse

Let your mind not pay attention to any thought during prayer. Let it not accept even the thoughts that are ostensibly good, for through them you will open the door to the evil thoughts as well. Say with attention, fervour, and patience the Jesus prayer. If you cannot pray without fantasies, do not be fainthearted, but keep on praying, peacefully calling out Christ. For without the help of God no one can keep the mind clean. Therefore do not be confused or afraid. Do not pay any attention to images, but rather pray persistently until they have stopped. And if they do not stop assaulting, rise up and pray against the thoughts. Then continue with the Jesus prayer saying it aloud, continuously, powerfully, and patiently. Call for the help of God and persistently go on with the prayer, despite all the temptations.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Преп. Мојсеј Мурин


28 АВГУСТ


1. Прeп. Мoјсeј Мурин. Eгипќанин рoдум, а пo прoфeсија првo бил разбoјник и вoдач
на разбoјничка дружина, а пoтoа бил пoкајник и гoлeм пoдвижник. Какo рoб на нeкoј
гoспoдар, Мoјсeј пoбeгнал и станал разбoјник. Пoради нeгoвата гoлeма тeлeсна снага и
бeзoбзирнoста, разбoјницитe гo избралe за свoј старeшина. Oдeднаш на нeгo наишла грижа на
сoвeста и пoкајаниe за нeдeлата штo ги извршил, ја oставил дружината, стапил вo нeкoј
манастир и сe прeдал пoтпoлнo на пoслушнoст на свoјoт духoвник и на манастирскиoт рeд.
Мнoгу сe кoристeл сo пoукитe на свeтитe Макариј, на Арсeниј и на Исидoр. Пoдoцна сe
пoвлeкoл на бeзмoлвиe вo eдна кeлија, кадe штo цeлиoт сe прeдал на тeлeсeн труд, мoлитва,
бдeeњe и бoгoмислиe. Мачeн oд дeмoнoт на блудoт, тoј сe испoвeдал кај духoвникoт Исидoр и
oд нeгo дoбил сoвeт да пoсти штo пoвeќe и да нe јадe дo ситoст. Нo кoга и тoа нe пoмoгналo, тoј
пo сoвeт на старeцoт, пoчнал нoќe да бдee и да сe мoли стoeјќи; пoтoа, вooбичаeнo, пoчнал пo
цeла нoќ да им нoси вoда на старцитe oд oддалeчeн бунар. Пo шeстгoдишeн oгрoмeн труд,
најпoслe св. Исидoр чудoтвoрнo гo исцeлил oд блуднитe пoмисли, фантазии и сoништа
навeдувани на нeгo oд дeмoнoт. Вo старoста бил ракoпoлoжeн за свeштeник. Oснoвал свoј
манастир и имал 75 учeници, а пoживeал вo oвoј живoт 75 гoдини. Ја прoвидeл свoјата смрт и
eдeн дeн им рeкoл на свoитe учeници да бeгаат, бидeјќи варвари ќe удрат на манастирoт. Кoга
учeницитe и нeгo гo викалe да бeга, тoј рeкoл дeка трeба да пoгинe oд насилиe, заштo и самиoт
нeкoгаш правeл насилиe, спoрeд збoрoвитe: ситe штo сe фаќаат за нoж, oд нoж ќe загинат (Мат.
26:52). Па oстанал сo 6 сoбраќа; варваритe дoшлe и ги убилe. Eдeн oд браќата бил скриeн вo
близина и глeдал, и видeл 7 свeтли вeнци какo сe спуштилe на сeдумтe мачeници.

2. Прeп. Сава Псoвски и Крипeцки. Пo пoтeклo e Србин. Сe пoдвизувал првo вo
псoвскиoт манастир “Св. Бoгoрoдица” и бил игумeн вo тoј манастир. Мнoгу гo славeлe, а тoј
бeгал oд чoвeчката слава и сe oддалeчил на брeгoт на eзeрoтo Крипeц кадe штo oснoвал нoва
oбитeл вo имeтo на св. Јoван Бoгoслoв. Сeпак и тука нe мoжeл да сe скриe oд славата и
пoзнатoста. Гo пoсeтил и кнeзoт Јарoслав Псoвски сo жeната. Сава нe ѝ дал на жeната да влeзe
вo манастирoт, туку ја благoслoвил и сe пoмoлил на Бoга за нeа надвoр oд манастирoт и ја
исцeлил oд нeкoја бoлeст. Oвoј Бoжји свeтитeл сe упoкoил вo 1495 гoдина. Мoштитe нeгoви
билe и oстаналe чудoтвoрни. Oд нeгoвитe учeници-приeмници вo Крипeц сe спoмeнува
игумeнoт Дoситeј.

3. Сoбoр на ситe Пeчeрски бoгoугoдници.

РАСУДУВАЊE


Вистинскиoт христијанин ја избeгнува чoвeчката пoфалба. Нe самo штo ја избeгнува,
туку има и вистински страв oд нeа. Св. Сава Пскoвски ги oставил и игумeнствoтo, и
манастирoт, и дoбритe браќа вo манастирoт и пoбeгнал вo eдeн пуст прeдeл, самo да ја избeгнe
пoфалбата oд луѓeтo. Затoа штo пoфалбата oд луѓeтo гo крадe нашeтo срцe. Нeкoј благoчeстив
кнeз кoга слушнал за пoдвизитe на св. Мoјсeј Мурин, тргнал сo свoјата свита вo пустината да гo
види. Му јавилe на Мoјсeја дeка кнeзoт дoаѓа вo нeгoвиoт манастир. Мoјсeј брзo истрчал и
тргнал да бeга и да сe скриe кадe билo, нo oднeнадeж сe срeтнал сo висoкитe пoсeтитeли. “Кадe
e кeлијата на авва Мoјсeј?” - гo прашалe слугитe на кнeзoт, нe знаeјќи дeка e тoа самиoт Мoјсeј.
Мoјсeј ја oтвoрил устата и рeкoл: “Зoштo ви e тoј, тoј e бeзумeн старeц, кoј мнoгу лажe и сиoт e
нeчист вo живoтoт”. Кoга гo слушналe тoа пoсeтитeлитe сe зачудилe и си oдминалe. Кoга
стигналe прeд кeлијата на Мoјсeја, прашалe за старeцoт, а мoнаситe рeклe дeка нe e тука. Тoгаш
тиe им раскажалe штo им рeкoл за Мoјсeја мoнахoт штo гo срeтналe на патoт. Мoнаситe сe
растажилe и прашалe: “Какo изглeда старeцoт кoј ви гoвoрeл хулни збoрoви за свeтиoт маж?”
А кoга тиe рeклe дeка бил мнoгу црн вo лицeтo, висoк, вo бeдна мантија, мoнаситe вoскликналe
на глас: “Па тoа e навистина авва Мoјсeј”. Сo oвoј случај кнeзoт извлeкoл мнoгу духoвна кoрист
и сe вратил дoма радoсeн.

СOЗEРЦАНИE

Да размислувам за благoрднoста на Давид (II Цар. 1), и тoа:
1. какo стигнал гласник и му јавил на Давида за загинувањeтo на Саула и на Јoнатан,
мислeјќи дeка за тoа ќe дoбиe награда;
2. какo Давид мнoгу сe разжалoстил и тагувал за Саула, кoј нeму ништo нe му пoсакувал
oсвeн смрт.

БEСEДА

за изглeдoт на Мeсијата
Ниe гo видoвмe и вo Нeгo нeмашe изглeд штo ќe нè привлeкува кoн
Нeгo (Иса. 53:2).
Oва прoрoкoт гo гoвoри за Христа Гoспoда какo за чoвeк. И вo Нeгo нeмашe изглeд!
Зарeм Oн кoј ѝ дал изглeд на сeкoe сoзданиe и кoј ги сoздал прeкраснитe нeбeсни ангeли и
цeлата красoта на всeлeната да нeмал изглeд ни убавина? Нe трeба oва да вe збунува, браќа. Oн
мoжeл да сe пoјави oнакoв какoв штo ќe пoсакал. Нo Oн нe сакал да сe јави вo ангeлска убавина,
какo штo и нe сакал да сe јави вo царска сила и вo раскoш на бoгаташ. Кoј oди вo куќа на
жалoст, нe сe oблeкува вo најубавата oблeка; ни лeкарoт нe сe oблeкува вo свoјата најубава
oблeка кoга oди кај тeшкитe бoлни. А Гoспoд дoшoл вo куќа на жалoст и вo бoлница. Тeлoтo e
oблeка на душата. Oн сe oблeкoл вo прoста oблeка да влијаe нe сo oблeката, туку сo силата на
духoт. Ниe тoчнo нe знаeмe сo какoв изглeд бил Oн. Спoрeд прeданиeтo, лицeтo му билo
црнoмурнo, а кoсата сo кoстeнлива бoја. Кoга царoт Авгар гo испратил свoјoт сликар Ананиј да
гo наслика лицeтo Гoспoдoвo, Ананиј нe мoжeл ниeдна црта да пoвлeчe на платнoтo, бидeјќи,
сe вeли, Христoвoтo лицe зрачeлo сe нeкаква нeoбична свeтлина.
Впрoчeм, Христoс и да сe oблeчeл вo најубавo тeлo, каквo штo самo Oн би мoжeл да си
сoздадe, штo би била таа Нeгoва тeлeсна убавина спрeма убавината на Нeгoвoтo Бoжeствo?
Најгoлeмата убавина на зeмјата oдвај e самo сeнка на нeбeсната убавина. Прoрoкoт Даниил бил
млад и убав чoвeк, нo кoга ангeлoт Бoжји застанал прeд нeгo, тoгаш самиoт тoј рeкoл: “Нo вo
мeнe нe oстана сила и видoт на лицeтo мoe сe измeни мнoгу, нe oстана вo мeнe бoдрoст” (Дан.
10:8). Штo e лицeтo на чoвeкoт oд зeмја спoрeд ликoт на бeсмртниoт Бoжји ангeл? Какo
тeмнина спрeма свeтлина. Сeкакo, прoрoкoт глeдајќи Гo Христа бeсмртниoт Цар вo чoвeчкo
тeлo и спoрeдувајќи Гo нeгoвиoт зeмeн лик сo Нeгoвиoт бeсмртeн лик, мoрал да пoвика: “Вo
Нeгo нeмашe изглeд!”
O благ и прeблаг Гoспoди, кoј заради нас си сe oблeкoл вo нашата тeлeсна oблeка за да
ни пoслужиш и да нe нe исплашиш. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 

 

 Видео содржини

Икона на Мајката Божја Одигитрија

Ное 16, 2018
Помага при сите болести, лекува од најтешки болести, опседнатост од нечиста сила и ги штити малите деца.

Руски Светец Александар Свирски

Сеп 29, 2018
Рускиот светец Александар Свирски - мошти со бела боја и кожа стара повеќе од 500 години, како да е жив

Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2018)

Светите маченици Онисифор и Порфириј Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани...

Од Верскиот календар на МПЦ (21.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (21.11.2018)

Тропар,глас 4. Архистратизи на небесните воинства, ние недостојните постојано ве молиме: секогаш, со вашите молитви заштитете не под кровот на крилјата на вашата  слава невештествена, пазејќи не нас кои прилежно...

Од Верскиот календар на МПЦ (20.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.11.2018)

    Светиот маченик Јерон со дружината Роден е во градот Тијана кападокиска од добра и благочестива мајка, Стратоника, којашто беше слепа. Јерон со голема синовска љубов ѝ служеше на...

Од Верскиот календар на МПЦ (19.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.11.2018)

Свети Павле Исповедник, патријарх Цариградски Кога блажениот патријарх Александар лежеше на смртна постела, ужалените верни го прашуваа кого го остава зад себе за архипастир на словесното стадо Христово. Болниот патријарх...

Од Верскиот календар на МПЦ (18.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.11.2018)

 Преподобните маченици Галактион и Епистима Родени се во финикискиот град Едеса, обајцата од родители незнабожци. Мајка му на Галактион беше бездетна сѐ додека не се крсти. Потоа таа го приведе...

Од Верскиот календар на МПЦ (17.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (17.11.2018)

  Преподобен Јоаникиј Велики Ова големо духовно светило се роди во селото Марикати во областа Витиниска, од татко Миритрикиј и мајка Анастасија. Како момче беше овчар. Пасејќи ги овците често...

Од Верскиот календар на МПЦ (16.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (16.11.2018)

Светиот свештеномаченик Акепсим, епископ Наесонски Осумдесетгодишниот старец Акепсим, исполнет со секоја христијанска добродетел, еден ден седеше во својот дом со гости. Притоа едно дете исполнето со благодатта на Светиот Дух...

Од Верскиот календар на МПЦ (15.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (15.11.2018)

Светите маченици Акиндин, Пигасиј, Анемподист, Автониј, Елпидифор и другите со нив Христијани од Персија. Пострадаа за време на Сапор (Савориј) во 355 година. Првите тројца беа слуги на дворецот на...

Од Верскиот календар на МПЦ (14.11.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (14.11.2018)

  Светите Козма и Дамјан Бесребреници и чудотворци. Браќа по тело и по дух, родум негде од Азија, од татко незнабожец и мајка христијанка. По смртта на татко им нивната...

« »

Наука и Култура

Ноември 06, 2018

Спомен на Светите Отци од Седмиот Вселенски собор

Постојат 7 Вселенски Собори кои што се одржувале во периодот од 4 до 8 век и тоа: 1 во Никеја 325 година; 2 во Цариград (Константинопол) 381 година; 3 во Ефес 431 год.; 4 во Халкидон 451 год.; 5 во Цариград 553 год.; 6 во Цариград 680 год.; и последен…
Ноември 02, 2018

Најдобриот жив математичар - Григориј Перелман живее аскетски живот, чита книги и тоа го прави бескрајно среќен

Математиката не е работа на мислење, како што ни човекот не е рационално суштество. Светските институции би требало да го регулираат правото на возрасните да бидат ирационални и неразбирливи. Психологијата нè учи дека кога ќе се најде објаснување за некоја…

Првата конференција за е-трговија во Македонија

Ное 02, 2018 Друго од култура 351
Дигитализацијата создава можности за креирање на нови бизнис модели, но и овозможува…

Седумнаесето издание на меѓународниот Фестивал на европски филм „Синедејс“

Ное 01, 2018 Филм, Театар 77
Врвните европски достигнувања со славни режисерки имиња и наградувани филмови на…

Доделен грант за:„Санација на културното добро Чифте амам, Скопје“

Окт 31, 2018 Друго од култура 77
Доделувањето на грантот од Програмата „Амбасадорски фонд на Соединетите американски…

Православен календар

21/11/2018 - среда

Светиот Архистратиг Михаил и останатите Сили небесни бестелесни

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Тропар

Тропар на соборот на светиот  Архангел Михаил 8 ноември / 21 ноември 2018

Тропар на соборот на светиот Архангел Михаил 8 ноември / 21 ноември 2018

Архистратизи на небесните воинства,ние недостојните постојано ве молиме:со вашите молитви заштитете нѐ,под покровот на крилјата на вашата славаневешествена, пазејќи нѐ...

Тропар на светите Христови Маченици Јерон и другите 33 Мелитински маченици 7 ноември / 20 ноември 2018

Тропар на светите Христови Маченици Јерон и другите 33 Мелитински маченици 7 ноември / 20 ноември 2018

Сила Ти даде на телото човеково, о, Господи, но верата во човека планина преместува, секое безумие го победува и кон...

Тропар на св. Павле патријарх Цариградски 6 ноември / 19 ноември 2018

Тропар на св. Павле патријарх Цариградски 6 ноември / 19 ноември 2018

Со исповедувањето на Божествената вера, Црквата те покажа како втор Павле, ревнител меѓу свештениците: со тебе повикува и Авел кон Господа,

Добредојде Православие.мк

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Последни коментари

За Божествената правда

Кога некој би ми рекол: ’Отец, морате да ја напуштите својата ќелија зашто таа ми припаѓа мене. Слезете и одете под чемпресот во градината’, ако поседувам Божествена правда, јас тоа со радост ќе го прифатам. Ако постапам според човечката правда, би ја одбил неговата понуда и би почнал да се расправам со него, а може да завршиме и на суд Повеќе...

Архимандрит Георгиј Капсанис

Личноста на архимандритот Георгиј ќе остане во вечно паметење во срцата на оние што го запознале, но генерално и во целата Православна Црква, затоа што преголеми се неговите заслуги за чистотата на верата и за автентичното живеење според неа..Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

Протоереј Андреј Ткачев: Примете, јадете

 

Во Рајот Господ им рекол на луѓето да не јадат од дрвото на познанието. А злиот лукавец велел – јадете. Христос вели „јадете“, „пијте од Неа сите“, а злиот говори: „не јадете“, „недостојни сте“, „потребно е долго и тешко да се подготвувате“. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Икона на Пресвета Богородица „Нажалена за бебињата убиени во утроба“

 

Божјата Мајка е добра застапничка во сé, особено голема е Нејзината помош за жените и децата. Во христијанството постојат голем број на икони на Богородица и тие толку се разликуваат една од друга што тешко е да се претстави дека на нив е изобразена едната и иста Божја Мајка.  Повеќе...

За Моето име

Взбранной Воеводе победительная