логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 

 Акатистот е пофална химна што се пее или чита “стоејќи“, од каде што и потекнува името“Акатист“- несједален, бидејќи во време на неговото читање или пеење не е допуштено да се седи (освен во случај на болест или немоќ).

 

Денес богатата ризница на Православието содржи голем број Акатисти посветени на: Пресветата Троица, Господ наш Исус Христос, Честниот Крст, најважните Евангелски случки, Пресвета Богородица и Нејзините чудотворни икони, Ангелските небесни Сили и многу Светии Божји.

Одредени Акатисти се читаат во одредени денови во неделата кои се назначени според името на Акатистот во содржината. Останатите Акатисти би требало да се прочитаат барем на денот на прославувањето на Црковниот празник и Светиите за кои се врзани, или спрема нашата потреба, желба и љубов која ја чувствуваме кон Бога и Неговите Светии.

 sv.serafim.sarovski.jpg

 Акатист на преп. Серафим Саровски
Ортодоксија и Ортопраксија / Јануари 15, 2012    

Кондак 1

            Избран чудотворецу и прекрасен угоднику Христов, брз помошнику и молитвенику наш, преподобен отче Серафиме, величајќи Го Господа, Кој те прослави, пофална песна ти пееме. Ти, пак, имајќи голема слобода пред Господа, ослободи нè од сите неволји, нас кои ти воскликнуваме:

Радувај се, преподобен Серафиме, саровски чудотворче!

 

Икос 1

            Создателот на ангелите те избра од почетокот со својот живот да го прославуваш прекрасното име на Света Троица. Ти навистина беше ангел на земјата и Серафим во тело, бидејќи твојот живот се просвети како пресветол факел на вечното Сонце на Правдата. Ние, пак, гледајќи ги твоите префални трудови, со побожност и со радост вака ти говориме:

Радувај се, правило на верата и на благочестието!

Радувај се, образецу на кроткоста и на смирението!

Радувај се, преславно величање на верните!

Радувај се, претивко утешување на жалните!

Радувај се, омилена пофалбо на монасите!

Радувај се, давајќи во светот прекрасна помош!

Радувај се, на Руската држава славо и заштито!

Радувај се, на тамбовскиот крај свештен украсу!

Радувај се, преподобен Серафиме, саровски чудотворче!

 

Кондак 2

            Согледувајќи ја твојата љубов кон монашкиот живот, твојата мајка, преподобен отче Серафиме, ја позна светата волја Господова во врска со тебе, па како совршен дар те принесе на Бога, благословувајќи те на тесниот монашки пат со својот свет крст, кој го носеше до крајот на својот живот, пројавувајќи ја со тоа својата голема љубов кон распнатиот за нас, нашиот Бог Христос. Нему сите со умиление Му воскликнуваме: Алилуја.

 

Икос 2

            На тебе, светителу Божји, ти е даруван небесен разум, бидејќи од својата младост не престануваше да размислуваш за небесното. Го остави татковиот дом заради царството Божјо и заради Неговата правда. Заради тоа прими ги од нас овие пофалби:

Радувај се, богоизбрано чедо на градот Курск!

Радувај се, пречесен младенецу на благочестиви родители!

Радувај се, зашто си ги наследил доблестите на мајка си!

Радувај се, зашто таа те научила на побожност и молитва!

Радувај се, благословен со крст од мајка си на подвизи!

Радувај се, зашто овој благослов до смрт како светиња го чуваше!

Радувај се, зашто татковиот дом го остави заради љубовта Господова!

Радувај се, зашто сите убавини на овој свет не ги сметаше за ништо!

Радувај се, преподобен Серафиме, саровски чудотворче!

 

Кондак 3

            Силата на Севишниот навистина од младоста те чуваше, преподобен. Кога падна од височината на храмот, Господ те сочува неповреден, а кога страдаше во лута болест, ти се јави Светата Владичица, донесувајќи ти исцеление од небесата, затоа што од младоста верно Му служеше на Бога, постојано воскликнувајќи Му: Алилуја.

 

Икос 3

            Имајќи ревност за подвиг на рамноангелски монашки живот, се упати во светиот град Киев заради поклонение на преподобните печерски отци. Примајќи наредба од устата на преподобниот Доситеј за да го управиш својот пат во Саровската пустина, од далеку со вера го засака тоа свето место и, населувајќи се таму, богоугодно и го заврши својот живот. Ние пак, восхитувајќи се на таквата Божја промисла за тебе, со умиление ти возвикуваме:

Радувај се, зашто си се одрекол од световната суета!

Радувај се, зашто небесната татковина пламено ја засака!

Радувај се, зашто Христа со сето срце го засака!

Радувај се, зашто благиот Христов јарем го зеде на себе!

Радувај се, зашто си исполнет со совршено послушание!

Радувај се, верен чувару на светите Христови заповеди!

Радувај се, зашто своите ум и срце во Бога молитвено си ги утврдил!

Радувај се, непоколеблив столбу на благочестието!

Радувај се, преподобен Серафиме, саровски чудотворче!

 

Кондак 4

Стивнувајќи ја бурата на злобните напасти, го помина целиот тесен и трновит пат на монашкиот подвиг, затвореништво, молчење и многуноќно бдение. Растејќи така со Божјата благодат од сила во сила, од дејствување кон боговидение, се пресели во горното семејство, каде што со ангелите Му пееш на Бога: Алилуја.

 

Икос 4

Слушајќи го и гледајќи го твојот свет живот, преподобен отче Серафиме, сите твои браќа ти се восхитуваа, а оние што ти доаѓаа, се поучуваа од твоите зборови и подвизи, славејќи Го Господа, прекрасен во Своите свети. И сите ние со вера и љубов те фалиме, преподобен отче, и вака ти повикуваме:

Радувај се, зашто целиот се принесе на Господа на жртва!

Радувај се, зашто се воздигна на висина на бестрастието!

Радувај се, добар и верен слуго на Небесниот Домаќин!

Радувај се, незасрамен застапнику наш пред Господа!

Радувај се, недремлив наш молитвенику пред Богородица!

Радувај се, пустински крину со прекрасен мирис!

Радувај се, непорочен саду на Божјата благодат!

Радувај се, преподобен Серафиме, саровски чудотворче!

 

Кондак 5

Божествената светлина го осветли твоето живеалиште, преподобен, кога, додека лежеше болен на смртниот одар, Пречиста Дева ти дојде со светите апостоли Петар и Јован и, допирајќи ја твојата глава, рече: „Овој е од нашиот род“. Исцелувајќи се во еден миг, благодарно Му запеа на Господа: Алилуја.

 

Икос 5

Гледајќи го твојот чист и свет живот, преподобен Серафиме, непријателот на човечкиот род посака да те погуби: предизвика против тебе злобни луѓе кои беззаконито те мачеа и те оставија едвај жив. Ти, пак, свети отче, поднесе сè како кротко јагне, молејќи се на Господа за оние што ти нанесоа зло. Заради тоа сите ние, восхитувајќи се на таквата твоја незлобност, ти воскликнуваме:

Радувај се, зашто во кроткост и смирение го подражаваше твојот Бог Христос!

Радувај се, зашто со својата незлобност го победи духот на злобата!

Радувај се, срдечен чувару на душевната и телесната чистота!

Радувај се, пустинику, преполн со благодатни дарови!

Радувај се, богопрославен и прониклив подвижнику!

Радувај се, прекрасен и богомудар наставнику на монасите!

Радувај се, пофалбо и радост на Светата Црква!

Радувај се, славо и украсу на Саровското братство!

Радувај се, преподобен Серафиме, саровски чудотворче!

 

Кондак 6

Саровското братство проповеда за твоите подвизи и трудови, богоносен угоднику Христов. Ти ги вдахна со молитва саровските шуми и гори, подражавајќи го пророкот Божји Илија и Господовиот Крстител Јован. Се покажа како фиданка на пустината, многуплоден со дарови на Светиот Дух, со чие дејство направи многу и преславни чуда, поттикнувајќи ги верните да Му пеат на Бога, Дародавателот на добра: Алилуја.

 

Икос 6

Просветли во тебе нов боговидец, сличен на Мојсеј, блажени Серафиме. Исполнувајќи го непорочното служење на олтарот Господов, се удостои да Го видиш Христа како оди во храмот заедно со бесплотните сили. Восхитувајќи се на таквото Божјо благоволение кон тебе, вака ти пееме:

Радувај се, преславен боговидецу!

Радувај се, осветлен со Трисончева светлина!

Радувај се верен служителу на Пресвета Троица!

Радувај се, украсено живеалиште на Светиот Дух!

Радувај се, зашто со телесни очи Го виде Христа со ангелите!

Радувај се, зашто во земно тело ја предвкуси рајската сладост!

Радувај се, наситен со Лебот на животот!

Радувај се, напоен со пијалок на бесмртноста!

Радувај се, преподобен Серафиме, саровски чудотворче!

 

Кондак 7

Сакајќи преку тебе на луѓето да им ја јави Својата неискажлива милост, Човекољубивиот Господ те покажа како вистинска богосветла светлина. Ти, пак, со дела и со зборови сè приведуваше кон благочестие и љубов Божја. Заради тоа, просветлен со блескањето на твоите подвизи и наситен со лебот на твоето учење, усрдно те величаме и на Христа, Кој те прослави Му воскликнуваме: Алилуја.

 

Икос 7

Гледајќи го во тебе новиот избраник Божји, верните оддалеку те бараа во неволји и болести. Ти пак, оптоварените со неволји, не ги отфрли, туку им точеше исцеление, им даваше утеха и застапништво во молитвите. Заради тоа по целата Руска земја се рашири глас за твоите чуда, а твоите духовни чеда вака те славеа:

Радувај се, пастиру наш добар!

Радувај се, милостив и кроток отче!

Радувај се, брз и благодатен наш лекару!

Радувај се, милосрден исцелителу на нашите немоќи!

Радувај се, брз помошнику во беди и неволји!

Радувај се, пресладок смирувачу на измачените души!

Радувај се, зашто идното го гледаше како сегашно!

Радувај се, прониклив изобличителу на тајните согрешенија!

Радувај се, преподобен Серафиме, саровски чудотворче!

 

Кондак 8

Прекрасно чудо гледаме на тебе преподобен, зашто како немоќен и уморен старец илјада денови и илјада ноќи помина во молитва на каменот. Кој е во состојба да го искаже твојот напор во борбата која ја претрпе, блажен отче, издигнувајќи ги своите раце кон Бога, победувајќи го мислениот Амалик и пеејќи Му на Господа: Алилуја.

 

Икос 8

„Целиот си копнеж, целиот си сладост, најсладок Исусе“, извикуваше во молитвите, отче, во своето пустинско безмолвие. Ние пак, помрачени со суета и во гревови поминувајќи го целиот свој живот фалејќи ја твојата љубов кон Господа, вака ти возвикуваме:

Радувај се, застапнику за спасение на оние што те фалат и што те почитуваат!

Радувај се, зашто грешниците ги водиш кон исправување!

Радувај се, прекрасен затворенику и молчаливецу!

Радувај се, срдечен молитвенику за нас!

Радувај се, зашто покажа пламена љубов кон Господа!

Радувај се, зашто со огнот на молитвата, стрелите на ѓаволот ги запали!

Радувај се, незгаслива свеќо која во пустината свети со молитвата!

Радувај се, светилнику кој гори и светли со духовни дарови!

Радувај се, преподобен Серафиме, саровски чудотворче!
 

Кондак 9

Целата ангелска природа се восхити на чудната глетка, зашто Царицата на небото и на земјата му се јави на старецот затворник, заповедајќи му да го прекине своето затворништво и да не им забранува на православните да му доаѓаат, туку сите да ги научи на Христа Бога да Му пеат: Алилуја.

 кос 9

Многуговорливите беседници не можат да ја искажат крепоста на твојата љубов, блажени, зашто себеси се предаде на служење на оние што ти доаѓаат, исполнувајќи ја наредбата на Богомајката. На колебливите им беше благ советник, на слабите утешител, на заблудените кротко вразумување, на болните лекар и исцелител. Заради тоа ти пееме:

Радувај се, зашто од светот се пресели во пустината за да стекнеш добродетели!

Радувај се, зашто од пустината се врати во братството за да посееш семе на доблести!

Радувај се, осенет со благодатта на Светиот Дух!

Радувај се, со кроткост и смирение исполнет!

Радувај се, чедољубив отче, на оние кои ти доаѓаа!

Радувај се, зашто со зборови на љубов на сите им даваше бодрина и утеха!

Радувај се, зашто оние што ти доаѓаа ги нарекуваше радост и богатство!

Радувај се, зашто заради својата света љубов се удостои со Небесното Царство!

Радувај се, преподобен Серафиме, саровски чудотворче!

 

Кондак 10

Достигнувајќи го врвот на спасоносниот подвиг, својата света душа при коленопреклонетата молитва ја предаде во рацете Божји. Неа светите ангели ја изнесоа горе пред Престолот на Седржителот, за со сите светии да претстои во невечерната слава, пеејќи благодарна песна на Најсветиот од светите – на Словото: Алилуја.

 

Икос 10

Карпата на сите светии и утеха на монасите – Пресветата Дева, пред твојата смрт ти се јави, соопштувајќи ти го твоето скорешно заминување кај Бога. Ние пак, восхитувајќи се на таквата посета на Мајката Божја, ти извикуваме:

Радувај се, зашто в лице ја гледаше Царицата на небото и на земјата!

Радувај се, зашто од Неа ја прими веста за преселување на Небото!

Радувај се, зашто со праведната смрт ја покажа светоста на својот живот!

Радувај се, зашто на молитва пред иконата на Мајката Божја го предаде својот блажен дух!

Радувај се, зашто со безболното заминување ги исполни своите пророштва!

Радувај се, со венец на бесмртноста овенчан од раката на Седржителот!

Радувај се, зашто со сите светии го наследи рајското блаженство!

Радувај се, преподобен Серафиме, саровски чудотворче!

 

Кондак 11

Вознесувајќи непрестајна песна на Пресвета Троица, преподобен, со целиот свој живот се покажа како голем подвижник на побожноста, на заблудените – вразумување, на душевно и телесно болните – исцеление. Ние пак, благодарни на Господа за таквата Негова милост кон нас, секогаш воскликнуваме: Алилуја.

 

Икос 11

Светлоточен светилник беше за време на животот, богоблажени отче, а по смртта засветли како светлозрачно светило на Руската земја, зашто од твоите чесни мошти точиш струи на чудеса, на сите кои со вера и љубов ти приоѓаат. Затоа и ние, како на топол молитвеник за нас и чудотворец, ти возвикуваме:

Радувај се, зашто Господ те прослави со многу чудеса!

Радувај се, зашто со својата љубов засветли во целиот свет!

Радувај се, верен следбенику на Христовата љубов!

Радувај се, утехо на сите на кои им е потребна твојата помош!

Радувај се, неисцрпен извору на чудеса!

Радувај се, исцелителу на болни и на оние што имаат потреба!

Радувај се, неоскуден кладенцу на исцелителна вода!

Радувај се, зашто со љубов ги опфати сите краишта на нашата земја!

Радувај се, преподобен Серафиме, саровски чудотворче!

 
Кондак 12

Познавајќи ја твојата благодат и големата смелост пред Бога, ние ти се молиме, преподобен отче: моли Му се топло на Господа да ја сочува Својата Црква од неверие и раскол, од неволји и напасти, за на Бога, Кој преку тебе ни прави добро, да му пееме: Алилуја.

 

Икос 12

Празнувајќи го твоето прославување, те ублажуваме, преподобен отче, како моќен молитвеник, утешител и застапник наш пред Господа, со љубов повикувајќи ти:

Радувај се, пофалбо на Православната Црква!

Радувај се штиту и оградо на нашата татковина!

Радувај се, патеводителу кој сè управуваш кон небесата!

Радувај се, заштитнику и покровителу наш!

Радувај се, зашто со силата Божја многу чуда направи!

Радувај се, зашто со својата риза многу болни исцели!

Радувај се, зашто ги совлада сите ѓаволски замки!

Радувај се, зашто дивите ѕверови со својата кротост ги покори!

Радувај се, преподобен Серафиме, саровски чудотворче!

 

Кондак 13

О прекрасен Божји угоднику и голем чудотворецу, преподобен отче Серафиме, прими го ова наше мало молење кое во пофалба ти го принесуваме. Стоејќи сега пред престолот на Царот над царевите, нашиот Господ Исус Христос, моли се за сите нас да го добиеме Неговото милосрдие во денот на Судот, та со радост да Му пееме: Алилуја.

 

МОЛИТВА

О, голем угоднику Божји, преподобен отче наш Серафиме, погледни од горната слава на нас, смирените и немоќни, обременети со многу гревови, кои ја бараме твојата помош и утеха. Погледни на нас со својата благост и помогни ни непорочно да ги зачуваме заповедите Господови, православната вера цврсто да ја одржиме, покајание за своите гревови срдечно на Бога да Му принесуваме, благодатно да напредуваме во христијанската побожност и да бидеме достојни за твоето молитвено застапништво пред Бога за нас. Светителу Божји, услиши нè нас, кои ти се молиме со вера и со љубов, и не нè презирај, затоа што ни е потребно твоето застапништво. Сега и во часот на нашата смрт помогни ни и заштити нè со своите молитви од злобните демонски напади. Да не нè надвладее нивната сила, туку да се удостоиме, со твоја помош, да го наследиме блаженството на рајските населби. Сега на тебе ја полагаме нашата надеж, милосрден отче: биди ни навистина патеводител кон спасението и приведи нè кон невечерната светлина на вечниот живот со богопријатното свое застапништво пред престолот на Пресвета Троица, за со сите светии да го славиме и да го воспеваме превеликото име на Отецот и Синот и Светиот Дух, во вечни векови. Амин.

 
Тропар, глас 4.

Засакувајќи Го Христа од младоста, блажен, и на Него единствениот пламено посакувајќи да Му служиш, со постојана молитва и со труд во пустината се подвизуваше. Со умилното срце стекнувајќи ја љубовта Христова, стана сакан избраник на Мајката Божја. Заради тоа ти возвикуваме; Спасувај нè со своите молитви Серафиме, преподобен наш отче.

 

Кондак, глас 2.

Оставајќи ја убавината на светот и на сè распадливо во него, преподобен, се насели во Саровското братство. Живеејќи ангелски, на многумина им стана пат кон спасение. Заради тоа и Христос те прослави тебе, отче Серафиме и со дар за исцелување и чудотворење те обогати. Затоа ти воскликнуваме: Радувај се, Серафиме, преподобен наш отче.

 
Акатист на светиот апостол и евангелист Јован Богослов


SvJovan_Bogoslov_w

Кондак 1

Од рибарските мрежи избран за проповедање на Евангелието, и од ловењето риби за ловење луѓе за светлоста на вистинско богопознание, о голем апостолу, ученику, пријателу и љубимецу Христов, моли Го единствениот вистински Човекољубец, Кого со серафимска љубов си Го возљубил, да се смилува на нас кои го просиме твоето посредување кај Него и кои ти воспеваме: Радувај се, Јоване апостолу, љубимецу Христов и богослову!

Икос 1

Творецот на ангелските сили и секоја твар, Владетелот и Господарот Кој на Себе го прими телото наше и се јави на земјата заради спасението наше, гледајќи Го кај оди покрај Морето Галилејско и во повик апостолски те повикува тебе и твојот брат, Јоване Блажен, ги остави мрежите рибарски и отецот свој во коработ, и од тогаш непоколебливо по Спасителот тргна. Поради тоа вака ти извикуваме: Радувај се, зашто од љубовта кон Христа отецот по тело го остави! Радувај се, зашто преку Христа – Отецот небесен Го пронајде! Радувај се, зашто светот и неговите волшебства ги презре! Радувај се, зашто небесните блага на наем ги доби! Радувај се, зашто телото на духот потполно му го потчини! Радувај се, зашто духот свој на преслаткиот учител твој Исус Му го покори! Радувај се, Јоване апостолу, љубимецу Христов и богослову!

Кондак 2

Гледајќи ја беспрекорната чистота на твоето срце, со телесни страсти неизвалкана, Христос Господ виде дека достоен си за созерцување на откровенијата таинствени, со чија помош навлегувајќи во богословските длабочини, ќе можеш богословието да го проповедаш за сиот свет да чуе. Заради тоа те нарече син на громот кој Му воскликнува: Алилуја!

Икос 2

Осветлувајќи ја душата своја со духот на вистинското богопознание, по благиот Учител твој одеше, учејќи се на премудроста која од Неговата уста излегуваше; и поради совршената незлобивост твоја и девственото целомудире те возљуби Христос Господ. Заради тоа чуј нé нас, кои те славиме: Радувај се на незлобивоста љубителу! Радувај се на девственоста и чистотата чувару! Радувај се на љубовта божествена учителу! Радувај се на добрите нарави воспитувачу! Радувај се на смиреноумието зерцало! Радувај се на божествената благодат светило! Радувај се, Јоване апостолу, љубимецу Христов и богослову!

Кондак
Силата на Божеството Христово, скриена под облакот на немоќната природа човечка, очигледно ја позна кога Господ, воскреснувајќи ја ќерката Јаирова и на Таор преобразувајќи се потоа, те удостои тебе единствено, со двата други ученици сведоци да бидете на тие чудеса преславни; и ти, познавајќи Го Христа, дека Бог вистински е, од длабочините на срцето свое Му воскликна Нему: Алилуја!

Икос 3

Имајќи голема слобода пред Христос Синот Божји Кој те љубеше, за време на Тајната Вечера се наслони ти на градите Негови; и кога Господ предскажуваше за издајникот Свој, тогаш единствено ти се осуди да прашаш кој е тој. Заради тоа ние ти воскликнуваме: Радувај се возљубен Христов ученику! Радувај се близок Негов пријателу! Радувај се, зашто слободно на градите Господови се одмори! Радувај се, зашто смело за тајното издајство праша! Радувај се, зашто поблизок си на Христа од другите ученици! Радувај се, зашто тебе повеќе одошто на другите апостоли Христос ти ги откриваше тајните божествени! Радувај се, Јоване апостолу, љубимецу Христов и богослову!

Кондак 4

Кога бурата на јарост и бес ѕверски на тврдоглавите и неблагодарни Евреи удри на Христа Синот Божји, тогаш сите ученици Негови, од страв обеземени, побегнаа; но ти, исполнет со поголема љубов кон Господа Христа од сите други, гледајќи ги сите маки Негови, остана неотстапно и до самото распетие, со сето срце сострадувајќи со Дева Мајка Божја која плачеше и ридаше, и на крајното милосрдие и долготрпение Божјо восхитувајќи се, воскликнуваше кон Постраданиот за родот човечки: Алилуја!

Икос 4

Спасителот на светот, висејќи прикован на крстот за гревовите наши, и гледајќи те тебе и својата мајка како покрај крстот стоите, те восинови на Преблагословената Дева Богородица, говорејќи и’: „Жено, ете ти син!“ и тебе потоа „ете ти мајка!“. А ние, достојно ценејќи ја таа чест, укажана на тебе, ти воскликнуваме вака: Радувај се, зашто восинувањето од Божјата Мајка си се удостоил на! Радувај се, зашто со тоа, како преку духовно сродство, посебно со Христа си се ородил! Радувај се, зашто на Мајката Божја на достоен начин си и’ послужил! Радувај се, зашто за сето време на животот нејзин на земјата си ја издржувал! Радувај се, зашто и при Успението нејзино до гробот си го прател чесното и свето тело нејзино! Радувај се, зашто пред ковчегот нејзин си одел со блескава гранка, донесена од Аргхангелот Гавриил! Радувај се, Јоване апостолу, љубимецу Христов и богослову!

Кондак 5

Како боговодена ѕвезда во Асија се јави, заминувајќи таму, со жреб одреден, поради проповедање на зборовите Божји. Но да те проголта морето Господ допушти пред тоа; а благодатта Божја, која секаде со тебе беше, во длабините морски жив те сочува, и по четириесет дни на брановите морски да те исфрлат на брегот им нареди. Кога тоа го виде ученикот твој Прохор, кој веќе ја оплака смртта твоја, со громок глас Му восклина на чудотворниот Бог: Алилуја!

Икос 5

Кога жителите ефески го видоа преславното чудо кое ти го стори воскреснувајќи го младиот Домн, умртвен од демонот што во бањата стоеше, громко ја прославија силата Божја кога ти им проповедаше, и од идолослужењето гнасно избавувајќи се, ти воскликнаа тебе вака: Радувај се, на вистинскиот Бог служителу! Радувај се, на демоните изгонителу! Радувај се, зашто со силата Христова мртовци оживуваш! Радувај се, зашто со истата таа сила ти животот и здравјето ни го враќаш! Радувај се, зашто по ум помрачените кон светлоста на вистината ги повикуваш! Радувај се, зашто со правата вера просветувајќи ги, ти кон добродетели ги упатуваш! Радувај се, Јоване апостолу, љубимецу Христов и богослову!

Кондак 6

Во Ефес престојувајќи како богоносен проповедник на зборовите Божји, и за распространување на благодатта евангелска ревнувајќи, своето учење со чудеса страшни и тешко разбирливи ти го потврдуваше: оти со една молитва го сруши храмот на Артемида, за идолопоклониците, гледајќи го тоа да Го познаат Бога единиот, Кому Му воскликнуваме: Алилуја!

Икос 6

Светлоста на верата Христова, која ти ја проповедаше, во Ефес заблеска во полн сјај, кога злочестивиот Домицијан го започна гонењето на христијаните; тогаш и тебе, како ревносен исповедник на името Христово, во Рим те испрати окован, каде ги претрпе страшните мачења. Поради нив, ние, со овие поздрави те пречекуваме: Радувај се, зашто поради исповедањето Христово си биен! Радувај се, зашто испиената чаша со отровот смртоносен воопшто не ти наштети! Радувај се, зашто во котелот со врело масло не се свари! Радувај се, зашто во лутите маки со силата Христова сиот се сочува! Радувај се, зашто ќесарот мачител со неповредливоста надприродна го исплаши! Радувај се, зашто со таа иста неповредливост надприродна сиот народ во големината на Бога во кого христијаните веруваат си го убедил! Радувај се, Јоване апостолу, љубимецу Христов и богослову!

Кондак 7

Кога мачителот виде дека ни најлутите маки, кои ги смисли тој, да те умртват не можеа, сметајќи дека си бесмртен, те осуди на прогонство на островот Патмос; а ти, на Божјата промисла така потчинувајќи ú се, со благодарност на Бога Кој сé кон добро устројува пееше: Алилуја!

Икос 7

Чудеса нови на идолопоклониците им покажа, сакајќи да ги обратиш во спасоносната вера Христова, кога пловејќи кон твоето прогоноство, по заповедта твоја морето на коработ го исфрли удавениот младич; бурата престана, водата солена во слатка се претвори, војникот од чир во стомакот се излечи, и по твоето доаѓање на Патмос, демонот гатачки од Аполон изгонет беше. Тогаш, сите кои така несфатливите нешта ги гледаа доаѓаа кон познание на Триипостасниот Бог, а ние те величаме вака: Радувај се, зашто на морето и бурата им заповедаш! Радувај се, зашто духовите сатански од луѓето ги изгонуваш! Радувај се, зашто со еден збор болести исцелуваш! Радувај се, зашто на сите што се во неволји помош им укажуваш! Радувај се, зашто младичот од давење во морето го избави! Радувај се, зашто неверниците во верата вистинска ги утврди! Радувај се, Јоване апостолу, љубимецу Христов и богослову!

Кондак 8

Необично беше за жреците во храмот аполонов да гледаат како ти домот негов, кого тие, безумните, го сметаа за бог, со еден збор на земја го сруши; и тие, чудејќи се и воедно на таа дрскост твоја беснејќи, појдоа кај волшебникот Кинопс, ревносниот заштитник на демони, за срамотењето на нивниот бог да се одмазди; тој пак, по душа слепиот, не зјаејќи ја силата која е во тебе, се обиде со привиденија разни да те заплаши, и народот против тебе да го крене; но потоа тој самиот, беден, на своите магии потпирајќи се, во морето се нурна, и таму потона, зашто демоните немоќни беа да го спасат кога ти им забрани со името на Исуса Христа Синот Божји; народот, сведочејќи го ова чудо, Го прослави Христа, пеејќи: Алилуја!

Икос 8

Сé во себе со божествена љубов исполнувајќи, сиот стана престојувалиште на Светиот Дух; иднината ја пророкуваше, говореше за она што далечно е како да е нешто блиско, болните ги исцелуваше, на жената на царскиот намесник која во маки породилни беше болките ú ги олесни стапнувајќи го прагот на нивниот дом. Затоа прими ги и од нас, грешните, овие пофалби: Радувај се, на благодатта Божја живеалиште! Радувај се, на Духот Свет престојувалиште! Радувај се, реко чудотворна, со лековита сила исполнета! Радувај се грому, кој змијата стародревна ја биеш со ангелите нејзини! Радувај се, зашто лукавството на злиот сатана го изобличуваш! Радувај се, зашто верните од неговите замки ги заштитуваш! Радувај се, Јоване апостолу, љубимецу Христов и богослову!

Кондак 9

Ревносно искоренуваќи го секое беззаконие меѓу луѓето кај кои испратен беше, со еден збор Бахусовото идолиште го разурна; со чудесата убедувајќи го магот Нукијан, од волк кротко јагне ти направи, и го приведе кон верата Христова; и изобличувајќи ја мајката заради нејзините блудни похоти кон синот нејзин, кон покајание ја обрати; тие, обратувајќи кон спасение од гревот, незамолчиво на Бога воскликаа: Алилуја!

Икос 9

Краснозборноста на философијата човечка не е во состојба да ја изрази, ниту умот на плотскиот човек да го сфати она што ти нас ни го објави за беспочетното Битие на Триипостасниот Бог; зашто, слично на Мојсеја ти во громови и молњи на гората од Бога ја прими тајната на богословието, и на светот му објави: дека во почетокот беше Логосот, одискона нераздвоен од Отецот, дека Тој е причина на сé што постои, дека Тој е светлост на животота на животот која темнинанта да ја обземе не може. Со такво блескање на светлоста на Вистината Божествена, ние те почитуваме како тајник на беспочетната Троица, и те славиме како најсовршен богослов: Радувај се орелу, кој си летнал до самиот пламенолик престол Божји! Радувај се ти, кој недостижните тајни Божји нам ни ги откриваш! Радувај се ти, кој човештвото и Божеството Христово ни ги објаснуваш! Радувај се, кој на љубовта кон Бога и ближниот нé учиш! Радувај се ти, кој за таа љубов присуството Божјо ни го ветуваш! Радувај се, Јоване апостолу, љубимецу Христов и богослову!

Кондак 10

Сакајќи да ги спасиш душите човечки, ти сесрдно луѓето во Христа Синот Божји да веруваат ги поучуваше, чиста совест да имаат и еден со друг да се љубат, за не само овде, но и во населбите на праведните восхитено да Му пеат на семоќниот Бог: Алилуја!

Икос 10

Гледајќи го во Откровението горниот Ерусалим, ти нам ни предаде пророштво за она што веќе е што ќе биде до крајот на светот, кажувајќи ни го тоа со зборови таинствени и препуштајќи го разбирањето на оние кои божествен ум имаат. Восхитувајќи се на таквата премудрост, од Бога дарувана, ние вака те величаме: Радувај се, зашто со познавањето на Алфата и Омегата ја надмина природата човечка! Радувај се, зашто живеалиште стана на таинствата недофатни за умот човечки! Радувај се, зашто неискажаните откровенија Божји ги виде! Радувај се, зашто на верните им ги предаде! Радувај се, зашто радостите свети уште во овој живот ги позна! Радувај се, зашто тие радости свети сега во мера највисока непречено ги уживаш! Радувај се, Јоване апостолу, љубимецу Христов и богослову!

Кондак 11

Благодарна жртва на пофалба тебе ти принесе, свети апостолу Јоване, оној христијанин кој, осиромашувајќи и немајќи со што долгот на задолжителите да им го исплати, во очајание падна и самоубиство да изврши планираше; но ти, човекољубив, да го избавиш од времената и вечна смрт сакајќи, со крстниот знак сеното во злато го претвори и нему му го даде, со тоа злато долговите на задолжителите да им ги врати, и домот свој да го прехрани, и на Бога, Кој преку тебе добро му стори, да Му пее: Алилуја!

Икос 11

Твојата душа светлозрачна, достигајќи во мерата на растот Христов висина, и во мерата на растот на совршениот човек, почувствува оти времето за неопходна човечка промена се приближи: гнилежното да ја наследи ветената негнилежност, и смртното – бесмртноста ветена. На учениците свои тогаш им нареди ти жив да те погребаат; а кога утредента на твојот гроб дојдоа, и го откопаа, во него тие ништо не најдоа. Дознавајќи дека твојата промена извршена е преку необично за човечкотсмртно успение, тие пофалба ти принесоа вака: Радувај се орелу, кој младоста своја со непречениот лет кон сонцето на Божјата слава ја обнови! Радувај се, зашто со таа промена сите закони на човечката природа ги надмина! Радувај се, зашто по ветувањето на својот благ Учител на еден од дванаесетте престоли седна! Радувај се, зашто на него суд и правда вршиш среде Божјите луѓе Израилеви! Радувај се, зашто сега се насладуваш гледајќи го лицето на Оној пресладок Исус, на Чии гради пред Неговите страданија и воскресение се наслони! Радувај се, зашто од Неговото милосрдие ги измолуваш сите блага за нас! Радувај се, Јоване апостолу, љубимецу Христов и богослову!

Кондак 12

Благодат од Бога дадена беше на она место каде телото твое на земјата се предаде, за на денот на твоето погребение ситен прав за исцеление на болесниците да испушта, и преку тоа чудо покажувајќи како Бог оние кои Го љубат ги прославува, за сите ние, гледајќи го ова, непрестајно со срцето и душата дење и ноќе Нему Му воскликнуваме: Алилуја!

Икос 12

Фалејќи го трудот твој во апостолството, и чудесата и исцеленијата кои ги излеваше и ги излеваш преку благодатта на Светиот Дух Кој во тебе престојува, Бога Го славиме што ни дарувал таков патеводител кој по патот на спасението нé води, и полн со сожалување е кон ништожноста наша. Поради тоа, свети апостолу, прими ги од нас ваквите пофалби: Радувај се, сеодличен ученику Христов! Радувај се, сеизвонреден учителу на Црквата Христова! Радувај се почетоку и темелу на богословието! Радувај се, откровение на тајните Божествени! Радувај се, примеру на девствените и кон целомудрие охрабрителу! Радувај се, брз помошнику и заштителу на верните кои кон твоето заштитништво прибегнуваат! Радувај се, Јоване апостолу, љубимецу Христов и богослову!

Кондак 13

О, преславен и сефален апостолу и евангелисту, љубимецу Христов, возљубен Јоване, со своето семоќно посредништво измоли за нас, кај семоќниот Учител твој, и Владика наш и Господ, секое времено и вечно богатство, и христијански крај на нашиот живот, за со тебе во населбата на праведните, и со хоровите ангелски да Му запееме на Триипостасниот Бог: Алилуја!
(овој кондак се чита три пати; потоа повторно се чита Икос 1 и Кондак 1)
Молитва кон светиот апостол и евангелист Јован Богослов

О, голем апостолу, громогласен евангелисту, извонреден богослову, на недостижните откровенија тајновидецу, девственику, и мил љубимецу Христов Јоване, прими нé со своето својствено милосрдие нас, грешните, кои прибегнуваме кон твојата моќна заштита и покровителство. Измоли од семилосрдниот човекољубец Христос и Бог наш, Кој пред твоите очи ја изли Својата сескапоцена крв за нас, непотребните Свои слуги, да не Си спомене на беззаконијата наши, туку да се смилува на нас, и со нас да постапи по Својата милост, да ни дарува душевно и телесно здравје, секоја благодат и изобилие, учејќи нé сето тоа да го употребуваме во слава на твојот Творец, Спасител и Бог наш; и по завршувањето на привремениот живот да ги избегнеме, свет апостолу, немилосрдните испитувања кои нé очекуваат на воздушните митарства, и под твое водство и покровителство да стигнеме во небесниот Ерусалим, чија слава си ја видел во откровението, а сега се насладуваш со онаа радост која ветена е на избраниците Божји. О, голем Јоване, сочувај ги сите градови и земји христијански, и сите православни христијани од глад, помор, земјотреси, поплави, пожари, непријателски напади и меѓусебни војни; избави нé од секаква неволја и напаст, и со своите молитви одврати го од нас праведниот гнев Божји, и измоли ја Неговата милост за нас.
О, голем и недостижен Боже, Алфо и Омего, извору и сливу на нашата вера! Еве, за молитвен застапник свој Ти го предложуваме свети Јован, кого Ти си го удостоил преку неизречените откровенија да Те познае Тебе, неискажливиот Бог: прими го посредништвото негово за нас пред Тебе, исполни ги молбите наши во славата Твоја; но над сé усоврши нé со духовното совршенство, за да уживаме во бесконечниот живот и небесните семејства Твои! О, небесен Оче, Творецу на сé, семоќен Цару! Со Својот прст допри ги срцата наши, и како восок ќе се растопат и истечат пред Тебе, и земната твар ќе стане духовна, во чест и слава на Отецот, и Синот, и Светиот Дух. Амин!
Превод и обработка: Милан Јаковчевски 

АКАТИСТИ

Акатист на преслаткиот Господ Наш Исус Христос

Акатист за Покров на Пресвета Богородица

Акатист на Света Параскева Римјанка

Акатист на Свети Јован Крстител

Акатист на Свети Наум Охридски

Акатист на Трите Светители

Акатист на Светите Првоврховни Апостоли Петар и Павле

Акатист на Свети Илија

Акатист на Свети Никола Архиепископ Мирликијски - Чудотворец

Акатист за упокоени

Акатист на Свети Архангел Михаил

Акатист на Свети Герман Алјаскински

Акатист на Свети Јован Кронштадски

Акатист за причествување

Канони:

Молебен канон кон Пресвета Богородица

Покаен канон

Канон за болни

Канон за упокоени

 

 

 

 

 

Акатист на свети Климент, Архиепископ Охридски и чудотворец

 

 sveti kliment_freska od veles

 

Кондак 1

Сепобедничкиот Војвода на светлите бесплотни сили те избра, светителу отче Клименте, да го изгониш бесовскиот мрак од нашата земја со светлината на Евангелието. Затоа ние, твоите чеда, просветени со твоето слово, пееме пофални песни во твоја чест: радувај се, отче Клименте, охридски чудотворче!

Икос 1

Те почитуваме како ангел на Охридската црква, светителу отче Клименте, ти, кој од словенските првоучители си ја добил евангелската просвета. Самиот ти шепни ни, во нашите смирени срца, та да ти ја пееме достојно оваа пофална песна:

Радувај се, од Бога даруван сине на твоите родители;

Радувај се, од Бога предизбран Христов светителу!

Радувај се, ти, кој од мајчиното млеко си воспитан во благочестие;

Радувај се, ти, кој од детството си го здобил вистинскиот Божји Дух!

Радувај се, ти, кој од младоста си го насочил погледот кон небото;

Радувај се, ти, кој од првиот здив си Го возљубил Бога!

Радувај се, ти, кој во молитва се вознесуваш кон Бога;

Радувај се, ти, кој си украсен со благомирисот на целомуреноста!

Радувај се, ти, кој си роден за просветување на македонскиот род;

Радувај се, зашто си ја научил вистинската вера од светите Методиј и Кирил!

Радувај се, зашто од нив премудро си се утврдил во православието;

Радувај се, зашто си неуморен трудбеник на Христовото благовестие!

Радувај се, отче Клименте, охридски чудотворче!

Кондак 2

Кога го видоа во Моравија, по смртта на свети Методиј, лутото гонење од германските духовници, неговите ученици, заедно со тебе, светителу отче Клименте, паднаа во голема мака. Од никаде не очекуваа спасение и кога ја положија сета своја надеж на Бога, со солзи пееја: Алијуја!

Икос 2

Помрачен од латинската ерес кнезот Светополк те фрли в затвор заедно со останатите ученици и по долги маки, светителу Клименте, те протера до бреговите на Дунав. Ние, пак, ти ја пееме оваа пофална песна, како на исповедник на православието:

Радувај се, ти, кој стапи во храбра борба со латините;

Радувај се, ти, кој претрпе од нив луто гонење!

Радувај се, ти, кој покажа ревност апостолска;

Радувај се, зашто над сè го покажа благочестието!

Радувај се, зашто не се исплаши од жестоките маки за православието;

Радувај се, зашто се предаде заради Бога на апостолска сиромаштија!

Радувај се, пазителу на заповедите Господови;

Радувај се, исполнителу на заветите на твоите наставници!

Радувај се, велегласен проповеднику на Евангелието меѓу Словените;

Радувај се, ревносен пазителу на чистотата на православието!

Радувај се, прекрасно живеалиште на Светиот Дух;

Радувај се, изобличителу на тројазичната заслепеност!

Радувај се, отче Клименте, охридски чудотворче!

Кондак 3

Силата Божја те чуваше, светителу отче Клименте, да се упатиш заедно со светите Ангелариј и Наум во Богопазената ни Македонија, каде што започна да ја распространуваш, со цврста надеж, евангелската проповед на словенски јазик, благодарствено воскликнувајќи: Алилуја!

Икос 3

Со содејството на Светиот Дух, свети Клименте, си влегол во домот на богољубивиот човек, чијшто мртов син си го воскреснал со молитва. Восхитувајќи се на рамноапостолната сила што во тебе пребива, побожно ти пееме вака:

Радувај се, зашто ги претрпе негодувањата од натажениот татко;

Радувај се, зашто доби благодарност од него по воскреснувањето на детето!

Радувај се, ти, кој го поттикна на таква љубов кон тебе;

Радувај се, зашто преку тебе посрамен беше лукавиот!

Радувај се, ти, кој со својата љубов ги привлече сите кон себе;

Радувај се, зашто можеш да твориш сè во името на Христа!

Радувај се, извршителу на великото чудо;

Радувај се, воскресителу на умреното чедо!

Радувај се, ти, кој со смирение го покри чудотворството;

Радувај се, ти, кој со чудотворство ги обрати сите кон Бога!

Радувај се, зашто си укрепен со Божјата благодат;

Радувај се, зашто во срцето носиш дух на умиление!

Радувај се, отче Клименте, охридски чудотворче!

Кондак 4

Духовна радост им донесе на благочестивите, светителу отче Клименте, кога стапна на македонската земја. Само бесовите на идолослужењето, претчувствувајќи го крајот на царството на мракот, се кренаа против тебе, зашто само тие не можеа да ти пеат: Алилуја!

Икос 4

Кога слушна благоверниот цар Борис, дека ќе проповедаш со своите ученици во Македонија, светителу отче Клименте, заповеда да бидете испратени кај него со долична чест, зашто бараше мажи за да го проповедаат Божјото слово меѓу новопокрстениот народ. Радувајќи се со него, ти пееме вака:

Радувај се, ти, кој нè озари со Божествената светлина;

Радувај се, ти, кој нè просветли со чистите догмати!

Радувај се, ти, кој Го прослави Бога со апостолски трудови;

Радувај се, зашто во животот заблеска како земен ангел!

Радувај се, учителу на верата православна;

Радувај се, зашто го засака црковното служење!

Радувај се, зашто блескаш со кротост и смирение;

Радувај се, подражателу на небесните ангели!

Радувај се, розо расцутена крај водните потоци;

Радувај се, ти, кој имаш жива вера во срцето!

Радувај се, зашто благоухаш во Црквата како крин благодатен;

Радувај се, зашто си стекнал небесни венци и на земјата!

Радувај се, отче Клименте, охридски чудотворче!

Кондак 5

Како испратена од Бога ѕвезда ја осветли Богопазената Македонија, светителу отче Клименте, кога управителот на Белград те испрати кај цар Борис да го научиш народот да ја разбира православната вера и да Му воспева на Христа: Алилуја!

Икос 5

Кога те виде благоверниот цар Борис, светителу отче Клименте, те пречека како исповедник на православието; кога дозна за твоето благочестие, пројавено во Дух и сила, и кога го доби од тебе усвоеното Божествено Писмо заедно со добродетелите, голема чест ти воздаде, фалејќи те со зборовите:

Радувај се, непоколеблив чувару на верата;

Радувај се, насадителу на побожноста!

Радувај се, ти, кој не ги криеш талантите во земјата;

Радувај се, ти, кој го обогати нашиот народ со православието!

Радувај се, усрден просветителу на народот со вера;

Радувај се, зашто си покажал апостолски подвизи!

Радувај се, зашто блескаш со сите добродетели;

Радувај се, зашто светиш со правда и љубов!

Радувај се, зашто иако почитуван, остана смирен;

Радувај се, зашто со молитва му користиш на народот!

Радувај се, извршителу на чудеса за оние, кои те почитуваат;

Радувај се, зашто им покажуваш чудеса на оние, кои ти се молат!

Радувај се, отче Клименте, охридски чудотворче!

Кондак 6

Велегласен проповедник на евангелието си бил во земјата македонска, светителу отче Клименте, затоа мнозина се упатија кај тебе, за да го чујат од богоглаголивата уста душеспасителното учење; и за осветување на домовите те канеа, за да ги научиш умилително да ја пеат Христовата песна: Алилуја!

Икос 6

Кога заблеска со светлината на православното благовестие во источните краишта, светителу отче Клименте, благоверниот кнез Борис те испрати во западните краишта, за да му го проповедаш на народот Словото на Вистината и да бидеш прославуван вака:

Радувај се, првоучителу на нашиот народ;

Радувај се, просветителу на цела Македонија!

Радувај се, разрушителу на паганските жртвеници;

Радувај се, градителу на Божјите храмови!

Радувај се, прогонителу на мрачните суеверија;

Радувај се, зашто ги утврдуваш Божјите заповеди во животот!

Радувај се, ревнителу за чистотата на православието;

Радувај се, застапнику, за сите нас пред Бога!

Радувај се, зашто ја скрши прелеста на идолослужењето;

Радувај се, зашто го насади вистинското богопочитување!

Радувај се, зашто ги искорени развратните обичаи;

Радувај се, зашто ги посеа христијанските навики!

Радувај се, отче Клименте, охридски чудотворче!

Кондак 7

По Божја волја цар Борис те возвеличи, светителу отче Клименте, со почести и дарови, но ти го запазуваше смирението и како слуга неугоден, по зборовите Господови, го направи она што беше должен да го сториш, и на Христа непрестајно Му пееше: Алилуја!

Икос 7

Како нов Павле се покажа во македонската земја, светителу отче Клименте, проповедајќи му ги на народот догматите на верата и спасителните заповеди за православното знаење и побожен живот. Восхитувајќи се на длабочините на твоето учење, со песни те славословиме вака:

Радувај се, пастиреначалнику, кој нè водиш кон Бога;

Радувај се, духовен предводнику на твоите луѓе!

Радувај се, сострадален архипастиру на Христа;

Радувај се, родителу снисходлив кон твоите чеда!

Радувај се, ти, кој имаш ангелоподобно житие;

Радувај се, ти, кој Му пееш на Бога со бесплотните хорови!

Радувај се, зашто се оддалечи од земската пристрасност;

Радувај се, зашто достигна ангелска бестрасност!

Радувај се, зашто ни го покажа патот кон небесата;

Радувај се, зашто ги исцелуваш сите бесплатно!

Радувај се, зашто ги избавуваш од неволји оние кои те почитуваат;

Радувај се, зашто им даваш исцеление на душите и телата!

Радувај се, отче Клименте, охридски чудотворче!

Кондак 8

Кога размислуваме за твоето житие, светителу отче Клименте, осознаваме, дека сме туѓинци, кои не треба да се приврзуваат, во текот на земното патување, кон суетата на овој век, затоа секогаш со зборови и дела го воспеваме подвигоположникот, Христос нашиот Спасител, пеејќи Му: Алилуја!

Икос 8

Целосно си бил предаден на благовестието, светителу отче Клименте, од секаде си примал мноштво ученици и си се грижел за нивните души, како за новонасадени фиданки; си им ги разоткривал длабочините на Писмото; прими ги од своите духовни чеда овие ублажителни слова:

Радувај се, зашто ги објасни длабочините на Свештеното Писмо;

Радувај се, зашто на своите ученици им ја откри тајната на богословието!

Радувај се, зашто ги уништи замките на латинската ерес;

Радувај се, зашто потполно ја обессили демонската прелест!

Радувај се, благогласна трубо на благовестието;

Радувај се, пчело, која изобилно црпеш нектар од Писанието!

Радувај се, составителу на проповеднички поученија;

Радувај се, љубителу на духовни созерцанија!

Радувај се, тихувателу среде многусловното учителство;

Радувај се, зашто го постави смирението за основа на животот!

Радувај се, зашто се смири со најтешки трудови;

Радувај се, зашто пребиваше во пост и молитви!

Радувај се, отче Клименте, охридски чудотворче!

Кондак 9

Ти покажа исклучителна усрдност како учител на македонскиот народ, светителу отче Клименте, затоа тогашниот цар Симеон те постави за епископ на градот Охрид. Луѓето кога го видоа новиот архиереј од својот род, Му заблагодарија на Бога и со радост пееја: Алилуја!

Икос 9

Слаткоречивите говорници не успеваат да ги пофалат сите твои трудови, светителу отче Клименте; за свештенството си се грижел, достојните си ги возведувал во чин, неуките си ги описменувал, на напредните си им ја предавал длабочината на Премудроста Божја, за сите си бил во служењето полнота на совршенството. Затоа ние те прославуваме, воскликнувајќи вака:

Радувај се, светило на архиерејското служење;

Радувај се, поразу на разнообразните ереси!

Радувај се, архипастиру на словесните овци;

Радувај се, сместилиште на небесните дарови!

Радувај се, образецу на светителско подвизување;

Радувај се, правило на благоразумно расудување!

Радувај се, побожен украсу на свештенството;

Радувај се, освежителен потоку на духовната утеха!

Радувај се, извору на славното усрдие;

Радувај се, наставнику на кроткото поучение!

Радувај се, непоколеблив стожеру на православието;

Радувај се, посебно достоинство на Македонија!

Радувај се, отче Клименте, охридски чудотворче!

Кондак 10

Бидејќи сакаше да го спасиш довереното ти од Бога стадо на словесни овци, светителу отче Клименте, со апостолска усрдност ја обиколи целата земја и го искорени идолослужењето, повикувајќи ја паствата кон спасение и утврдувајќи ја во православието, затоа со една уста и едно срце Го воспеваме Христа: Алилуја!

Икос 10

Бедем и ограда на сите си бил, светителу отче Клименте, си им помагал на беспомошните и за навредените си се застапувал, со дар на чудотворство си ги укрепувал раслабените, хромите си ги исправал, на слепите прогледување си им дарувал. Затоа те прославуваме, пеејќи ти:

Радувај се, зашто изгради манастир на целителот Пантелејмон;

Радувај се, зашто го подражаваш со благодатното исцелување!

Радувај се, зашто ги избавуваш од злоба оние кои те почитуваат;

Радувај се, зашто ги развеселуваш душите на оние кои итаат при тебе!

Радувај се, зашто нè чуваш од несреќи нас, кои доаѓаме кај тебе;

Радувај се, зашто пред твоето лице горко се каеме за гревовите!

Радувај се, зашто се издигнуваш кон совршенството на Небесниот Отец;

Радувај се, зашто си ја придобил љубовта на добриот пастир – Христос!

Радувај се, зашто ги имаш сите евангелски добродетели;

Радувај се, зашто имаш житие подобно на бесплотните сили!

Радувај се, зашто ликувајќи те слави цела Македонија;

Радувај се, зашто те почитува секоја Православна црква!

Радувај се, отче Клименте, охридски чудотворче!

Кондак 11

Во пустинско безмолвие си принесувал песни на Бога и да го напуштиш светот си се подготвувал, во манастир да заминеш и на твоето место друг да изберат си молел, кој бодро ќе Му пее на Семоќниот Бог: Алилуја!

Икос 11

Како светлоносна свеќа те виде, светителу отче Клименте, царот Симеон, и не сакаше да те пушти, така и ние, кои духовно ги следиме твоите чекори, се молиме постојано да пребиваш со нас и до сесрце ти пееме вака:

Радувај се, зашто си ја стекнал бестрасноста на бесплотните сили;

Радувај се, зашто уште на земјата имаше ангелско достоинство!

Радувај се, зашто си ја замразил фарисејската гордост;

Радувај се, зашто си го подражавал смирението на митникот!

Радувај се, наставнику на паствата со боговдахновено учење;

Радувај се, зашто си го сочувал својот народ од секакви ереси!

Радувај се, првопрестолнику на светите архиереи;

Радувај се, наставнику на побожните свештеници!

Радувај се, угоднику на Бога со чисти добродетели;

Радувај се, зашто си ги радувал ангелите со својата правда!

Радувај се, зашто си наследил вечен блажен живот;

Радувај се, зашто излеваш благодат на оние, кои притекнуваат при тебе!

Радувај се, отче Клименте, охридски чудотворче!

Кондак 12

Кога сакаше да ти ја испрати благодатта на вечната награда, светителу отче Клименте, Небесниот Цар ти испрати претсмртна болест. Ти смртниот час го предвиде и раздаде сè што имаше, го поучи народот и сите ги благослови; имајќи христијански крај и својата света душа ја предаде во рацете Божји, зашто Му пееше на твојот Бог во вечни векови: Алилуја!

Икос 12

Фалејќи те со песни, светителу отче Клименте, ги прославуваме многујавените чудеса од твоите мошти – бесови се изгонуваат, исушени раце и нозе оживуваат, слепи очи според верата примаат од твојот гроб исцеление. Затоа ти пееме вака:

Радувај се, зашто твоите мошти даваат духовно исцеление;

Радувај се, зашто молитвата во твојот храм носи од смрт избавление!

Радувај се, чудотворче, зашто ги исцелуваш нашите исушени органи;

Радувај се, поборнику, кој ги ослободуваш луѓето од бесови!

Радувај се, зашто заштитуваш од демонски напади;

Радувај се, исцелителу, кој ја лекуваш секоја страст!

Радувај се, зашто ги просветуваш луѓето во патот на православието;

Радувај се, зашто душите од мрак ги изведуваш на светлина!

Радувај се, извору на неброени чудеса;

Радувај се, пофалбо на сите православни!

Радувај се, блескава славо на градот Охрид;

Радувај се, непоколеблива заштито на македонскиот народ!

Радувај се, отче Клименте, охридски чудотворче!

Кондак 13

О, преблажен светителу отче Клименте, прими ја оваа наша мала прослава, која ти ја принесуваме од длабочините на своето срце, и не престанувај да го утврдуваш својот народ во православната вера и да испросуваш во молитва простување на гревовите, откако ќе нè удостиш заедно со тебе и со сите светии да ја воспеваме Света Троица непрестајно пеејќи: Алилуја! (овој кондак се чита три пати)

Потоа Икос 1 и Кондак 1

Икос 1

Те почитуваме како ангел на Охридската црква, светителу отче Клименте, ти, кој од словенските првоучители си ја добил евангелската просвета. Самиот ти шепни ни, во нашите смирени срца, та да ти ја пееме достојно оваа пофална песна:

Радувај се, од Бога даруван сине на твоите родители;

Радувај се, од Бога предизбран Христов светителу!

Радувај се, ти, кој од мајчиното млеко си воспитан во благочестие;

Радувај се, ти, кој од детството си го здобил вистинскиот Божји Дух!

Радувај се, ти, кој од младоста си го насочил погледот кон небото;

Радувај се, ти, кој од првиот здив си Го возљубил Бога!

Радувај се, ти, кој во молитва се вознесуваш кон Бога;

Радувај се, ти, кој си украсен со благомирисот на целомуреноста!

Радувај се, ти, кој си роден за просветување на македонскиот род;

Радувај се, зашто си ја научил вистинската вера од светите Методиј и Кирил!

Радувај се, зашто од нив премудро си се утврдил во православието;

Радувај се, зашто си неуморен трудбеник на Христовото благовестие!

Радувај се, отче Клименте, охридски чудотворче!

Кондак 1

Сепобедничкиот Војвода на светлите бесплотни сили те избра, светителу отче Клименте, да го изгониш бесовскиот мрак од нашата земја со светлината на Евангелието. Затоа ние, твоите чеда, просветени со твоето слово, пееме пофални песни во твоја чест: радувај се, отче Клименте, охридски чудотворче!

Изворник:

Православна светлина бр. 27
About these ads
 

   

 

Акатист на Св. Наум Охридски чудотворец
 

 

sv.Naumohridski.jpg


 
Кондак 1.
Избран чудотворче, и особен на Христа угоднику, кој на сите верни им излеваш исцеление и неистечиво море од чуда, од љубов те фалиме, преподобен Науме ; имајќи слобода пред Бога, од сите беди ослободи не за да ти воскликнуваме :
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Икос 1.
Како земен Ангел по природа, те објави Создателот на сите творенија, прогледувајки ти ја душата полна со добрина, преблажен Науме, и не научи сите да ти повикуваме вака :
Радувај се, маченику Христов без крв !
Радувај се, радост на трудбениците !
Радувај се, Божествен засаден цвету !
Радувај се, добродетелна лозо на Христовото лозје !
Радувај се, крине кој во рајот си процветал !
Радувај се, посреднику на сите Мизијски земји !
Радувај се, зашто со тебе се отстранува ридањето !
Радувај се, зашто со тебе радост се принесува !
Радувај се , преподобен Науме, чудотворче !

Кондак 2 .
Гледајќи го излевањето на твоите дарови, Богомудар оче наш Науме, се просветуваме душевно и телесно, почитувајќи те како прекрасен чудотворец, кој како со вода на Божји благодати ги напојува сите верници кои повикуваат кон Бога : Алилуја !

Икос 2.
Неразумното размислување за Светата Троица си го умудрил. Си бил просветување за Мизиските земји. Заради тоа, верните се научија вака да ти пеат :
Радувај се, голем столбе на благочестието !
Радувај се, цврсто укрепување на православието !
            
Радувај се, чесен носителу на Пресветата Троица !
Радувај се, оче, украс на сите преподобни !
Радувај се, премудра добрино на сите богомудри !
Радувај се, мизијска пофалбо !
Радувај се, преподобен Науме чудотворче !

Кондак 3 .
Со силата што ти беше дадена одозгора, си ја избришал секоја солза од лицата на оние кои луто страдаат, Богоносен оче наш Науме : на страдалниците им се јавуваш како закрепнувач, на болните -- исцеление ; и како помошник во се си се покажал на оние кои повикуваат кон Бога : Алилуја !

Икос 3 .
Имајќи, навистина, оче наш Науме, пофални песни кои те опеваат, од љубовта твоја победени, ние ти повикуваме вака:
Радувај се, соподвижнику на Апостолите !
 
Радувај се, големо сместилиште на добродетелите !
Радувај се, на светиите чисто живеалиште !
Радувај се, пресветол светилнику !
Радувај се, достоен собеседнику на Ангелите !
Радувај се, добар учителу на луѓето !
Радувај се, зашто преку тебе се исполнуваме со духовна сладост !
Радувај се, преподобен Науме чудотворче !

Кондак 4 .
Бура од помисли ни го заматува умот, како достојно да ги опеваме твоите чудеса, блажен Науме ; никој не може да ги искаже, дури и многу јазици да има, и да  сака да зборува ; но ние, на Бога Кој прекрасно тебе те прослави, се осудуваме да Му пееме : Алилуја !

Икос 4 .
Слушаа, Богомудри Науме, ближните, а и оние подалечните, за големината на твоите чудеса ; си навикнал да ги посетуваш оние кои се во неволја, доаѓајќи им како по воздух, со лесни, благодатни крилја, и набрзо стекнуваа избавување сите кои кон тебе вака повикуваа :
Радувај се, избавителу од неволјите !
Радувај се, дарителу на благодатите !
Радувај се, прогонителу на неочекуваните зла !
Радувај се, брз утешителу на оние кои се во беда !
Радувај се, страшен укорителу на неуредните и непристојните !
Радувај се, пространо море на чудеса од Бога излиени !
Радувај се, крепко издигнување на паднатите !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Кондак 5 .
Како од Бога пратена звезда, си се јавил, себлажени Науме, укрепувајќи ги словенските народи и просветувајки ги со светлоста Христова, а сите верници ги научи да Му пеат на Бога : Алилуја !

Икос 5 .
Те виде момчето и те позна како голем чудотворец кога ѕверот го скроти и го прати како помошник, да му ја ора нивата. Избави ме и мене од душегубните ѕверови, за кон тебе вака да повикувам :
Радувај се, зашто си помошник на сите кои те повикуваат !
Радувај се, зашто ти си неискажана радост на сите !
 
Радувај се, сопрестолнику на Апостолите !
Радувај се, со Ангелите служителу на Светата Троица !
Радувај се, и мене подари ми радост, по молитвите твои !
Радувај се, кормило на гонетите !
Радувај се, бурата на моите страдања, настаната заради бесовски напади, стивни ја !
Радувај се, помошнику мој, преблажени, Науме !
Радувај се, мој топол посреднику !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Кондак 6 .
Те проповедаат сите краеви словенски и мизијски, преблажен Науме, како брз заштитник во неволјите, кој од зла ги чува сите кои повикуваат кон Бога : Алилуја !

Икос 6 .
Си засветлил со животна светлина донесувајки им Ја Христовата Светлост како спасение на оние кои седат во темница во мизиските краишта : да веруваат во Единиот Бог во три Лица, Неразделната Троица. Заради тоа, заедно со нив, благодарно ти воскликнуваме :
Радувај се, помошнику на оние кои усрдно те повикуваат !
Радувај се, зашто од многубоштвата избавуваш !
Радувај се, зашто ја прогонуваш темнината на неверието !
Радувај се, зашто им помагаш на оние кои на секое место те повикуваат !
Радувај се, брз услишителу !
Радувај се, прогонителу на бесовските сплетки !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Кондак 7 .
Сакајки да го отстраниш неверието и да ја покажеш светлоста на вистината, претрпе многу протерувања и мачења преподобен Науме ; протерај ја и од нас непријатната миризба на гревот, за благопријатно да повикуваме кон Бога : Алилуја !

Икос 7 .
Те знаеме како нов Ное, оче Науме, и нов учител на спасителниот ковчег, кој ја протерува секоја бура, принесувајќи боженствен мир на сите оние кои вака извикуваат :
Радувај се, тивко пристаниште на гонетите !
Радувај се, сјају, кој мракот го изгонува од оние што патат !
Радувај се, светило, кое сите краеви ги просветуваш !
Радувај се, зашто од гревовната бездна ги избавуваш луѓето !
Радувај се, зашто во адска бездна сатаната ја фрлаш !
Радувај се, зашто со тебе смело ја повикуваме бездната на милоста Божја !
Радувај се, зашто со тебе се спасуваме од потопот на гневот !
Радувај се, зашто преку тебе наоѓаме мир со Бога !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Кондак 8 .
Необично чудо им се јави на оние кои прибегнуваат кон тебе, блажени Науме. Твојата света Црква, дури и мало молење кога ти принесува, добива исцеление од големи рани. Затоа, одма после Бога на тебе својата надеж ја полагаме, верно извикувајќи : Алилуја !

Икос 8 .
Вистински си, Богоносен Науме, помошник на сите, како ослободител и брз лекар на сите земнородни ; на пофалба на сите кои се подвизаваат и повикуваат кон тебе вака :
Радувај се, источнику на секое исцеление !
Радувај се, небесна росо што тече од потта на вистинските подвизи !
Радувај се, зашто даруваш благосостојба на оние на кои им е потребна !
Радувај се, зашто подготвуваш изобилие за оние кои молат !
Радувај се, зашто на старците им ја обновуваш снагата !
Радувај се, зашто изобличуваш мнозина кои се симнале од вистинскиот пат !
Радувај се, зашто со тебе на вистински начин го поправаме нашето живеење !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Кондак 9 .
Сите наши болести исцели ги, голем наш заштитнику Науме, растворајќи благодатни лекови и насладувајќи ги нашите души ; развесели ги, пак, срцата на сите кои усрдно прибегнуваат кон твојата помош, молејќи се на Бога ; Алилуја !

Икос 9 .
Нечестивите говорници на суетната мудрост со тебе ги гледаме посрамотени, Богомудри оче Науме ; нас, пак, во православието не закрепна, заради што ти извикуваме вака :
Радувај се, штиту на благочестието !
Радувај се, мечу кој ја посекуваш злобата !
Радувај се, учителу на Божествените заповеди !
Радувај се, лествице од Бога одредена !
Радувај се, преку таа лествица се качуваме на небото !
Радувај се, зашто немудрите станаа мудри со твоите зборови !
Радувај се, зашто мрзливите се подигнаа од твоите поуки !
Радувај се, неугаслива светлост на Божјите заповеди !
Радувај се, пресветла светлино на Божјите заповеди !
Радувај се, бидејќи со тебе верниците Му угодуваат на Господа !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Кондак 10 .
Сакајќи да ја спасиш душата, оче наш Науме, своето тело навистина на духот го покори : преку молчење и борба со помислите. На ова дело му го даде и своето богомислие. Заради тоа, слободно си беседел со Бога и Апостолите, постојано извикувајќи : Алилуја !

Икос 10 .
Твоите чудеса, преблажен, карпа се на оние кои те фалат и на сите кои кон твоето застапништво прибегнуваат, Затоа, ослободувај не од нападите на сиромаштвото, гревовите и различните неволји и нас, во добри особини сиромашните, кои со љубов вака ти извикуваме :
Радувај се, зашто од вечните многубоштва ослободуваш !
Радувај се, зашто вечно богатство даруваш !
Радувај се, зашто ослободуваш од метежи и војни !
Радувај се, зашто ослободуваш од окови и робство !
Радувај се, преславен застапнику во бедите !
Радувај се, преголем заштитнику при нападите !
Радувај се, зашто со тебе на покајаните вечен живот им се дарува !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Кондак 11 .
Со ум, со збор и со дело, принесе повеќе песни на Пресветата Троица од другите, преблажен Науме. Заповедите за вистинската вера на мнозина им ги објасна преку својата вера, надеж и љубов, упатувајќи не и нас, на Троицата, на Единствениот Бог, да Му пееме : Алилуја !

Икос 11 .
Те гледаме во темнината на животот, Богоносен оче Науме, како светозарна, вистински неугаслива светлина, како со невештествена ангелска светлост беседуваш за несоздадената Троична Светлина, просветувајќи ги верните души кои вака кон тебе извикуваат :
Радувај се, бидејќи си осветлен од Трисолнечната Светлина !
Радувај се, свеќо, запалена со Божествениот пламен !
Радувај се, зашто го угаси бесовскиот пламен на безбоштвото !
Радувај се, учителу на вистинскиот разум !
Радувај се, зашто со тебе се уништи идолопоклонството !
Радувај се, зашто со тебе научивме да се поклонуваме на Творецот во Троица !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Кондак 12 .
Радувајќи се, преславен Науме, по должност го празнувам споменот за тебе, заради благодатта, која како сведоштво ти била дадена од Бога, и кон твоето чудесно застапништво прибегнувам извршителу на преславните жетви, кои како морската песок невозможно е да се избројат ; заради тоа кон Бога извикувам : Алилуја !

Икос 12 .
Опевајќи ги твоите чудеса, те прославувам сефален Науме, зашто во тебе прекрасно се прослави Прославениот во Троица -- Бог. Од душата своја песни ти принесувам, свети чудотворче, и вака кон тебе извикувам :
Радувај се, воздигнување на христијанскиот род !
Радувај се, зашто си со исто име како и победата !
Радувај се, огледало на сите времиња !
Радувај се, крепка брано на сите кои прибегнуваат кон тебе !
Радувај се, здравје на нашите тела !
Радувај се, спасение на нашите души !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Кондак 13 .
О, пресвет и пречуден оче наш Науме, утехо на сите што се во неволји, прими го сегашното наше молитвено принесување и замоли го Господа, со благопријатното твое посредништво и од геената да се избавиме и со тебе да пееме : Алилуја !
( овој Кондак се чита три пати потоа Икос 1 и пак Кондак 1 )

Молитва на св. Наум, исцелител на болните
Тебе, угоднику на живиот Бог, Науме, Чудотворче, кој си го исполнил законот на нашиот Бог и Спасител -- Исус Христос и си здобил од Него живот вечен, ти се поклонувам со љубов и ти благодарам со смирение за безбројните твои чудодејства со кои си им помагал на немоќните луѓе и си Го прославил името на Својот Бог и Спасител. Тебе, верен слуго на нашиот Бог и Спасител, ти се даде благодатта на Пресветиот Божји Дух -- бесови да изгонуваш, болни да исцелуваш, немоќни да подигнуваш, мачени да утешуваш и во сите неволји на луѓето да им помагаш.
Заради тоа, ние, иако недостојни, те почитуваме како духовна свирка низ која се излева сила и небесна утеха врз оние на кои им е потребна, и со славословие Го прославуваме Творецот Кој ти подари тебе -- обичниот човек таква божествена сила и достоинство. И сега кон тебе приоѓам со поклонување и умиление, праведнику и пријателу на Ангелите, преподобен оче наш Науме ; не престанувај да се молиш за целиот Православен род Христијански пред Престолот на Пресветата, Единосуштна Троица -- за праведниците и грешниците, за сите кои се на власт, за сите кои во неволји страдаат, за епископите, ереите и ѓаконите, ктиторите и дарителите на овој свет храм, за оние кои доаѓаат и се поклонуваат пред твоите свети и пречесни мошти, за болните и со вера упокоените, за старците и момците, за девојките и мајките. Светителу, оче наш Науме, човеку Божји, покриј ги нашите слабости и исцели ги нашите болести со твоите молитви.
Уште се молиме, сега и за Божјиот слуга ( име ) кој страда од немоќ и неподносливи рани. Ако со нив се сврзал заради својот грев, или своите родители, или некои свои роднини и поради грев ја добил оваа болест, посредувај, о, ангелоподобен светителу, пред престолот на Господа Кој те прослави, да му го прости гревот и раната да му ја исцели. Ако пак болеста е допуштена од Бога, по светиот Божји збор : Оној што Бог го љуби него и го казнува, го тепа секој син што го прима при Себе, милостиво замоли Го Семилостивиот и Седобриот Бог, да се смилува на овој  Свој слуга и да не допушта поголемо страдање отколку што тој може да поднесе како човек. Луѓето се телесни и ништожни и ниедно страдање не може да се поднесе без благодатта на Бога, Кој нас не закрепнува.
Светителу, оче наш Науме, брзо услиши не и исцели го Божјиот слуга ( име ) со твоите молитви, да не речат неверниците : Каде е неговиот Бог ? О свет и преподобен оче Науме, покажи ја и на овој Твој слуга твојата сила што ти е подарена од Семоќниот Господ и  која и досега си ја покажувал на безброј болни и немоќни кои и приоѓаат на твојата чесна рака со вера, покајание и молитви. Направи го целосен, здрав душевно и телесно ; одгонувај го и изгонувај од него пакосникот на човечките тела -- ѓаволот ; закрепни го неговото тело со здравје и сила, за да може душата негова да се подвизава, кае и подготвува за Царството. Одгонувај ја од него предвремената смрт, за да може и понатака, со добри дела да Му угодува на Благиот Бог и да ја стекне милоста Божја на Страшниот Суд.
Помоли се, о преславен Науме, чудотворче, за својот слуга (име), да му се простат гревовите волни и неволни, и очисти го од секаква нечистотија со твојот Свет Дух и со твоите свети молитви, оче наш Науме, па и во него да се прослави Светата Троица, Која тебе те прослави: Отецот и Синот и Светиот Дух, сега и секогаш и во вечни векови. Амин.

Тропар на Св. Наум, Глас 4.
Соединувајќи се со Христа си го оставил светот,  живеејќи со дух, телото си го распнал, преблажен Науме. Си се стремел како Апостолите да се подвизаваш и безбројното мизијско множество во верата си го вовел. Така и нас, со Твоите молитви, избави не од искушенија.

Превод: Фамилија Божиноски во соработка со уредниците на веб-страната на МПЦ Св. Петка.

 

 

Извор: http://www.mpc-svpetka.com/

Друго:

АКАТИСТИ И КАНОНИ (2)

 

                                    

sv.spas.dek3.jpg


 Православната икона преставува прозор кон вечноста. Таа е светло-живопис на Богочовекот Исус Христос и целокупното Божјо создание. Осветена од Божествената светлина, не поттикнува на очистување и просветлување. Нејзината светлост која е ослободена од природните закони, ги миросува и преобразува лицата и телата на насликаните битија во безвременски и рајски. Токму затоа иконата претставува една необична слика, која што изобразува пејсаж на нашиот свет, не пропадлив каков што е сега, туку просветлен и прочистен каков што го устроил Бог во вечноста.
 Таа светлина зрачи и од фреските кои се живописани на ѕидовите на храмовите, чии ликови го манифестираат своето живо присуство на Литургијата заедно во единство со верниот народ. Таа светлост ги надминува природните закони на оптиката изразувајќи ја Божествената слобода. Затоа на иконите и фреските Христос не се претставува како индивидуа, туку на нив се открива тајната Негова, како тајна на целата Христова Црква, каде се собрани светите, односно светлите.
 Секој свет кој се изобразува на иконата / фреската ги има истите особини на светлоста како и Христос, што значи дека се охристовува по Неговата благодат. Тоа осветлување по благодат светиот го изедначува со останатите светии во соборноста на Небесната Црква.
 Демоните кои се изобразени на иконите и фреските не се претставени како добри или лоши, или убави или грди, туку како битија кои ја порекнуваат и отфрлаат заедницата на несоздадената Светлина и затоа се претставени како мрачни и темни. Бог на сите свои созданија им ја испраќа својата несоздадена сила и енергија (благодат), која не допира до демоните кои себе си се затвориле и изолирале од целокупната Божја љубов. Поради тоа иконата / фреската не поттикнува на љубов кон Бога, не само низ призмата на нашето индивидуално очистување од нашите страсти, но и преку очистувањето и измирувањето на нашите меѓусебни односи со Бога.
 Конечната цел на иконата и фреската е да ни помогне да го видиме Самиот Господ Исус Христос и светиите преку нашите духовни сетила, како потполно нови битија какви што никој предходно не ги видел и да ја зацврстиме нашата вера во вистинската светлина на Православната Црква, во сите денови на нашиот овоземен живот.

                                                                                                                          м-р И. О.

Посети: {moshits}

 

vinjeta.5.jpg

Во оваа Света тајна, христијаните ги исповедуваат своите гревови направени по нивното крштение пред свештеникот и преку него невидливо добиваат опростување на гревовите од Господа Исуса Христа. Секој христијанин е должен да ги исповеда своите гревови во дух на искрено покајание и цврсто ветување на Бога, дека ќе се труди со сета своја сила да ги избегнува гревовите и нема да ги повторува истите. По исповедта свештеникот дава благослов за опростување на гревовите, нагласувајќи дека тоа го прави во името на нашиот Спасител Господ Исус Христос.
Оваа Света тајна ја установил Господ Исус Христос по своето воскрсение, во своето прво јавување на апостолите, давајќи им власт да можат да ги опростуваат гревовите:"Примете Дух Свети! На кои ќе им ги простите гревовите, ќе им се простат, а на кои ќе им ги задржите, ќе им се задржат'(Јован 20, 22-23)
Видливата страна на оваа Света тајна се состои во усмено исповедање на гревовите, благословот од свештеникот и одредените молитви. Невидливата страна се изразува во невидливо опростување на гревовите под дејство на благодатта Божја. За оваа Света тајна верниците се подготвуваат преку пост, молитва и правење добри дела. Потоа, испитување и сознавање на своите гревови, зашто без сознание на гревовите не е можно да има вистински покајание, потполно исповедување на грвовите пред свештеникот, крстот и иконата, со ветување дека ќе продолжи да живее според Божјите закони, бегајќи од гревот, а сé со цел да добие спасение на душШата.

 

Изборот: од свештенството на  храмот Св.Спас, Драчево( Скопје)

Посети:{moshits}

 

vinjeta.5.jpg

sv.spas.dek.jpgЦрквата претставува свето место, каде што Бог се слави и велича, каде што се извршува најсветата Христова жртва - Литургијата и каде што верниците се собираат за да бидат учесници на спасителните вистини и дарови. Затоа, должност на секој христијанин е редовно да го посетува светиот храм, а особено во неделните и празничните денови.
Секој кој влегува во храмот, треба да биде пристојно облечен: на жените не им приличи да влегуваат во пантолони, во куси здолништа, гологлави и со козметика на лицето, а мажите пред влезот треба да ја симнат капата од својата глава.
Пред да влеземе во светиот храм се прекрстуваме на следниов начин:
Ги составуваме палецот, показалецот и средниот прст од десната рака, ги ставаме на челото и изговараме: "Во името на Отецот", па под градите и ги изговараме зборовите "и Синот" потоа на десното и левото рамо и ги изговараме зборовите "и Светиот Дух. Амин". Невнимателното и неправилното крстење Го жалости Бога и претставува радост на нечестивиот, додека правилното крстење ги застрашува ѓаволите, ги стивнува грешните страсти и ја привлекува Божествената благодат (св. Јован Златоуст).
Притоа, правиме три мали поклони со зборовите: "Боже, биди милостив кон мене грешниот" и влегуваме во храмот. Откако влеговме, ги бакнуваме светите икони. Треба да знаеме дека главните икони на иконостасот се бакнуваат само на почетокот и по свршетокот на светата богослужба. Треба да знаеме и дека иконите со ликот на Господ Исус Христос се бакнуваат при крај или по нозете (ако Тој е претставен во целиот раст), а иконите на Пресвета Дева Марија (Богородица) и на другите Божји угодници
( светители)  се бакнуваат во рака или отстрана, а никако во лице.
Додека сме во светиот храм, целото свое битие треба да го предадеме во молитва која што претставува духовен разговор со самиот Бог. Ако видиме некој познат, може да го поздравиме само со наведнување на главата, а не смееме да започнеме разговор кој секако ќе им пречи на свештенослужителите при светата богослужба, но и на сите верници кои дошле за да се молат.
Кога свештеникот, за време на богослужбата, го благословува народот со крст, Евангелие, икона или Путир (Света чаша), тогаш сите треба да се прекрстат, наведнувајќи ја својата глава, а ако благословот е со рака, тогаш верниците треба само да ја наведнат главата.
Кога се пристапува до Светата чаша ( да се причестиме), треба прво да ги пропуштиме најмалите и старите. Жените не смеат да имаат црвенило на својата уста.

 Изборот: од свештенството на  храмот Св.Спас, Драчево( Скопје)

 

 Посети:{moshitsi}

 


(Божјата благодат)

 bogorodica.ikonostas.jpgБожјата интервенција која во православното вероисповедување на верата е вткаена во силите на животворниот Свет Дух се вика Божја благодат. Зборот благодат доаѓа од грчкиот cariV, а во терминологијата на македонскиот јазик се поистоветува со харизма.
 Покрај ова општо дефинирање на терминот Божја благодат , постојат и други обиди за нејзино објаснување. Така познатиот православен догматичар архимандрит проф. д-р Јустин Поповиќ вели:
 "Сите Божествени стварности, овоплотувањето на Богочовекот Христос, непрекидно точат од себе неизброиливи и неизмерни Божествени сили и енергии, неопходни за човечкото суштество за спасение, за обожување, за охристовување, за оцрквување, за одуховување, за отроичување, за обогочовечување, со еден збор се нарекува благодад."
 Благодатта може да се подразбере уште како и натприродна спасителна сила и енергија што преку Светиот Дух му се дава на човекот како Божји дар, заради искупителното дело на Господ Исус Христос, за нашето духовно очистување, осветување, обожување и наследување на вечниот живот. Тоа е посведочено и во Светото Писмо на Новиот Завет каде стои:
 "Но ќе се оправдаат преку дар со Божјата благодат, а преку откупот во Христа Исуса" (Рим. 3, 24);
 "Зашто по благодат сте спасени преку верата; И тоа не е од вас-Божји дар е" (Еф. 2, 8).
 Кога ја основал својата Црква на земјата, Господ Исус Христос во исто време и ги дал на располагање потребните средства за успешно извршување на нејзината улога и мисија во светот. Тоа се благодатните Божествени не создадени сили и енергии, кои дејствуваат преку сите активности на црковните органи, во нејзината служба, за спасение на сите луѓе и нивно духовно надградување.
 Божјата благодат православниот догматичар протоѓакон Воин Ракиќ ја дефинира како: натприродна Божја сила и негова помош, која им се дава на верните заради нивно осветување, морално усовршување испасение.
 Изворот на благодатта е Св. Тројца. Се излева од Бог Отец, заради заслугите на Бог Син, преку Бог Свети Дух, кој им ја соопштува на верните.
 Православниот теолог Владимир Лоски несоздадените сили и енергии ги детерминира како: Божји дејства кои се природни и нераздвојни од суштината, во кои Бог излегува надвор, се покажува, се соопштува и се дава.
 Божјата благодат му помага на човекот да ја осознае својата грешност, го побудува на покајание, повикува на спасение дава опростување на гревовите, го просветува разумот за да го разликува доброто од злото, во служба на негово спасение и живот вечен.                
                                                                                                                            м-р И. О.

bogorodica.odigitrija.jpg

МОЛИТВА ЗА ДУХОВНИОТ ОТЕЦ
О, Пресвета Владичице моја, Дево Богородице, Царице  на небесата и на земјата. Чуј ги воздишките и грешната молитва на душата моја која ти ја принесувам за мојот духовен отец, многустрадалниот слуга твој (име). Биди му вечна Сопатничка, во секое време биди со него заштитувај
го со светите Ангели. Утврди го, бдеј, чувај го дури спие и теши го кога плаче: бодри го во очајанието и избави го од неволјите, ослободи го од клевети и подигни го во немоќта. Порази ги демоните кои стануваат против него и при смртна опасност биди му Помошничка. Направи го од ден во ден пострашен за видливите и невидливите непријатели, за да знаат дека тој е твој слуга, Богомајко: Ти која си Го родила Господ и Царот наш, Тебе која ти припаѓа чест и поклонение во вековите на вековите, Мајко Божја, омекни ги срцата на злите луѓе кои се креваат против него. Ти ја гледаш тагата и маката на мојот духовен отец и само тебе единствено ти се познати неговите страданија. Ти ги знеш сите тајни на неговата душа. Погледни на него од небото и олесни ги неговите страдања и покри го со милоста своја. Испрати благослов на делата негови и испрати му невидлива помош. По неговите свети молитви, дај ми и мене смирение, самопрекор, трпение, кротост, целомудрие, молчание, и заштити ме од сите искушенија од видливите и невидливите непријатели. Амин! 


МОЛИТВА ЗА ДУХОВНИОТ ОТЕЦ

 

sveta.troica.a.jpg

Спаси го, Господи, и помилувај го мојот духовен отец  (име),
не осудувај го и не измачувај го заради мојот гревовен живот.
Умножи ги во него духовните дарови, откриј му ги сите мои прегрешенија, исполни го со мудрост, со милост и со љубов, и заради неговите молитви дарувај му простување на гревовите, исправање на животот, преуспевање во добродетелите, и испрати му ја Твојата богата милост.
Запази го, Господи, во овој ден (во оваа ноќ) да го избегне гревот, совладај ги неговите телесни и бестелесни непријатели, избави го од видливи и невидливи непријатели и запази го од лукави и неправедни луѓе. Спомни го, посети го и зајакни го на многу години, заради нас грешните. О, Пресладок Исусе!
Господи, Ти си безмерно Свет, безмерно Праведен, безмерно Милостив! Господи, освети го со Твојата Светост мојот духовен отец (име), оправдај го со Твојата праведност, закрили го со Твоето милосрдие, и по неговите свети молитви прости ми мене, големиот грешник, и на сите негови духовни чеда прости им, зашто си Благ и Човекољубив. (Поклон)

 


 ПОРЕДОК НА СВЕТАТА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЈА
ПРОСКОМИДИЈА

Свештеникот на којшто му претстои вршење на божественото тајнодејствие, должен е претходно да биде измирен со сите и да нема ништо против никого, и, колку што тоа е можно, да го чува срцето од зли помисли, одвечер да се воздржува и да бдее над себе до времето на свештенодејствието. А кога ќе настане времето, врши вообичаен поклон пред настојателот , влегува во храмот и, заедно со ѓаконот, врши три поклони пред светите двери.
Ѓаконот потоа говори:

Благослови, Владико.
Свештеникот:
Благословен е нашиот Бог, постојано, сега и секогаш и во сите векови.
Ѓаконот: Амин.
Свештеникот:
Цару небесен, Утешителу, Духу на Вистината, Кој Си насекаде и сè исполнуваш, Ризницо на блага и на живот Подателу, дојди и всели се во нас и очисти нè од секоја нечистотија, и спаси ги, Благи, душите наши.
Ѓаконот:13
Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нè. (трипати)
Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух, и сега и секогаш и во сите векови. Амин.
Пресвета Троице, помилуј нè; Господи, очисти ги гревовите наши; Владико, прости ни ги беззаконијата наши; Свети, посети нè и исцели ги слабостите наши, заради Твоето име.
Господи, помилуј. (трипати)
Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух, и сега и секогаш и во сите векови. Амин.
Оче наш, Кој Си на небесата, да се свети името Твое, да дојде Царството Твое, да биде волјата Твоја како на Небото така и на земјата. Лебот наш насуштен дај ни го денес и прости ни ги долговите наши, како што им ги проштеваме и ние на нашите должници; и не воведувај нè во искушение, туку избави нè од лукавиот.
Свештеникот:
Зашто Твое е царството и силата и славата, на Отецот и Синот и Светиот Дух, сега и секогаш и во сите векови.
Ѓаконот: Амин.
Потоа говорат:
Помилуј нè, Господи, помилуј нè, зашто ние грешните, немајќи никакво оправдување, оваа молитва, како на Владика, Тебе Ти ја принесуваме: помилуј нè.
Слава на Отецот, и Синот, и Светиот Дух:
Господи, помилуј нè, зашто на Тебе се надеваме; не гневи се многу на нас, ниту спомнувај ги нашите беззаконија, но погледај и сега, како милостив, и избави нè од непријателите наши: зашто Ти Си Бог наш, и ние сме луѓе Твои, сите сме дело на Твоите раце, и името Твое го призиваме.
И сега и секогаш и во сите векови. Амин.
Отвори ни ги дверите на милосрдието, благословена Богородице, да не пропаднеме ние што на Тебе се надеваме, но со Тебе да се избавиме од беди, зашто Ти Си спасение на родот христијански.
Потоа одат пред иконата Христова и ја целиваат, говорејќи:
Се поклонуваме на Твојот пречист лик, Благи, молејќи простување на прегрешенија наши, Христе Боже, зашто волно Си благоволил со телото да се издигнеш на крст, та оние што Си ги создал, да ги избавиш од ропството на врагот. Затоа благодарно Ти воскликнуваме: со радост Си исполнил сè, Спасителу наш, Кој што Си дошол да го спасиш светот.
Потоа ја целиваат и Богородичината икона, говорејќи:
Богородице, Ти Си извор на милосрдието, на сомилост удостој нè: погледај на луѓето што згрешија, покажи ја, како и секогаш својата моќ, зашто надевајќи се на Тебе, радувај се Ти воскликнуваме, како некогаш Гавриил, Архистратигот на Бестелесните Сили.
Потоа ги приклонуваат главите пред светите двери, а свештеникот ја говори молитвата:
Господи, пружи ја раката Твоја од висините на светото живеалиште Твое, и укрепи ме во претстојната служба Твоја; неосудно да застанам пред Твојот страшен Престол, и бескрвното свештенодејствие да го извршам.
Зашто Твоја е силата и славата во сите веков. Амин.
Се поклонуваат кон народот и влегуваат во олтарот, говорејќи:
Ќе влезам во домот Твој, ќе се поклонам со благоговение во Твојот свет храм; Господи, води ме со Твојата правда; заради непријателите мои исправи го пред Тебе патот мој, зашто во нивните усти нема вистина, срцето им е суетно, гроб отворен е грлото нивно, со јазиците свои лажат. Суди им, Боже; да отстапат од мислите свои; отфрли ги заради големото безбожништво нивно, зашто Те прегорчија, Господи. Нека се веселат сите коишто се надеваат на Тебе, навек нека се радуваат; и ќе се вселиш во нив, и ќе се пофалат со Тебе сите коишто го љубат името Твое, зашто Ти ќе го благословиш праведниот, Господи, како што нас Си нè овенчал со оружјето на Твоето благоволение.
Во олтарот прават три поклони пред Светиот Престол и ги целиваат Светото Евангелие и Светиот Престол. Потоа секој го зема во рацете својот стихар и прави три поклони кон Исток, говорејќи секој за себе:
Боже, очисти ме мене грешниот и помилуј ме.
Потоа ѓаконот му приоѓа на свештеникот, држејќи го во десната рака стихарот со орарот, и приклонувајќи ја главата, вели:
Благослови го, Владико, стихарот со орарот.
Свештеникот благословува и вели:
Благословен е нашиот Бог, постојано, сега и секогаш и во сите векови. Амин.
Ѓаконот потоа оди во една страна од олтарот и го облекува стихарот, молејќи се вака:
Ќе се зарадува душата моја во Господа, зашто во риза на спасението ме облече и со одежда на веселие ме промени; како на жених ми стави венец, и како невеста ме украси со убавина.
И откако ќе го целива орарот, го става на левото рамо. Навлекувајќи ја нараквицата на десната рака, вели:
Десницата Твоја, Господи, се прослави во сила; десната Твоја рака, Господи, ги сруши непријателите, и со изобилството на Твојата слава Си ги сотрел противниците.
Навлекувајќи ја нараквицата на левата рака, вели:
Рацете Твои ме створија и ме создадоа; вразуми ме и ќе се научам на Твоите заповеди.
Потоа оди во Предложението и, откако ќе Си ги измие рацете, ги подготвува свештените садови, поставувајќи го светиот дискос на левата страна, а Светата Чаша на десната, и другите со нив.
Свештеникот, пак, вака се облекува: го зема стихарот во левата рака, трипати се поклонува кон Исток, го благословува и целива, велејќи:

Благословен е нашиот Бог, постојано, сега и секогаш и во сите векови. Амин.
И, облекувајќи го, вели:
Ќе се зарадува душата моја во Господа, зашто во риза на спасението ме облече и со одежда на веселие ме промени; како на жених ми стави венец, и како невеста ме украси со убавина.
Потоа го зема епитрахилот, го благословува и става на себе, велејќи:
Благословен е Бог, Кој ја излева благодатта Своја на свештениците Свои, како миро на глава што се слева по брада, брадата Ааронова, што се слева на полите од одеждите негови.
Го зема појасот, го благословува и, опашувајќи се, вели:
Благословен е Бог, Кој ме препашува со силата и го исправа непорочен патот мој; Кој ги укрепува нозете мои како на елен, и на висини ме поставува.
И нараквиците ги навлекува, како што е погоре речено. Потоа го зема надбедреникот, (ако свештеникот е награден со него), го благословува и целива, велејќи:
Препаши го Твојот меч околу Твоите бедра, Силен, со Твоја убавина и со Твојата добрина; и шири се и успевај и царувај заради вистината, кротоста и правдата, и ќе Те води чудесно десницата Твоја, постојано, сега и секогаш и во сите векови. Амин.
Потоа го зема фелонот, го благословува, го целива и облекува, велејќи вака:
Твоите свештеници, Господи, ќе се облечат во правда, и преподобните Твои со радост ќе се возрадуваат, постојано, сега и секогаш и во сите векови. Амин.
Потоа оди до мијалникот и ги мие рацете, велејќи:
Во невиност ќе ги измијам моите раце, и ќе го обиколам Твојот Жртвеник, Господи, за да го чујам гласот на Твојата пофалба и да ги објавувам сите чудеса Твои. Господи, ја засакав убавината на Твојот дом и местото на Престојот на Твојата слава. Да не ја погубиш мојата душа со безбожниците и животот мој со крвниците, во чии раце се беззаконијата, и десницата им се исполни со мито. Јас, пак, во незлобие одев: избави ме, Господи, и помилуј ме. Ногата моја застана на прав пат; во црквите ќе Те благословувам, Господи.
Тогаш одат кон местото на Предложението на даровите, се поклонуваат трипати и говорат:
Боже, очисти ме мене грешниот и помилуј ме.
Свештеникот:
Си нè искупил од клетвата на законот со чесната Крв Твоја; на крстот прикован и со копје прободен Си излил бесмртност на луѓето, Спасителу наш, слава Ти.
Ѓаконот: Благослови, Владико.
Свештеникот:
Благословен е нашиот Бог, постојано, сега и секогаш и во сите векови.
Ѓаконот: Амин.
Свештеникот потоа ја зема просфората со левата рака, а со десната копјето и, правејќи со него трипати крсен знак над просфората, вели:
Во спомен на Господ и Бог и Спасител наш Исус Христос. (трипати)
И веднаш го забодува копјето во десната страна на печатот и, режејќи, вели:

Како овца на колење беше поведен;
а во левата:
И како невино јагне, немо пред оној што го стриже, така не ги отвора усните Свои;
во горната страна на печатот:
Во смирението Негово се зеде судот Негов;
и во долната страна:
Родот, пак, Негов кој ќе го искаже!
Ѓаконот, гледајќи побожно на овој чин, држејќи го орарот во раката, при секое режење, вели:
На Господа да се помолиме.
Потоа вели: Земи, Владико.
Свештеникот, забодувајќи го светото копје косо, од десната страна на просфората, го вади Светиот Леб, велејќи вака:
Зашто се зема од земјата животот Негов;
и го поставува во светиот дискос со печатот надолу, па кога ѓаконот ќе рече:
Жртвувај, Владико;
го жртвува, расекувајќи го со копјето крстовидно, и вели вака:
Се жртвува Јагнето Божјо, Кое го зема гревот на светот, за живот и спасение на светот.
И страната со печатот ја свртува нагоре.
Ѓаконот вели: Прободи, Владико.
Свештеникот го прободува со копјето Светиот Леб од десната страна, велејќи:
Еден од војниците со копје Му ги прободе ребрата, и веднаш излезе крв и вода; и оној што виде посведочи, и вистинско е сведоштвото негово.
Ѓаконот, пак, земајќи вино и вода, кон свештеникот вели вака:
Благослови го, Владико, светото соединение.
Свештеникот благословува, велејќи:
Благословено е соединувањето на Твоите Светии, постојано, сега и секогаш и во сите векови. Амин.
Ѓаконот, откако ќе прими над нив благослов, налива во Светата Чаша вино и вода.
Свештеникот ја зема в' рацете втората просфора (ако се служи не со една, според стариот обичај, туку со пет просфори), и вели:
Во чест и спомен на Преблагословената, славна Владичица наша Богородица и Секогаш Дева Марија, со Нејзините молитви прими ја, Господи, оваа жртва во наднебесниот Твој Жртвеник.
Вадејќи честичка ја става од десната страна на Светиот Леб и, почнувајќи го првиот ред, вели:
Застана Царицата оддесно Тебе, облечена во позлатена риза, преукрасена.
Потоа земајќи ја третата просфора и вадејќи една честичка од неа, ја става од левата страна на Светиот Леб, и го почнува првиот ред, велејќи:
Во чест и спомен на превеликите чиноначалници Михаил и Гавриил и сите небесни Бестелесни Сили.
Потоа вадејќи ја втората честичка, говори:
На чесниот и славен Пророк, Претеча и Крстител Јован; светите славни Пророци: Мојсеј и Аарон, Илија и Елисеј, Давид и Есеј, светите три Младенци, пророкот Даниил, и сите свети пророци;
и ја става под првата честичка во редот.
И потоа веднаш говори:
На светите славни и сефални Апостоли Петар и Павле, и сите свети Апостоли;
и ја става третата честичка, под втората, завршувајќи го првиот ред.
Потоа говори:
На светите Отци наши, великите Ерарси и вселенски Учители: Василиј Велики, Григориј Богослов и Јован Златоуст; Атанасиј и Кирил Александриски, Николај Мирликиски, Григориј Двоеслов, Фотиј Цариградски, Методиј и Кирил Солунски, Климент Охридски и сите свети Учители и Ерарси на Црквата;
и вадејќи ја четвртата честичка, ја поставува близу до првата, почнувајќи го со неа вториот ред.
Потоа пак вели:
На Светиот Првомаченик и Архиѓакон Стефан, светите великомаченици: Димитриј, Георгиј, Теодор Тирон, Теодор Стратилат, Мина, Леонтиј, Ѓорѓи Кратовски, Светите Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици и сите свети Маченици; и светите Маченички: Текла и Варвара, Недела и Злата Мегленска, Аквилина и Кирана Солунски и на сите свети Маченички;
и ја вади петтата честичка, па ја става под првата во вториот ред.
Потоа говори:
На преподобните и богоносни Отци наши: Антониј, Ефтимиј, Сава, Онуфриј, Атанасиј Атонски, Наум Охридски, Прохор Пчински, Јован Рилски, Јоаким Осоговски, Гаврил Лесновски, Иларион Мегленски, Нектариј и Агатангел Битолски и сите преподобни Отци, и преподобните Мајки: Пелагија, Теодосија, Анастасија, Евпраксија, Февронија, Теодула, Ефросинија, Марија Египетска, Параскева и сите преподобни Мајки;
и така вадејќи ја шестата честичка ја става под втората, завршувајќи го вториот ред.
Потоа говори:

На светите Чудотворци и Бесребреници Козма и Дамјан, Кир и Јован, Пантелејмон и Ермолај, Сампсон и Диомид и сите свети Бесребреници;
и вадејќи ја седмата честичка, ја става горе, почнувајќи го третиот ред.
Потоа натаму говори:

На светите праведни Богоотци Јоаким и Ана, и светиот (чиј што е храмот; и денот) и сите Светии, со чии молитви посети нè, Боже;
и ја полага осмата честичка под првата во третиот ред.
Потоа вели:

На светиот Отец наш Јован Златоуст, архиепископ цариградски (ако се служи негова Литургија).
ШСветиот Отец наш Василиј Велики, архиепископ на Кесарија Кападокиска (ако се служи негова Литургија)Ќ;
и вадејќи ја деветтата честичка ја става на крајот од третиот ред.
Потоа, ја зема четвртата просфора и говори:

Спомени го, човекољубив Владико, сето епископство на православните, архиепископот охридски и македонски (името), митрополитот наш (името), чесното презвитерство, ѓаконството во Христа, и сиот свештенички чин (ако е манастир: архимандритот или игуменот, - името), браќата и сослужителите наши, свештеници, ѓакони, и сите браќа наши што Си ги призвал во Својата заедница според Твоето милосрдие, Себлаг, Владико;
и вадејќи ја честичката, ја става под Светиот Леб.
Потоа по име ги спомнува живите кои што сака, и при секое име вади честичка, говорејќи:
Спомени ги, Господи, за здравје и спасение, чедата Твои (имињата) и така вадејќи ги честичките ги става под Светиот Леб.
Потоа, земајќи ја и петтата просфора, говори:
За спомен и отпуштање на гревовите на светите патријарси, архиепископи, митрополити и епископи, православните и благочестиви владетели, блажените создатели на овој свет храм (или: оваа света обител).
Потоа го спомнува архиерејот којшто го ракоположил (ако е упокоен) и други упокоени по име спомнува коишто сака, вадејќи честичка и говори:
Спомени го, Господи (името); и најпосле вели:
Спомени ги, човекољубив Господи, и сите православни отци и браќа наши коишто починале со надеж на воскресение во живот вечен и општење со Тебе.
и вади честичка.
Ѓаконот, исто така, ги спомнува оние што сака од живите и од покојните, додека свештеникот вади честички.
Свештеникот, најпосле, говори:
Спомени ја, Господи, и мојата недостојност, и прости ми го секое согрешение, волно и неволно.
Потоа ја зема губата (сунѓер) и ги собира по дискосот сите честички под Светиот Леб (за да бидат сигурни и ништо да не испадне).
Ѓаконот, ја зема кадилницата, става темјан и, кон свештеникот, вели:
Благослови го, Владико, кадилото.
И веднаш додава:
На Господа да се помолиме.
Свештеникот, благословувајќи, ја говори молитвата над кадилото:
Кадило Ти принесуваме Христе Боже, за благомирис духовен; примајќи го во Твојот наднебесен Жртвеник, испрати ни ја благодатта на Пресветиот Твој Дух.
Ѓаконот: На Господа да се помолиме.
Свештеникот, окадувајќи ја ѕвездичката, ја става над Светиот Леб, говорејќи:
И кога дојде ѕвездата, застана над местото каде што беше Детето.
Ѓаконот: На Господа да се помолиме.
Свештеникот, окадувајќи го првиот покровец, го покрива Светиот Леб, говорејќи:
Господ се зацари, во красота се облече; се облече Господ во сила и се препаша, зашто ја утврди вселената, што нема да се помести. На домот Твој му приличи славословие, Господи, во сите времиња.
Ѓаконот: На Господа да се помолиме. Покриј, Владико.
Свештеникот го кади вториот покровец, ја покрива Светата Чаша, и вели:
Добродетелта Твоја, Христе, ја покри небесата, и со Твојата пофалба се исполни земјата.
Ѓаконот: На Господа да се помолиме. Покриј, Владико.
Свештеникот, окадувајќи го третиот покровец, наречен воздух, и покривајќи ги двата сада, вели:
Покриј нè, Господи, со покровот на Твојата закрила, одгони го од нас секој непријател и противник; смири го нашиот живот; нас и Твојот свет помилуј нè, и спаси ги нашите души, како благ и човекољубив.
Свештеникот потоа ја зема кадилницата, го кади Предложението и говори (трипати):
Благословен е нашиот Бог, Кој така благоволи; слава Ти.
Ѓаконот, пак, на секое додава:
Постојано, сега и секогаш и во сите векови. Амин.
И двајцата, со вкрстени раце на градите, побожно се поклонуваат.
Ѓаконот, откако ќе ја земе кадилницата, говори:
Над предложените Дарови, на Господа да се помолиме.
Свештеникот говори:
МОЛИТВА НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО (тивко)
Боже, Боже наш, Кој Си испратил Небесен Леб, храна на целиот свéт, Господ наш и Бог Исус Христос, Спасител, Избавител и Добротвор, Кој нè благословува и осветува: Самиот Ти благослови го ова Предложение и прими го во Твојот небесен Жртвеник; спомени ги, како благ и човекољубив, оние кои Ти го принесоа, и оние за кои го принесоа, и нас неосудени сочувај нè при свештенодејствието на Твоите божествени Тајни.
Зашто се свети и прославува пречесното и величествено име Твое, на Отецот и Синот и Светиот Дух, сега и секогаш и во сите векови. Амин.
И после тоа прави отпуст, говорејќи:
Слава Ти, Христе Боже, надеж наша, слава Ти.
Ѓаконот:
Слава на Отецот, и Синот, и Светиот Дух, и сега и секогаш и во сите векови. Амин. Господи, помилуј. Господи, помилуј; Господи, помилуј; Владико благослови.
Свештеникот врши отпуст вака говорејќи:
ако е недела:
Воскреснатиот од мртвите,-
ако не е недела:
Христос вистинскиот Бог наш, по молитвите на Својата Света и Пречиста Мајка, на Светиот отец наш Јован Златоуст, архиепископ цариградски Шили: Василиј Велики (ако се служи негова литургија)Ќ и на сите Светии, да нè помилува и спаси како благ и човекољубив.
Ѓаконот: Амин.
Ѓаконот, по отпустот го окадува Светото Предложение; потоа оди и го кади Светиот Престол кружно и накрсно, говорејќи во себе:
Во гробот телесно,
во адот со душата како Бог,
во рајот, пак, со разбојникот,
и на Престолот Си бил, Христе,
со Отецот и Духот,
сè исполнувајќи, Безграничен.
И Псалм 50: Помилуј ме, Боже...
Окадувајќи го олтарот и целиот храм, се враќа во олтарот и, окадувајќи го пак Светиот Престол и свештеникот, ја остава кадилницата на нејзиното место, а самиот приоѓа кон свештеникот. И, стоејќи пред Светиот Престол, двајцата се поклонуваат, трипати и, молејќи се во себе, говорат:
Цару небесен, Утешителу, Духу на Вистината, Кој Си насекаде и сè исполнуваш, Ризницо на блага и на живот Подателу, дојди и всели се во нас и очисти нè од секоја нечистотија, и спаСи ги, Благи, душите наши.

Слава во висините на Бога, и на земјата мир, меѓу луѓето благоволение.

Цару небесен, Утешителу, Духу на Вистината, Кој Си насекаде и сè исполнуваш, Ризницо на блага и на живот Подателу, дојди и всели се во нас и очисти нè од секоја нечистотија, и спаСи ги, Благи, душите наши.

Слава во висините на Бога, и на земјата мир, меѓу луѓето благоволение.

Цару небесен, Утешителу, Духу на Вистината, Кој Си насекаде и сè исполнуваш, Ризницо на блага и на живот Подателу, дојди и всели се во нас и очисти нè од секоја нечистотија, и спаСи ги, Благи, душите наши.

Господи, ќе ги отвориш усните мои, и устата моја ќе ја објави Твојата пофалба.
Свештеникот потоа го целива Светото Евангелие, а ѓаконот Светиот Престол.
Ѓаконот, приклонувајќи ја кон свештеникот својата глава и држејќи го орарот со три прсти од десната рака, вели:
Време е да Му се служи на Господа, Владико свети, благослови.
Свештеникот, осенувајќи го со крсен знак, говори:
Благословен е нашиот Бог, постојано, сега и секогаш и во сите векови. Амин.
Ѓаконот потоа вели:
Помоли се за мене, Владико свети.
Свештеникот:
Да ги исправи Господ твоите стапки на секое добро дело.
Ѓаконот: Спомни ме, Владико свети.
Свештеникот:
Да те спомене Господ Бог во Своето Царство, постојано, сега и секогаш и во сите векови.
Ѓаконот: Амин.
Откако ќе се поклони, ѓаконот излегува на северната врата и застанувајќи на вообичаеното место спроти отворените свети двери, побожно се поклонува трипати, говорејќи во себе:
Господи, ќе ги отвориш усните мои, и устата моја ќе ја објави Твојата пофалба.
Треба да се знае:
Ако свештеникот служи без ѓакон, на Проскомидијата нека не ги говори ѓаконовите зборови, и на Литургијата пред Евангелието, нити неговите зборови: Благослови, Владико, и: Прободи, Владико, и: Време е на Господа да Му се содејствува; нека ги говори само ектениите и она што е во чинот изложено.
Ако повеќе свештеници соборно служат, чинот на Проскомидијата нега го врши само еден од нив, а другите служители не говорат ништо засебно од Проскомидијата, освен што ги спомнуваат имињата на живите и упокоените православни христијани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЈА
НА СВЕТИОТ ОТЕЦ НАШ ЈОВАН ЗЛАТОУСТ


Ѓаконот: Благослови, Владико.
Свештеникот:
Благословено е Царството на Отецот и Синот и Светиот Дух, сега и секогаш и во сите векови.
Народот: Амин.
Ѓаконот:
Во мир на Господа да се помолиме.
Народот: Господи, помилуј.
За вишен мир и за спасение на нашите души, на Господа да се помолиме.
Народот: Господи, помилуј.
За мир на целиот свет, добросостојба на светите Божји цркви, и за соединување на сите, на Господа да се помолиме.
Народот: Господи, помилуј.
За овој свет храм, и за оние што со вера, побожност и благоговение влегуваат во него, на Господа да се помолиме.
Народот: Господи, помилуј.
За блажењејшиот архиепископ наш (името), високопреосвештениот наш митрополит (името), за чесното презвитерство, во Христа ѓаконството, за сиот црковен клир и народ на Господа да се помолиме.
Народот: Господи, помилуј.
За благочестивиот и Христољубив народ наш и за православните христијани, да им помогне и да одолеат на секој непријател и противник, на Господа да се помолиме.
Народот: Господи, помилуј.
За овој град (или: ова село; или: оваа света обител), за секој град, земја и за оние што со вера живеат во нив, на Господа да се помолиме.
Народот: Господи, помилуј.
За благорастворување на воздухот, за изобилие на земни плодови и мирни времиња, на Господа да се помолиме.
Народот: Господи, помилуј.
За оние што пловат, патуваат, боледуваат, страдаат, што се заробени, и за нивно спасение, на Господа да се помолиме.
Народот: Господи, помилуј.
Да се избавиме од секаква скрб, гнев и опасност, на Господа да се помолиме.
Народот: Господи, помилуј.
Заштити, спаси, помилуј и запази нè, Боже, со Твојата благодат.
Народот: Господи, помилуј.
Спомнувајќи ја Пресветата, Пречиста, Преблагословена, Славна Владичица наша Богородица и секогаш Дева Марија со сите Светии, самите себе, еден друг и сиот наш живот на Христа Бога да го предадеме.
Народот: Тебе, Господи.

МОЛИТВА НА ПРВИОТ АНТИФОН (тивко)
ГОСПОДИ, Боже наш, чија власт е неспоредлива и славата недостижна, чија милост е безмерна и човекољубието неизречиво, Сам Ти, Владико, според Своето милосрдие, погледај на нас и на овој свет храм, и покажи ни ја, нам и на оние што со нас се молат, Твојата богата милост и Твоето милосрдие.
Свештеникот гласно:
Зашто Тебе Ти приличи секоја слава, чест и поклонение, на Отецот, и Синот, и Светиот Дух, сега и секогаш, и во сите векови.
Народот: Амин.
И се пее првиот антифон:
По молитвите на Богородица, Спасителу, спаси нè. (трипати); (односно првиот изобразителен псалм: Слава... И сега... Благословувај Го душо моја Господа, и сета внатрешност моја - Неговото свето име! Благословен Си Господи).
Ѓаконот, поклонувајќи се кон олтарот, оди од своето место и застанува пред иконата Христова, држејќи го орарот со три прсти од десната рака.
По завршувањето на антифонот, ѓаконот застанува на обично место (пред светите двери) и, откако ќе се поклони, говори:
Пак и пак во мир на Господа да се помолиме.
Народот: Господи, помилуј.
Заштити, спаси, помилуј и запази нè, Боже, со Твојата благодат.
Народот: Господи, помилуј.
Спомнувајќи ја Пресветата, Пречиста, Преблагословена, славна Владичица наша Богородица и секогаш Дева Марија со сите Светии, самите себе, еден друг и сиот наш живот на Христа Бога да го предадеме.
Народот: Тебе, Господи.

МОЛИТВА НА ВТОРИОТ АНТИФОН (тивко)
ГОСПОДИ Боже наш, спаси ги Твоите луѓе и благослови го Твоето наследство; запази ја полнотата на Твојата Црква, освети ги оние што ја љубат убавината на Твојот дом; Ти нив прослави ги со Твојата божествена сила, и не нè оставај нас кои се надеваме на Тебе.
Свештеникот гласно:
Зашто Твоја е власта, и Твое е царството и силата и славата, на Отецот, и Синот, и Светиот Дух, сега и секогаш и во сите векови.
Народот: Амин.
И се пее вториот антифон:
Спаси нè Сине Божји, Кој воскресна од мртвите (во недели и од Велигден до Спасовден), нас кои Ти пееме: Алилуја! (трипати)
односно вториот изобразителен псалм. На крајот на антифонот се пее:
Слава... И сега... Амин. Единороден Сине и Слово Божјо, бесмртен Си, и Си благоволил заради нашето спасение да се воплотиш од Светата Богородица и секогаш Дева Марија, и неизминливо Си се вочовечил; Се распна, Христе Боже, и со смрт смртта ја уништи; Еден Си од Света Троица, и Те прославуваме со Отецот и Светиот Дух, спаси нè.
Ѓаконот се поклонува кон олтарот и оди пред иконата на Богородица.
Ѓаконот:
Пак и пак во мир на Господа да се помолиме.
Народот: Господи, помилуј.
Заштити, спаси, помилуј и запази нè, Боже, со Твојата благодат.
Народот: Господи, помилуј.
Спомнувајќи ја Пресветата, Пречиста, Преблагословена, славна Владичица наша Богородица и секогаш Дева Марија со сите Светии, самите себе, еден друг и сиот наш живот на Христа Бога да го предадеме.
Народот: Тебе, Господи.

МОЛИТВА НА ТРЕТИОТ АНТИФОН (тивко)
ТИ, Кој Си ни ги дарувал овие заеднички и согласни молитви; Кој и на двајца или тројца, сложни во Твое име, Си ветил да им дадеш она за што се молат; Самиот и сега во полезност исполни ги прозбите на Твоите чеда, давајќи ни во сегашниот век познавање на Твојата Вистина, а во идниот дарувај ни живот вечен.
Возглас:
Зашто Си благ и човекољубив Бог, и Тебе слава Ти вознесуваме, на Отецот и Синот и Светиот Дух, сега и секогаш и во сите векови.
Народот: Амин.
Ги отвораат царските двери за малиот Вход.
Се пее третиот антифон, или Блаженствата, или тропарот. Кога ќе почне пеењето на: Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух, свештеникот и ѓаконот, стоејќи пред Светиот Престол, прават три поклони. Потоа свештеникот го зема Светото Евангелие и му го дава на ѓаконот; и така, излегувајќи низ северната врата, прават мал Вход, додека пред нив одат свеќоносци; и, застанувајќи двајцата среде храмот, ги приклонуваат главите, а кога ѓаконот тивко ќе рече: на Господа да му се помолиме, свештеникот тивко говори:

МОЛИТВА НА ВХОДОТ
Владико Господи, Боже наш, Кој на Небесата Си вост


 
monah.pana.jpgСпаси го, Господи, и помилувај го мојот духовен отец (име),
не осудувај го и не измачувај го заради мојот гревовен живот.
Умножи ги во него духовните дарови, откриј му ги сите мои прегрешенија, изполни го со мудрост, со милост и со љубов,
и заради неговите молитви дарувај му простување на гревовите,
исправање на животот, преуспевање во добродетелите,
и испрати му ги Твоите богати милости.
Запази го, Господи, во овој ден (во оваа ноќ) да го избегне гревот,
совладај ги неговите телесни и нетелесни непријатели, избави го од видливи и невидливи непријатели, и запази го од лукави и неправедни луѓе.

Спомни го, посети го и зајакни го на многу години заради нас грешните.
О, Пресладок Исусе!
Господи, Ти си безмерно Свет, безмерно Праведен, безмерно Милостив! Господи, освети го со Твојата Светост мојот духовен отец (име), оправдај го со Твојата праведност, закрили го со Твоето милосрдие, и по неговите свети молитви прости ми мене, големиот грешник, и на сите негови духовни чеда прости, зашто си Благ и Човекољубив. (Поклон) 


Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Духовност

Февруари 23, 2020
ih3387

Свети свештеномаченик Харалампиј

Секој човек со своето раѓање добива лично име по кое го препознаваат во текот на целиот живот. Името е наша сопствена карактеристика, но малкумина го знаат вистинското потекло на своето име и неговото вистинско значење. Секое православно име има своја суштина…
Јануари 29, 2020
3.angeli.so.truba

Живот во служба на Бога и на луѓето

Неговите слова зрачат со силна нагласеност на светиклиментовиот образец и претставуваат целосно легитимирање на македонското црковно и духовно наследство. Дедо Стефан е ревносен борец за македонскиот јазик што неизмерно го сака и постојано го збогатува. Еве…

Почитување на Пресветата Мајка Божја

7.Vselenski.sobor
Таа е заштитничка и покров на христијанскиот род. Како Мајка на Синот Божји, таа има…

Митрополит Струмички Наум: ВОВЕДЕНСКИ РАЗМИСЛУВАЊА

Дек 05, 2019 Беседи 831
7.Vselenski.sobor
Премногу размислуваме во категоријата Бог – човек, наместо во категоријата личносни…

Свети Антониј Велики: Кој е ѓаволот и кога напаѓа...?

А кога ќе се всели Божјиот Дух, Он ги успокојува, им дава да го вкусуваат спокојот во…