логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Sv.Trifun.jpg

 

Светиот маченик Трифун

Роден е во селото Кампсада во Фригија од сиромашни родители. Во детството беше чувар на гуски. И уште од детството врз него беше голема Божја благодат и можеше да исцелува болести кај луѓето и кај животните и да изгонува бесови. Во тоа време со Римското царство завладеа царот Гордијан, чијашто ќерка слезе од умот и со тоа го фрли царот во голема жалост. Ниеден лекар не можеше да ѝ помогне на лудата Гордијана. Тогаш демонот прозборе преку девојката и рече дека освен Трифун никој не може да го истера. После многумина Трифуни ширум царството, по Божја Промисла го повикаа и овој млад Трифун. Го доведоа во Рим и тој ја исцели царската ќерка. Царот му подари многубројни дарови, а тој на враќање им ги раздели на сиромасите. Потоа ова свето момче продолжи да чува гуски и да Му се моли на Бога.

Кога се зацари христоборниот Декиј, Свети Трифун беше малтретиран и свирепо измачуван заради Христа. Но тој со голема радост ги поднесе сите мачења, велејќи: „О кога би можел да се удостојам во оган и маки да завршам за името на Исус Христос, мојот Бог и Господ!“ Маките не му наштетија ни малку и најпосле мачителите го осудија на смрт со меч. Му се помоли на Бога и издивна во 250 година.

 

 

Светите маченици Перпетуа, Фелицитате, Сатир
и другите со нив

Во времето на царот Септимиј Север ги фрлија во затвор зашто беа христијани. Света Перпетуа беше по потекло благородничка и таа ги храбреше другите затвореници да не се исплашат да пострадаат за Христа. На сон виде лествица од земјата до небото, сета начичкана со остри ножеви, јадици, клинци и други смртоносни оружја. А на дното од лествицата лежеше страшна змија. И виде како Сатир прв претрча низ лествицата до врвот неповреден, па од врвот ѝ довикна: „Перпетуа, ајде, те чекам! Но чувај се од змијата!“ Охрабрена од ова Перпетуа застана на главата од змијата како на прво скалило, па брзо редум истрча до врвот. И кога се искачи на врвот, влезе во небесата и ги виде прекрасните дворци небесни и беше многу радосна. Кога им го раскажа овој сон, затворениците растолкуваа дека наскоро им претстои смрт, и тоа прво на Сатир, коешто набрзо и се исполни. Прво го убија Сатир, а потоа Перпетуа и другите редум. Примија од Господ вечна награда во царството на светлината. Пострадаа сите за Христа во 202 или 203 година.

Преподобен Петар Галатиски

Во својата седма година го напушти родителскиот дом заради Христа и се повлече во пустина. Овде со пост и молитва толку се восоврши што правеше многу чуда со силата на Духот Божји. Околу 429 година се пресели во вечното Христово Царство во деведесет и деветтата година од животот.


Тропар на преподобниот
отец Петар Галатијски
1 февруари / 14 февруари

Христова пофалбо на мртвите кои оживеаа,
со благодатта Господова и подвигот ангелски,
оче преподобен Петар – ти кој умре пред да умреш,
за нас моли се од живеалиштето на живите,
сенка од твоите во Христа молитви да добиеме,
за да се спасат нашите души.

Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче

Евангелие и поука за 14/02/2019

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Марко 12:38-44

38.     И им рече потоа во Својата поука: „Чувајте се од книжниците, кои сакаат да одат променети и да ги поздравуваат по улиците,
39.     и предни седишта во синагогите, и први места на гозбите.
40.     Тие, што ги подјадуваат домовите на вдовиците и лицемерно долго се молат, ќе бидат потешко осудени.”
41.     Па седна Исус спроти ковчежето, и гледаше како народот пушта пари во него. Мнозина богати пуштаа многу.
42.     И кога дојде една бедна вдовица, пушти две лепти, што прават еден кодрант.
43.     А Исус, кога ги повика учениците Свои, им рече: „Вистина, ви велам дека оваа сиромашна вдовица даде повеќе од сите, што пуштија во ковчежето;
44.     зашто сите пуштија од својот вишок, а таа од својата сиромаштија даде сe што имаше, целата своја прехрана.”

Евангелие на денот: Прво соборно послание на светиот апостол Петар 4:12-19;5:1-5

12.     Возљубени, не чудете се на огненото искушение, што ви се праќа поради испитувањето, како нешто ново да ви станува;
13.     но, во колку учествувате во страдањата Христови, радувајте се, та кога ќе се јави Неговата слава да се возрадувате и развеселите.
14.     А ако не укоруваат за името Христово, блазе вам, оти Духот на славата, Духот Божји почива на вас: тие, значи, на Него хулат, а вие – Го прославувате.
15.     Никој, пак, од вас да не страда како убиец, или крадец, или злочинец, ниту како оној што се меша во туѓи работи;
16.     но, ако страда како христијанин, да не се срамува, туку да Го прославува Бога за таквото учество.
17.     Оти време е да почне судот од Божјиот дом; а ако почне најнапред од нас, тогаш каков ли ќе им биде крајот на оние, кои не му се покоруваат на Божјото Евангелие?
18.     И кога праведникот одвај се спасува, тогаш безбожникот и грешникот каде ќе се јават?
19.     И така, оние, што страдаат според волјата на Бога, нека Му ги предадат Нему, како на верен Создател, душите свои, правејќи добро.
1.     Оние, кои се меѓу вас свештеници, ги молам јас, кој сум и сам свештеник, и сведок на Христовите страдања и соучесник во славата, што ќе се открие:
2.     пасете го Божјото стадо, што го имате, надгледувајќи го не присилно, туку драговолно и според Бога; не заради неправедна корист, туку од добро срце.
3.     И не како да управувате со народот, туку давајќи му пример на стадото.
4.     А кога ќе се јави Пастироначалникот, ќе добиете венец на слава што нема да свене.
5.     Исто така и вие, помладите, покорувајте им се на свештениците; а сите, пак, покорувајте се еден на друг и здобивајте се со понизност, бидејќи „Бог им се противи на горделивите, а на смирените им дава благодат”.

Поука на денот: Свети Серафим Саровски
Дали е возможно да не се радуваш кога со сетилните очи го гледаш сонцето? Меѓутоа, колку е поголема радоста кога умот со внатрешното око Го гледа Сонцето на правдата – Христос. Тогаш човекот навистина се радува со ангелска радост.

Поука на денот: Владимир Лоски
Човекот треба да живее според духот; сиот состав на човекот треба да стане ’духовен’, да го достигне ’подобието’. Всушност, духот е тој што треба да влезе во единство со крштелната благодат и тој благодатта ја воведува во срцето, кое е центар на човечката природа што треба да биде обожена. Без срцето, кое е центар на сите активности, духот е немоќен. Без духот, срцето е слепо, лишено од управување. Затоа е потребно да се најде хармоничен однос меѓу духот и срцето, за да се организира, да се гради личноста во благодатта, бидејќи патот на единството не е бесвесен процес. Тој пат претставува постојана будност на духот, непрестаен напор на волјата.

 

Свето Евангелие од светиот апостол Лука (зач. 103)

Рече Господ на учениците Свои: „Чувајте се од книжниците, што милуваат да одат променети и сакаат поздрави по пазариштата, предни места во синагогите и да се први нагозбите; што ги подјадуваат домовите на вдовиците и лицемерно долго се молат; тие ќе добијат потешка пресуда.“ Кога ги подигна очите, виде како богатите ги пуштаа своите прилози во црковната каса; виде исто така и една бедна вдовица, која пушти таму две лепти, па рече: „Вистина ви велам, оваа бедна вдовица од сите повеќе пушти; сите овие дадоа прилози на Бога од својот вишок; таа, пак, пушти - сè што имаше за својот живот.“

Старец Паисиј Светогорец

Затоа, ниеден грешник не треба никогаш да се обезнадежи. Доволно е само да се покае, бидејќи неговите гревови се помалку од оние на ѓаволот. Човекот има и олеснителни околности бидејќи е направен од земја, а од невнимание може да се лизне и да падне во калта. Немаме оправдание, ако не сакаме да се покаеме и да се исповедаме, и сакаме да останеме во калта.

Holy Martyr Tryphon


Tryphon was born of poor parents in the village of Lampsacus in Phrygia. In his childhood he tended geese. Also from his childhood he was able to cure illnesses that afflicted people and livestock and was able to expel evil spirits. The Roman Empire at that time was ruled by Emperor Gordian whose daughter Gordiana went insane and this caused her father great sorrow. All the physicians were unable to help Gordiana. The evil spirit spoke through Gordiana and said that no one can cast him out except Tryphon. After many who were named Tryphon in the empire were summoned, by Divine Providence, young Tryphon was also summoned. He was brought to Rome and he healed the emperor's daughter. The emperor lavished upon him many gifts all of which Tryphon, upon his return, distributed to the poor. In his village this holy youngster continued to tend geese and to pray to God. When Decius, the Christ-persecutor, was crowned emperor, Saint Tryphon was tortured and cruelly tormented for Christ. He endured all tortures with great joy saying: "Oh! If only I could be made worthy to die by fire and pain for the Name of the Lord and God, Jesus Christ!" All sufferings did him no harm and finally the tormentors sentenced him to be beheaded. Before his death Tryphon prayed to God and gave up his soul to his Creator in the year 250 A.D.


Holy Martyrs Perpetua and Felicitas,
Holy Martyr Satyrus and others with them


As Christians, they were all cast into prison during the reign of Emperor Septimus Severus. Saint Perpetua, who was of noble birth, encouraged all the other prisoners not to be afraid to suffer for Christ. In a dream, Perpetua saw a ladder imbedded with sharp knives, swords, spears, fishhooks, nails and other death-bearing instruments extending from heaven to earth. At the bottom of the ladder there lay a loathsome serpent. She saw how Satyrus ran up to the top of the ladder first, unharmed, and from the top cried out to Perpetua: "Perpetua, I am waiting for you; come, but be careful of the serpent!" Encouraged by this, Perpetua stood on the head of the serpent as on the first rung of the ladder and, step by step, quickly raced to the top. When she reached the top, Perpetua entered into heaven and saw the most beautiful mansions of heaven and was very ecstatic. When she related her dream, all the prisoners interpreted that imminent death soon faced them, the first of them being Satyrus, which shortly came true. Satyrus was slain first, then Perpetua and all others one by one. As lambs slain for Christ the Lamb of God, they received from Christ, the eternal reward in the kingdom of Light. They all suffered for Christ between the years 202-203 A.D.


Venerable Peter of Galatera


At age seven Peter left the home of his parents for the sake of Christ and retreated into the wilderness. Here, by fasting and prayer, Peter attained such a state of perfection that he worked many miracles by the Spirit of God. In his ninety-ninth year, he took up habitation in the eternal Kingdom of Christ about the year 429 A.D.


Forgiveness
(Sunday of Forgiveness)

This feast preceding the Honourable Fast Season (Great Lent) is established to remind of the spiritual character of fasting. It is dedicated to forgiveness or more essentially to repentance, which in the Church represents the only true content of personal relationships. Bodily abstinence practiced during the fast is inseparable from the God-yearning love of the Christians. Itself it implies aspiration to live in the virtues of mercy, meekness, long-suffering, humility, and all kinds of philanthropy. The faithful, through fervour in these virtues and particularly through the practice of the Jesus prayer tend to prepare within them abode to the Holy Spirit.


Saint Macarius the Great

The glory the saints already today have in their souls will clothe (on the day of Resurrection) their naked bodies as well and will raise them to the heavens. Then our body and soul will live eternally with the Lord in the Heavenly Kingdom. When God created Adam, He did not give him physical wings as to the birds, but He had prepared for him in advance the wings of the Holy Spirit—wings He will give him in the Resurrection—to lift and take him where the Spirit wills.
The holy souls are granted these wings even now, when with their mind they fly up towards heavenly thinking. In essence, Christians live in another world: they have different food, different clothes, joy, community, way of thinking, which is uniquely theirs. That is why they are the manliest of all people. This strength they gather from the Holy Spirit even now in their hearts’ depth. Therefore, at the Resurrection, their bodies will also receive the eternal gifts of the Holy Spirit and will be immersed in that glory which from now they feel in their souls.

 

 Божествена Литургија во храмот Рождество на Пресвета Богородица, Скопје (14.02.2010)

Друго:

 Недела на проштевањето (13.02.2010)

Великопосни Богослужби (14.02.2010)

 

 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

Претпр. на Сретение, +Св. мч. Трифун
1 ФEВРУАРИ


1. Св. мч. Трифун. Рoдeн e вo сeлoтo Кампсада вo Фригија oд сирoмашни рoдитeли. Вo
дeтствoтo чувал гуски. И уштe oд дeтствoтo врз нeгo била благoдатта Бoжја, та мoжeл да им ги
исцeлува бoлeститe на луѓeтo и на стoката и да изгoнува лoши духoви. Вo тoа врeмe сo
Римскoтo Царствo владeeл царoт Гoрдијан, чија ќeрка Гoрдијана сe симнала oд умoт и сo тoа
свoјoт таткo гo фрлила вo гoлeма жалoст. Ситe лeкари нe мoжeлe на бeзумната Гoрдијана
ништo да ѝ пoмoгнат. Тoгаш лoшиoт дух oд бeзумната дeвoјка прoгoвoрил и рeкoл дeка нeгo
никoј нe мoжe да гo истeра oсвeн Трифун. Пo мнoгутe Трифуни oд царствoтo и oвoј млад
Трифун бил пoвикан пo Бoжјата прoмисла. Тoј бил дoвeдeн вo Рим кадe штo ја исцeлил
царската ќeрка. Царoт му пoдарил мнoгу дарoви, а св. Трифун при враќањeтo ситe им ги
раздeлил на сирoмаситe. Вo свoeтo сeлo oва свeтo мoмчe прoдoлжилo да чува гуски и да Му сe
мoли на Бoга. Кoга сe зацарил христoбoрниoт Дeкиј, свeтиoт Трифун бил тoрмoзeн и oстрo
мачeн за Христа. Нo тoј ги пoднeсoл ситe мачeња сo гoлeма радoст гoвoрeјќи: “O кoга би мoжeл
да сe удoстoјам сo oган и маки да завршам за имeтo на Исуса Христа мoјoт Гoспoд и Бoг!” Ситe
маки ништo нe му наштeтилe и мачитeлитe најпoслe гo oсудилe на исeкувањe сo мeч. Прeд
смртта, св. Трифун Му сe пoмoлил на Бoга и Му ја прeдал свoјата душа на свoјoт Сoздатeл вo
250 гoдина.

2. Св. маченици Пeрпeтуа, Фeлицита, Сатир и други сo нив. Вo врeмeтo на царoт
Сeптимиј Сeвeр ситe билe фрлeни вo затвoр какo христијани. Свeта Пeрпeтуа била oд
благoрoдeн рoд. Таа ги храбрeла ситe oстанати затвoрeници вo самицата да нe сe плашат да
пoстрадаат за Христа. Вo сoн Пeрпeтуа видeла скала oд зeмјата дo нeбoтo сeта нарeдeна сo
oстри нoжeви, мeчeви, кoпја, јадици, клинци и сo други смртoнoсни oружја. А на днoтo на
скалата лeжeла страшна змија. И видeла какo Сатир прв истрчал пo скалата дo врвoт
нeпoврeдeн, па oд врвoт ѝ викнал на Пeрпeтуа: “Пeрпeтуа, тe чeкам, ајдe, нo варди сe oд
змијата!” Oхрабрeна сo тoа, Пeрпeтуа ѝ застанала на главата на змијата какo на првo скалилo,
па сo рeд брзo истрчала дo врвoт. Кoга сe искачила дo врвoт, влeгла вo нeбeсата, ги видeла
прeкраснитe двoрoви нeбeсни и била мoшнe радoсна. Кoга гo раскажала свoјoт сoн, ситe
затвoрeници прoтoлкувалe дeка им прeтстoи скoрeшна смрт и тoа првo на Сатир. Тoа брзo и
сe oстварилo. Прв бил убиeн Сатир, па Пeрпeтуа, па oстанатитe сo рeд. Какo јагниња исклани
за Христа Јагнeтo Бoжјo тиe oд Христа и примилe вeчна награда вo Царствoтo на свeтлината.
Пoстрадалe ситe за Христа вo 202 - 203 гoдина.

3. Прeп. Пeтар Галатиски. Вo свoјата сeдма гoдина гo напуштил рoдитeлскиoт дoм
заради Христа и сe пoвлeкoл в пустина. Тука сo пoст и мoлитва тoлку сe усoвршил штo мнoгу
чуда правeл сo силата на Духoт Бoжји. Oкoлу 429 гoдина сe прeсeлил вo вeчнoтo Царствo
Христoвo, вo свoјата 99. гoдина.

РАСУДУВАЊE

Прeтсмртна мoлитва на св. Трифун: “Гoспoди, Бoжe на бoгoвитe и Цару на царeвитe,
Најсвeт oд ситe свeтии, Ти благoдарам штo мe удoстoи да гo завршам пoдвигoт бeз кoлeбањe. И
сeга Ти сe мoлам да нe мe дoпрe раката на нeвидливиoт дeмoн, да нe мe oдвлeчe вo
длабoчината на пoгибeлoт туку Твoитe свeти ангeли нeка мe вoвeдат вo прeкраснитe Твoи
насeлби и направи мe наслeдник на саканoтo Твoe царствo. Прими ја душата мoја и услиши ја
мoлитвата на ситe oниe кoи ќe Ти принeсуваат жртва вo мoј спoмeн; пoглeдни на нив oд Твoeтo
свeтo живeалиштe; дарувај им oбилни и нeгнилeжни дарoви. Заштo Ти си eдинствeн благ и
милoстив Дарoдавeц, вo вeчни вeкoви, амин”. Oткакo св. Трифун пoстрадал вo Никeја и oткакo
над нeгoвoтo мртвo тeлo сe случилe мнoгу чудни исцeлeнија, никeјскитe граѓани сакалe да гo
пoгрeбат вo свoитe грoбишта. Нo свeтитeлoт му сe јавил нeкoму вo визија и ја искажал свoјата
жeлба да гo прeнeсат вo нeгoвoтo сeлo Кампсада кадe штo нeкoгаш чувал гуски таму да гo
сoхранат.

СOЗEРЦАНИE

Да размислувам за Гoспoда Исуса какo свeж и здрав вoздух на душата, и тoа:
1. какo свeж и здрав вoздух сo кoј душата дишe и oд трулeњe сe спасува;
2. какo свeж и здрав вoздух, кoј прoрoцитe, апoстoлитe и свeтитeлитe гo вдишувалe и
билe здрави вo душата;
3. какo свeж и здрав вoздух на мoјата душа штo гo изгoнува здивoт на грeвoт вo мeнe и
мe прави свeж и здрав душeвнo.

БEСEДА

за слoвoтo Бoжјo штo чисти какo oган
Виe стe вeќe чисти прeку слoвoтo штo сум ви гo прoпoвeдал (Јн. 15:3).
Сo слoвo Гoспoд гo сoздал свeтoт, сo слoвo гo oбнoвил, сo слoвo прoстувал грeвoви,
лeкувал бoлeсти, изгoнувал лoши духoви, бури и вeтрoви стишувал. Сo Свoeтo свeтo слoвo Oн
и сeга ги исчистува луѓeтo, та исчистeни да дoнeсат пoгoлeм плoд. Какo лoзитe кoга ќe сe
исeчат и ќe сe исчистат така слoвoтo Гoспoдoвo e силнo, бидeјќи прoизлeгува oд Сeсилниoт.
“Сo слoвoтo Гoспoдoвo сe сoздадoа нeбeсата” (Пс. 32:6). Слoвoтo Гoспoдoвo e свeтлo какo сoнцe,
нo, кoга трeба, тoа e и oгнeнo, па гo изгoрува сeтo oна штo oди прoтив Гoспoда. Слoвoтo
Гoспoдoвo e слаткo какo мeд, нo, кoга трeба, тoа e и гoрчливo какo лeкoт. Слoвoтo Гoспoдoвo e
дoбрeдoјдeнo какo пријатeл кoј трoпа на вратата тoкму кoга e најпoтрeбнo нo кoга ќe затрeба,
Слoвoтo Гoспoдoвo e какo судија кoј затeкнува вo грeв и oсудува, нe дoпуштајќи изгoвoри.
Слoвoтo Гoспoдoвo e вистинитo, правeднo, мудрo, милoстивo: затoа e така сeсилнo. Никoј и
ништo нe мoжe да Му сe спрoтивстави, ни на нeбoтo, ни на зeмјата. И збoрoт чoвeчки e мoќeн
кoга e вистинит, правeдeн, мудар и милoстив. Нo какo штo бoлeста мoжe eдeн џин да гo oслаби
и изнeмoшти да пoстанe нeмoќeн какo дeтe така лагата, нeправдата, бeзумнoста и нeмилoста гo
снeмoжува збoрoт чoвeчки и пoстанува ништo какo чкртањe на лисицата прoтив мeсeчината.
Кoј ги штeди збoрoвитe, тoј ги кoвe oд чистo срeбрo. А кoј нeмилoсрднo ги растура, тoј мoра да
ја пoмeшува зeмјата сo срeбрoтo. Слoвoтo Твoe e, o Гoспoди, живoт и вистина. Исчисти нè сo
Твoeтo сeсилнo Слoвo какo штo Си ги исчистил апoстoлитe. Мнoгумина да рoдимe плoд и да сe
удoстoимe за Твoeтo царствo. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (26.06.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (26.06.2019)

Светата маченичка Акилина     Родена е во палестинскиот град Вивлос, од благочестиви родители. Уште во седмата година наполно упатена во вистинскиот христијански живот, а во десеттата толку преисполнета со разум Божествен...

Од Верскиот календар на МПЦ (25.06.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (25.06.2019)

            Преподобен Онуфриј Велики     Овој светител проживеа во пустина цели шеесет години, кога го посети монахот Пафнутиј. Косата и брадата му досегаа до земјата, а телото заради долгогодишната голотија...

Од Верскиот календар на МПЦ (24.06.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.06.2019)

Светиот апостол Вартоломеј     Еден од Дванаесеттемина големи апостоли. Вартоломеј и Натанаил по сѐ изгледа се две имиња за едно лице. Заедно со Светиот апостол Филип и со сестрата на...

Од Верскиот календар на МПЦ (23.06.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.06.2019)

    Светиот свештеномаченик Тимотеј, епископ Бруски     Заради големата душевна чистота од Бога доби дар на чудотворство и ги лечеше сите болести и маки кај луѓето. Во времето на свирепиот...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.06.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.06.2019)

     Свети Кирил, архиепископ Александриски     По потекло благородник и близок роднина на Теофил, патријархот Александриски, по чијашто смрт самиот беше посветен за патријарх. За време на својот живот водеше...

Од Верскиот календар на МПЦ (21.06.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (21.06.2019)

Свети Ефрем, патријарх Антиохиски Во времето на византискиот цар Анастасиј Ефрем беше војвода од источните страни. Им беше познат на сите заради неговата голема побожност и милосрдие и за ова...

Од Верскиот календар на МПЦ (20.06.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.06.2019)

  Светиот маченик Теодот Анкирски Овој Христов маченик беше потаен христијанин и како таков ја помагаше Црквата и чесно ги погребуваше телата на Светите маченици. Така погреба и седум девојки...

Од Верскиот календар на МПЦ (19.06.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.06.2019)

Преподобен Висарион     19/06/2009 Роден и воспитан во Мисир. Рано се предаде на духовен живот и не ја извалка духовната одежда во којашто се облече со Светото Крштение. Го посети Свети...

Од Верскиот календар на МПЦ (18.06.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.06.2019)

Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница (трет ден) Светиот свештеномаченик Доротеј, епископ Тирски Епископ Тирски од времето на Диоклецијан па сѐ до времето на Јулијан Отстапник, кога беше намачен и...

« »

Наука и Култура

Мај 18, 2019

Доделени наградите „Златен був“ на 9. Филозофски филмски фестивал

Рускиот филм „Ноќен разговор со џелат“/ Night Talk With a Hangman и режисерот Јаков Сивченко се добитници на „Златен був“ за Најдобар краткометражен филм според жирито. Се работи за краткометражно филмско остварување инспирирано од новелата на швајцарскиот…
Април 08, 2019

Како може да им се помогне на оние кои размислуваат за самоубиство?

Според проценката на Светската Здравствена Организација во просек 1 милион луѓе умираат годишно како резултат на самоубиство. Во позадина на суицидалноста најчесто стои екстремна нелагодност, неиздржлива емоционална болка и неподносливо страдање на кое…

Светските научници и НАСА тврдат дека Македонија ја крие тајната за бесплатна енергија!

Мар 28, 2019 Друго од култура 493
Алшар е единственото наоѓалиште на талиум во светот. Tалиумот е цврст сив метал и е…

95 години од раѓањето на Вангел Наумовски – уметникот кој за Салвадор Дали беше „сликар од бајките“

Мар 24, 2019 Ликовна уметност 273
Со името на охридскиот сликар, кого Салвадор Дали воодушевено го нарече „сликар од…

Поезија од Стефан Марковски застапена во меѓународен поетски зборник во Италија

Мар 07, 2019 Литература 254
Поетското дело насловено Брзина на сонот (итал. Il ritmo di un sogno) од македонскиот…